Děkujeme za účast na konferenci CADfórum 2025 - podívejte se na reportáž
Přes 120.000 registrovaných u nás, celkem 1.105.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a
proměnné prostředí AutoCADu.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností
Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi.
Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět
|
archiv |
| Autor | |
Kronos
Zasloužilý člen
Přihlášen: 24.zář.2012 Lokalita: ČR (ZL) Používám: Revit Stav: Offline Bodů: 117 |
Téma: Dispozice v 1.NP - prosím o pomocZasláno: 16.úno.2013 v 21:33 |
|
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli by jste mi poradili jak udělat dispozici následujícího půdorysu. Jsem student SŠ oboru stavebnictví a jedná o školní projekt. Ideální by bylo, kdyby jste něco načrtli, stačí v malování jenom schématicky. V příloze je půdorys včetně kót. Jsou na něm vyznačené vstupní dveře, které pouze značí stranu vstupu, potom schody, které musí být přesně tam kde jsou a na horní části je prosklená část se vstupem na zahradu. Rozměry nejsou "kulaté" takže jsou +- orientační. Představuji si to tak, že by se napříč udělaly 2 středně nosné zdi, které by svíraly schodiště. V horní části by byl obývák propojený s kuchyní a jídelním koutem. Uprostřed mezi nosnými zdmi záchod (technická místnost) a "dole" asi nějaká pracovna nebo dílna, o to teď přímo nejde, spíše o ten obývák a kuchyň. Strávil jsem nad tím spoustu hodin, ale ještě jsem nevymyslel nic co by bylo nějakým způsobem použitelné. Moc děkuji za jakoukoliv pomoc |
|
![]() |
|
PepaR
Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager
Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6218 |
Zasláno: 16.úno.2013 v 21:56 |
|
Dobrý večer,
vymyslet fungující dispozici v návaznosti na všechny stavebně technické požadavky je mnohdy oříšek, takže nedělejte si hlavu z toho, že Vám to nejde napoprvé. Nicméně zkuste prosím Vaši představu dát na papír a nahrát sem, pak bude možné nad ní diskutovat. Do takto vzniklého náčrtu prosím zaznačte i orientaci ke světovým stranám, hraje to poměrně důležitou roli. PS: Bylo by možná vhodné znáti dispozici i 2. NP, kvůli návaznosti případných instalačních šachet pro svislé kanalizační potrubí. Neboli je vhodné umisťovat místnosti jako koupelna, WC nad sebou. Zkuste prosím vaši představu
|
|
![]() |
|
Kronos
Zasloužilý člen
Přihlášen: 24.zář.2012 Lokalita: ČR (ZL) Používám: Revit Stav: Offline Bodů: 117 |
Zasláno: 17.úno.2013 v 11:57 |
|
Posílám mou představu o dispozici, ale pořád se mi na tom něco nelíbí, nevím přesně co. Jaký je Váš názor?
Kuchyňská linka je hluboká 60cm, ledničku a další spotřebiče budu řešit až budou jasné všechny rozměry atd.
|
|
![]() |
|
PepaR
Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager
Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6218 |
Zasláno: 17.úno.2013 v 13:50 |
|
Dobrý den,
něco se Vám nelíbí a nevíte co? Nu to je zajímavý postoj . Jistě se zde na fóru najdou zkušenější kolegové z řad architektů, kteří Vám k tomu řeknou daleko více, nicméně já jen namátkou tři, čtyři bodíky:
PS: Koho máte prosím z konstrukčního cvičení, že se jej tak obáváte? Dle mého by Vám pan Dubčák nebo Šobáň rádi řekli svůj názor na věc a není třeba se jich obávat.
Upravil PepaR - 17.úno.2013 v 15:32 |
|
![]() |
|
Kronos
Zasloužilý člen
Zasláno: 17.úno.2013 v 14:42 |
|
Dobrý den,
děkuji za reakci. Jedná o projekt do soutěže, je to tedy taková "bokovka" takže do vyučování to přímo není. Učitelů se samozřejmě neobávám, těch se zeptám, ale chtěl bych zjistit co nejvíce názorů abych mohl najít co nejvíce chyb a poučit ze z nich. K těm čtyřem bodům: - Asi nejpravděpodobněji skládané stropy (Porotherm, Ytong). Jak tedy zvolit nosný systém stěn? Chtěl jsem udělat něco takového: http://www.cadwiki.cz/GetFile.aspx?Page=Konstrukcni-systemy&File=konstr1.png (obrázek vpravo). - Nejspíš bude v rohu sloup a průvlak - Na WC dám buď okno nebo ventilační mřížku - zapomněl jsem dodat, že okna jsou rozmístěné pouze odhadem, až budu mít vyřešené kde co bude tak chci okna doladit. - Souhlasím
Upravil Kronos - 17.úno.2013 v 14:50 |
|
![]() |
|
PepaR
Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager
Zasláno: 17.úno.2013 v 15:50 |
|
Děkuji za vysvětlení.
