Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.097.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |||
Firestone ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 09.úno.2009 Lokalita: ČR (Pha) Používám: převážně LT verze ACADu Stav: Offline Bodů: 294 |
![]() Zasláno: 16.dub.2012 v 18:51 |
||
Zdravím,
občas jsem se potkal s problémem, kdy se při tisku/exportu z ACADu do PDF zobrazovaly svislé pruhy přes celý výkres. Včera se to projevilo zase, a tak mě napadlo, zdali se s tím už někdo nesetkal. Problém jsem odhalil, že to dělá podložená katastrální mapa ve formátu TIFF (získaná převodem z PNG, Hufmann RLE). Tento výstup volím z důvodu, že se pak s mapou lépe v CADu pracuje a to včetně tisku. Ovšem stává se to ojediněle, že s jednou mapou je to OK, ale v jiném případě zase ne. Vysledoval jsem, že ty pruhy jsou jen přes plochu, kterou pokrývá na výkrese ona podložená mapa. Když mapu nechám v PNG, tak se PDF vytvoří v pořádku bez pruhů. Zkoušel jsem jak přímo nativní "tiskárnu" DWG to PDF, tak PDF Creator v poslední verzi. Prohlížeč Adobe Reader X a i starší v9.x Nesetkal se tímhle problémem někdo? Díky za případné postřehy.
Upravil Firestone - 16.dub.2012 v 18:53 |
|||
![]() |
|||
Rostislav Říha ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 03.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACA 2010 Stav: Offline Bodů: 1615 |
![]() |
||
nám to kdysiblblo podobně, ale jen v případě, že se tisklo z výřezů, které byly nějak oříznuté/křivkové... když byl výřez normální obdélníkový, tak ta chyba zmizela...
|
|||
Rostislav Říha
|
|||
![]() |
|||
alfred ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 14.říj.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: AutoCad MAP 2011 Stav: Offline Bodů: 1675 |
![]() |
||
To se mi taky nekdy stavalo. Vetsinou pomohlo problematicky rastr preulozit. Zkuste jine kodovani (napr. CCITT Group 3) a nebo do do nekodovaneho TIFu ci PNG a zpet.
Na pricinu jsem nikdy neprisel. Muzete take zkusi jinou PDF tiskarnu. Jakou pouzivate? |
|||
![]() |
|||
Firestone ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 09.úno.2009 Lokalita: ČR (Pha) Používám: převážně LT verze ACADu Stav: Offline Bodů: 294 |
![]() |
||
Vida, zajímavý postřeh, zítra zkusím a dám vědět.
S tím CCITT Group 3 bych to mohl zkusit. Je potřeba nějakého speciálního kodeku pro TIF? Anebo je to součást standardu TIFového? V IrfanView vidím u TIFu možnost uložit to jako CCIT Fax 3 a 4. Takže bych zkusil tu trojku. U toho Hufmann RLE se mně právě libí, že to umí průhlednost bílých ploch. Tak jestli to ten CCITT umí taky... No zkoušel jsem dvě různé verze PDF Creatoru (nějakou starší v0.9.x a poslední verzi) a pak ten nativní DWG to PDF přímo z ACADu, ale bez rozdílu výsledku. Pořád stejně s pruhy. Maximálně zkusit zcela jinou PDF tiskárnu. Ale když jsem zkusil tyhle dvě, tak mně přišlo bezpředmětné zkoušet další. Ale může to být... Díky Vám oběma za postřehy!
Upravil Firestone - 16.dub.2012 v 19:43 |
|||
![]() |
|||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 14.říj.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: AutoCad MAP 2011 Stav: Offline Bodů: 1675 |
![]() |
||
Irfan pouzivam taky. Myslim, ze AutoCad umi CCIT Fax 3 i 4. Ale vetsinou pouzivam taky Hufmann RLE. Muzete zkusite preulozit soubor a nebo zkusit jine kodovani. Vyzkousejte to, nejsem si jist a taky se to muze lisit mezi verzemi AutoCadu. Vsechno jsou to 1-bitove rastry, pro ktere umi holy Autoad nastavit pruhlednost. Jinak AutoCad 2012 snad i umi pruhlednost pomoci ALFA kanalu u PNG a GIFu. Jak zminil pan Riha ten orez vyrezu - vzpominam si, ze alespon u nekterych pripadu, kdy rastr delal pruhy, jsem oriznuty vyrez mel. Ale nejsem si jist zda to tak bylo vzdy. |
|||
![]() |
|||
![]() |
||
Přeukládat jsem to už zkoušel a bez výsledku.
