ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Již 10.000+ CAD tipů. Přes 118.500 registrovaných u nás, celkem 1.094.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor. Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoVýškové kóty

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Stav: Offline
Bodů: 731
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Výškové kóty
    Zasláno: 28.lis.2012 v 10:41
Dobrý den, používám dynamický blok výškové kóty (kačeny) k určení hodnot výšky,bohužel nemohu mít GG menu.
Problém je v tom, že dynamický blok má v sobě schované pole, které se aktualizuje podle počátku souřadnic a vypisuje její Y hodnotu. Nicméně jsem si všiml, že se řídí podle globálního počátku.
Jak prosím změním USS tak, aby mi to odečítalo od daného místa, které si určím ?
Pokud jen posunu aktuální USS, tak to stále odečítá od globálního vytvořeného ve výkrese.
Děkuji za rady
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Bodů: 6206
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.lis.2012 v 11:33
Dobrý den,

obávám se, že dynamické odečítání výšky v bloku výškové kóty je odkázáno na textové pole umístění bloku, které je bráno vždy ke globálnímu souřadnému systému a jinou možnost textová pole nenabízí. 

Osobně však nevidím problém v tom, že je možné přesunout řez na nulovou souřadnici Y, neboť u řezů Vám přece nejde tak moc o společný bod jako u půdorysů.

Upravil PepaR - 28.lis.2012 v 11:44
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Implementujeme řešení Autodesk
Bodů: 21901
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.lis.2012 v 11:34

Nový dynamický blok "Kačena_UCS" vypisuje výšku relativně k aktuálnímu UCS - když tak je možné upravit k obrazu svému.

Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.lis.2012 v 11:44
Dobrý den pane Michle,

smekám, využít v poli vzorec v kombinaci se systémovou proměnnou mě nenapadlo. Máte mé uznání a omlouvám se, že jsem psal, že to nejde. Holt někdy zapomínám na to pořekadlo "Nic není nemožné".

Snad jen podotknu, že tato kóta spolehlivě funguje i v nižších verzí AutoCADu (testováno na verzi 2011).
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Autocad 2020 lt
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.lis.2012 v 12:08
děkuji za odpovědi. Blok od pana Michla nejde načíst do Autocadu LT (verze 2012), píše, že je nekompaktibilní .... Někde chyba nebo to do LT prostě nepůjde ?

Upravil Mikemamm - 28.lis.2012 v 12:10
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Implementujeme řešení Autodesk
Bodů: 21901
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.lis.2012 v 12:58
Mělo by to fungovat i ve starších verzích a i v LT (formát DWG převedete např. přes TrueView). Nejsem si ale jist účelností takovéhoto bloku, UCS se může měnit "za pochodu".
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Autocad 2020 lt
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.lis.2012 v 13:15
Děkuji, vyzkouším to převést a snad to půjde.Účelnost bloku - nevím jak jinak bych co nejpohodlněji okotoval výšky řezů apod ...., jelikož nelze v LT načíst lisp tak je to problém. Tedy pokud to funguje tak jak myslím, tak si zvolím aktuální USS do daného bodu a od toho budu vkladat tento blok, který mi bude kotovat, poté pokud budu potřebovat změnit USS, tak holt asi jedině tyto již opoužité bloky rozbít, aby se neaktualizovalo pole hodnot. Popravdě nevím jak to jinak snadněji v LT řešit, toto mě na LT opravdu vadí.
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.lis.2012 v 13:29
Po převedení to funguje, viz můj příspěvek výše a přiložený převedený blok.
Blok bych nerozbíjel, spíše bych, jak jsem psal minule, měl libovolný bod bod z roviny 0,000 v řezu posunutu na souřadnici Y = 0. 

Pokud byste chtěl jít cestou rozbíjení bloku, tak klasický příkaz  ROZLOŽ (_EXPLODE) Vám nepomůže, neboť nezůstane zachována hodnota výšky. Je nutné ji buď ručně přepsat nebo použít příkaz  BURST (_BURST).

