ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Již 10.000+ CAD tipů. Přes 118.500 registrovaných u nás, celkem 1.096.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor. Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoKužel na válcovou plochu?

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Astrid Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 21.kvě.2016
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 6
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Kužel na válcovou plochu?
    Zasláno: 22.kvě.2016 v 10:47
Představme si válec výšky například 5mm průměru 10mm . A já bych na jeho obvod potřeboval přilepit 15 kuželů.
Poradíte jak na to?
Celé to má být vtoková jamka a vtokové kanály pro odstředivou licí formu, na vrcholech kuželů pak budou samotné odlévané předměry.
jako další krok budu potřebovat vymodelovat odvzdušnovací kanálky. Fyzicky jde o 1mm silný voskový
"provazek", který se přilepí k modelu odlévanho tělesa a jeho druhý konec k povrchu formy , Kvůli vypočtu jejich objemu a udržení si přehledu o geometrickém uspořádání bych je rád měl i na modleu.
Poradíte jak je nejlépe modelovat?
Měapado jako kabely nebo pomocí sweep, ale vlastně nevim...

Začínám jak s Inventorem, tak návrhem licích forem pro ztracený vosk a vlastně s lítím jako takovým.
Proto uvítám  pokud by se našel někdo kdo má zkušenosti s litím metdou ztraceného voku. Protože to co navrhuji nejen neumím nakreslit,ale i při navrhu postupuji spíše intuitivně než na zákaldě letitých zkušeností

V každém případě děkuji v šem za pomoc a radu.

Zpět nahoru
Astrid Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Používám:
Inventor
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.kvě.2016 v 22:02

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 69708/Kuzel.png

Tak jsem to nakoec nějak zvládl, ale narazil jsme na dvě věci s kterými mi tu snad pomůžete nebo mi je vysvětlíte.
Nejdříve jsem chtlě postupovat takto
V rovině tečné k obvodové válcové ploše jsem vytvořil elipsu, v druhé paralelní posunuté pak kužnici a tyto dvě šablony spojil pomocí šablonování
Když jsme pak chtěl spojit elipsu s samotnou válcovou plochou hlásil Inventor chybu i když z jinými plochami na modelu šlo elipsu spojit šlo.
Nakonec jsme to vyžešil posunem roviny s elipsou za válcovou plochu čímž vyšablonované těleso navazuje na valec . Nicmoně by mě zajímalo proč nešlo šablonováním spojit válcovou plochu a elipsu na tečné ploše?

Rad bych na horní kuželovou plochu vygraviroval číslo zaváděcího kanálu (kužele)
V rovině nad kuželem jsem vytvořil text s tím, že ho pak pomocí reliefu promitnu na kužel pod ním a on se vyrgaviruje do povrchu s zvolenou hlobkou. Bohužek bez uspěchu, zafungovalo vytačení z kuželové plochy do roviny v které je text, ale opačně bud Inventor hlásí chybu nebo začné cosi počítat a to tak mohutně, že celá aplikace vytuhne a nezbývá než jí ukončit pomocí správce z Winodws.
Co dělám blbě?

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 69708/Kuzel.png

Zpět nahoru
simunek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 03.bře.2014
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
Inventor 2021 Professional
Bodů: 481
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.kvě.2016 v 08:02
Zdravím
mohl byste poslat obrázek hlášky kterou Vám Inventor hlásil když jste chtěl "spojit" elipsu s válcovou plochou. Když píšete "spojit" myslíte booleovskou operaci? Ta by myslím neměla být nutná.
Zpět nahoru
Petr Klimeš Zobrazit panel
ARKANCE support
ARKANCE support

Přihlášen: 05.led.2015
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Inventor, AutoCAD
Bodů: 283
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.kvě.2016 v 10:14
Dobrý den,

jakou používáte verzi ? Bylo by možné daný soubor poslat ?

Děkuji
Zpět nahoru
Astrid Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Používám:
Inventor
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.kvě.2016 v 14:18
Odkaz na soubor s příslušnými ipt, heslo je "cadforum"

V part1.ipt demonstruji problém s šablonováním (loft). mám objekt vytvořený rotací.
K jeho obvodové válcové ploše jsem v bodě vytvořil tečnou plochu.
Do této plochy jsme nakreslil elipsu.
Pak jsme chtěl pomocí Loft spojit elipsu s onou válcovou plochou
Inventor s výběrem souhlasí ale při vytváření zahlásí chybu.

Otázkou je v čem je problém, možná v tom, že se obě "šablony dotýkají v jedné přímce bodu?

V part2 jsem pak vytvořil rovinu nad kuželem daného tělesa, do ní umístil text a ten pak pomocí Embross promítl na kuželovou plochu pod ním, vše zafungovalo podle předpokladu.
pokud top samé udělám v Vtokova komore.ipt odrovná pokud o provedeni Embross celé Inventor a pomůže jen shození celého inventoru.
Otázkou je co je špatně v vtokové komoře.

Prosím o shovívavost, s Inventorem začínám a hledám cesty jak co dělat.

http://uloz.to/x33viVtR/t-zip
Zpět nahoru
Petr Klimeš Zobrazit panel
ARKANCE support
ARKANCE support

Přihlášen: 05.led.2015
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Inventor, AutoCAD
Bodů: 283
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.kvě.2016 v 16:00
Dobrý den,

u obou případů byl problém vtom, že se jednalo o příliš složitou geometrii v rámci jednoho tělesa, kterou Inventor nechtěl akceptovat. 

part1 - ve chvíli kdy jsem zvolil jako výsledek šablonování nové těleso, vznikl přechod bez problémů.

vtokova_komora - podobně jako v předchozím případě byl v problém tom, že po šablonování vznikli na rotačním tělese přesahy, které komplikovali výpočet. Ve chvíli kdy jsem z výsledku šablonování vytvořil nové těleso proběhla tvorba reliéfu bez komplikací.

Možné by bylo vhodné zvážit možnost nějakého metodického školení. Např. na "Efektivní práce v součástech" kde je mimo jiné zahrnuta práce s víceobjemovými díly.

Přikládám výsledeky.

http://a360.co/1TwW7vR

Upravil Petr Klimeš - 24.kvě.2016 v 16:03
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 1866:Válcové plochy AutoCADu jsou ve VIZu 4 zubaté.
Tip 3196:Jak v Inventoru vytvořit šikmý kužel?
Tip 4314:Rozvin kuželové plechové součásti v Inventoru.
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 10722:VIPPodpora normy ČSN při tvorbě děr v Inventoru.
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,266 sekund.