ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Již 10.000+ CAD tipů. Přes 118.500 registrovaných u nás, celkem 1.096.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů. Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Registrujte se na konferenci CADfórum 2025 - automatizace navrhování
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoČo je lepšie?ProE,Catia,....

Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv
Autor
Composite Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 24.zář.2005
Lokalita: Slovensko
Stav: Offline
Bodů: 10
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Čo je lepšie?ProE,Catia,....
    Zasláno: 25.zář.2005 v 10:39
Dávam to sem lebo je tu najviac ľudí a je to otázka do viac príspevkov, ale stačí to do jedného.

Vývoj CAD programov ide do predu, ja som v škole začínal na CAD2000
a teraz je už skoro CAD2006.

Zaujímalo by ma čo vyžadujú firmy, čo je lepší program alebo čo sa v ktorom programe robí. Zaujíma ma to z toho dôvodu, lebo v škole si budeme môcť vybrať v čo sa chceme učiť.(Pre moderátora škola má na to licencie)
Sú tam takéto možnosti ProE2000i2, Catia v5r12, AutoDesk Invertor 8 a Mechanikal Desktop, ale verziu neviem:(

Počítam s tým, že je tu veľa ľudí čo s tým robí v nejakej firme, tak mi to budú vedieť hravo vysvetliť.
Ďakujem

A pre moderátora tu nieje nič nelegálne, ale keby sa všetci učili na legálnych vecia, tak ľudia ktorý ovládajú tieto programy by neboli:) a človek, ktorý sa chce niečo moc naučiť ide aj cez mrtvoli!:)

Upravil Composite
Zpět nahoru
Mrázek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 05.říj.2004
Lokalita: ČR (LB)
Používám:
Inventor 2018, AutoCAD 2018, Vault Pro 2018
Bodů: 1199
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.zář.2005 v 08:57

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Všechny uvedené systémy jsou běžně používané v praxi a záleží na konkrétním podniku, čím je vybaven. V automobilovém průmyslu je nejvíce rozšířená Catia (hlavně z důvodu komplexnosti a skvělých možností plošného modeláře), ale nejde ji srovnávat např. s Inventorem. Jeho hlavní síla je v objemovém modeláři a především v jednoduchodti ovládání a v neposlední řadě v ceně. Pro běžnou strojařinu je to dobrý a hojně používaný systém. Pochopitelně s tím, že má své mouchy (nesetkal jsem se se sw, který je nemá), nakonec na tomto fóru to lze vysledovat.

Najděte si porovnání CADů na netu (z hlavy neznám odkaz, ale nějaké stránky byly tuším zmiňovány i zde) nebo v odborných časopisech (např. Computer Design se věnuje výhradně oblasti CAD).

Ing. Zdeněk Mrázek
Preciosa Ornela a.s.
AIP 2018, ACADM 2018, Vault Pro 2018
Zpět nahoru
Mrázek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.zář.2005 v 09:00
Teď to po sobě čtu a možná jsem nepoužil dobrou formulaci. Spíše jsem měl napsat, že Inventor nelze srovnávat s Catií, která je daleko komplexnějším a mohutnějším (a pochopitelně řádově dražším) systémem.
Ing. Zdeněk Mrázek
Preciosa Ornela a.s.
Zpět nahoru
Maros Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 23.úno.2005
Bodů: 23
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.zář.2005 v 09:16
Na http://www.cdesign.cz/forum/SubChild.asp?Qst=44973&Main= 69 prebieha celkom zaujimava diskusia na tuto temu...snad Vam pomoze v zorientovani sa....prijemnu zabavu
S pozdravom

Maros Jandak
Zpět nahoru
Stidell Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.srp.2005
Bodů: 46
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.zář.2005 v 09:38
Já bych to zhodnotil asi takto:
Záleží kolik má firma prostředků a kolik hodlá investovat do softwaru. Produkty od společnosti Autodesk, jak jsem se doslechl na jedné přednášce využívají firmy malé a střední, minimum  firem velkých a to z důvodů jejich ceny.

Já bych si vybral si určitě Inventor. Je velmi jednoduchý a přehledný a naví ta jednoduchost spočívá vymodelovat součást ve 3D, kde neustále vidím vše trojrozměrně.  Již nyní bych si nedokázal představit součásti kreslit 2D. Ale tím jsem nezatratil nadruhou stranu ACAD. Bohužel v inventoru nejsou ještě úplňě zřejmě dořešené výkresové dokumentace. Je tedy lepší v Inventoru udělat model a vygenerovat pohledy a v CADu je okótovat.

Catie nadruhou stranu zase umí plošně modelařit. Př.: V inventoru bych se nikdy nepouštěl do kreslení auta. Nakreslil bych to v Catii.

