ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Děkujeme za účast na konferenci CADfórum 2025 - archiv s prezentacemi byl rozeslán účatníkům
Přes 119.500 registrovaných u nás, celkem 1.103.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a proměnné prostředí AutoCADu.
Autodesk Revit - BIM projektování
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoKopírování vrstev do různých výkresů

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
pepe5 Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 01.dub.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
studentská verze
Stav: Offline
Bodů: 8
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Kopírování vrstev do různých výkresů
    Zasláno: 16.bře.2013 v 12:40
Zdravím všechny, chtěl bych poradit. Jsem začátečník a potřeboval bych z jednoho výkresu do druhého nakopírovat nějaké vrstvy s refefenčním bodem, případně i bez něj, jak na to?

Díky moc
Pepe
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Bodů: 6213
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.bře.2013 v 13:28
Dobrý den,

pro kopírování vrstev (hladin) lze použít i schránku (Ctrl+C, Ctrl+V), kdy vezmete jeden prvek z hladiny, kterou chcete kopírovat,  zkopírujete jej do druhého výkresu a prvek odstraníte. Hladina Vám pak ve výkrese zůstane.

Pokud si přejete kopírovat více prvků podle referenčního bodu, pak použijte příkaz  SKOPIEREF (_COPYBASE).
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 14.říj.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCad MAP 2011
Bodů: 1676
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.bře.2013 v 16:59
Původně odeslal(a) pepe5 pepe5 napsal(a):

Zdravím všechny, chtěl bych poradit. Jsem začátečník a potřeboval bych z jednoho výkresu do druhého nakopírovat nějaké vrstvy s refefenčním bodem, případně i bez něj, jak na to?

Kopírovat vrstvy - představím si, že potřebujete v jednom výkresu vytvořit stejné hladiny, ale nepřetahovat entity. To lze s výhodou udělat přes nástroj zvaný DesigCentrum - vyvolá se klávesami CTRL+2 (dvojku ale ne tu na numerické klávesnici). Z DesignCentra přetahujete hladiny/bloky/kótovací styly/rozvržení/atd.... na plochu výkresu, kam to potřebujete dostat.

Pokud chcete zkolírovat kompletní obsah nějaké hladiny tak je nejrychlejší postup co popsal výše PepaR, nebo přes příkaz PIŠBLOK (_WBLOCK). Vytvoříte si soubor pouze s tím obsahem co chcete přetáhnout a ten soubor pak vložíte do jiného souboru.

Pokud potřebujete pouze zobrazit nějaké věci z jednoho výkresu, ale nechcete s nimi dále pracovat, tak je nejlepší XREF (_XREF)
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Bodů: 6213
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.bře.2013 v 19:20
Alfred Vám radí dobře, kopírování hladin pomocí entit není mnohdy šťastnou volbou, protože pokud jako kopírované objekty použijete např. kóty, můžete si do výkresu zanést i určitý nechtěný "odpad" (nadbytečná měřítka poznámek atp.) nebo ještě horší věci. 

Osobně jsem však za dobu, co používám AutoCAD, DesignCentru nepřišel moc na chuť a pro rychlé zkopírování hladiny z výkresu raději nakreslím jednoduchou úsečku v dané hladině a pak jdu přes schránku.

Děkuji alfredovi za napomenutí.

Upravil PepaR - 17.bře.2013 v 10:20
Zpět nahoru
alfred Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 14.říj.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AutoCad MAP 2011
Bodů: 1676
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.bře.2013 v 19:58
Původně odeslal(a) PepaR PepaR napsal(a):

Alfred Vám radí dobře, kopírování hladin pomocí entit není mnohdy šťastnou volbou, protože pokud jako kopírované objekty použijete např. kóty, můžete si do výkresu zanést i určitý nechtěný "odpad" (nadbytečná měřítka poznámek atp.) nebo ještě horší věci. 

Osobně jsem však za dobu co používám AutoCAD DesignCentru nepřišel moc na chuť a pro rychlé zkopírování hladiny z výkresu raději nakreslím jednoduchou úsečku v dané hladině a pak jdu přes schránku.

Děkuji alfredovi za napomenutí.

To, že si můžete "zatáhnout" do výkresu nechtěné věci platí - textové styly, anonymní bloky, XDATA, PROXY objekty, ....
Pokud ale nakreslíte novou úsečku, tak to nehrozí. Kvůli jedné hladině taky DesignCentrum nespouštím a používám stejný postup jako Vy.

DesignCentrum není podle mě moc povedená záležitost. Je to takové divné a než jsem pochopil co a jak se tam dělá jsem si musel pečlivě přečíst nápovědu a to je podle mě důkaz, že to není intuitivní. Některé věci člověk jinak nepřenese - třeba rozvržení...

