Zobrazit plnou verzi příspěvku: Formáty 2000-4-7-10

johny
11.03.2009, 16:07
Zdravím,v práci docela asi historicky, jakkoli bezproblémově, používám pořád formát 2000. Nekreslíme 3D, nebo neco speciálního, ve formatu 2000 to nema vetsinou vic nez 5MB  takže nemáme problém. Když jsem ted slyšel zas o novém 2010 formátu, tak mě napadá... má vůbec cenu přecházet na něco vyššího? Když z hlediska kooperace je 2000 jistota... proste nemusim resit.Sic nejsem nakej IT, tak jsem prisel jen na jednu motivaci... kdyz mam otevrenejch kupu souboru, tak sem tam si delaji autosave, takze asi je vyhodnejsi mit ten soubor co se uklada na disk co nejmensi.. obcas to neprijemne zdrzuje... v tomhle by se jevila vhodna 2004, ktera ma soubory mozna 2x mensi... ale na nic jineho jsem neprisel... Co vas motivuje prejit na vyssi verzi??

Vladimír Michl
11.03.2009, 20:08
Použitý souborový formát asi spíš vychází z používané verze AutoCADu. Ten pak v novém formátu umí reprezentovat nové prvky jako např. truecolor barvy, nové typy 3D objektů, dynamické bloky, parametrické výkresy, geometrické vazby, síťové objekty, rozsáhlé texty, digitální podpisy, atd.

alfred
12.03.2009, 07:00
Pokud pouzivate zakladni entity, ktere uz byly ve verzi 2000, tak proc ne, ale pokud pouzivate objekty novejsi (tabulky, dynamicke bloky, textova pole, ...) tak pro spravne zobrazeni ve starsi verzi potrebujete (pokud se nepletu) objekt enabler.
Ono ten starsi format bude trochu "jiny" nez soubor vytvoreny ve starsi verzi. Zkuste si schvalne vytvorit v nove verzi soubor starsi verze a pouzijte ve vykresu nove entity, ktere ve starsi verzi nebyly. Clovek by predpokladal, ze tabulka se rozlozi na krivky a texty, dynamicky blok prestane byt dynamicky, ztrati se tru color, ale ne. Pokud ten vykres otevrete v nove verzi, tak ty entity zustanou ty "nove". Co se stane pokud to nekdo ve starsi verzi upravi (pokud to vubec muze upravit)?
Podle me je nejlepsi ukladat vzdy aktualni verzi. S ulozenim do starsi verze tam je vzdy riziko ze neco pokazi. Pokud nekdo potrebuje starsi, tak mu ji bud prevedete Vy nebo si ji prevede sam pomoci DWG TrueConvert.

prybka
14.03.2009, 12:23
Podle me je nejlepsi ukladat vzdy aktualni verzi. S ulozenim do starsi
verze tam je vzdy riziko ze neco pokazi. Pokud nekdo potrebuje starsi,
tak mu ji bud prevedete Vy nebo si ji prevede sam pomoci DWG
TrueConvert.Tím si právě nejsem tak docela jist. Moje zkušenost je, že novější entity se do výkresu "zapouzdří", takže jsou zobrazovány, ale samozřejmě nejsou využitelné rozšířené možnosti. Operace příslušné verzi jsou ale funkční a obousměrná kompatibilita funguje.Pokud nové vlastnosti nepotřebuji, je užívání staršího standardu praktické řešení. *Zajišťuje kompatibilitu s kooperanty. ** Nemyslím a pošlu aktuální verzi.Pokud kooperanti (nebo já) pracují v Intellicadu nebo jiném Ne-Autocadu, tak nebuete obtěžováni hláškami o nekompatibilní verzi.Nové verze formátu jsou čím dále "propietárnější". Nejsem si jist, zda následující verze formátu už nebude tak svázána s Windows a AutoCAD, že za 15 let ji nebude možno otevřít. Nemám žádnou garanci, že za 15 let bude TrueView freeware *** a že bude mít funkce TrueConvert. 2000 je "de facto" standard, který byl metodami zpětného inženýrství dostatečně prozkoumán, abych mohl očekávat, že za 15 let bude "nějak" podporován. *****)Mnozí doposud nepochopili účel rozvržení a kreslí popisové pole do modelu. Na to by jim stačila 12.**) Nemusím jim vysvětlovat, jak nainstalovat TrueView a starat se, jestli už mají Windows XP, aby si jej nainstalovat mohli.***) Jestli se dobře pamatuji, tak v jistém okamžiku byl ukončen vývoj VoloView a další prohlížeče už měly být jen placené. Pokud se mýlím, omlouvám se, ale stejně nemám žádnou záruku, že se takový scénář nemůže naplnit.****) DXF neplní funkci standardu v dostatečné míře.


alfred
14.03.2009, 13:59
Pokud používáte ne-Autodesk programy, tak je volba verze asi jasná.Pokud ale používám originální program, nechápu proč bych se omezoval používáním starší verze souborů. Předpokládám, že pro novou verzi má Autodesk nějaký důvod a tedy že starší verzi přestala stačit. Logicky z toho plyne, že použitím starší verze něco ztrácím. Nevím co, ale jsem přesvědčen, že něco ano. Pokud tedy využívám nové možnosti programu, hlavně nové entity. Podle mých zkušeností je nejlepší, když se soubor "protáhne" přes co nejmenší počet verzí, programů apod. To že za 15 let bude vůbec nějaký AutoCad Vám nezaručí nikdo. Že by ale neexistoval program, který by nebyl schopen načíst dnešní formát AutoCadu, o tom pochybuji...Nikdo Vám nezaručí ani to, že bude ke koupi hardware na který by jste si byl schopen nainstalovat OS, na kterém půjde dát dnešní verzi AutoCadu... Skoro stená situace je dnes versus AutoCad 12 - zkuste si dnes koupit počítač s MS-DOSem, nainstalovat tam dnešní tiskárny, atd...