Výsledek mluví z finančních hledisek pro Inventr ... protože málokterá firma v ČR nebo na Slov. nemá určitě tolik prostředků do investice jménem Catie. a navíc je Catie jen v anglictině. Jestli se nic nezměnilo co jsem v ní naposledy se pokoušel kreslit před rokem a půl
Zpět nahoru
Composite Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.zář.2005 v 18:49
No asi sa pojdem učiť ten inventor, kamoš má prezentačnú knižku, ktorú dávali niekde na výstave zadarmo má viac ako 100strán a že sa z nej celkom dobre učí.
ProE sa mi zdá staré.
Dnes som si pozeral Catiu je inak nadupaná, ale nevedel som ani pohnúť, chcelo by to nejaký štartovací manual.

Anglina nevadí, technickú Anglinu sa začínam učiť až teraz, ale AutoCad som sa naučil Anglické a teraz sa v CZ verziach motám:), ale to sa človek po chvíli do stane do každej verzie:)

No začnem v Invertore a potom, uvidím do akej firmy sa budem "vtierať" a čo tam majú:)

dík moc za info
Zpět nahoru
Stidell Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.srp.2005
Bodů: 46
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.zář.2005 v 21:23
Abych ti neco poradil, tak na netu je dobra ucebni pomucka, ktera je zdarma:

http://projekty.spszr.cz/moodle/login/index.php

Zpět nahoru
Composite Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.zář.2005 v 22:48
Původně odeslal(a) Stidell Stidell napsal(a):

Abych ti neco poradil, tak na netu je dobra ucebni pomucka, ktera je zdarma:

http://projekty.spszr.cz/moodle/login/index.php

Kámo máš u mňa pivo, ešte mám doma perzentačnú príručku, tak to nejako pôjde a ešte sa poučím ProE.

Dím moc
Zpět nahoru
Mrázek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.zář.2005 v 07:42
Nechci ovlivňovat, protože rozhodnutí je na vás, ale já kdybych měl na výběr, co se naučit, tak bych neváhal ani vteřinku a šel bych do Catie. Je objektivně nejsložitější a určitě při přechodu do praxe je znalost Catie předností. Když budete umět Catii, tak se Inventor naučíte za týden po večerech. Logika objemového modelování je u většiny systémů podobná a jde pouze o to zvládnout uživatelské prostředí toho kterého programu. Ale plochy se na ničem nenaučíte tak dobře jako na Catii (ještě na Unigraphicsu, ale ten jste neuváděl). A nevím, co vše u vás vyučuje, ale existuje dalších asi 20 modulů, které vám ukážou celou šíři, kterou dnes high-end CAD programy dokáží pokrýt.
Ing. Zdeněk Mrázek
Preciosa Ornela a.s.
Zpět nahoru
Mrázek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.zář.2005 v 08:02

Ještě drobnost - mlčky jsem předpokládal, že máte-li nabídku výše uvedených systémů ve škole, že to bude spojeno s nějakými semináři či jinak cílenou výukou. Pokud byste se měl učit Catii jako samouk, tak to raději jděte do toho Inventoru (ten je na naučení jednoznačně nejjednodušší).

Pokud si chcete na Catii sám jen tak něco zkusit, zapněte si Help a začněte kapitolou Mechanical design (objemové modelování). Zobrazte si položku Part design (modelování součásti) a tam je poměrně podrobný návod základního postupu. Postupně můžete jít do assembly (sestavy), draftingu (výkresy) a třeba zkusit i ten Generative shape design (plošný modelář).

Upozorňuji však, že vše je v Angličtině a pochopitelně popsány jsou základní postupy. Na detailnější seznámení s programem to chce opravdu absolvovat výuku zkušeného lektora

Ing. Zdeněk Mrázek
Preciosa Ornela a.s.
Zpět nahoru
panX Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 02.lis.2004
Bodů: 59
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.zář.2005 v 08:04
jestli můžu radit tak tady platí heslo kolik programů umíš tolikrát si člověkem ,já sem si prošel těmito 3D programy-ProE, Solidworks, Inventor. Solid je pro uživatele příjemnější na ovládání než ProE a Inventor mi přijde jako klon Solidu, přičemž ProE top produkt a Solid+Inventor střední možná nižší třída. V praxi je to bohužel složitější každej program je vhodnej na něco jiného,  takže je dobrý vědět co v ňom budu dělat, další věc je jestli je program "otevřený" a můžu si na něj naroubovat to co potřebuji ( HICAD ). V poslední době šéf honí produktivitu a ta je v Inventoru dle něj mizerná, takže hledá jiný vhodný 3D program, už jsme byli na předváděčce HICADU s nadstavbou TECHDOC a to sem čuměl jak bukvice. HICAD byl rozšířen o nadstavbu, která automaticky generovala z modelů pohledy a kótovala je, a světe div se nebylo to špatný . Dále se mi líbí český VARICAD kde cena je zlomek ceny inventoru u kterýho se mi nelíbí politika AUTODESKU - kupujte kupujte a možná něco dostanete.
Takže jestli můžu radit využij toho že seš ve škole a nauč se jich co nejvíc, určitě se ti to bude hodit.
piss the system
Zpět nahoru
VlJanecek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Bodů: 463
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.zář.2005 v 11:14
Původně odeslal(a) panX panX napsal(a):