A tu zmiňovanou průhlednost lze ovlivnit přímo v CADu kde, prosím? Ten výřez vyzkouším... to by pak už zavánělo bugem v samotném ACADu.
|
|||
![]() |
|||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
||
Průhlednost lze nastavit v AutoCadu v dialogu vlastnosti - vyberete rastr a ve vlastnostech dole je "Průhlednost" a vyberete ANO.
Nastavení transparentní barvy umí například IrfanView. Přidání ALFA kanálu lze například v GIMPu (nevím jestli to umí IrfanView). V MAPu nebo v CIVILu lze navíc průhlednost volit pro jakoukoli barvu rastru, v holém AutoCadu lze jen zvolit zda je rastr průhledný či ne. Jak to vypadá viz obrázek (pořízeno v AutoCad MAP 3D 2011). Průhlednost je jasně vidět díky žlutému pruhu. Ani u jednoho rastru není využita nadstavbová možnost MAPu pro volbu libovolné průhledné barvy. |
|||
![]() |
|||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
||
V kazdem pripade musim poznamenat, ze orezane vyrezy bezne pouzivam a rastry obvykle pruhy nedelaji. Musi byt jeste nejaka dalsi okolnost, ktera to ovlivni. Vetsinou to vykres zacal delat najednou - do urcite doby vse fungovalo jak ma a pak to zacalo blbnout. Jestli to souvisi s vyrezy nemohu uplne jednoznacne potvrdit. Stava se to malo - tak jednou za par let. |
|||
![]() |
|||
![]() |
||
Tak pokusy dopadly následovně:
- při pokusu o uložení zdrojového PNG do TIFu jako CCITT Fax 3 & 4 je výsledek stejný, tj. s pruhy :( - ovšem tisk se prováděl z rozvržení (ne z model. prostoru) a tam je onen výřez jako polygonový (a k tomu ještě pootočený vůči glob. souř. systému model. prostoru), když jsem vyzkoušel nový výřez jako obdélník, tak se to vytisklo bez pruhů Závěr?! Že by Autodesčí bug? :)
|
|||
![]() |
|||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
||
Zkuste ten výkres vytisknout na jinout tiskárnu, nebo do PDF, DWF, ...
Zkuste ten rastr vložit do čistého výkresu, a přes polygonový výřez podobného tvaru vytisknout. Otázkou je zda je to BUG Autodesku nebo nějaká nekompatibilita tiskového ovladače. Co se stane, když výřez změníte na neoříznutý a pak znovu nově oříznete ve stejném tvaru jako předtím? |
|||
![]() |
|||
![]() |
||
Do PDF se to pokouším tisknout celou dobu a není rozdíl, zdali jsem to posílal na tisk přes PDF Creator, anebo nativní DWG to PDF, co je přímo v ACADu.
Zajímavý nápad... zkusil jsem do nového výkresu přenést pouze ten grafický podklad a vytvořil nový polygon a ejhle, pořád to samé s pruhy :(
Tohle nechápu -- výřezy jsem tvořil buď jako obdélníkový, anebo polygonový. Žádné ořezávání jsem nepoužil. Případně prosím o radu, jak se to dělá, resp. co tím myslíte.
|
|||
![]() |
|||
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
||
změna ořezaného výřezu na neořezaný: VOŘEŽ (_VPCLIP), vybrat ořezaný výřez, volba "Y" (vYmaž - viz příkazový řádek). ořezání výřezu: VOŘEŽ (_VPCLIP), vybrat výřez, volba "P" (Polygon - viz příkazový řádek). Šlo mi o to, zda například hranice polygonového výřezu není díky dodatečným "popotahováním" rohových uzlů nějak divně modifikována - např. více uzlů v jednom bodě apod.. Tímto postupem by se vytvořila zcela nová hranice. Zkuste taky, zda se to projevuje na jiném počítači. Pokud se Vám chyba projevuje i ve zcela novém výkresu, kde je pouze vložen rastr a nový ořezaný výřez, tak by stálo za to poslat to AutoDesku jako BUG. |
|||
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,473 sekund.