Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě čte: 4612 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum

NápovědaCAD diskuze

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit a dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoProgramovanie strihu kosele v AutoCAD

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
chausj Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 18.úno.2016
Lokalita: Slovensko
Používám:
AutoCAD LT
Stav: Offline
Bodů: 10
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Programovanie strihu kosele v AutoCAD
    Zasláno: 18.úno.2016 v 14:48
Dobry den,

vobec sa nevyznam v AutoCADe, ale predpokladam ze by slo naprogramovat strih kosele podla premennych. Dole na obrazku je priklad vzoru strihu kosele. Vsetky body su postavene na zaklade rozmerov cloveka. Zoberu sa z neho miery a na zaklade mier sa buduje dany vzor. Napriklad Ao-a sa pocita nejakym vzorcom, A1-П a t.d.

Ked ze kazdy clovek ma ine miery sa mi moc nechce kreslit kazdy новы vzor zvlast a bol by som najradsej ak by sa to dalo naprogramovat a uz len nejakym sposobom cez VBA, alebo hoci co ine, by sa zadali premenne (rozmery cloveka) a na zaklade toho by sa postavil vzor ako je na obrazku dole.

Je to prosim Vas mozne?


Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 16320
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.úno.2016 v 15:04
Ano, to by udělat šlo - buď přímo parametrickými funkcemi AutoCADu nebo aplikací (VBA, VisualLISP, VB.NET, apod.).
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio a.s. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
chausj Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 18.úno.2016
Lokalita: Slovensko
Používám:
AutoCAD LT
Stav: Offline
Bodů: 10
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.úno.2016 v 15:07
Super, to velmi rad pocujem.

Viem to urobit aj s pomocou "HELPu" v AutoCADe (AutoCADe LT), alebo pripadne mam skusit nejaku knizku? Zaklady programovania by som vedel.


Upravil chausj - 18.úno.2016 v 15:11
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 16320
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.úno.2016 v 16:34
V AutoCADu LT ne. Parametrické kreslení je popsané v Helpu, ale pokud s ním nevystačíte, možná bude potřeba programovat - viz např. lekce zde v sekci Vývojové prostředky AutoCADu
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio a.s. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
chausj Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 18.úno.2016
Lokalita: Slovensko
Používám:
AutoCAD LT
Stav: Offline
Bodů: 10
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.úno.2016 v 06:57
Dakujem
Zpět nahoru
chausj Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 18.úno.2016
Lokalita: Slovensko
Používám:
AutoCAD LT
Stav: Offline
Bodů: 10
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.úno.2016 v 10:24
Původně odeslal(a) Vladimír Michl Vladimír Michl napsal(a):

V AutoCADu LT ne. Parametrické kreslení je popsané v Helpu, ale pokud s ním nevystačíte, možná bude potřeba programovat - viz např. lekce zde v sekci Vývojové prostředky AutoCADu

Skusal som parametricke kreslenie, a vyzera to tak ze s tym nevystacim. Ked prepojim ciary aa krivky a menim parametre, tak sa mi to zacina posuvatConfused

Vyzera to tak, ze budem potrebovat to naprogramovat. Predstavoval by som to ze budem mat nejaky formular, kam sa zadaju premenne a na zaklade danych vzorcov s premennymi by sa mi vykreslil vzor. V com by ste mi odporucili to programovat (VBAVisualLISP, VB.NET, apod.)? Ak by som v buducnosti chcel mat na internete stranku, kde bude formular na zadanie mier pre uzivatela ma zmysel pouzit VB.NET?


Upravil chausj - 24.úno.2016 v 10:27
Zpět nahoru
johny Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 24.led.2006
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD Civil 3D 2016
Stav: Offline
Bodů: 1069
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.úno.2016 v 11:22
Co to udělat v EXCELu a pak to načíst jako script?
Mimochodem, ten výsřih... to nejsou kružnicové oblouky, že? ...to nebude zas taková trifka.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 16320
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.úno.2016 v 11:29
Pokud nemáte s nějakým nástrojem už zkušenost, nejjednodušší na naučení asi bude VB.NET nebo VisualLISP. K formulářům na internetu a internetové verzi AutoCADu sice vývoj postupně směřuje, ale zatím je programovatelný AutoCAD ve formě desktop aplikace.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio a.s. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
chausj Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 18.úno.2016
Lokalita: Slovensko
Používám:
AutoCAD LT
Stav: Offline
Bodů: 10
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.úno.2016 v 11:57
Původně odeslal(a) johny johny napsal(a):

Co to udělat v EXCELu a pak to načíst jako script?
Mimochodem, ten výsřih... to nejsou kružnicové oblouky, že? ...to nebude zas taková trifka.