Upravil PepaR - 28.lis.2012 v 13:29
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Autocad 2020 lt
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.lis.2012 v 14:35
Ano máte pravdu, před chvílí jsem převedl blok a je to tak jak píšete, takže ani toto mi to zásadně nevyřeší. docela by mě zajímalo, jak kótují výšky ostatní uživatelé ACAD LT ???
Přesunutí do y=0 není pro mne úplně ideální řešení :(
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.lis.2012 v 14:55
V řadě projekcí, kde jsem působil to řeší buď manuálně (odměřením a vepsáním do atributu), jiní přes dynamickou výškovou kótu a řez si přesouvají na nulu, případně pod LT funguje CADKON, který funkci dynamických kót obsahuje.
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Autocad 2020 lt
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.lis.2012 v 15:06
Manuální odměřování je hrozné řešení a hlavně při větších projektech velmi zdlouhavé a hlavně neaktualizované.
No vypadá to opravdu tak, že budu muset přesouvat řezy podle 0 :(.
Mám, ale ještě otázečku - který CADKON produkt máte namysli ? K LT mám CADKON Express, ale v tom není skoro nic navíc oproti LT, takže jaký myslíte ? Abych na něj mohl případně kouknout a zalobovat, pokud bude mít užitečné funkce...
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.lis.2012 v 15:17
V práci jsme měli CADKON pro stavební konstrukce.
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Autocad 2020 lt
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.lis.2012 v 15:30
Jj, na to jsem koukal, dokonce i před časem jsem zkoušel trial verzi, ale bohužel se mi to asi za tuto cenu prosadit nepodaří, i když časem třeba něco ano.
Zpět nahoru
Stáhalík Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 28.led.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Autocad,Revit
Bodů: 66
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.lis.2012 v 16:36
S nostalgií vzpomínám na moje začátky projektování v AutoCADu a jeho historických nadstavbách. Dneska už jsou tyhle starosti trochu zbytečné, když se podíváte třeba na Revit, bude vám jasné, že nějaké přepočítávání kót je věc vhodná tak do muzea. Ne že by Revit taky neměl svoje mouchy, ale jsou to mouchy v úplně jiné kategorii.
Zrovna uvažujeme o doplnění Revitu verzí Revit LT a ta stojí méně než holý AutoCAD LT. Revit si schválně zkuste a uvidíte že v něm uděláte dvakrát tolik práce než v AutoCADu LT.
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Autocad 2020 lt
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.lis.2012 v 20:21
Souhlasím s Vámi oproti Autocadu LT, oproti plnému Autocadu už bych to tak netvrdil.
Nicméně Revit bude ve firmě problém, protože je nemožné je teď přesvědčovat o Revitu. Nicméně je to hudba budoucna a nevím jestli to vůbec půjde, protože projekty, které děláme do revitu půjdou velmi těžko a hlavně pochybuji o zahraničních spolupracovnících, že budou ochotni pracovat v revitu. Je to složitější. Nicméně proti revitu nic nemám, sám jsem v něm občas dělal ve studenstké verzi a zaujal mě.
Zpět nahoru
RisoS Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 07.pro.2012
Lokalita: Australia
Používám:
AutoCAD
Bodů: 1
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.pro.2012 v 01:32
Dobry den,

Vyskove koty je nieco co mi chyba v AutoCAD uz od sameho zaciatku. Poznam vela lisp routines alebo dynamickych blokov ktore  simuluju to ako by funkcia pre vyskove koty mala vyzerat, ale vsetko je to take "platanie dier". Na tomto linku je moje riesenie ako by som si predstavoval vyskove koty v nejakej verzii AutoCADu 20XX.

Prajem Vsetkym Vesele Vianoce,
Richard.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 6230:Jak nastavit zobrazení výškových kót Revitu ve tvaru ±0.000, +1.000 ?
Tip 13493:Skrytí symbolu výškových kót podlaží (výškových úrovní).
Tip 10484:Kótování horní hrany stoupacího potrubí.
Tip 13573:Hodnota výškové kóty, při změně výšky podlahy u rekonstrukcí.
Tip 6444:Zobrazení výškových kót povrchu terénu v Civil 3D.
Tip 9806:Automatické výškové kóty - kačeny.

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,711 sekund.