ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.098.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Registrujte se na konferenci CADfórum 2025 - automatizace navrhování
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoSrafy vs. bloky

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
kaprhal Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 26.bře.2013
Lokalita: Czech Republic
Používám:
AutoCad
Stav: Offline
Bodů: 6
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Srafy vs. bloky
    Zasláno: 26.bře.2013 v 21:37
Chci vysrafovat oblast, ve ktere jsou i bloky. Ty bloky nechci vysrafovat. Problem je v tom, ze bud CAD strasne dlouho analyzuje data nebo to proste vysrafuje vcetne tech bloku. Po zkoumani je resenim poze to, ze vypnu hladinu s blokem, nahradim jednoduchym obrysem, kterej uz ta srafa rozpozna rychle a vynecha. Pak opet zapnu blok a mam ho samozrejme s nejakou mensi chybou vynechanej, ale nestoji me to cekani nebo vysrafovani celyho bloku. Nechi to resit nepul a ptam se - ma nekdo podobnej probelm nebo dokonce uz i jeho reseni?:-)
Diky
Zpět nahoru
hoboj Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 22.led.2008
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
NX; ProE; Creo; I13; AutoCAD2011, SurfCAM, EdgeCAM
Bodů: 811
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.bře.2013 v 07:09
Jaký AutoCAD používáte ? V A2011 to funguje... Zkuste to na jednoduchém obrazci, třeba kružnice a  uvnitř nějaký obrazek, ze kterého vytvoříte blok a potom použít šrafy... Pokud Vám to půjde, tak je chyba někde jinde...
Vojtěch Visingr
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.dub.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Autocad 2020 lt
Bodů: 731
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.bře.2013 v 09:23
Nevím jestli je to chyba... Při šrafování (alespoň co jsem si všiml) je důležité kolik entit ohraničuje danou oblast vybranou pro šrafování, tedy čím více objektů v oblasti, tím delší dobu na výpočet. Občas se mi stane u složitých půdorysů, že tak šrafovat nelze, protože to trvá i několik minut než se oblast vybere.
Tedy toto řeším dvěma způsoby:
1) šrafuji po částech
2) nebo vytvořím novou oblast pomocí křivky a poté šrafou vyberu objekt křivky
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
ARKANCE

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Implementujeme řešení Autodesk
Bodů: 21958
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.bře.2013 v 09:50
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - arkance.world
(podpora viz helpdesk.arkance-systems.cz)
Zpět nahoru
kaprhal Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Používám:
AutoCad
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.bře.2013 v 12:48
Mam AutoCAD2007 a proste to vypada,ze je to moc narocna operace, vysrafovat oblast byt jen treba s 10 bloky.Bloky jsou bud jednoduche ( z obdelniku,ctvercu,kruhu) a nebo slozite ( z oblouku) a ty uz nahrazuju kruhy Bud to srafovani pak trva neumerne dlouho ( po nekolika minutach to vzdavam) a nebo je to s chybama (srafy pres bloky).Mozna bude i problem,ze oblasti jsou slozene i ze spline car. 
Zpět nahoru
kaprhal Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Používám:
AutoCad
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.bře.2013 v 13:56
...mozna bude nejjednodussim resenim posilit RAMku :-)
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Autocad 2020 lt
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.bře.2013 v 14:07
Původně odeslal(a) kaprhal kaprhal napsal(a):

...mozna bude nejjednodussim resenim posilit RAMku :-)

Pochybuji, že to vyřeší problém, pravděpodobně jen částečně.
Pokud bych vzal můj příklad, tak pracuji na DELL pracovní stanici s 16GB RAM cpu i5-3470, autocad 2013.
Pokud šrafuji například v půdoryse, který je poměrně velký (cca 40x120m) nebo i v řezu, který již tak velký není, tak většinou v oblasti mám vložené bloky různých technologických zařízení a vyšrafovat pak jakoukoli oblast je poměrně často nemožné a řeším to postupným šrafováním nebo vytvořením oblasti pomocí křivky (na to jsem většinou dosti línej). Dle mého názoru je to už mnoho dat na určování hranic a cad to nějak nezvládá.
Pokud porovnám stejnou situaci s mým pc a se starým kolegyně, tak situace není x násobně horší (např 5vs10min, ram 1vs16gb), samozřejmě, že to pomůže, ale ne tak, jak by člověk čekal. Stále mi vadí např těch 5 min :(
Zpět nahoru
kaprhal Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Používám:
AutoCad
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.bře.2013 v 14:10
Ano, 5 minut cekani je strane dlouha doba. Clovek si praci urychluje jak to jde, klavesovych zkratek ma nepocitane a pak ho zastavi takovahle vec:-(
Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Autocad 2020 lt
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.bře.2013 v 15:29
Přesně tak, dokonce funguji v cadu již cca 3roky s programovatelnou klávesnicí, kde mám naprogramováno kolem 45příkazů a práce jde opravdu velmi rychle od ruky, protože na lišty skoro vůbec nesahám. Nicméně pak člověk zadá šrafovat ve větším výkrese a může si jít udělat kafe, občas stihnu i posvačit :-) což je fajn, ale když takto potřebuji několikrát vyšrafovat tak je to opravdu protivné, protože pak už nevím jaké zprávy kde pročíst, co sníst atp..... je to nepříjemné .... :(
Zpět nahoru
kaprhal Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Používám:
AutoCad
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.bře.2013 v 15:37
A co novejsi cad? V ty 2011 to funguje teda bez problemu nebo to cekani je v tyhle novejsi verzi?
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2022
Bodů: 2578
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.bře.2013 v 15:57
a) Co se týče šrafování přes bloky, mně to nikdy v žádné verzi nedělalo. Zkontrolujte nastavení stylu detekce ostrůvků a zda je zapnuta ...

