ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Již 10.000+ CAD tipů. Přes 118.500 registrovaných u nás, celkem 1.093.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor. Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoZmena velikosti

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
AchJo Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 19.srp.2011
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
DraftSight
Stav: Offline
Bodů: 3
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Zmena velikosti
    Zasláno: 19.srp.2011 v 13:23
Zdravim, jsem uplny zacatecnik s CADem, mam v nem jen neco nakreslit a vic uz ho snad potrebovat nikdy nebudu. Vetsinu co jsem potreboval jsem si vygooglil, ale ted jsem se zasek. Je to tutove uuuplny hloupy dotaz, ale snad se tu nekdo slituje a helfne mi Embarrassed

Uvedu priklad. Nakreslim si pomoci krivek nejaky objekt (od oka) a ted nevim co mam udelat, kdyz chci menit jednotlive velikosti toho objektu (napr. chci aby sirka byla 5 cm, od bodu A do bodu B to melo 7 cm, mezi carou C a D byly 3 cm ...) Snad nekdo pochopi co mam na mysli LOL  Proste jako bych ten objekt kotoval a menil podle zadanych hodnot kot i vlastnosti toho obtejktu. Nekde jsem cetl, ze by se ten objekt mel prevest do bloku, to zvladnu, ale nejak mi hlava nebere jak dal. Dekuji moc za pripadnou pomoc Smile

Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Bodů: 6204
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.srp.2011 v 13:27
Dobrý den,

na požadovanou činnost to nepotřebujete blok, postačí použít editační funkce  PROTÁHNI (_STRETCH)MĚŘÍTKO (_SCALE). Pokud byste ale trval na bloku, bylo by nutné entitám přiřadit parametry a akce v editoru bloků, tzn. vytvořit z něj blok dynamický.
Zpět nahoru
AchJo Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Používám:
DraftSight
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.srp.2011 v 16:29

Diky za odpoved, zkousel jsem to a nejak to porad neni to co potrebuji, asi neco delam blbe. Prikaz MERITKO mi prepocita vsechny delky od zakladniho bodu a prikazem PROTAHNI nevim jak zadat celkovou delku Disapprove Myslel jsem to takto:

Potreboval zjistit zdali existuje nejaky zpusob editace objektu, napr. toho na obrazku, abych proste zadal ze vzdalenost mezi body A D ma byt napr. 20 cm, mezi A B ma byt 5 cm, mezi A E ma byt 3cm, ... a aby se mi drive zadane delky neprepisovaly. 
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.srp.2011 v 17:58
Pokud chcete mít délku mezi body AD 20 cm, tak jednoduše změříte stávající vzdálenost mezi body a příkazem  PROTÁHNI (_STRETCH) protáhnete o potřebnou vzdálenost horní, dolní horizontální a pravou vertikální úsečku, které vyberete v jednom z kroků z příkazu tzv. protahovacím obdélníčkem.

Pro komfortnější editaci by bylo učinit z tohoto prvku dynamický blok, kde ale v podstatě používáte obdobu těchto příkazů.

PS: Docela by mě zajímalo, pro co konkrétně to potřebujete.
Zpět nahoru
AchJo Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Používám:
DraftSight
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.srp.2011 v 00:09
No pripada mi to daleko elegantnejsi, kdyz mam menit velikosti vice useku, nez pracne pocitat, kolik je napr. 20 - 16.589 a pak to posouvat. Pripadalo mi divne, ze proste nejde oznacit dva body a zadanim celkove hodnoty zmenit jejich vzdalenost. Ale dik za pomoc Handshake

Upravil AchJo - 20.srp.2011 v 00:22
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.srp.2011 v 10:08
Zkuste si vytvořit ten dynamický blok, tam toho jde hezky docílit pomocí parametrů.
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Používám:
Autocad R10 >> Autocad 2023 / altern. QCad Prof.
Bodů: 1247
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.srp.2011 v 21:50
Možná by pomohl příkaz _LENGTHEN (DÉLKA).
Jinak není od věci rozmyslet si strategii kreslení.
Nějak nechápu, proč kreslíte jen tak od oka
---
 "Nakreslim si pomoci krivek nejaky objekt (od oka) a ted nevim co mam udelat, kdyz chci menit jednotlive velikosti toho objektu
(napr. chci aby sirka byla 5 cm, od bodu A do bodu B to melo 7 cm, mezi carou C a D byly 3 cm ..."
---
Co vám brání objekt hned nakreslit tak, jak má vypadat ?
Například po zadání bodu A můžete pokračovat do bodu B jenom zadáním požadované délky v daném směru,
pokud naznačíte směr protažení koncového bodu myší.
Nebo zadat relativní délku od posledního bodu v polárních (@r<φ) nebo pravoúhlých (@dx,dy) souřadnicích.

Upravil vbehun - 20.srp.2011 v 21:52
=^..^=
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 2124:VIPJak změnit měřítko výkresu pouze v jedné ose (jen X, jen Y, jen Z)?
Tip 9281:Změna poměru stran rastrového obrázku.
Tip 5499:Jak nastavit barvu pozadí pro Render?
Tip 9761:Jak upravit vlastnosti součástí sestavy z rozpisky?
Tip 4884:VIPChybné měřítko (jednotky) vkládaných bloků v Civil3D.
Tip 501:VIPJak zmenšit velikost DWG souboru (v bytech) beze změn ve výkresu?

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,141 sekund.