Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6206 |
![]() Zasláno: 12.úno.2012 v 12:06 |
Dobrý den,
před časem jeden velmi zkušený kolega z CADfóra nadnesl řečnickou otázku, zda je čeština vůbec vhodná pro názvy parametrů a popisy rodin v Revitu. K tomu uvedl docela pádné důvody, proč ne a proč volit např. angličtinu. Co si myslíte, a jaký názor máte na tuto problematiku Vy? Předem děkuji za hlasy i komentáře
|
|
![]() |
|
Peter Jirat ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD ->2021, Revit ->2022 Stav: Offline Bodů: 3946 |
![]() |
Dal jsem angličtinu, ale jen abych vyrovnal skóre. Otázka je to dobrá, ale - všimli jste si, kolik lidí zde přichází s tím, že angličtinou moc nevládne a proto má český sw a technické výrazy neví kde hledat?
U těch parametrů je dost obtížné hledat správné ekvivalenty českých termínů v cizích jazycích, i zkušený projektant či správce neví.. Do toho přichází možnost stáhnout si rodiny z různých webů (a napr ruské či francouzské rodiny vám pak v překládání a pochopení dají zabrat). Možná by pomohl úzus "cestiny" bez háčků a čárek, definice používání malých/velkých písmen a nadefinování napr. 100 základních názvů parametrů pro rodiny, to by chtělo další diskuzní vlákno. Princip BIM ale vyžaduje mít model čitelný a srozumitelný po celou dobu životnosti stavby, a v případě mezinárodního projektování se sjednocenému jazyku nevyhneme (kdy to ale bude???).
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6206 |
![]() |
Už jsem se bál, že se neozvete ;). Děkuji za podnětný příspěvek.
Ač jsem patriot a češtinu mám rád, tak si myslím, že by to mohlo sklouznout k angličtině a možná že to nebude zas takový problém, neboť přicházející generace již nějakou tu anglickou gramotnost mají. Na začátek by určitě pomohla definice a sjednocení základních základních termínů, která by usnadnila přechod a orientaci.
Upravil PepaR - 13.úno.2012 v 09:53 |
|
![]() |
|
Balda ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 19.říj.2004 Lokalita: ČR (LB) Používám: hlavu :) Stav: Offline Bodů: 251 |
![]() |
Taky se přidám se svou troškou do mlýna :)
Svého času jsem výběr jazyka také zvažoval a nakonce jsem dospěl k tomu co zmiňuje PJ (což mě potěšilo), názvy parametrů píšu česky a vynechávám diakritiku. Mám za to, že se angličina v této oblasti (stavebnictví) příliž nerozvine. Je to přeci jenom hodně lokální záležitost a projekční firmy s přesahem do zahraničí již v angličtině "jedou". Upravil Balda - 13.úno.2012 v 10:00 |
|
Ing. arch. Vladimír Balda
http://www.balda.biz/ |
|
![]() |
|
IvanaV ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.lis.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: Revit 6-2016, AutoCAD občas Stav: Offline Bodů: 296 |
![]() |
že bych taky něco pověděla? ;) Nejvíc se mi osvědčily názvy česky, bez diakritiky a většinou bez mezer, např. "OdsazeniOdFasady". Přijde mi, že vzorce jsou pak líp čitelné a nemám pocit, že píšu text ve Wordu... |
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD ->2021, Revit ->2022 Stav: Offline Bodů: 3946 |
![]() |
Udělal jsem na CadWiki stránku:
pokud budete mít chuť a čas, tak sem můžete svoje parametry zapisovat :-) popřípadě i upravit doprovodný text. Formát CadWiki mi přijde pro takovéto akce rozumný. Časem bychom to mohli převést do excelového soubory pro lepší orientaci.
|
|
![]() |
|
IvanaV ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.lis.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: Revit 6-2016, AutoCAD občas Stav: Offline Bodů: 296 |
![]() |
super nápad. Časem by Revit mohl parametry nabízet sám (v roletce při vytváření parametru), pochopitelně filtrovaně pro kategorie a skupiny parametrů... |
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Nápad umístit normované parametry do šablony rodiny není vůbec špatný. Přináší to několik obtíží - nutnost udržovat šablony aktualizované pro několik verzí Revitu (i když pokud firma přechází na novější, tak díky zpáteční nekompatibilitě není moc důvod držet starší verze, snad jen rozpracovanost) - jakákoliv změna normy/dohody musí být podchycena v šabloně, to mnohdy nemusí být jednoduché - nutnost vyčistit nepoužité parametry (tady by pomohlo, kdyby Revit délkové parametry nepřipojené k rozměru označil jinou barvou ve vlastnostech rodiny), asi i další. Ale je to cesta, kterou stojí za to zvažovat. |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Už delší dobu mi leží v hlavě vytvoření minimalistické příručky pro Revit týkající se pojmenování. Samozřejmě je mi jasné, že ne vždy lze vyhovět všem, ale pro inspiraci by mohl sloužit třeba dokument RFO_RevitStyleGuide. Něco málo mám pro vlastní potřeby vytvořeno a rozeseto v dokumentech po disku, pokud by tedy byla vůle a dali to dohromady s Vámi zkušenějšími, budu jen rád. Co vy na to?
Upravil PepaR - 16.srp.2012 v 07:17 |
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,230 sekund.