Zobrazit plnou verzi příspěvku: Zálohování a způsob práce s variantami návrhu

Balda
18.01.2008, 20:54
Jste ochotni se podělit o to jakým způsobem zálohuje, pojmenováváte a spravujete varianty/úpravy návrhu? Můj postup je následující:Projekt většinou netisknu přímo z programu, ve kterém ho vytvářím (AutoCAD, Revit apod.), ale vytvořím si soubor DWF a teprve jeho obsah tisknu na papír. V případě DWF využívám i možnost vytvoření vícestránkového souboru tj. celý projekt může být obsažen v jednom souboru. Výkresový prostor mám v AutoCADu nastavený pro tisk do DWG. V Revitu je export do DWF ještě o něco jednodušší.Varianty a změny v návrhu "neskladuji" v několika variantách zdrojových souborů (DWG, RVT ...) programů. Pro varianty a změny využívám výše zmíněné DWF, kde do názvu souboru (projektu) přidávám i datum změny.Možnost podívat se na předchozí varianty se mi již několikrát velmi vyplatilo, ale skladovat kvůli tomu soubory s velikostí až několik desítek MB (Revit) mi přijde nehospodárné.Díky za názoryBalda

koutnak
19.01.2008, 13:08

Já nemívám až tak veliké výkresy, takže si "varianty" ukládám do samostatných souborů, které většinou po odevzdání vymažu (záleží na tom, zda jde opravdu o různé varianty téhož nebo zda to jsou jen denní zálohy). Vždy ráno si otevřu včerejší práci a uložím si ji pod novým názvem - na konci názvu připíšu do závorky datum xxxx (08-01-19).dwg.Po skončení celé práce si ji ještě zazálohuju pomocí eTransmit a to včetně všech ostatních souborů (výpočty, zprávy, ...)
koutnak2008-01-19 13:36:27

Peter Jirat
21.01.2008, 12:27
ad zálohy - celý server se dennodenně inkrementálně zálohuje (co se v ten den vytvoří, jde na pásku), takže není problém se vrátit ke stavu do minulosti.
ad varianty - hlavní výkres by měl mít pořád stejný název, varianty se pojmenovávají jasně jako *varianta_01*.dwg atd., po odsouhlasení varianty se ukládá pod názvem hlavního výkresu (neztrácejí se propojení xrefů apod). Všechny varianty si kolegové ukládají do adresáře Archiv příslušné zakázky - někdy je tam toho hodně, ale je to mnohdy jednodušší než pak někde dohledávat v emailech, co se komu poslalo. Až přeleze velikost některých zakázech cca 10GB v datech (a to při dnešních digifoťácích a Revitu jde rychle), začnu se ozývat a vyzývat kolegy k úklidu :-)

Peter Jirat
21.01.2008, 12:33
Jinak nejlepší variantní kreslení, na které jsem narazil je kopie toho samého půdorysu v tom samém dwg, navíc ještě přeškrnutá, jako že už neplatí. Na to když narazím, tak hned mažu.

Radim Cech
21.01.2008, 13:12
Přikláním se k názoru bez změn názvů souborů, protože pak Vám nefungují xrefy do koordinaček, celkových situací stavby atd.
Já to osobně řeším tak, že pokud si někdo vynutí změnu (což se stalo zrovna teď u odevzdaného projektu na stavební povolení), celá akce se překopíruje do nového adresáře pod stejným zakázkovým číslem s doplněním o poznámku "ZMENA01" . Mám původní projekt bez změn a mohu se k němu kdykoliv vrátit a nebo si z něj cokoliv překopírovat, vytisknout atd. 

Rostislav Říha
21.01.2008, 15:01
děláme to dost podobně, jako kolega PJ - ke každé zakázce je archiv, kam se ukládají překonané varianty a jiná, archivacehodná, data. Pro vlastní varianty návrhu při práci využíváme stromovou strukturu v projectu architectural desktopu - varianty koexistují společně, většinou je to výhodné - často se na nich pracuje souběžně, takže si sahají pro stejné podklady atd.
dost řešíme, jak to dělat s notebooky - tam by mne zajímaly zkušenosti ostatních: zejména v architectural desktopu je problém s absolutními a relativními cestami k souborům...

