Zobrazit plnou verzi příspěvku: LT Extender

Sedláček
18.03.2009, 08:41
Přečetl jsem si zprávu, že LT Extender prohráj spor s Autodeskem a skončil.
 
Jak je to s legálností jeho používání. Stáhl jsem si kdysi jeho trial verzi a dodnes ji využívám (trial verze byla na 200 spuštění, ale i potom zůstaly některé funkce FREE, zejména práce s obrázky, vpclip a layertools).
 
Obdobně třeba některé jiné utility pro LT, např. Exelink od Xanadu (ten nemám, ale pokud bych ho kdysi koupil, mohu ho legálně používat?).
 
Mám A2002LT, u kterého ještě nebyly při jeho koupení zpřísněné licenční podmínky.
 
Jsou to otázky spíše na právníky, ale třeba se někdo setkal s nějakým odborným výkladem.

Vladimír Michl
18.03.2009, 21:13
Pokud neporušujete původní licenční podmínky (AutoCADu LT), není s legálností poblém. Neznám ale konkrétní licenční problémy LT Extenderu.
 
Nezaměňovat prosím s "Xanadu LT Extension" či se staršími aplikacemi Xanadu pro AutoCAD LT - tam samozřejmě žádný licenční problém není.

j.matel
22.03.2009, 20:46


Bal som sa zacat tuto temu, predsa len je to nastroj ktory Autodesk nema(l) rad.V skutocnosti, on tych sporov mal viacero a prve dopadli v prospech tvorcu (o tom, ze su tahanice sa pisalo vela, ale ako to dopadlo uz menej... naco aj..  ze? ;I).Problem s LTE nebol do verzie aLT 2009, kedy pouzivanie podobnych nastrojov bolo vyslovne zakazane.Vysvetlenie, ktore Torsten Moses poskytol pre pouzivatelov pise v skratke:12. 03. 2009 Autodesk v Nemecku (rakusku a svajciarsku) zacal kampan proti pouzivatelom LTE. Autodesk rozposlal email predajcom (a podobny aj pouzivatelom LTE) v ktorom tvrdi, ze pouzivanie LTE je nelegalne a po 30.04.2009 poda zalobu na pouzivatelov LTE.Do tohto dna ponukne Autodesk amnestiu pre vsetkych pouzivatelov LTE, ktori si zakupia crossupdate z LT na plnu verziu AutoCADu (samozrejme vratane subscription).Potom este pise, ze informacie o pouzivateloch neboli nikdy poskytnute Autodesku a ze budu pomahat/asistovat vsetkym ich (LTE) zakaznikom, ak o to poziadaju.Bol som (a mohol rozhodnut) o tom, ktorou cestou sa pojde pri nakupe CAD systemu v dvoch firmach. Nasmeroval som to radsej na LT + ... ako na neaku cinsky verziu clonu AutoCADu, pretoze co do stability a rychlosti - hlavne je na tom original AutoCAD lepie. Aj ked bez LISPu. Z mojho pohladu si za to, ze soft podobny LTE vznikol a darilo sa mu, si moze z casti Autodesk sam. LT obsahuje veci, ktore su (okruh projektantov ktorych poznam) z velkej casti nanic. Uz sa tu o tom pisalo vela krat. Idealny Autocad pre mna (snad minimalne velku cast profesistov) je AutoCAD LT bez 3D s LISPom. Nechapem a cakal by som aspon v tejto dobe alebo vyvojom, casom, ze autodesk pride s niecim aspon ako "holym" AutoCAD samozrejme LISPom s cenou niekde medzi LT a profesnym AutoCADom. Nerozumiem gigantickemu rozdielu v cenach medzi LT a "holym" CADom a smiesnemu rozdielu medzi "holym" CADom a profesnym CADom. Ja to vidim dlhodobu iba tak, ze Autodesk chce sam znicit "holy" AutoCAD.To co teraz napisem (aj to co som napisal) bude mozno drze a trufale, ale miesto toho aby bol Autodesk rad, ze si ludia kupia/vyberu ich produkt (LT) a pouziju barlicku (LTE) = maju neake peniaze, mozno teraz dosiahnu to, ze aj ti ktori zvazovali nakup LT+LTE alebo "intellicad based" program, si teraz nakoniec kupia neaku takuto alternativu.Holt, kriza sa musi neak latat, skoda ze takto. ;(
j.matel2009-03-22 20:50:55