b) Ramka má sice vliv na rychlost autocadu, ale pro šrafování podle mne ne až tak rozhodující. Buď to vyšrafuje, anebo to hledá hranice a nešrafuje (vždycky to pak raději stopnu, čím dřív, tím lépe) ...
Spíš bych viděl problém v něčem z tohoto seznamu:
- spline - možná jsem zaujatý, ale kde se mi objevily z cizích souborů, tam byly vždycky nějaké problémy
- šrafování dle mých zkušeností neúměrně prodlužují zapnuté xrefy - zvláště jsou-li rozsáhlejší (a jedná se o situace v JTSK)
- stále ještě (civil 2010 a 2012) nevyzpytatelně někdy acad "vidí" mezeru mezi přímkou a obloukem - a to i přesto, že oblouk vznikl příkazem zaobli. Při vložení pomocné přímky z tohoto bodu mezera "zázračně" mizí ...
- v neposlední řadě to může být i grafikou a její rychlostí

Zkuste si vždycky izolovat pouze ty hladiny, které potřebujete a vhodný zoom. Pak to jde rychle a bez problémů (teď jsem měl situaci cca 500x700 metrů a bez problémů - až na několik oblouků, což jsem vyřešil vložením úsečky do krajních bodů)
Vždy také pomůže složitou plochu rozdělit pomocnou úsečkou do více částí
A než to nechat šrafovat 5 minut, tak to raději řeším jinak ...
Proti dřívějším verzím bych viděl spíše větší spolehlivost (tj. že mi to vyšrafuje) než větší nárůst rychlosti

J. Mantlík

Zpět nahoru
Mikemamm Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Autocad 2020 lt
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 28.bře.2013 v 07:15
Pracuji ve verzi 2013 a dělá to taky.
Ano, plochy rozděluji.
Občas je problém izolace jen hladin, které potřebuji, protože např v řezu musím mít zapnuty skoro všechny hladiny, abych mohhl šrafovat :(
Nastavení detekce ostrůvků občas pomůže občas ne.
Můj problém je asi v tom, že výkresy, ve kterých se mi toto často děje jsou výkresy např o velikosti 20-60MB, zde jsem s tím hold smířen, ale to nebude prvotní problém zakladatele tématu.
Ono v případě, že nepomůžou jakékoli "fígle", tak je ideální zoomovat co nejblíže ke šrafované oblasti, abych na obrazovce viděl jen ji a poté šrafovat, plochy rozděluji. Toto je pro mě řešení, takže šrafuru udělám z např 5 šrafur a ne z jedné, ale není to nic příjemné. Horší je, pokud si člověk neuvědomí a spustí šrafu a začne to počítat, tak někdy to trvá např minutu, někdy klidně i 20min, tedy dopředu nikdy nevím zda to stopnu či ne, tedy po nějaké minutě to stopnu vždy, pak nasazuji jiné řešení, nicméně už toto čekání a hlavně čekání než se to stopne je zbytečná ztráta času.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 505:Jak si vytvořit novou, vlastní šrafuru pro AutoCAD? (vlastní šrafy)
Tip 2964:VIPJak vytvořit poloprůhledné celobarevné výplně (šrafy)?
Tip 6513:VIPChyba v souboru vzoru (Error in pattern file) při načítání šrafy. Možné důvody.
Tip 647:VIPMáte potíže se šrafováním oblasti s velkými souřadnicemi X,Y (nevyplněná oblast, rozpadlé šrafy)?
Tip 5058:Jaký je rozdíl mezi PS a ne-PS verzí plotru HP DesignJet?
Tip 4451:Kusovník vs. rozpiska, novinky kusovníku v Inventoru 10.

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,453 sekund.