Není zač - žádné napomenutí se nekonalo EmbarrassedWink
Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Používám:
Autocad R10 >> Autocad 2023 / altern. QCad Prof.
Bodů: 1252
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.bře.2013 v 20:15
Původně odeslal(a) PepaR PepaR napsal(a):

...Osobně jsem však za dobu co používám AutoCAD DesignCentru nepřišel moc na chuť a pro rychlé zkopírování hladiny z výkresu raději nakreslím jednoduchou úsečku v dané hladině a pak jdu přes schránku...

Musím se DesignCentra zastat - je to velmi užitečný nástroj - zejména pro práci s bloky. Prohlížení obsahu a přenos bloků je možný bez nutnosti otevírat příslušné výkresy.
=^..^=
Zpět nahoru
pepe5 Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 01.dub.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
studentská verze
Bodů: 8
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.bře.2013 v 10:46
Díky za pomoc, vyzkouším vše a uvidím, co mně bude nejvíce vyhovovat, co nebude hned, tak se určitě hodí příště:)  Potřeboval jsem přesunout hladiny o desitkách prvků, tak jsem to teď udělal příkazem SKOPIEREF a v pohodě. Kopírováním Ctrl C a Crtl V se mohou vnášet nějaké chyby? Zkusil jsem to a podle měření od stejného bodu je tam maličká odchylka, jeto možné?
Zpět nahoru
be_em Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 06.úno.2006
Lokalita: Slovensko
Používám:
Používal som AutoCAD 2004, 3ds max7. Teraz AcadLT
Bodů: 865
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.bře.2013 v 16:49
Aj ja sa musím Design Centra zastať! Podľa mňa super vec na kopírovanie "čohokoľvek" medzi výkresmi. Kopírovanie hladín pomocou entít nie je dobrý nápad, troška od veci. A ja bežne kopírujem cez Design Centrum aj rozvrženia!
Zpět nahoru
Buba Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 05.říj.2005
Používám:
AEC Collection
Bodů: 1692
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.bře.2013 v 08:48
Ešte sa mi zdá najčistejšie riešenie pre pepe5, ak si príkazom _wblock vytvorí základný výkres, v ktorom bude mať potrebné objekty a ten si potom môže vkladať do požadovaných výkresov ako rozložený blok cez _insert.
Ak potrebuje len hladiny pôvodného výkresu, tiež použije _insert a následne klávesu Esc.
Pre vyselektovanie vybratých hladín s objektami je možné si pomôcť príkazom _layiso a pre výber všetkých objektov _all.
Pre odstránenie posunu pri použití Ctrl+C ako píše hneď na začiatku PepaR, použite Ctrl+Shift+C (_copybase)
Zpět nahoru
Mrázek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 05.říj.2004
Lokalita: ČR (LB)
Používám:
Inventor 2018, AutoCAD 2018, Vault Pro 2018
Bodů: 1199
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.bře.2013 v 08:56
Původně odeslal(a) pepe5 pepe5 napsal(a):

Kopírováním Ctrl C a Crtl V se mohou vnášet nějaké chyby? Zkusil jsem to a podle měření od stejného bodu je tam maličká odchylka, jeto možné?
Ano, při použití Ctrl C a Crtl V se snižuje přesnost. Když se podíváte do archivu fóra, bylo to tu dost diskutováno. Pokud si dobře vzpomínám, přenáší se přes schránku 6 desetinných míst.

Když už o tom mluvíme, zajímalo by mne, zda se to chová stejně při použití (Ctrl C - Crtl V) a při použití příkazů ze záložky "Výchozí"-"Schránka"-kopírovat-vložit.

Nedávno jsme řešili s kolegy ještě jeden problém při kopírování přes schránku - nepřenesly se bloky, natažené z obsahového centra (šrouby) - musely se před kopírováním rozložit. Máte někdo zkušenosti i s tímto chováním?
Ing. Zdeněk Mrázek
Preciosa Ornela a.s.
AIP 2018, ACADM 2018, Vault Pro 2018
Zpět nahoru
be_em Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 06.úno.2006
Používám:
Používal som AutoCAD 2004, 3ds max7. Teraz AcadLT
Bodů: 865
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.bře.2013 v 06:06
Inak k tej presnosti, ak ju chcem dodržať a kopírujem objekt ktorý chcem umiestniť presne (zväčša ide o situácie v JTSK) tak pri kopírovaní z výkresu do výkresu kopírujem vždy!!!! cez referenčný bod a v tommto prípade zadám pri kopírovaní 0,0,0 a pri vložení 0,0,0.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 14656:Jak lze do rámových konstrukcí Revitu přidat další vrstvy, například vnitřní izolační vrstvu s vlastním rámem?
Tip 12498:VIPChyba "Not all files could be added to the project" při kopírování souboru do projektu AutoCAD Plant 3D
Tip 8043:VIPKopírování náčrtu na listu do jiného listu nebo jiného výkresu.
Tip 11829:VIPKopírování načrtnutého pohledu z jednoho výkresu do druhého (iLogic).
Tip 10979:Při kopírování potrubí se nekopíruje izolace.
Tip 10610:Jaká rizika hrozí při kopírování Civil objektů přes Schránku?

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,334 sekund.