Ferdinand
21.01.2008, 15:24
Dispoziční výkres máme vytvořen např pod názvem MISTO.dwg, udělají se rozvržení a při tisku je na výtisky automaticky zapsán na spodní levý okraj rámečku akt. datum a čas tisku. Pokud v projektu nastanou změny (po odevzdání), ty se provedou a v rozvrženích, kterých se to týká, je zavedena revize A. Výkres je uložen jako MISTO_A.dwg, dotyčné layouty se opět vytisknou s akt. datumem. V adresáři zakázky se do podsložky Archiv přesune původní výkres MISTO.dwg a jako "živý" zůstává MISTO_A.dwg. Poněvadž se jedná o výkresy max. do 1,5 MB, můžeme si to takhle dovolit. Jinak zálohy ze serveru samozřejmě jak to již psal P. Jirát - bez problému. A protože se dost často stává, že zákazník si to přece jenom rozmyslí a vrátí se k té původní variantě, tak to musí být varianta v editovatelné formě (nestačí dwf, pdf, jpg...) - tj. jako další změna B se provede "změna" zpátky na stromy a pro "živou" variantu se veme se ten původní výkres MISTO.dwg.
ED: Pro zajímavost: Kolikpak jste kdo měl max. počet revizí na jednom výkresu? My zatím 8 (osm) - v rámci jedné větší zakázky, v čas. období 2 let. Ferdinand2008-01-21 15:29:24

Vladimír Michl
21.01.2008, 15:50
Pro úplnost: pokud pracujete v Revitu, jde jednotlivé varianty návrhu ukládat a rychle přepínat také i přímo v jednom RVT souboru (projektu).
 
Viz např. videa 5 a 6 na:
http://www.cadforum.cz/cadforum/vyuka-revit.asp

Rostislav Říha
21.01.2008, 16:39
[QUOTE=Ferdinand]Dispoziční výkres máme vytvořen např pod názvem MISTO.dwg,... Pokud až v projektu nastanou změny (po odevzdání), ... je zavedena revize A. Výkres je uložen jako MISTO_A.dwg, ... V adresáři zakázky se do podsložky Archiv přesune původní výkres MISTO.dwg a jako "živý" zůstává MISTO_A.dwg. ...A protože se dost často stává, že zákazník si to přece jenom rozmyslí a vrátí se k té původní variantě, tak to musí být varianta v editovatelné formě (nestačí dwf, pdf, jpg...) -
.....ED: Pro zajímavost: Kolikpak jste kdo měl max. počet revizí na jednom výkresu? My zatím 8 (osm) - v rámci jedné větší zakázky, v čas. období 2 let. [/QUOTE]
 
děláme to podobně - jen s tím, že nepřejmenováváme živé výkresy. Myslím, že je to zbytečné. Originální (původní) výkres je revize A, takže jakmile jsou v něm změny, stačí ho přesunout do archivu a zararovat s datem. V rámci archivace samozřejmě každé odevzdání klientovi taky rarujeme, aby šlo zpětně dohledat, co jsme mu to vlastně přesně dali.
Co se počtu revizí týče, tak uvažujeme o přechodu z jejich písmenného značení na číselný, ale zatím jsme té nutnosti vždy o fous unikli - standardní počet=počet odevzdání=5 až 6
 
prosím
jak to řešíte s notebooky? kopírují si Vaši notebookáři všechny zakázky? jak řešíte to, že je mají na disku s jiným písmenem (týká se uživatelů ADT) Automatizujete nějak to, jakým způsobem notebookáři synchronizují data, aby se něco náhodou nepřepsalo?

zdrk
21.01.2008, 18:58
Zajímalo by mne, též s ohledem na ukládání různých variant na styl Vaší práce.
Jedná se o to, jestli kreslíte celý projekt do jednoho souboru, nebo každý výkres samostatně (Základy, půdorys 1NP, půdorys 2NP apod.)zdrk2008-01-21 18:59:38

mnementh
21.01.2008, 20:13
Jelikoz vyuzivam k vytvoreni projektu funkci sady listu, odpovida mi kazde podlazi novemu vykresu. V pripade potreby je mezi sebou kombinuji pomoci externi reference. Se sadou listu mam propojenou i popisovou tabulku a i kdyz mi tam trosku neco hapruje, zda se mi to jako idealni zpusob kontroly projektu v cadu. 

zdrk
21.01.2008, 20:37
Používám právě raději každý výkres v jiném souboru, ale dostávám občas podklady, kde je vše v jednom souboru, a ještě nejlépe vše pokud možno v jedné hladině (to je pak na vraždu). Proto mě zajímá styl práce ostatních.

