ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Již 10.000+ CAD tipů. Přes 118.500 registrovaných u nás, celkem 1.094.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor. Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoAko spojit viac objektov do jedneho

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Jakub6 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 19.úno.2009
Lokalita: Slovensko
Používám:
AutoCAD2014
Stav: Offline
Bodů: 41
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Ako spojit viac objektov do jedneho
    Zasláno: 15.úno.2010 v 08:24
Dobrý deň,
chcem sa spýtať, ako môžem viac objektov rôznych tvarov spojiť do jedného. Napr. mám kružnicu, ku ktorej je pripojená úsečka a kolmo na ňu je pripojená ďalšia, kratšia úsečka (schém značka domového vypínača) a ja chcem tento vypínač celý uchytiť, premiestniť kliknutím len na jednu časť vypínača. (aby som nemusel zvlášť klikať na kružnicu, jednu úsečku, druhú úsečku.) Určite to nie je zložité, len neviem správny príkaz. Myslel som si, že pomocou "oblasti" ale nie.

Za odpoveď na moju primitívnu otázku vopred ďakujem.
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Bodů: 6206
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.úno.2010 v 08:29
Máte hned dvě možnosti a to vytvořit z objektů:
  1. Skupinu
  2. Blok
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Implementujeme řešení Autodesk
Bodů: 21914
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.úno.2010 v 13:22
Ano, to je typické využití příkazu SKUPINA v AutoCADu - viz též Příbuzné tipy.
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
Zpět nahoru
Jakub6 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 19.úno.2009
Používám:
AutoCAD2014
Bodů: 41
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.úno.2010 v 17:19

Ďakujem veľmi pekne, moc ste mi pomohli. Presne toto som potreboval. Mohli by ste mi ešte povedať, ktoré je lepšie používať?- aký je (hlavný a jednoduchý)  rozdiel medzi príkazom blok a skupina? Teraz keď viem oba spôsoby, neviem, ktorý mám používať.

Za odpovede ĎAKJEM

Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Používám:
Implementujeme řešení Autodesk
Bodů: 21914
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.úno.2010 v 17:34
Blok slouží k opakovanému použití (vložení) téže - nebo podobné - geometrie na více místech ve výkresu. Skupina je seskupení jinak nesouvisejících entit pro snazší manipulaci - jakási pevná nebo pojmenovaná výběrová množina. Ve výkresu se vyskytuje každá skupina pouze 1x.
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
Zpět nahoru
Rostislav Říha Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 03.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACA 2010
Bodů: 1615
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.úno.2010 v 17:37
blok: něco, co chci opakovat do zblbnutí, a třeba i později umět změnit každý výskyt too něčeho... typický blok je třeba WC mísa

skupina: něco, co k sobě patří tady a teď: buď z logiky, dané výkresem, nebo logiky, dané stavbou... může to být skupina několika WC mís s umyvadly, může to být i skupina několika čar, které dohromady definují rozhledový trojúhelník - prostě něco, o čem vím, že s tím budu vždy hýbat (posunovat, točit) jen dohromady - ale ve výkrese se to vyskytuje třeba jen jednou.

shrnutí: blok = opakování a možnost pozdější redefinice.
Rostislav Říha
Zpět nahoru
Buba Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 05.říj.2005
Používám:
AEC Collection
Bodů: 1692
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.úno.2010 v 08:19
Keď sme pri tom:
Skupinu som si nejako neosvojila. Poznala som to ešte z Corelu, ale v AutoCade mi viac vyhovoval BLOCK a nepotrebovala som pracovať so zoskupenými objektami.
Ako sa dá skupina rozbiť?
Minule som sa stretla s razítkom, ktoré sa mi nedalo editovať cez REFEDIT, ale len cez BEDIT.
tzn. otvorením cez REFEDIT sa mi texty, atribúty a niektoré objekty javili ako jeden objekt a nemohla som ich editovať. Keď som na razítko aplikovala BEDIT, fungovalo to normálne.
Bola to skupina?
Ako sa líši BEDIT od REFEDIT?
Pravdepodobne som sa mílila, keď som sa domnievala, že je to v podstate jedno, čo používam, len pri blokeditore mám naviac nejaké ikonky a potrebujem ho len pri dynamických blokoch a ináč si vystačím s REFEDITom.
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Bodů: 6206
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.úno.2010 v 18:27
BEDIT by měl otevřít blok jako takový REFEDIT bude s blokem pracovat jako s editací externí reference.

PS: Skupinám jsem taky nepřišel na chuť, neb snadnější se mi tvoří i pracuje s bloky než skupinami.

Upravil PepaR - 16.úno.2010 v 18:28
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 14.říj.2004
Používám:
AutoCad MAP 2011
Bodů: 1675
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.úno.2010 v 19:19
Ještě bych dodal:

S blokem umi manipulovat temer kazdy a v otevrenem vykresu proste bude bez ohledu na nastaveni AutoCadu.

Se skupinami dle me zkusenosti moc lidi manipulovat a pouzivat je neumi.
Nastaveni skupin (výběr - tuším proměnná PICKSTYLE) se myslim take neuklada do vykresu, ale do AutoCadu, takze kdyz se Vam pri kliknuti vybere skupina, tak nekomu jinemu se vybere pouze entita.
Kdyz skupinu zkopirujete, tak vznikne automaticky nova "anonymni", coz manipulaci a editaci takto vznikle skupiny dale znesnadnuje.

Skupiny jsou dle meho nazoru trochu nedotazene. Urcite nejsou tak dulezite jako treba v Corelu apod. Podle meho nazoru se hodi pro jednorazovy opakovany vyber nekolika entit. Pro vypinac bych pouzil blok.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 4750:Pojmenované výběrové množiny.
Tip 6286:Jednodušší práce se skupinami objektů v AutoCADu.
Tip 7973:VIPZrušení rezervace a víceuživatelské projekty v Inventoru.
Tip 13446:Jak do výkazu v Revitu doplnit dolní popisný řádek s libovolným textem?
Tip 8383:Jak spojit dohromady 3D křivky nebo spline?
Tip 11301:U dvou protínajících (nebo dotýkajících) se objektů nelze použít nástroj Připojit geometrii, objekty tak nelze spojit.

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,301 sekund.