Diskuzní fórum, poradna
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností |
Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi.
Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
Srafa |
Odpovědět | Stránka 12> archiv |
Autor | |
vladinko1
Diskutér Přihlášen: 08.kvě.2006 Lokalita: Slovensko Používám: Autocad Stav: Offline Bodů: 52 |
Téma: Srafa Zasláno: 06.lis.2007 v 10:15 |
Ahoj
Prosim poradte alebo aspon vzsvetlite preco je autocad taky nestabilny pri srafovani. Je to nenormalne aby pri srafovani nevedel vysrafovat ani polylin ked je v nejakom objekte. Stale vypisuje chybu ze nieje uzavrety objekt a urcite je. Nemal by toto autodesk vylepsit a nie vydavat nove a nove verzie ked podstata je zla??? Dakujem |
|
jirka h
Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
Diskutér Přihlášen: 31.led.2005 Lokalita: ČR (SČ) Používám: Allplan, AutoCAD, Revit Stav: Offline Bodů: 83 |
Zasláno: 06.lis.2007 v 10:35 |
Taky se mi stává, že mi AutoCAD křivku nevyšrafuje ani když je "uzavřená" (ve smyslu, že první a poslední vrchol je ve stejném bodě). Je nutné ve vlastnostech křivky nastavit "Uzavřená" na "Ano" a pak vyšrafovat lze.
|
|
vladinko1
Diskutér Přihlášen: 08.kvě.2006 Lokalita: Slovensko Používám: Autocad Stav: Offline Bodů: 52 |
Zasláno: 06.lis.2007 v 10:46 |
To je jasne ale nie vzdy sa kreslia a srafuju polyliny ked su to nejake ciary a su uzavrete tak je to velky problem neviem si predstavit ze by som kreslil len s polylinou. Mam nastavene aj Gap tolerance ale ako keby tot amani nebolo mam nadstavene aj 500 units a nic
|
|
jirka h
Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Diskutér Přihlášen: 31.led.2005 Lokalita: ČR (SČ) Používám: Allplan, AutoCAD, Revit Stav: Offline Bodů: 83 |
Zasláno: 06.lis.2007 v 10:58 |
Bohužel je to tak... Jakmile do hranice šrafování zasahuje nebo se ji dotýká text nebo dokonce blok či část oblouku, tak to AutoCAD většinou nevyšrafuje ani když je hranice uzavřená a vše má Z souřadnici 0 a nějaká tolerance není nic platná. A to nemluvě o šrafování pomocí Solid...
|
|
Kackac
TOP uživatel Přihlášen: 11.úno.2006 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCAD Stav: Offline Bodů: 469 |
Zasláno: 06.lis.2007 v 12:48 |
Musím říct, že ani zasahující text či blok mi zpravidl apři šrafování nedělá problémy, ani nemusím mít křivku skuečně uzavřenou, stačí, když hranice nemá mezery.
Co jsem ale zjistila, že cadu dost dělá problémy, jsou inflexní body. Pokud by to byl váš případ, rozdělte oblast nějakou pracovní přímkou právě v inflexních bodech a pak to jde šrafovat bez problémů. |
|
Kackac
|
|
jirka h
Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Zasláno: 06.lis.2007 v 13:08 |
Nakreslete pomocí křivky obdélník, do něj druhý obdélník, ten vnitřní úhlopříčně proškrtněte a zkuste si vyšrafovat prostor mezi obdélníky. AutoCAD určitě nenalezne hranici šrafování tak, jak byste čekali, navíc se hranice mění podle toho, kam kliknete. U komplikovaných výkresů to samozřejmě hodně zdržuje a dělá jen problémy...
|
|
Vladimír Michl
Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Dodáváme produkty Autodesk Stav: Offline Bodů: 21687 |
Zasláno: 06.lis.2007 v 13:30 |
To je přeci triviální operace - pro zajímavost jsem ji vyzkoušel hned na několika verzích AutoCADu a funguje zcela normálně. |
|
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - arkance.world (podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz) |
|
Kackac
TOP uživatel Přihlášen: 11.úno.2006 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCAD Stav: Offline Bodů: 469 |
Zasláno: 06.lis.2007 v 13:32 |
Nakreslila jsem to podle vašeho návodu a šrafoval bez nejmenšího problému. Různě druhy šraf, i solid, vyšrafoavaly v pohodě ono obdélníkové "mezikruží". Napadlo mě, jestli by třeba nepomohlo hrát si s volbami Detekce ostrůvku, pokud jste to již nezkoušel. I když u mě ani tato možnost při nastavení Normal i Vnější neovlivnila pozitivní výsledek.