Balda
21.01.2008, 20:46
Děkuji všem účastníkům za příspěvky. Samotného mě překvapilo jakým způsobem se diskuse "rozjela". Způsob práce s daty v oblasti stavebního projektování mě dlouhodobě zajímá a výsledky určitě použiji při výuce CADu na SPŠ i TU.add) Vše v jednom souboru nebo po patrechPreferuji mít vše v jednom souboru. Hlavně kvůli jednodušším změnám grafického zobrazení, ale uvědomuji, že od určité velikosti zakázky a počtu lidí na ni pracující se musí pracovat s oddělenými výkresy.Velmi se mi osvědčila zmíněná Sada listů někdy a Externí reference při týmových projektech.Balda

cestár
21.01.2008, 20:58
tak ako i v iných témach, ani tu sa nedá generalizovať. Ja napr. som prijal štrukturovanie projektu podľa toho, ako bola členená práca v nadstavbovej aplikácii (Roadpac). T.j. situácia a všetko čo s ňou súvisí je v jednom súbore, pozdlžák je samostatne a rezy sú zasa zvlášť. Je to dané jednak spôsobom importovania do cad-u a rozdielnosťou jednotiek. A tu je tá čerešnička. Priečne rezy sú totiž vynášané v decimetroch. Ja už som si zvykol, ale viem si predstaviť to krútenie hlavou u kolegov.
A k tým verziám - zvykol som si po ukončení práce ukladať saveas s doplnením rrmmdd do názvu súboru, takže viem, ktorý som editoval posledný.

mnementh
22.01.2008, 07:47
Zatim nevim proc, ale pri pouziti sady listu a propojeni jejich vlastnosti s textovymi poli popisove tabulky si neni schopen (pokud si chci vytvorit sablonu) autocad toto propojeni zapamatovat.Napr....ve vlastnostech sady listu mam charakteristiku pro aktualni sadu listu: Misto stavby....vlozim do popisove tabulky toto pole a ulozim...kdyz potom tento soubor otevru jako sablonu, pouziju pro vytvoreni listu v sade, musim znovu k poli priradit vlastnost aktualni sady listu: Misto stavby...ale to je asi na samostatne tema fora...

Buba
22.01.2008, 10:43
[QUOTE=mnementh]Zatim nevim proc, ale pri pouziti sady listu a propojeni jejich vlastnosti s textovymi poli popisove tabulky si neni schopen (pokud si chci vytvorit sablonu) autocad toto propojeni zapamatovat.Napr....ve vlastnostech sady listu mam charakteristiku pro aktualni sadu listu: Misto stavby....vlozim do popisove tabulky toto pole a ulozim...kdyz potom tento soubor otevru jako sablonu, pouziju pro vytvoreni listu v sade, musim znovu k poli priradit vlastnost aktualni sady listu: Misto stavby...ale to je asi na samostatne tema fora...[/QUOTE]
 
Raz sa tu o niečom podobnom diskutovalo. Skúste si nadefinovať vlastné vlastnosti dokumentu (súboru) a používať tie. Celkom sa mi to osvedčilo. (Nielen v AutoCADe, ale aj vo Worde..)

Peter Jirat
22.01.2008, 10:55
[QUOTE=Rostislav Říha]
prosím
jak to řešíte s notebooky? kopírují si Vaši notebookáři všechny zakázky? jak řešíte to, že je mají na disku s jiným písmenem (týká se uživatelů ADT) Automatizujete nějak to, jakým způsobem notebookáři synchronizují data, aby se něco náhodou nepřepsalo?[/QUOTE]
Těch notebooků sice máme dost, ale lidi pracují hlavně v práci, doma když tak píšou. Pokud někomu povolím synchronizaci projektu v ADT, pak jedině, že na něm pracuje sám. Jinak se tam začnou vytvářet kopie souborů a je z toho pěkný zmatek. Nastavena automatická synchronizace při odhlášení a připojení.
Pokud někdo potřebuje pracovat na projektu, kde je více kolegů, pak si stahuje jen ten daný soubor a ostatní musí vědět, že na tom daném souboru už raději nepracovat (ohlášení via email). Popř. si ho večer stáhne přes internet a hned večer/ráno ho vrátí.
ZdravímPeter Jirat2008-01-22 10:56:27