Musíte zvolit takový systém, který v kombinaci s ostatními stavebními prvky, které hodláte použít splní požadavky na únosnost, stabilitu a další stavebně technické požadavky (např. tepelnětechnické požadavky u obvodových stěn); bude výhodný pro Vás z hlediska dispozice a zároveň bude ekonomický. Pokud budete volit skládané stropy např. ze systému Porotherm, ověřte si délku nosníků v návaznosti na šířku jednotlivých traktů.
Upravil PepaR - 17.úno.2013 v 15:53 |
|
![]() |
|
Kronos
Zasloužilý člen
Zasláno: 17.úno.2013 v 17:04 |
|
Udělám tedy změny rozměrů aby vyhovovaly rozměrům nosníků, do toho "rohu" přidám nosný sloup a průvlak a pak pošlu informaci jak to vypadá.
Děkuji za pomoc
![]() |
|
![]() |
|
zdenek.trcka
Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Diskutér
Přihlášen: 03.dub.2012 Lokalita: ČR (SČ) Používám: Inventor 2013; Showcase 2013 Stav: Offline Bodů: 53 |
Zasláno: 18.úno.2013 v 11:44 |
|
Zdravím, nejsem zrovna ze stavebního oboru, takže to prosím berte spíš jako mojí představu dispozičního řešení a pokusím se naznačit proč. - často se stává (aspoň mě), že přijedu domů a akutně musím na wc a letět do půlky domu v botách a přitom proběhnout a přitom nezničit 3-je dveře - to bych asi nedal :D - zároveň přijet utahanej z prace domu a první co vidět jsou dveře pracovny - to na náladě moc nepřidá, naopak už od dveří začít pohledem luxovat ledničku zní mnohem líp :) -také to má výhodu, že bude vidět z kuchyně, kdo je venku za dveřema a můžu dělat, že nejsem doma , v případě pracovny nic neuvidim a příchozí ještě uslyší moje nadávky, páč mi v tu chvíly jak naschvál něco nepujde- vím, že jsem vynechal šatnu, ale tu bych řešil vestavěnou skříní - poslední co jsem ještě udělal bylo snížení počtu dveří jen na nutný počet (kdo nakonec ty dveře doma pořád zavírá že?) Jen ještě technická - ty trojúhelníčky mají být dveře a zeslabená čára mezi jídelnou a schodištěm by měl být průchod bez dveří (aby děcka hned jak poletí ze chodů věděli co je čeká za jídlo ).Vím že to nejsou žádný technický věci, ale řekl bych že i u škloního projektu by se měli podobný věci brát v potaz. Upravil zdenek.trcka - 18.úno.2013 v 11:53 |
|
![]() |
|
Kronos
Zasloužilý člen
Zasláno: 18.úno.2013 v 15:25 |
|
Dobrý den,
děkuji za návrh. Řešení jaké jste mi poslal se mi celkem líbí, ale asi bych prohodil kuchyň+jídelnu s pracovnou aby bylo možné lépe přecházet z kuchyně do obýváku (brambůrky, chlebíčky ). Další věc kterou si nejsem úplně jistý je WC, když si představím, že teď v zimě bude v zádveří spousta špíny od chodníků a mokro, tak nevím jak by se tam chodilo třeba v ponožkách. Šatnu je možné zanedbat a jak píšete nahradit ji skříní.Možností je asi mnoho a je potřeba najít určitý kompromis.
![]() |
|
![]() |
|
Mikemamm
TOP uživatel
Přihlášen: 26.dub.2005 Lokalita: ČR (JM) Používám: Autocad 2020 lt Stav: Offline Bodů: 731 |
Zasláno: 19.úno.2013 v 13:12 |
|
Dobrý den, myslím, že v první řadě je dobré mít jasno, kde budete mít koupelnu v 2NP a zhruba pokoje, podle toho určit WC v přízemí, kvůli jednoduššímu odpadu. Osobně se mi Vaše varianta vcelku líbí, nicméně krom zmíněných řešení stropů apod. bych se ještě pozastavil nad WC. WC dle mého názoru je rozhodně příjemnější mimo zádveří kvůli nečistotám z venku, avšak spojovat jej s technickou místností mi nepřijde slavné řešení, protože budete zbytečně dláždit a obkládat podstatně větší plochu (troška zamyšlení nad cenou). Tedy WC a technickou místnost bych oddělil.
