Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.000 registrovaných u nás, celkem 1.092.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
Stránka 12> archiv |
Autor | ||
mugil ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 04.pro.2011 Lokalita: ČR (VY) Používám: autoCAD 2010 Stav: Offline Bodů: 8 |
![]() Zasláno: 04.pro.2011 v 19:16 |
|
Když si vytvořím kružnici a chci do ní vepsat jakýkoli mnohostranný polygon nezobrazí se mi barevný střed kružnice a nevím jak to zvýraznit
![]() |
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6204 |
![]() |
|
Zkuste si prosím zapnout úchopové body, viz ikonku nebo text ve stavovém řádku (řádek v dolní části okna).
|
||
![]() |
||
mugil ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 04.pro.2011 Lokalita: ČR (VY) Používám: autoCAD 2010 Stav: Offline Bodů: 8 |
![]() |
|
Díky ,neměl jsem povolené všechny byl tam jen koncový polovina a střed.Je toho na mě moc:)
|
||
![]() |
||
Rostislav Říha ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 03.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACA 2010 Stav: Offline Bodů: 1615 |
![]() |
|
nastavit si všechny uchopovací módy napořád není dobrá strategie. nastavte si jen pár základních a ostatní používejte jen když je třeba (Shift+RTclick)
|
||
Rostislav Říha
|
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6204 |
![]() |
|
PS: Já sednout k nejnovějším verzím AutoCADu poprvé, tak by na mě toho bylo též přespříliš. Mnohdy jsem rád, že jsem začínal na R14, kdy nebylo k dispozici ještě tolik funkcí a člověku z toho nešla tak hlava kolem ;).
|
||
![]() |
||
alfred ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 14.říj.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: AutoCad MAP 2011 Stav: Offline Bodů: 1675 |
![]() |
|
No, mnoho funkcí naopak usnadňují - vezměte si například tisk tlouštěk čar. Třeba posadit někoho dnes k R12, tak tam nenakreslí ani čáru... ![]() Dnešnímu začátečníkovi bych doporučil projít si krátký web výuky pro začátečníky (viz http://www.cadforum.cz/cadforum/vyuka.asp ) a pak shlédnout pár hodin různých videí na pro začátečníky na webu. |
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Já vím, myslel jsem to nadneseně ;). Nové verze bezesporu práci v mnohém ulehčují, jen jsme tím chtěl glosovat skutečnost, že za tu dobu se z AutoCADu stal vskutku kolos.
S těmi příklady bychom mohli pokračovat dál a dál, co třeba zoomovaní kolečkem, které se stalo standardní součástí AutoCADu až od verze 2000 ;D ...
Upravil PepaR - 05.pro.2011 v 18:47 |
||
![]() |
||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 14.říj.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: AutoCad MAP 2011 Stav: Offline Bodů: 1675 |
![]() |
|
Přesně tak. Časem zjistíte, že třeba se Vám pro nějakou opakovanou činnost hodí si trvalé nastavení přehodit. Uchopovací režim lze úplně vypnout a do předchozího nastavení opět zapnout klávesou F3 a nebo tlačítkem na stavovém řádku. |
||
![]() |
||
![]() |
|
Jste hrozně hodní ,že mi to usnadňujete.Fora
|
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Co třeba AutoCAD (Buroň, Kuděla, Vajďák, Želízko)?
... odkaz beru zpět, je tam malware. Děkuji panu Mantlíkovi za upozornění. Upravil PepaR - 05.pro.2011 v 20:05 |
||
![]() |
||
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2574 |
![]() |
|
POZOR!
Ze zvědavosti jsem se podíval - AVG mi hlásí zablokování virové infekce!
|
||
J. Mantlík
|
||
![]() |
||
![]() |
|
I mě to antivir zablokoval!Nějaký jiný odkaz pro amatéra.Na youtube je jich hodně ale většinou je to španělsky
|
||
![]() |
||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Nevím už jak v 2010, ale u 2011 jsou nějaká videa dostupná z nápovědy.
Třeba tady : http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/item?siteID=123112&id=13202161&linkID=9240615 Zkuste si udělat tutoriály z nápovědy - krok za krokem. O novinkách v posledních verzích se dá velmi rychle a přehledně dozvědět v sekci menu "Co je nového". Jsou to spíše jen informace, ale pokud Vás něco zaujme, snadno si to podrobněji najdete a aspoň máte přehled, že třeba tahle novinka může být dobrá, tohle se Vám dávno hodí a tahle novinka se dá někde snadno vypnout... A pak už jen něco reálně dělat. U kreslení reálných výkresů zjistíte, že mnoho vlastností třeba vůbec nepotřebujete. Ne že by byly zbytečné, ale jsou prostě užitečné pro někoho jiného. |
||
![]() |
||
Rostislav Říha ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 03.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACA 2010 Stav: Offline Bodů: 1615 |
![]() |
|
...nebo stačí držet Shift - to dočasně zruší nejen OSNAP, ale i ORTHO. imho je nejlepší mít nastálo jen endpoint a průsečík, další, relativně často používané, uchopovací módy pak namapovat na Fklávesy - F5=kolmo atd. Když je snapů zapnutých moc najednou, tak při husté kresbě narůstá riziko chyby
|
||
Rostislav Říha
|
||
![]() |
||
Buba ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 05.říj.2005 Lokalita: Slovensko Používám: AEC Collection Stav: Offline Bodů: 1692 |
![]() |
|
To je vec názoru. Ja uprednostňujem _endp, _midp, _center, intersection, extension a perpedicula(kolmy)
|
||
![]() |
||
Buba ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 05.říj.2005 Lokalita: Slovensko Používám: AEC Collection Stav: Offline Bodů: 1692 |
![]() |
|
to: mugil
Ak sa neviete orientovat v menu, možno Vám pomôže pre úplný začiatok zadávanie príkazov z klávesnice. Uvádzam ich v angličtine, lebo podľa mňa je lepšie sa to hneď naučiť takto, aspoň Vás neprekvapí, ked sa posadíte pred AutoCAD v inom ako českom jazyku. Anglické príkazy cez podtržník fungujú všade. Ak sa naučíte pracovať s týmito príkazmi, potom objavíte, že sú ešte aj iné možnosti, ktoré Vám ušetria množstvo času.
Základné príkazy sú:
_circle (kružnica), _polyline (polpriamka), _line (úsečka), _rectangle (obdĺžnik), _ellipse (elipsa), _trim (orezať objekt, podľa čoho-enter-čo orezať), _extend (predĺžiť pokiaľ-enter-čo), _scale (mierka zväčšit/zmenšiť)
|
||
![]() |
||
Buba ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Ešte jedna rada pre Vás, keď zvládnete hore uvedené príkazy, tak otázka typu: Ako nakreslím zrkadlový objekt? (_mirror), Ako okótujem základný rozmer? (_dimlinear) Ako vytlačím výkres? (_plot), Čo sú hladiny? (_layer), Na čo sú bloky (_block, _wblock, _attdef) a pod. položená na fóre Vám bude zodpovedaná maximálne do 5 minút (s poznámkou viz. tip číslo :)
Odporúčam Vám, skamarátiť sa s klávesou F1. Ak nie na výukové cvičenia, ktoré sú podľa mňa pekne rozpísané, tak na vyhľadávanie podľa kľúčových slov a výrazov.
Úplným používaním AutoCADu zistíte, že oproti iným kresliacim SW má zopár funkcií a výhod navyše.
|
||
![]() |
||
![]() |
|
![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
Stránka 12> archiv |
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,346 sekund.