Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.500 registrovaných u nás, celkem 1.093.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
Stránka 12> archiv |
Autor | ||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6204 |
![]() Zasláno: 22.úno.2010 v 21:53 |
|
Hezký podvečer kolegové stavaři a stavařky,
na základě níže uvedených diskusních příspěvků jsem se rozhodl "vyprovokovat" téma s názvem Výkresová kultura ve stavebnictví aneb napišme a ujasněme si vlastně pokyny pro zpracovávání CAD výkresové dokumentace při kooperaci na velkých projektech.
Určitě si pamatujete na StavebněCADovská přikázání, podejme to teda ještě srozumitelnější formou.
Začínajícím projektantům to pak třeba pomůže vyvarovat se častých chyb a jiným to odlehčí od nervové zátěže při přebírání CAD podkladů.
Tak co pustíme sa do teho?
|
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6204 |
![]() |
|
Téma vzniklo na základě mých krátkých zkušeností z praxe a následujících příspěvků:
|
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
A přidávám hned první vlaštovku:
Pokyny pro práci se situací
|
||
![]() |
||
Rostislav Říha ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 03.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACA 2010 Stav: Offline Bodů: 1615 |
![]() |
|
ani náhodou.
kreslím jak kreslím a protože já jsem ten, kdo shání práci, nese riziko a platí ty ostatní, tak se přizpůsobí oni a ne já.
V mm nekreslím náhodou - má to vazbu na viewres a facetres v renderingu, dovoluje to rychleji zadávat hodnoty, výkresy koneckonců kótuji také v mm... toto nebudu měnit.
Protože vím (viz jiný post) že musím kreslit blízko nuly, tak si vždy posunu situací. ACA entity prostě nesnesou, aby byly kresleny v souřadném systému, co vyhovuje profesím. Bod 0,0 prostě vždy bude někde blízko levého dolního rohu toho, co zrovna dělám.
Pokud dělám pravoúhlý barák, tak si všechny podklady natočím tak, abych mohl kreslit bez nutnosti změny USS (jasněže mám křížky, které dovolí i někomu, kdo si jako trouba odpojí mnou přednastavený xref znovu ho připojit na stejné místo).
Protože beru peníze za koordinaci, tak všem předám moje dwt, založené na mnou používaném .stb, ve kterém jsou pod patřičným úhlem a v patřičném měřítku naxrefovány potřebné .dwg, nastaveny .lin, .shx, ...a ve výkresovém prostoru je vloženo předem domluvené razítko. převezmu a zaplatím výkresy, které jsou udělány na tomto podkladu. Pokud nejsou a já s nimi pak mám práci navíc, platím míň.
Takže na tomto se asi neshodnu.
A na diskusi nejsem zvědavý. Toto jsou mé podmínky a nebudu je měnit. Upravil Rostislav Říha - 23.úno.2010 v 02:51 |
||
Rostislav Říha
|
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Zdravím Vás pane Říha,
poslední dobou jste nějak hodně napruděný. Chápu, že Vaše rozladění z Autodesku je nemalé, ovšem po mě se vozit nemusíte, neb já Vás do ničeho nenutím a chyby Autodesku neopravím ;).
Pokud byste však četl pozorně, tak tak to kreslení v m a natáčení objektů, se týká KRESLENÍ SITUACE, nikoliv klasické výkresové dokumentace jednotlivých stavebních objektů.
Jinak Váš přítup objednavatele je hezký a chápu, že za peníze v Praze dům,
nicméně někdy je občas lepší uchýliti se k určitým pravidlům.
Neb zakázka Vám může termínově chvátat,
a ten paskvil se pak ani Vám, jako kordinátorovi, nemusí podařit slátat.
PS: Jinak ale všecko dobré ;) Upravil PepaR - 23.úno.2010 v 06:55 |
||
![]() |
||
be_em ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.úno.2006 Lokalita: Slovensko Používám: Používal som AutoCAD 2004, 3ds max7. Teraz AcadLT Stav: Offline Bodů: 865 |
![]() |
|
Ani ja nesúhlasím s niektorými príspevkami. Stavebné objekty jasne že v mm a situácie v m. Ale to je jasné každému. Čo však nikdy nerobím je posun a otočenie sitácie aj keby mala byť na Sibíri. Vždy je v JTSK! Ja si zase radšej mením natočenie pohľadu a UCS systém, samozrejme iba na určitý čas, vždy ho vrátim na "world".
S ostatným súhlasím a som rád že sa tu o tom diskutuje, zároveň si berem príklad aby som bol kultúrnejší aj ja! Dík. |
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Ještě k tomu posouvání... tím prosím rozumějte otáčení situace příkazy _ROTATE, _MOVE.
|
||
![]() |
||
be_em ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.úno.2006 Lokalita: Slovensko Používám: Používal som AutoCAD 2004, 3ds max7. Teraz AcadLT Stav: Offline Bodů: 865 |
![]() |
|
no však práve ... ale nerozumiem úplne presne tomuto počinu, ste si istý že ju viete dať vždy na správne miesto, čo keď budete pripájať ďaľšie Xrefy, ďaľšie domeranie, prípadne výpis nejakých vytyčovacích bodov. Neni lepšie zmena UCS a otočenie viewportu???
|
||
![]() |
||
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Ano souhlas s Vámi, možná jsem to špatně napsal, tak snad srozumitelněji:
ANO: Změna a natočení UCS
NE: Změna a modifikace standardními příkazy typu _rotate, _move, _scale.
