ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.098.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoAIP 2013 - nelze zobrazit průhlednost

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Martin Madaj Zobrazit panel
ARKANCE support
ARKANCE support
Arkance Systems

Přihlášen: 05.lis.2004
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Vždy aktuální verze
Stav: Offline
Bodů: 310
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: AIP 2013 - nelze zobrazit průhlednost
    Zasláno: 25.dub.2012 v 10:49

Dobrý den,

v novém AIP 2013 jsem narazil na problém, kdy nemohu u importovaných, ani zcela nových modelů zobrazit průhledný materiál, např. sklo.

Průhlednost funguje pouze v případě, že je zapnuto realistické zobrazení s Raytracingem. Jakmile je Raytracing vypnut, materiál se pouze leskne, a při přepnutí na stínované zobrazení s hranami je materiál rovnou neprůhledný. Logicky se pak tento problém přenáší i do výkresu, kde ve stínovaném pohledu průhlednost opět nefunguje.

Setkali jste se s podobným problémem?

M.M.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
ARKANCE

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Implementujeme řešení Autodesk
Bodů: 21965
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.dub.2012 v 12:01
Není to jen problém grafiky? Zkuste vypnout akceleraci grafiky (nastavení). Dělá to jen u načtených (migrovaných) modelů? Je známý jeden problém migrace některých materiálů na nové "vzhledy".
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
Zpět nahoru
ARKANCE support
ARKANCE support
Arkance Systems

Používám:
Vždy aktuální verze
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.dub.2012 v 12:17
Jak jsem psal výše, dělá to u všech modelů - nově vytvořených i ze starších verzí, s jakýmkoliv nastavením grafiky. Všechny předcházející verze AIP fungovaly správně. A je to sice jiná aplikace, ale i Showcase 2012 a 2013 fungují bez chyby.
M.M.
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Bodů: 1627
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.dub.2012 v 17:41
Pošli  sestavu pc. Přesně s názvem  grafiky
Zpět nahoru
ARKANCE support
ARKANCE support
Arkance Systems

Používám:
Vždy aktuální verze
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.dub.2012 v 10:46

Ano, mám necertifikovanou grafickou kartu (NVIDIA GeForce 9600GT), ale tento důvod jako odpověď ingoruji. Dnešní karty jsou natolik dobré, že se mi nezdá logické, aby nefungovala zrovna takováto "jednoduchá" funkce, když vše ostatní pracuje, jak má (Feature Level 4_1).

Btw., stejný problém jsem objevil i na novém NB s kartou AMD Radeon HD 6750M. K dispozici mám i stroj s certifikovanou kartou NVIDIA Quadro 600, ale zatím nebyl čas na instalaci.

Tak ještě další informace: pokud se jedná o model ze starší verze AIP a nekonvertují se barevné styly, průhlednost funguje i ve výkresovém pohledu - což potvrzuje zatím známé problémy s konverzí barevných stylů.

Upravil Martin Madaj - 26.dub.2012 v 15:23
M.M.
Zpět nahoru
roice Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 07.dub.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Product Design Suite 2018 Premium
Bodů: 216
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.čer.2012 v 13:56
Ahoj mám úplně ten samý problém jako Martin Madaj a to mám jak certifikovaný stroj tak certifikovanou grafiku. Dnes ráno vše v pořádku na INV2012 po jeho odinstalaci a nainstalování INV2013 nefungují průhledné materiály, naprosto stejně tak jak to psal Martin.

PC: Dell precision T3500, Nvidia Quadro FX 580

K tomu že nový systém materiálového editoru mi tak úplně nevyhovuje a 99% materiálů má diametrálně jiný vzhled, je zbytečné mluvit, to může být otázkou zvyku. Ale ty průhledné materiály jsou dost napikaču, vzhledem k tomu že je používám u většiny prvků. Pracujeme hodně se sklem a poloprůhlednými plasty.

Upravil roice - 05.čer.2012 v 13:58
Nejsem prudič, jen jsem zvědavej a rád věcem rozumím. Takže jsem vlastně rejpal :D
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Bodů: 1627
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.čer.2012 v 14:08
A nejde tady spíš jen o problém s ovladači?zkoušel si už jiné  než tam  byli  od výrobce?
Zpět nahoru
Moderátor
Moderátor
ARKANCE

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.čer.2012 v 14:26
Je to u nově modelovaných nebo migrovaných prvků? Certifikace se týká konkrétního driveru, ne grafické karty - ověřte prosím pro jistotu verzi driveru, měl by být 276.42 [8.17.12.7642].
Zpět nahoru
roice Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.čer.2012 v 14:49
Tak omlouvám se chybka byla ve mně, taknějak jsem přemýšlel postaru. Převádí mi to průhledné materiály na klasické u kterých je nastavená nějaká forma průhlednosti a ta se nezobrazuje. Typický příklad je Tmavě červená, kde se nastavuje počet tabulí skla jako forma průhlednosti. Tedy pokud jsem to pochopil správně :o))).
Na Tmavě červenou se většinou převedly materiály z Plikarbonátu čirého, nebo skla se změněným odstínem do červené. U jiných odstínů je to samozřejmně do jiné Tmavé barvy dle odstínu. Každopádně zde průhlednost v zobrazení skutečně nefunguje, až při realistickém zobrazení. Stejná situace nastává u Knihovny vzhledů Autodesk u materiálů jako je "Čirá – zelená" atp.
Stačí přenastavit na Knihovnu materiálů aplikace Inventor, třeba na materiál Čirá – žlutá, duplikovat, přejmenovat a změnit barvu na požadovaný odstín. Pak je již vše v pořádku.
Když si s tím člověk chvilku pohraje má jasno které materiály jsou zobrazovány jako průhledné a které ne.
Možná by neškodilo kdyby u detailu materiálu bylo hned vidět jakého je typu, stejně jako je v 3DsMAX a byla by zde možnost toto změnit.

Upravil roice - 05.čer.2012 v 14:50
Nejsem prudič, jen jsem zvědavej a rád věcem rozumím. Takže jsem vlastně rejpal :D
Zpět nahoru
Moderátor
Moderátor
ARKANCE

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.čer.2012 v 14:51
Viz též nastavení vlastností materiálů ve verzi 2013:
Zpět nahoru
ARKANCE support
ARKANCE support
Arkance Systems

Používám:
Vždy aktuální verze
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 05.čer.2012 v 14:58
 Hm, nové informace v tématu... Až bude čas, mrknu na to a dám vědět, co a jak.  

Upravil Martin Madaj - 05.čer.2012 v 14:58
M.M.
Zpět nahoru
roice Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.čer.2012 v 13:02
Musím říct že na tomhle udělali opravdu kus práce. Stačilo pár hodin a vše jede jak má. Doladit drobné mouchy a bude super systém. Každopádně je to o cca milion procent lepší systém než byl v AIP 2011 a hodně se to přiblížilo materiálovému editoru v MAXu. 
Zpět nahoru
ARKANCE support
ARKANCE support
Arkance Systems

Používám:
Vždy aktuální verze
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.čer.2012 v 10:22
Tak jo, už to funguje. Jak bylo psáno výše - vybrat materiál a pak k tomu ještě vybrat podle potřeby vzhled.
M.M.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 3995:VIPSíťové sdílení kombinace licencí Inventor + Inventor Professional.
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 6052:VIPImport/export souborů 3DS, OBJ, STL v Inventoru.
Tip 10800:VIPNelze změnit barvu a průhlednost objektu pomocí Override Item
Tip 9341:Použití iLogic na rozklad jména IPT souboru a naplnění iVlastností.

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,383 sekund.