V zádveří nedávat dveře na střed, ale k nějaké straně, aby zde mohla být skříň. Osobně bych dal WC a technickou na opačnou stranu, sedět v pracovně a poslouchat ostatní z WC není asi nic moc. Zase záleží, zda Vám tvar střechy povolí přehodit schodiště apod.. Je tu spousta otazníků a variant je spousta, jakou vůbec máte střechu (s tím související dispozice podkroví).... |
|
![]() |
|
Kronos
Zasloužilý člen
Zasláno: 19.úno.2013 v 13:54 |
|
Dobrý den,
napadlo mě jedno možná trochu netradiční řešení WC. Přidávám půdorys a jeden 3D snímek na schodiště, ale je to trochu zkreslené perspektivou. Upravil Kronos - 19.úno.2013 v 18:26 |
|
![]() |
|
Mikemamm
TOP uživatel
Přihlášen: 26.dub.2005 Lokalita: ČR (JM) Používám: Autocad 2020 lt Stav: Offline Bodů: 731 |
Zasláno: 19.úno.2013 v 19:21 |
|
Nevím jaké jsou kompletní rozměry, ale :
1) Technická místnost bude moc malá, pokud tam bude např akumulačka apod ... nebude se tam dát ani projít, okno je v technické vcelku k ničemu. 2) WC musí být odděleno od obytných místností 2 dveřmi, tedy otvírat do zádveří v tomto případě 3) dveře pod schodištěm - nic moc, ještě by to bylo svolné, kdyby to bylo otevíravé obráceně, takto je to dosti stísněný prostor pod schodištěm 4) dveře do wc bych umístil hned před dveře do chodby v zádveří a technickou místnost razatně zvětšil a wc zmenšil 5) technická místnost by mohla být také otevřená bez dveří, tedy mohl byste udělat jen stěnu, za kterou by byla technická místnost / nebo třeba jen "výkus" ve zdivu na šatník Variant je hodně, ale řešte hlavně v návaznosti na 2np/podkroví jak vyhovují odpady apod ... |
|
![]() |
|
Kronos
Zasloužilý člen
Zasláno: 19.úno.2013 v 21:00 |
1- S velikostí místnosti souhlasím, neuvědomil jsem si to když jsem to narychlo předělával. Okno je tam možná zbytečně, ale kdyby tam nebylo tak vnější vzhled domu bude vypadat divně. 2- Ještě je možné dát mezi schodišťovou chodbou a obývákem "šoupací dveře". Případnou intenzivní "vůni" by mohlo řešit odvětrávání. Do zádveří bych WC nerad otevíral, když si představím jaký je tam nepořádek v zimě, nebo mokro když někoho v létě zastihne déšť. Navíc by zádveří nemuselo být v zimě tolik vytápěné, protože kromě příchodu a odchodu z/do domu by se tam moc nechodilo.3- Na vizualizaci to tak hodně stísněné vypadá, teď jsem to trochu poupravil a už tak není. 4- viz 1 a 2 5- Chápu to správně tak, že do tech. místnosti by se chodilo přes WC a nebylo by to oddělené dveřmi, ale pouze dveřním otvorem? Ten výkus na šatník by tam asi šel, ale od těchto věcí je tam šatna. Podle mě je to hodně užitečná místnost, je možné si hned po vstupu domů odložit věci a nemusí se kvůli tomu chodit do druhého patra. |
|
![]() |
|
Mikemamm
TOP uživatel
Zasláno: 20.úno.2013 v 09:02 |
|
Myslel jsem to například takto, jen si uvědomit jaké rozměry jsou kde potřeba na technologii apod .. WC by mělo být odděleno 2 dveřmi mezi obytnými místnostmi, pokud se nepletu, tak pracovna je obytná místnost. Neřešil bych rozdílné teploty, akorát budete mít ztráty mezi místnostmi, vlhkost v zádveří v zimě. Pokud chcete nechat šatnu, tak technickou klidně taky uzavřete dveřmi. Nicméně WC rozhodně odděleně od technické. |
|
![]() |
|
Mikemamm
TOP uživatel
Zasláno: 20.úno.2013 v 09:24 |
|
Ještě jsem zapomněl dodat - zádveří a WC.
Taky by mi osobně vadila mokrá a zablácená podlaha ze zádveří a chodit přes ní na WC. Proto jsem dveře dal záměrně co nejdále od vchodových a zapomněl jsem napsat, že bych zde předělil podlahy, například šikmou linií dlažba vs lamino apod ... Záleží také jakou podlahu chcete v hale. Tímto by v zádveří bylo zamezeno špíně, která by byla pouze na dlažbě. Alespoň u mě v bytě to takto funguje dobře. |
|
![]() |
|
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět
|
|
| Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,441 sekund.

Dispozice v 1.NP - prosím o pomoc
Možnosti tématu

. Jistě se zde na fóru najdou zkušenější kolegové z řad architektů, kteří Vám k tomu řeknou daleko více, nicméně já jen namátkou tři, čtyři bodíky:
Kronos napsal(a):
, v případě pracovny nic neuvidim a příchozí ještě uslyší moje nadávky, páč mi v tu chvíly jak naschvál něco nepujde