už jsme byli na předváděčce HICADU s nadstavbou TECHDOC a to sem čuměl jak bukvice. HICAD byl rozšířen o nadstavbu, která automaticky generovala z modelů pohledy a kótovala je, a světe div se nebylo to špatný.

to je neuvěřitelné, to že nějaký program umí?

Vl.Janeček
Zpět nahoru
panX Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 02.lis.2004
Bodů: 59
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.zář.2005 v 11:18
to VIkanecek: vopravdu u jednoduchej součástí to okotovalo docela OK, samozřejmě že u složitějších ste něco musel překotovat, dokonce to umělo podle geometrie součásti samo pojmenovávat modely ( čep, hřídel, atd...) akorát že cena ty nadstavby byla 250 000 kč 
piss the system
Zpět nahoru
VlJanecek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.zář.2005 v 11:27
Promiňte, myslel jsem to jako vtip.
Generování pohledu z modelů a kótování považuji ze standardní součástí každé strojařské 3D aplikace. Není to asi důvod k oslavám nebo kupování nějaké drahé nadstavby k nějakému neznámému programu.

Vl.Janeček
Zpět nahoru
Composite Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.zář.2005 v 14:03
Mrazek:
Catiu by som sa aj učil, ale nieje čas.
Teraz máme nejakého blázna na Statike,Kinematike a Dynamike.
Je to asi 70roční novátor, všetko berie tvrdo je nekomromisný a učí najnovšie veci aj ked sa toho v mechanike nezmenilo:)
Teraz budem naňho nadávať, ale potom mu budem vďačný:)
A anglinárka si myslí, že som Expert:)

Takže sa dám na ten Invertor a ProE a potom budem mať viac času na Catiu.
A potom uvidím do čoho sa hlbšie zakusnem.

No chcelo by to niečo v obore Výroba a konštrukcia špeciálnej techniky.

Páni a ProDesktop2000i2 by vám nestačil?

Zpět nahoru
Jan Pajerchin Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 18.čvc.2005
Používám:
ZWCAD, AutoCAD
Bodů: 78
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.lis.2005 v 07:47

Ono je to v podstate tak, že je jedno co používate.
Podstatné je, aby ste to dokonale vedeli ovládať. Všetky tie CADy a MCADy sú si v svojej podstate podobné.

A to čo vás bude ako budúceho majiteľa MCADu bude zaujímať najviac - je cena.

Skúste sa poobzerať po produkte Alibre Design.

Robí to čo Inventor, SolidWorks alebo ProE.

... pointa je vsak v tom ze dokaze so vsetkymi spominanymi aj spolupracovat a stoji tolko co AutoCAD LT !!!

Zpět nahoru
VlJanecek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.lis.2005 v 11:27
Nezlobte se, ale tvrdit že Alibre dělá to co Pro/E, je poněkud silně mimo realitu. Také nesouhlasím, že by mne měla na MCADu nejvíce zajímat cena. Nejvíc mne zajímá jestli s tím programem můžu rychle a efektivně namalovat zakázku a tedy vydělat. Jestli mi v tom pomůže nějaký program za 500 000, koupím klidně ten.

Vl.Jaceček
Zpět nahoru
Jan Pajerchin Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 18.čvc.2005
Používám:
ZWCAD, AutoCAD
Bodů: 78
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 04.lis.2005 v 13:45
Robí parametrické 3D so všetkým čo ktomu patrí.
Minimálne za pozornosť stojí. Nie každý využije všetky možnosti najdrahšieho a najkomplexnejšieho MCAD systému.

Upravil Jan Pajerchin - 04.lis.2005 v 14:12
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 3395:VIPBezplatný prohlížeč mnoha 3D CAD formátů (Catia, Pro/E, SolidEdge, SolidWorks, NX4, IDeas, Cimatron, STEP, IGES, DXF...).
Tip 6960:Jak v Inventoru pracovat přímo s daty CATIA V5?
Tip 8489:Některé možnosti nastavení importu Catia V4/V5 do Inventoru jsou zašedlé.
Tip 8923:Problém načtení CATPart souborů z CATIA V5 R21.
Tip 1330:VIPJak převádět data z Inventoru do Catia?
Tip 414:VIPJak načíst do AutoCADu plochy z CATIA?

Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,324 sekund.