Zobrazit plnou verzi příspěvku: výpočet reakcií na prostom nosníku

ma_sk
31.03.2014, 14:04
ahoj,AutoCad používam iba na rysovanie výkresov do školy, ale chcel by som sa spýtať či sa dajú v ňom vypočítať reakcie na prostom nosníku? ...ak áno konkrétne v akom CAD-e, teda ktorý je na to najvhodnejší.Viac menej by som chcel aby ste mi poradili nejaký dobrý program na výpočty stavebnej mechaniky. 

Pavel Žáček
31.03.2014, 14:13

Výpočet nosníku na podporách lze dělat i v AutoCADu mechanical. Na stavební mechaniku bude asi nějaká verze AutoCADu pro stavaře, ale v tom nedělám, takže nemůžu radit konkrétně. Pro nosníky z ocelových profilů se dá velmi dobře použít Inventor, ve verzi Professional umí i metodu konečných prvků a rámové konstrukce, takže jeho působnost sahá částěčně i do stavařiny v oblasti ocelových konstrukcí.

Pavel Žáček
31.03.2014, 14:27
Pokud vám jde spíš o obor stavařiny, hledejte ve fórech AutoCAD Architecture a Revit.V obecném AutoCADu "bez specializace" asi výpočet nosníků nebude.Jaký směr studujete? Pro studenty jsou dostupné produkty Autodesku zdarma, tak si pořiďte studentskou verzi softu pro váš obor.

ma_sk
31.03.2014, 15:32
Som na priemyslovke, a potrebujem hlavne výpočet reakcií na nosníkoch a výpočet osových síl prútovej sústavy.

PepaR
31.03.2014, 18:07
Dobrý den,na statiku je určen Robot Structural Analysis. Nicméně na školní příklad prostého nosníku bych si to spočítal na papír, neb neztratíte čas tím, jak to do softwaru zadávat a pochopíte princip.

Lukáš S
31.03.2014, 18:54
Dobrý den,jedna z dostupných aplikací pro výpočet reakcí na prostém nosníku je velmi jednoduchá aplikace pro chytré telefony Autodesk ForceEffect, odkaz ke stažení najdete na našich stránkách zde: http://www.cadstudio.cz/mobilni.asp pro rychlé zjištění vnitřních sil jednodušších soustav je tato aplikace dostačující. Výhoda této aplikace je, že ji můžete používat právě i v mobilním telefonu.Pro samotný Revit byl vyvinut doplněk, který je součástí Revit Extensions, pro statickou analýzu. Funkce umožňuje přímo v Revitu analyzovat rámové konstrukce a získávat z nich vnitřní síly. Ke stažení na portále Autodesk Exchange Apps v rámci subbscription.Pak je třetí možnost, využít již zmiňovanou aplikaci Robot Structura Analysis.Přeji hezký den.Lukáš StaníkCAD Studio Helpdesk

Pavel Žáček
01.04.2014, 07:37
Jakožto student průmyslovky teprve získáváte základy v oboru. Když všechno necháte na počítači, aby to spočítal za vás, moc vám to v paměti neutkví. Doporučuju přece jen ty základy vstřebat pomocí tužky, papíru a kalkulačky. Člověk tak získá aspoň odhad a při pozdějším řešení složitějších úloh pomocí software kouknu na výsledky a vidím, jestli jsem aspoň zhruba v relacích, které jsem předpokládal.Mockrát jsem si vzpomněl na našeho matikáře na gymplu, který nás učil řešit úlohy metodou "kouknu na zadání a vidím výsledek". To ale nejde bez předchozího výpočtu spousty úloh.