Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.000 registrovaných u nás, celkem 1.092.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
Bonavox ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 28.led.2009 Lokalita: Austria Používám: DDS CAD Electrical, ePLAN Electric P8, AutoCAD LT Stav: Offline Bodů: 135 |
![]() Zasláno: 22.srp.2014 v 08:34 |
Našel jsem obdobné téma, ale bohužel zamčené http://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=448 Zůstal tam nezodpovězený dotaz, na který také hledám odpověď:
Mám výkres situace v modelovém prostoru 1:1 V něm mám nastavené typy čar. Mám první rozvržení, kde je výřez, který zabírá detail v 1:100. PSLTSCALE=0, typy čar se zobrazují tak jak potřebuji. Nyní ale potřebuji udělat druhé rozvržení s výřezem na celkovou situaci 1:500. PSLTSCALE=0, typy čar jsou ale strašně prťavé. Jak mám nastavit jiné zobrazení měřítka typu čar v tomto výřezu? |
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21898 |
![]() |
PSLTSCALE musí být 1 aby se měřítko typu čáry přizpůsobovalo aktuálnímu měřítku výrezu.
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 28.led.2009 Lokalita: Austria Používám: DDS CAD Electrical, ePLAN Electric P8, AutoCAD LT Stav: Offline Bodů: 135 |
![]() |
Jj, už jsem na to mezi tím taky přišel.
A ještě související - jde nějak zařídit, aby se ve výřezech s různými měřítky přizpůsobovalo i měřítko multiodkazů, případně textů?
|
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() Arkance Systems Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21898 |
![]() |
Ano, všechny popisné objekty jde přizpůsobovat měřítku pomocí tzv. měřítek poznámek (annotation scale). Jde o vlastnost přiřaditelnou k objektu. Viz např. příbuzný tip 6749.
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Ještě bych se zeptal, jaká je souvislost mezi měřítkem čáry v Modelu a měřítkem zobrazení čáry v Rozvržení při PSLTSCALE 1?
Zatím jsem snad v každém výkrese musel v Modelu nastavovat necelé násobky měřítka čáry, aby se pak v Rozvržení nějak rozumně zobrazovala.
|
|
![]() |
|
splonk ![]() CAD/BIM manager ![]() Přihlášen: 25.lis.2006 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCAD/ACA'21, '24, RVT'21, '24 Stav: Offline Bodů: 1273 |
![]() |
Rozdil je v tom ze PSLTSCALE (PaerSpaceLineTypeScale) ridi ON/OFF meritko car ve vykresovem prostoru.
Pro Model-ovy prostor je (tusim od verze 2010) promena MSLTSCALE (ModelSpaceLineTypeScale) ktera delato same, ale pro Model...
|
|
JASponza
ACA (AutoCAD) 21, 24 RVT 21, 24 Win 10, 11 x64 |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6204 |
![]() |
Dobrý den, pro modelovy prostor by měla stále fungovat proměnná
LTSCALE. Proměnná
MSLTSCALE mění měřítko typu čáry dle měřítka poznámek. Pro vysvětlení PSLTSCALE budu citovat z přiloženého dokumentu:
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Jasný, k čemu je PSLTSCALE už chápu.
Ale moc nechápu, čím se řídí vztah měřítka čáry mezi Modelem a rozvržením. V Modelu nakreslím čáru, např. inženýrskou síť, měřítko čáry 1. Přepnu se do rozvržení, nastavím PSLTSCALE, měřítko výřezu ... ale čára je vidět v "jiném měřítku", než v Modelu. Někdy je čára plná a je potřeba ručně dohledávat měřítko čáry.
|
|
![]() |
|
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2574 |
![]() |
Podle mne tomu bude takto:- bude to chtít se podívat na to, jak se definují jednotlivé typy čar a podívat se na jejich definice v souborech *.lin
- druhá věc, která na to má vliv, je použití palcových či metrických definic čar (acad.lin / acadiso.lin) - základní délka čárek byla kdysi autodeskem stanovena na 1/2 palce, takže u "palcové" definice acad.lin je délka čárky 0,5 jednotky a u "metrické" definice acadiso.lin je to 12,7 jednotek - také záleží na tom, jaké jednotky máte ve výkresu nastavené a jak se k nim chováte v měřítku výřezu - vše dále je za předpokladu ltscale =1,0 , psltscale =1 a msltscale bude vypnutá - např. "čárkovaná" ve verzi ISO má čárky 12,7 a mezery 6,35 jednotek je-li výkres v metrech a výřez v měřítku 1:1000, bude čára ve výřezu ("na papíře") v kadenci 12,7/6,35 mm, v měřítku 1:500 pak bude kadence 25,4/12,7 mm, atd je-li výkres v mm a rozvržení v m 1:1000, bude "na papíře čára v kadenci 1000x menší ... - no a pokud budete kombinovat např. metrické jednotky s palcovými definicemi, dostanete se k úplně jiným hodnotám PS. a něco podobného bude asi platit u šrafovacích vzorů |
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2574 |
![]() |
Jo, a samozřejmě - zvláště u křivek (PLINE) vstupuje do hry "způsob generování vzorku po délce křivky" (tj. _PLINEGEN).
|
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
WOW
![]() Tak to asi zůstanu u toho ručního nastavování ... Díky za info
|
|
![]() |
|
johny ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 24.led.2006 Lokalita: ČR (JM) Používám: C3D 2024 Stav: Offline Bodů: 1741 |
![]() |
Asi vás pan Mantlík obsáhlostí poněkud zaskočil...
Nevím přesně čeho se snažíte dosáhnout... a co přesně kreslíte. Já když dělám situaci, tak už mám svoji "legendu" svých oblíbených IS čar v měřítku pro 1:500 - nejčastější situace. PSLTSCALE mám vždy 0. Čili pro rozvržení na 1:500 je to shodné jako v modelu. Pro detailní 1:250 rozvržení jsou ty značky při tisku ráz tak velké, o to je to přehlednější. Drbat se s PSLT odmítám, annotace už vůbec. Jinak když už PSLT použít (tedy leda když dělám nějakou přehledku, kdy se ty značky hodně zmenšují), pak mě až tolik nejde o to, jestli náhodou nějaká značka nevypadla vlivem délky koncového úseku.. Jinak s PSLT 1 samozřejmě upravuje měřítko značky právě v tom měřítku PSLT... čili když značka v 1:1000 bude na tisku mít 1 cm, tak při změně měřítka rozvržení na 1:10000 bude při tisku pořád velká 1 cm...
|
|
![]() |
|
![]() |
Doufám, že si nemyslíte, že to takhle dělám ...
![]() Zrovna jsem se potřeboval nějak odreagovat a Bonavox mne vyprovokoval k zamyšlení, jak by to mohlo být ... Samozřejmě mám také oblíbené typy čar, které se chovají tak, jak bych to chtěl, u čar sítí (které jsou pro mne jen podkladem) často i dávám měřítko čáry "natvrdo" (což jinak nedělám)
|
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
No jsem profesant - silnoproud.
Takže od stavaře dostanu podklad, ten si připnu jako XREF. Tady nastává první problém, protože každý mívá v tom podkladu jinak nastavené LTSCALE. Tudíž to asi nebudu schopen nijak univerzálně sladit a nezbyde, než to vždycky trefovat ručně ...
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,297 sekund.