Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 13782 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoRevit - šablona?

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Kronos Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 24.zář.2012
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Revit
Stav: Offline
Bodů: 117
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Revit - šablona?
    Zasláno: 08.dub.2015 v 21:59
Zdravím,

postupem času, jak stále objevuji výhody projektování v Revitu zjišťuji, že pokud je kvalitně zpracovaná šablona, tak to hodně šetří času, např. při tvorbě výkazů. 

Zajímalo by mě, jestli jsou připravené české šablony někde volně ke stažení, nebo si to každý svou šablonku chrání a nechává sám pro sebe.

Narážím na problémy, kdy ve výkresech mi chybí rozpiska a tak ji musím vždy pracně kopírovat jako skupinu čar a textů, okna a dveře nemají přiřazené správné odkazy, výpis překladů je složitý, stěny nemají správné fyzikální vlastnosti atd atd .. To vše přidává nějakou práci, ale když vidím, že se to dá s Revitem automatizovat a tím ušetřit obrovské množství času, oproti ruční práci a práci jen s AutoCADem tak mi to nedá a musím se zeptat Smile
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 6187
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.dub.2015 v 06:16
Dobrý den, 

šablona je základ. V ČR je k dispozici několik šablon. Jednu z prvních najdete ke stažení na autodeskclubu, ale je již staršího data. Další vytváří dodavatelé SW (CAD Studio, AB Studio, ...), kteří tak sic poskytují přidanou hodnotu zákazníkům, ale tím, že se nedomluví a nesjednotí např. názvy parametry, tak je to ve výsledku někdy Revitu na škodu. Těžko porovnávat, která šablona je lepší, nutno vyzkoušet. U CAD Studia je sympatické, že nedávno vydali šablonu i pro MEPPro potřeby studentů VUT FAST je k dispozici šablona i s rozpiskou na http://cad.fce.vutbr.cz/.

Obvykle si firmy šablonu chrání, neb je v ní řada interních nastavení a vychytávek za které buď zaplatili externistům, nebo do ní bylo investováno spoustu času některým z projektantů, v lepším případě projektant/BIM manažer. Dá se říci, že šablona je svým způsobem know-how, které firmě může, jak sám píšete výrazně ulehčit a zefektivnit práci. Je škoda, že v řadě projekcí koupí drahý SW pro BIM v řádu statitisíců, ale u toho to končí. Tzn. je již zatěžko vydat finance na implementaci, školení, tvorbu šablony, což je vzhledem k počáteční investici za SW obvykle nižší částka. S BIM je to jak s autem, bez servisu a údržby Vám zastará, jezdí pomaleji a nakonec zjistíte, že Vás brzdí.

Je to ale o komunikaci, a třebas časem obchodníci s CAD/BIM a projektantsko-stavařský sektor pochopí, že ne vždy je nutné ve všem soupeřit a bylo by fajn některé věci udělat společně, aby se nám lépe projektovalo (a obchodníkům lépe prodávalo ;). Trošku jsem to zidealizoval a je nutno upozornit, že každá profese, firma používající BIM má řadu specifik. Nicméně řadu věcí v BIM modelu je nutno za účelem koordinace a výměny informací pojmenovat stejně a právě to mám na mysli.


Upravil PepaR - 09.dub.2015 v 06:22
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 8143:Revit chyba: Čára je příliš krátká
Tip 8631:Mluvící iLogic pravidlo pro kontrolu materiálu součásti Inventoru (výchozí materiál).
Tip 12621:Jak zadat rozměry v Revitu v jiných jednotkách?
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,910 sekund.