Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.099.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
lacicisecky ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 16.dub.2011 Lokalita: ČR (JM) Používám: Revit 2011, AutoCAD 2010 Stav: Offline Bodů: 68 |
![]() Zasláno: 08.bře.2012 v 00:03 |
Zdravím. Ako napísať horný alebo dolný index v DTEXTu? Píšem to pomocou \U+nnnn ale tak viem písať len čísla. Teraz tam potrebujem písmena greckej abecedy.
|
|
Ladislav Čišecký
|
|
![]() |
|
alfred ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 14.říj.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: AutoCad MAP 2011 Stav: Offline Bodů: 1675 |
![]() |
To pokud vím nejde. Použijte MTEXT
|
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21970 |
![]() |
Pokud to potřebujete v AutoCADu, tak pravděpodobně půjde najít řešení. V jakém místě (jaký typ objektu) to potřebujete?
|
|
![]() |
|
lacicisecky ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 16.dub.2011 Lokalita: ČR (JM) Používám: Revit 2011, AutoCAD 2010 Stav: Offline Bodů: 68 |
![]() |
A v MTEXTu to ide? Lebo už som aj to skúšal ale nejak som na to neprišiel... A čo myslíte tým "typom objektu"?
|
|
Ladislav Čišecký
|
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21970 |
![]() |
V MTextu to jde standardně v editoru - viz:
"Typem" myslím, zda ten text potřebujete v kótě, v tabulce, v atributu, nebo kde. Tedy co brání tomu použít místo Dtextu Mtext.
|
|
![]() |
|
![]() |
Aha no ospravedlňujem sa za nejasnú otázku. MTEXTu nebráni nič, je to čisto len text. Každopádne ďakujem za tip, funguje.
|
|
Ladislav Čišecký
|
|
![]() |
|
alfred ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 14.říj.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: AutoCad MAP 2011 Stav: Offline Bodů: 1675 |
![]() |
Ještě doplním jedno ulehčení. V doporučeném tipu je zápis indexu dost komplikovaný. V nápovědě AutoCadu je lepší způsob.
V editoru MTEXTU zapíšete text co chcete jako index. Pokud chcete horní index, napíšete ještě za to znak "^", pokud chte dolní index, píšete stříšku před text. Pak si text, který chcete jako index označíte (i se stříškou) - v tu chvíli se zvírazní tlačítko zlomek. Na to kliknete Příklad: v editoru si označíte část textu ...... horní_index^ ^dolní_index pak kliknete na tlačítko "zlomek" |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6206 |
![]() |
Dobrý den,
pro horní a dolní index u DTEXTU je nutné používat písmo, které to podporuje. Mě se osvědčil RomansX. Ukázka možností textu a znaků (nejenom pro RomansX) přikládám. PS: Označení pro S v PDF není písmo Standard, ale Simplex, holt chybička se vloudila.
Upravil PepaR - 08.bře.2012 v 11:51 |
|
![]() |
|
Seiner ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (PA) Používám: Mechanical 2017, Inventor 2017 a starší Stav: Offline Bodů: 1662 |
![]() |
Používat font, který není v běžné dodávce AutoCADu vřele nedoporučuji. A navíc si myslím, že to stejně nebude fungovat, jak by tazatel chtěl - to byste musel mít nadefinovaný extra znaky pro celou abecedu (i řeckou) ještě jednou pro horní index a pro dolní index.
A jak to dáte někam ven, máte zaděláno na problém. Upravil Seiner - 08.bře.2012 v 12:09 |
|
Vítězslav Seiner
Chrudim |
|
![]() |
|
Seiner ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (PA) Používám: Mechanical 2017, Inventor 2017 a starší Stav: Offline Bodů: 1662 |
![]() |
Kdysi jsem udělal editor Mtextu. Už dlouho není vyvíjen, ale tohle zrovna umí IMHO dobře.
![]() |
|
Vítězslav Seiner
Chrudim |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6206 |
![]() |
To bezesporu, já ten font ale používám jen na vlastních věcech, kdy potřebuji vytvořit např. schemata zatěžovacích obrazců atd. V klasických výkresech jej používám výjimečně.
|
|
![]() |
|
![]() |
Chápu. Jen jsem chtěl upozornit na úskalí. V dřevních dobách jsem také iniciativně dodefinoval svarové značky jako tvary a doplnil do Romans značky pro profily (válená ocel). Praxe mne naučila.
Jinak se omlouvám za tvrzení, že to nebude fungovat - přehlédnul jsem v tabulce část "Formátování". Sice nevím, jak to funguje, ale věřím.
|
|
Vítězslav Seiner
Chrudim |
|
![]() |
|
![]() |
No posielať to síce niekomu budem, ale v pdf, takže by mi zmena fontu nevadila. Alfredov postup sa mi však zdá najrýchlejší, tak na to používam radšej Mtext.
|
|
Ladislav Čišecký
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,394 sekund.