Co prosim Vas mate na mysli? Urobit formular v exceli na nacitanie hodnot a vypocty? Ja tie vsetky vzorce mam v Exceli. 
Zpět nahoru
chausj Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 18.úno.2016
Lokalita: Slovensko
Používám:
AutoCAD LT
Stav: Offline
Bodů: 10
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.úno.2016 v 12:10
Původně odeslal(a) Vladimír Michl Vladimír Michl napsal(a):

Pokud nemáte s nějakým nástrojem už zkušenost, nejjednodušší na naučení asi bude VB.NET nebo VisualLISP. K formulářům na internetu a internetové verzi AutoCADu sice vývoj postupně směřuje, ale zatím je programovatelný AutoCAD ve formě desktop aplikace.

No jedine som nieco programoval v Exceli vo VBA
Zpět nahoru
johny Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 24.led.2006
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD Civil 3D 2016
Stav: Offline
Bodů: 1069
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.úno.2016 v 16:08
Původně odeslal(a) chausj chausj napsal(a):

Co prosim Vas mate na mysli? Urobit formular v exceli na nacitanie hodnot a vypocty? Ja tie vsetky vzorce mam v Exceli. 

Jasně... pak je z toho třeba napsat příkazy do autocadu tak jak byste je v příazovaé řádce zadával vy, kdybyste to kreslil jen s příkazovou řádkou. 
např.

LINE 0,0 20,0  
ACR 20,0 45,80 25  
LINE 80,5  

tyhle řádky pak buď zkopírujete přes schránku a vložíte ručně do příkazového řádku, nebo uložíte jako *.src (můžete naprogramovat tlačítko v Excelu ve vba) a příkaz _script spustíte... (na import se dá udělat tlačítko v autocadu)

Je to programově triviální, ale třeba to není dost komfortní. A nikdy to nebude interativní.
Záleží tak chcete aby to vypadalo, jak to budete používat, jak často... jak rychle to potřebujete mít hotové... co se při tom chcete naučit.
Zpět nahoru
chausj Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 18.úno.2016
Lokalita: Slovensko
Používám:
AutoCAD LT
Stav: Offline
Bodů: 10
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.úno.2016 v 00:10
Původně odeslal(a) johny johny napsal(a):

Jasně... pak je z toho třeba napsat příkazy do autocadu tak jak byste je v příazovaé řádce zadával vy, kdybyste to kreslil jen s příkazovou řádkou. 
např.

LINE 0,0 20,0  
ACR 20,0 45,80 25  
LINE 80,5  

tyhle řádky pak buď zkopírujete přes schránku a vložíte ručně do příkazového řádku, nebo uložíte jako *.src (můžete naprogramovat tlačítko v Excelu ve vba) a příkaz _script spustíte... (na import se dá udělat tlačítko v autocadu)

Je to programově triviální, ale třeba to není dost komfortní. A nikdy to nebude interativní.
Záleží tak chcete aby to vypadalo, jak to budete používat, jak často... jak rychle to potřebujete mít hotové... co se při tom chcete naučit.

Myslim si ze zatial by mi to stacilo aj takto cez script to vyriesit. Ale hned som natrafil na problem. Mam script, spustim si ho, ale nenakresli mi to cele (ked to zadavam postupne cez prikazovy riadok, tak ziadny problem). Tu je script:

LINE
100,100 157,100

LINE
100,74.7 157,74.7 

LINE
100,35 157,35

LINE
100,100 100,35

Toto mi nakresli:

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 67586/2016-02-25_00_06_08-Autodesk_AutoCAD_2016_-_UNREGISTERED_VERSION_-_Drawing1.dwg.png


Zpět nahoru
vbehun Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
Autocad R10 >>> Autocad 2017
Stav: Offline
Bodů: 1088
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.úno.2016 v 07:52
Zkuste to třeba takto:
---
_PLINE
0,0
100.100,157.100
210.747,367.747
320.35,677.35
430.100,880.35

---
Skript můžete mít uložen v souboru *. scr a načíst příkazem DEMO (_SCRIPT).
---
Příklad - eliptický oblouk (soubor "elipsa.txt" přejmenujte na "elipsa.scr"):

Připojené souborytxtuploads/81/elipsa.txt



Upravil vbehun - 25.úno.2016 v 12:57
=^..^=
Zpět nahoru
johny Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 24.led.2006
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD Civil 3D 2016
Stav: Offline
Bodů: 1069
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.úno.2016 v 16:30
Protože na konci řádku:
100,74.7 157,74.7 
máte mezeru navíc! tyhle počty mezer musíte striktně hlídat! Fungují jako Enter.

