Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.500 registrovaných u nás, celkem 1.093.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6204 |
![]() Zasláno: 03.lis.2009 v 21:06 |
Hezký podvečer přeju,
tak mě napadlo a už mi to leží v hlavě notný čas. Co kdyby sme dali nějak dohromady CAD standardy pro Revit. Mám tím na mysli odzkoušené rodiny oken, dveří, konstrukčních prvků použitelné pro české prostředí, dále rodiny popisek, výškových kót, šablon s přednastavenýma skladbama, symboly dle ČSN atd.?
Našlo by se pár nadšenců, kteří by přispěli troškou do mlýna a vytvořili něco co by sloužilo jim i ostatním?
|
|
![]() |
|
Adark ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 18.led.2007 Lokalita: ČR (JM) Používám: ADT 2012, Revit Arch 2012 Stav: Offline Bodů: 39 |
![]() |
Hezká myšlenka, Já bych začal editací rodin které tady vystavil skvělý p. Michl a také arch, Balda na CD ke své knize. U rodin dveří p. Michla chybí akorát ty šipečky, které po vložení do projektu ještě dodatečně obrátí a otočí dveře, prosklení dveřních křídel atd. Co mne napadá dále, jsou pěkné rodiny komínů na Cadnetu i tady, někde zmiňovaný wienerberger a taky skvělá nika CZ, ta je snad někde tady na Xanadu.. Já myslím že by to šlo. Ale čas čas čas toho je málo.
|
|
Aleš
|
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21899 |
![]() |
Mně nechvalte, české bloky jsou většinou práce mých kolegů. A v Katalogu bloků je samozřejmě i hodně rodin uploadovaných přímo uživateli.
Propracované české knihovny jsou v také podkatalogu TDCZ:
Dalších více než 1.700 RFA rodin je na BonusDVD "Revit X+", které dáváme k Revitu Architecture.
|
|
![]() |
|
Balda ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 19.říj.2004 Lokalita: ČR (LB) Používám: hlavu :) Stav: Offline Bodů: 251 |
![]() |
V současné době dávám dohoramdy šablonu pro studenty stavební průmyslovky. Až bude hotová tak ji samozřejmě dám "do placu".
Balda
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6204 |
![]() |
Zdravím,
úvodem moc děkuju, že se někdo ozval, už i to je malý úspěch. Co se týče předělávání knihoven, tak bych trošku přibrzdil. Např. knihovny pana Baldy jsou dodávány s knihou a nevím, zda by bylo košér předělávat je a plácnout je jen tak na web, když on s nima měl určitě nemálo práce.
Věc druhá je, že by se mělo říci nebo se alespoň rámcově sepsat nějaké zásady při tvorbě/předělávání knihoven. Neboť čím více knihoven z více zdrojů tím je v tom větší maglajz a člověka pak občas překvapí jejich nepředvídatelné chování.
Uvádím zde tedy několik málo poznatků pro zásady:
Upravil PepaR - 06.lis.2009 v 09:14 |
|
![]() |
|
Peter Jirat ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD ->2021, Revit ->2022 Stav: Offline Bodů: 3944 |
![]() |
Pepa měl noční:-)
Zdravím, opravdu to chce začít od maličkostí, jako je vzhled čar, názvy parametrů v rodinách (aby pak všem mohli fungovat tagy) atd. Pojmenování čar (česky, anglicky, cesky). Rád v něčem pomůžu, ale normotvůrcem nebudu, naše vnitřní zvyklosti s ohledem na anglický původ společnosti jsou trochu odlišné (napr nám naprosto vyhovuje způsob odkazování řezů a pohledů v původním Revitu). Takže začněme:
Definice čar - čárkovaná, čerchovaná, osa - čerchovaná se dvěmi tečkami (jak se ten typ čáry jen jmenuje?) - jak je máte definovány?
Čáry Model nebo Draft?
A ještě něco, požadavky architektů a stavařů se budou dost lišit. Upravil Peter Jirat - 06.lis.2009 v 09:08 |
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD ->2021, Revit ->2022 Stav: Offline Bodů: 3944 |
![]() |
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Ad noční) No tak trochu, u nás na Moravě vstáváme se slépkama a dneska mě obudily dřív ;)
Ad normotvorba) Chápu, nicméně rád bych upozornil, že není cílem ani úmyslem, držet se norem, protože i v nich jsou často nesmysly (zejména v těch zakreslovacích). Jde o to z nich vyjít, případně jisté věci poupravit k obrazu našemu. Cílem by mělo být udělat něco smysluplného a použitelného pro Revit a tu naši českou kotlinu.
Příkládám definice čar pro výkresy ve stavebnictví:
(omlouvám se za kvalitu, ale bylo nutné to zmenšit, abych se vlezl do limitu CAD fóra) Upravil PepaR - 06.lis.2009 v 10:14 |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Jinak možná co by se hodilo a co by bylo dobré na začátek, tak dát dohromady rodiny základních popisek a šablonu a nastavení kótovacích stylů.
Zejména by se jednalo o popisky:
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
V jednom modelu mám:
čerchovaná se dvěmi
čerchovaná se dvěma čárkama
čerchovaná se dvěma čárkami
první krok bude zřejmě názvosloví :-(
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Asi bych to řešil následovně:
Čárkovaná
Čerchovaná 1 (čerchovaná s jednou tečkou)
Čerchovaná 2 (čerchovaná se dvěma tečkami) Plná (dle normy souvislá)
Tečkovaná
|
|
![]() |
|
Adark ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 18.led.2007 Lokalita: ČR (JM) Používám: ADT 2012, Revit Arch 2012 Stav: Offline Bodů: 39 |
![]() |
Maličké upřesnění :
Knihovny p. Baldy není třeba předělávat, pouze TDCZ knihovnám dveří chyběly šipečky ovládání zleva-zprava nahoru dolů, spíš mi chybí dveře různě prosklené vnitřní a balkonovky s tloušťkou rámu jako okna.
Možná není až tak špatné mít možnost zapnutí a vypnutí překladů ale to na druhou stranu není běžné při návrhu.
Realizace prováděček v Revitu je na samostatné téma...
|
|
Aleš
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Máte s realizačními projekty v Revitu zkušenosti? Nechcete se prosím podělit o své poznatky v novém vlákně?
|
|
![]() |
|
![]() |
Zatím dá se říct prakticky že ne. Teprve nyní budu jednu zakázku dodělávat do prováděčky a sám nevím co to přinese.Za potíže..
Časové rozpětí řádově do vánoc.
Začal jsem totiž projekt od studie již v Revitu a budu se snažit
" nepřeskočit "do ADT a Cadkonu. Mám na to relativně dost času...
|
|
Aleš
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
No já bych taky někdy rád vyzkoušel myšlenku dotáhnout alespoň stavařinu v revitu až do konce a neuhýbat moc k jiným programům.
Myslím si, že to je cíl vývojářů i mnohých projektantů, a taky proto toto téma beru jako popud k tomu, abychom se k tomuto cíli nějak posunuli. Upravil PepaR - 10.lis.2009 v 10:37 |
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,322 sekund.