Pozor uvedené pllatí pro výkres situace.
|
||
![]() |
||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 03.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACA 2010 Stav: Offline Bodů: 1615 |
![]() |
|
jo, naštvanej jsem a ne ž ne - a není to jen autodesk...nějak mám pocit, bezútěšnosti, kam se podívám...až na pár vyjímek (třeba xanadu je fajn, onehdá mi dokonce poslali mikinu...pěknou, oranžovou). Pokud můj příspěvek vyzněl osobně proti Vám, tak se za to omlouvám.
Po věcné stránce mi šlo o toto:
- když někdo koordinuje projekt po datové stránce, je v první řadě důležité, aby to vůbec udělal A VYNUTIL DODRŽOVÁNÍ, až ve druhé řadě záleží na tom, jak to nastaví.
- pokud si ve všech výkresech ponechám pár bodů se souřadnicemi ("takový ty křížky"), tak není problém s pozdějším napasováním do JTSK atp. ...
- pokud architekt/stavař na výkresech kreslí měsíce, tak se mu vyplatí podklady pozotáčet (ano, příkaz move, rotate) aby mohl pracovat ve WCS a ne UCS- připojování xrefů, kopírování mezi výkresy...tam všude se to vyplatí, protože to zjednoduší práci (X-krát se nám vymstilo, když byl barák skoro ve WCS, ale ne úplně, a někdo ten drobný rozdíl přehlédl a kopíroval věci špatně...
|
||
Rostislav Říha
|
||
![]() |
||
zdrk ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 03.kvě.2007 Lokalita: ČR (KV) Používám: Začínám bojovat s AutoCad 2015 respektive BDS 2015 Stav: Offline Bodů: 1803 |
![]() |
|
Jak Vám sluší, mam ji též, ale bohužel se do ní je stěží vtěsnám. ![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
mnementh ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 25.led.2007 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Autodesk AEC 2020 Stav: Offline Bodů: 360 |
![]() |
|
ja chci taky mikinu...prece me nenecha xanadu mrznout :))))
|
||
![]() |
||
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21899 |
![]() |
|
Na vysvětlenou (aby se necítil někdo neprávem odstrčený :-) - mikiny souvisí s oceňováním top přispěvatelů za poslední období. Viz např.:
|
||
![]() |
||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
to se mi právě na xanadu líbí - ten sportovní duch ... že mi poslali mikinu, přestože vlastně furt pomlouvám jejich hlavního partnera...
k výkresové dokumentaci ještě:
- jednotky jsou jedno, pokud jsou ovšem nastaveny a člověk v nich opravdu kreslí (jsou případy, kdy má někdo nastaveny metry a kreslí v mm, tj. vše má 1000x větší)
|
||
Rostislav Říha
|
||
![]() |
||
Machacek ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (HK) Používám: BricsCAD, Cadkon MEP Stav: Offline Bodů: 720 |
![]() |
|
Jednotky ...
zrovna před chvílí, jsem upravoval výkresy, které byly nastaveny na palce
![]() |
||
Jiří Macháček
BricsCAD, Cadkon MEP |
||
![]() |
||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Přijde mi unfair, abych doplácel na to, že jsem strávil svůj čas tím, že jsem se něco naučil, když protistrana, která se ve stejnou dobu, kdy já se něco učil, asi opíjela daiquiri někde na pláži, teď ještě bude zneužívat toho, že já dělám věci dobře (umím si nastavit jednotky), a ona ne (neumí si nastavit jednotky).
Odmítám to.
Ano, přestavit jednotky je pro mne práce na chvíli - ale už upravuji podklad, přebírám tudíž zodpovědnost...na první pohled to sice vypadá divně (prudit kvůli něčemu, co mi zabere chvilku), ale v důsledku akceptace statu quo okrádá mne, ten hlupák na druhé straně na mně parazituje, já mu svou prací pomáhám k tomu, aby si myslel, že se nemusí nic učit, že si může dát další daiquiri, protože já tu práci nakonec udělám za něj...a ještě defacto převezmu zodpovědost.
čím jsem starší, tím jse protivnější.
a nemůžu si pomoct.
|
||
Rostislav Říha
|
||
![]() |
||
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2574 |
![]() |
|
Ještě sofistikovanější škudiblíci pošlou situaci, která se tváří podle souřadnic, že je v metrech, jednotky má v milimetrech nebo palcích a AEC jednotky ve stopách ....
naštěstí už to nebývá tak často
|
||
J. Mantlík
|
||
![]() |
||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
|
Škudiblíci? kde brontosaurus jako Vy přišel k tak krásnému slovu?:-)
|
||
Rostislav Říha
|
||
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
Stránka 12> archiv |
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,656 sekund.