Původně odeslal(a) johny johny napsal(a):

... Je to programově triviální, ale třeba to není dost komfortní. A nikdy to nebude interativní. ...

Můžete z toho udělat XY graf, stejně ty souřadnice musíte spočítat, a máte to interaktivní...


Upravil johny - 25.úno.2016 v 17:57
Zpět nahoru
chausj Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 18.úno.2016
Lokalita: Slovensko
Používám:
AutoCAD LT
Stav: Offline
Bodů: 10
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.úno.2016 v 20:41
Dole je script ktory spustam ako *.scr subor. Prikladam obrazok vysledku s popiskami.

Ciaru "1" nakresli uplne v pohode aj ciaru "3", ale s ciarou "2" je problem. Mala by zacinat na ciare "1" zo suradnicami 100,80; ale automaticky sa hodi na suradnicu 100,100. Ked som skusal zadat aby zacinala na suradnice 100,60; tak ju automaticky zacne na 100,50.

Zaujimave je to, ze ked to robim cez prikazovy riadok, ale postupne pisem manualne prikaz a suradnice, tak mi bez problemov ciaru "2" zacne kreslit od ciary "1" v suradnice 100,80. Vid. druhy obrazok.

S toho mi vyplyva ze pri spustani scriptu je problem aby vychodzi bod ciary bol niekde uprostred druhej ciary. Ked to ide s koncovych bodov, tak ziadny problem.

Da sa to nejako ostertit?

Command: SCRIPT
Command: LINE
Specify first point: 100,100
Specify next point or [Undo]: 100,50
Specify next point or [Undo]:
Command: LINE
Specify first point: 100,80
Specify next point or [Undo]: 150,80
Specify next point or [Undo]:
Command: LINE
Specify first point: 96,80
Specify next point or [Undo]: 125,80
Specify next point or [Undo]: *Cancel*


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 67586/2.png




Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 67586/3.png


Zpět nahoru
chausj Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 18.úno.2016
Lokalita: Slovensko
Používám:
AutoCAD LT
Stav: Offline
Bodů: 10
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.úno.2016 v 22:08
Původně odeslal(a) chausj chausj napsal(a):

Dole je script ktory spustam ako *.scr subor. Prikladam obrazok vysledku s popiskami.

Ciaru "1" nakresli uplne v pohode aj ciaru "3", ale s ciarou "2" je problem. Mala by zacinat na ciare "1" zo suradnicami 100,80; ale automaticky sa hodi na suradnicu 100,100. Ked som skusal zadat aby zacinala na suradnice 100,60; tak ju automaticky zacne na 100,50.

Zaujimave je to, ze ked to robim cez prikazovy riadok, ale postupne pisem manualne prikaz a suradnice, tak mi bez problemov ciaru "2" zacne kreslit od ciary "1" v suradnice 100,80. Vid. druhy obrazok.

S toho mi vyplyva ze pri spustani scriptu je problem aby vychodzi bod ciary bol niekde uprostred druhej ciary. Ked to ide s koncovych bodov, tak ziadny problem.

Da sa to nejako ostertit?

Command: SCRIPT
Command: LINE
Specify first point: 100,100
Specify next point or [Undo]: 100,50
Specify next point or [Undo]:
Command: LINE
Specify first point: 100,80
Specify next point or [Undo]: 150,80
Specify next point or [Undo]:
Command: LINE
Specify first point: 96,80
Specify next point or [Undo]: 125,80
Specify next point or [Undo]: *Cancel*


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 67586/2.png




Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 67586/3.png



Uz som to vyriesil, robil mi problem zapnuty "OSNAP"
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 16320
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.úno.2016 v 22:27
U většiny takto řešených programů a skriptů je potřeba vypínat uchopení nebo před zadání souřadnic předřadit modifikátor "_non".
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio a.s. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 8541:Kaskádové licencování produktů Autodesk řady 2013.
Tip 7133:VIPChyba: Program AutoCAD nebo AutoCAD LT přestal pracovat (příčiny)
Tip 11229:Mohu používat AutoCAD LT 2015/2016 na MacOS Sierra?
Tip 9162:Kaskádové licencování produktů Autodesk řady 2014.
Tip 7980:Kaskádové licencování produktů Autodesk řady 2012.
Tip 6231:Jaké verze .NET Framework jsou využívány jednotlivými verzemi AutoCADu?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,973 sekund.