Upravil Kackac - 06.lis.2007 v 13:34 |
|
Kackac
|
|
zisoun
Zasloužilý člen Přihlášen: 25.pro.2006 Lokalita: ČR (SČ) Používám: AutoCAD LT 2007 Stav: Offline Bodů: 232 |
Zasláno: 06.lis.2007 v 13:35 |
Tak jsem zkusil všechny případy tady uvedené a ani v jednom jsem neměl
problém a vyšrafovalo se to jak mělo. Mívám problém pouze tehdy, pokud
šrafuju uzavřenou oblast a uvnitř je hodně různých dalších uzavřených
oblastí. Pak mi nedokáže vynechat a zřejmě najít všechny vnitřní
ostrovy a vyšrafuje to celé.
|
|
Zisounek
|
|
jirka h
Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Zasláno: 06.lis.2007 v 13:36 |
Aha, máte pravdu, v místě "normálních" souřadnic to funguje dobře. Pokud se ale snažíte šrafovat v místě velkých souřadnic (v mém případě 8-mi ciferné číslo), tak to nefunguje ať děláte co děláte. Vždy se vyšrafuje zároveň i jeden z trojúhelníků, pokaždé jiný. Nevšiml jsem si, že mám výkres tak daleko od počátku SS
|
|
Kackac
Zasláno: 06.lis.2007 v 13:50 |
Zkusila jsem to a opravdu, když jsem měla souřadnice přes 108, tak začal zlobit, což předpokládám vyplývá z jakéhosi zaokrouhlování nebo čeho, kdysi mi to někdo vysětloval na příkladu posunu nakresleného objektu do hodně velké vzdálenosti a zase zpět, objekt potom nebyl úplně přesně nakreslený jako na začátku a nebyl přesně v to místě, kde by měl být.
Nicméně pro úspěšné šrafování stačí zadat počátek lokálního souřadného systému poblíž objektu a už je zase vše bez problémů. Upravil Kackac - 06.lis.2007 v 13:51 |
|
Kackac
|
|
Vladimír Michl
Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Dodáváme produkty Autodesk Stav: Offline Bodů: 21687 |
Zasláno: 06.lis.2007 v 14:12 |
Jde o tzv. numerickou nestabilitu (matematický pojem, nemá nic společného s údajnou nestabilitou v úvodním příspěvku). AutoCAD (stejně jako kterákoliv jiná CAD aplikace) vnitřně pracuje s čísly s vysokou, nicméně omezenou přesností (počtem platných cifer). Pokud se počet cifer "vyplýtvá" na reprezentaci samotné souřadnice (např. JTSK), zbývá už jen příliš nízká aritmetická přesnost na výpočty protínání potřebné např. pro šrafy, rovnoběžky a další typy geometrických výpočtů. Jak již bylo řečeno, stačí si přesunout počátek (USS) blíže k zájmové oblasti.
|
|
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - arkance.world (podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz) |
|
Radim Cech
TOP uživatel Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (MS) Používám: Autodesk Civil 2020 Stav: Offline Bodů: 848 |
Zasláno: 06.lis.2007 v 18:07 |
Posunul jsem si Váš motiv na souřadnice -489000,-1102000 a vše funguje bez problémů. Zaujaly mně ty osmiciferné souřadnice. Kde a nebo co to kreslíte?
|
|
R.C.
OSTRAVA |
|
Mantlík
TOP uživatel Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2559 |
Zasláno: 07.lis.2007 v 09:01 |
Z vlastních zkušeností bych řekl, že bohužel pravděpodobně obvyklý fórek většiny architektů kreslit situace v milimetrech. A ne a ne je to odnaučit ....
|
|
J. Mantlík
|
|
Radim Cech
TOP uživatel Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (MS) Používám: Autodesk Civil 2020 Stav: Offline Bodů: 848 |
Zasláno: 07.lis.2007 v 09:06 |
to bychom ale byli v řádech 1x10 na devátou, takže to dokonce vypadá na centimetry!
|
|
R.C.
OSTRAVA |
|
Mantlík
TOP uživatel Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2559 |
Zasláno: 07.lis.2007 v 09:11 |
I to už se mi stalo ...
ale možná ty "osmiciferné souřadnice " tak byly nazvány podle X (v JTSK Y), které je -7x10 na osmou
|
|
J. Mantlík
|
|
vladinko1
Zasláno: 07.lis.2007 v 21:49 |
No to moze byt pravda ale ja srafujem normalny vykres z rezmi a podorysmi a strasne to roby chyby aj napriklad mam blok zobrazeny na obrazovke a srafujem niekde vedla tak mi cely komp spadne alebo mu to trva straasne dlho
Podla mna je zle naprogramovany cad napr. Microstation stym problem vobec nema. Vravim asi je to viac otazka na Autodesk |
|
Kackac
Zasláno: 07.lis.2007 v 22:35 |
Mám hodně špatné zkušenosti s asociativními šrafami, ale neasociativní jsou až na opravdu výjimečné případy bez problémů, pokud uživatel dodržuje nějakou disciplínu, například nešrafovat několik (nedejbože ještě hodně složitých) oblastí jednou šrafou v celku, zvláště solidem, a podobně. Zkuste nejdřív změnit způsob tvorby šraf, např. tu asociativitu, to dělá opravdu hodně. Sice je to krásná myšlenka, že změním objekt a šrafa už se změní sama, ale poměr problémů ku přínosům (reálnému využití) této možnosti hovoří (alespoň podle mých zkušeností, použití ve stavařině) velmi výrazně v neprospěch asociativního šrafování.
|
|
Kackac
|
|
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět | Stránka 12> archiv |
Přejít na fórum | Oprávnění fóra Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 1,166 sekund.