Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.097.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
Firestone ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 09.úno.2009 Lokalita: ČR (Pha) Používám: převážně LT verze ACADu Stav: Offline Bodů: 294 |
![]() Zasláno: 19.čvc.2011 v 16:01 |
Zdravím,
bojuji s problémem, kdy bych rád v různých rozvrženích s různými měřítky dosáhl toho, aby text, který je nadefinován v modelovém prostoru měl stále stejnou velikost při tisku. Např. mám text o dané jednotné velikosti (v modelovém prostoru) a v rozvržení A (1:500) to vytiskne v nějaké výšce a v rozvržení B (1:250) to vytiskne jednou tak větší :( Jde nějak docílit stejné velikosti textu tak, aby na to měřítko v rozvrženích nemělo vliv? Snad jsem se nějak srozumitelně vymáčkl... ![]() Díky moc za případné info.
Upravil Firestone - 19.čvc.2011 v 16:02 |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6206 |
![]() |
Ano, lze. Používejte měřítka poznámek.
|
|
![]() |
|
Firestone ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 09.úno.2009 Lokalita: ČR (Pha) Používám: převážně LT verze ACADu Stav: Offline Bodů: 294 |
![]() |
To jsem právě zkoušel, nastavoval dvojí měřítka, ale nepodařilo se mně v daném rozvržení přepnout na ono druhé měřítko. Vždy tam zůstávalo jen to jedno -- původní. EDITED: Tak jsem možná pochopil, co tím bylo myšleno -- zřejmě jde o funkcionalitu ve výřezu, kde se nastavuje "sólo" měřítko poznámky. Já jsem to zkoušel přes přidání měřítka poznámky, které se váže přímo k textu. Upravil Firestone - 19.čvc.2011 v 20:07 |
|
![]() |
|
alfred ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 14.říj.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: AutoCad MAP 2011 Stav: Offline Bodů: 1675 |
![]() |
Asi je nekde drobna chyba.
Prikladam soubor s ukazkou kde je napsan text se dvema meritky poznamek, dva vyrezy - 1:50 a 1:100. Velikost textu pri tisku bude 2.5mm. Pod textem je nakreslen kolecko a krouzek - jen pro porovnani a nazornost meritek, jinak na nic nejsou. Jake se ma pouzit meritko poznamek se nastavi u vlastnosti vyrezu. |
|
![]() |
|
![]() |
Jéé názorná ukázka! :) No to bude ono! Vidím, že máš v modelovém prostoru nastaven text jako Poznámky (ve vlastnostech toho textu) a nastaveno u něj dvojí měřítko. To je první úkon... Pak teda ještě nastavit u výřezu požadované měřítko poznámky a je vymalováno :) Díky moc za pomoc Vám oběma! |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6206 |
![]() |
Není zač. Mimochodem, u výřezů je docela hezká finta i v tom, že můžete nastavit jiné měřítko kresbě a jiné poznámkám v rámci jednoho výřezu, viz náhled. |
|
![]() |
|
![]() |
Ještě mě napadlo, zda-li je možno onen text v jednotlivých výřezech libovolně posouvat tak, aby umístění textu v modelu/jiném rozvržení s jiným měřítkem zůstalo zachováno.
Protože přeci jen ten text "jakoby uskočí"...
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 14.říj.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: AutoCad MAP 2011 Stav: Offline Bodů: 1675 |
![]() |
Ale jistě. Zkuste si to na příkladu a bude Vám jasné chování...
Dodám ještě: je třeba také použít vhodný vkládací bod textu (zarovnání). Upravil alfred - 20.čvc.2011 v 10:13 |
|
![]() |
|
![]() |
Už jsem na to "kápl" a to včetně vkládacího bodu. Děkuji moc za pomoc!
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Již bylo odpovězeno, ale přesto doplním.
Upravil PepaR - 20.čvc.2011 v 16:12 |
|
![]() |
|
![]() |
Ještě mě napadla jedna věc -- když mám pak zmenšený text, který je nad odkazovou čárou se šipkou (např. přes funkci Multiodkaz) -- lze nějak docílit, aby se i zkrátila délka odkazové čáry, když se mně zmenší velikost textu (= zkrátí se i délka textového pole)?
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Vlastnost "Poznámka"může mít mnoho objektů - text, mtext, kóty, bloky, multiodkaz, šrafy.
Na některé vlastnosti entity má parametr poznámka vliv, na některé ne. U multiodkazu se upravuje celkové měřítko. Doporučuji pročíst části nápovědy - vedle zaškrtávátka aby kóta/modkaz/text/... je takové kolečko s písmenem "i". Po kliknutí na něj se zobrazí přesně to co potřebujete. Pak je potřeba si to vyzkoušet a trochu experimentovat. Jistě Vám to bude rychle jasné - není potřeba vše popisovat. Princip je u všeho podobný - použijte vzor s textem co jsem poslal výše a přidejte si dle libosti další entity s vlastností poznámka (multiodkazy, kóty, ...). |
|
![]() |
|
![]() |
Jo takhle -- takže to je celkem dosti globální funkcionalita. Super, děkuji za poznámku.
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Asi se dostanete do podobné situace, když jsem řešil, zda popisovat pomocí odkazů nebo nikoliv.
Váš problém jak píše alfred, řeší odkazy a zapnutí jejich vlastnosti Poznámka. Nicméně odkazy mají své mouchy, které byly probírány i zde na fóru. Proto je možno volit i alternativní cesty. Tou alternativou může být blok, který přikládám. Upravil PepaR - 21.čvc.2011 v 17:53 |
|
![]() |
|
![]() |
Díky za tip, vypadá to dosti univerzálně co jsem to prozatím v rychlosti zkoušel... určitě si to ještě více "očuchám".
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,392 sekund.