Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě čte: 2709 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum

NápovědaCAD diskuze

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit a dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Točité schodiště.

 Odpovědět Odpovědět Stránka  123 4> archiv
Autor
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 132
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Točité schodiště.
    Zasláno: 08.srp.2016 v 22:14
Ahoj.
Mám problém.Udělám sestavu točitého schodiště.Vynesu si body jako výšku madla,ale nedokáži je spojit křivkou abych mohl udělat trajektorii na tažení profilu.Nedokázal by mi někdo poradit prosím.
Díky
Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 69659/obrázek_2.jpg

Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1218
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.srp.2016 v 06:07
Nedalo by se to udělat přes spirálu???< id="foxcub_translator_popup_win" style="visibility:;width:0px;height:0px;border:0;padding:0;">
Zpět nahoru
Jiri.Dostal Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 03.bře.2011
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
INV 2014, MCAD 2014, Vault 2014 Pro
Stav: Offline
Bodů: 441
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Jiri.Dostal Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.srp.2016 v 07:20
Pomítnout body do 3D náčrtu a spojit pomocí spline. Ale spíš bych použil spirálu.
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor, PDSU 2016
Stav: Offline
Bodů: 141
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.srp.2016 v 09:46
Ano, spirálu.
Schodiště je pravidelné a je důležité aby mělo vlastní geometrickou definici, parametrickou pro stupně a samozřejmě madlo.
Zdravím
Jan Binder
Zpět nahoru
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 132
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.srp.2016 v 10:28

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 69659/obrázek_3.jpg

Zdravím.
Tak jsem došel k názoru že asi postupuji od začátku špatně.
Já si modeluji komponenty,které pak skládám v sestavě.A to je asi špatný postup.Bohužel jsem se nikde nedočetl jak tedy správně postupovat.Nezná někdo odkaz na nějaký článek kde by to bylo vysvětleno krok po kroku.
Když už tedy udělám madlo zvlášt jako spirálu,nedokáži vypočítat správný rozměr(viz obr)a nevím jakou vazbou ho uchytit na sloupky.
To to mám opravdu vzdát?Achich ja myslel že to zvládnu.
Zpět nahoru
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 132
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.srp.2016 v 11:23
Tak se mi trochu povedla spirála,ale nedokážu ji zavazbit.A nechápu že na třech sloupcích leží a na dvou ne.
Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 69659/obrázek_4.jpg

Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor, PDSU 2016
Stav: Offline
Bodů: 141
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.srp.2016 v 17:47
Dělal jste základní 3d náčrt, tedy v podobě referenčního skeletu?
Tam parametrizujete spirálu a odvozené spirály na které dáte točité schodnice, sloupky a madlo. Vše se tedy "vazbí" na referenční skelet, ne jenom madlo na schodnice apod.
Jan Binder
Zpět nahoru
Jiri.Dostal Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 03.bře.2011
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
INV 2014, MCAD 2014, Vault 2014 Pro
Stav: Offline
Bodů: 441
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Jiri.Dostal Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.srp.2016 v 07:49
Jak správně postupovat se nedočtete nikde, protože jednoznačná odpověď neexistuje, jsou prostě jen více a méně vhodné metody postupování. Nejvíce záleží na tom, co všechno za informace potřebujete z modelů dostat.
 
Pro začátek zkuste si něco najít o tzv. metodě "skeleton". Je to přesně to, co Vám doporučil kolega Binder. Jedná se o to, že máte řídící model, který obsahuje jen náčrty a jinou konstrukční geometrii a z něj si přebíráte potřebné do (náčrty, parametry apod.) ostatních modelů. Ve vašem případě to bude zejména spirála.
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor, PDSU 2016
Stav: Offline
Bodů: 141
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (2) Poděkování2   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.srp.2016 v 11:43
To je vše naprosto v pořádku, i méně vhodná cesta má smysl, bez toho se nedá pokročit.
Zde je můj názor:
Točité schodiště je spirála od podlahy k podestě či mezi podestami.
- v sestavě do počátku vytvořit ukotvenou ipt součást =(referenční "skeleton"), kde budou jak 2D náčrty tak 3D náčrty - náčrty tvořit vždy na příslušných plochách, žádná tělesa ve skeletonu potřeba nejsou
- zde tedy zadat - počáteční rovinu (podlahu) a výškové úrovně (podestu) jako další roviny) a význačné potřebné body
- vytvořit hlavní osu schodiště
- v základní rovině /podlaha vytvořit náčrt = běžný stavební půdorys točitého schodiště
- vytvořit správně orientovanou a umístěnou spirálu tak, aby procházela vždy stejnými krajními body budoucích schodnic - určit tedy bod v základní rovině a na první podestě (právě k tomu pomůže stavební půdorys)
- pak lze vytvořit další, i částečně odvozenou, spirálu pro madlo dle obecných technických pravidel = výška nad schodnicí, průchozí šíře
- následuje (již v sestavě) umístění schodnic dle vybraných krajních bodů (jako pole apod..), uložení středové trubky a vytvoření madla, popř. výplně a sloupků (nejlépe generátorem rámových konstrukcí)
To je vše.
Pozn. Pokud z čáry madla uděláte správně dolů směřující spirálovou plochu a na ní promítnete čáry sloupků, máte možnost plně využít generátoru rámových konstrukcí i pro výplně, děrování sloupků a máte rovnou dány i potřebné délky. Na sloupky pak "nandat" stopky a záslepky, madlo napojit a ukončit (klidně odděleně tvořenými díly).
Tažení součástí (madla a výplní) nedoporučuji, nic to nepřináší.
"Každá, zejména geometrická, konstrukce by měla začít 3D skicou, kde se určí základní podmínky i potřebný půdorys a klidně nárys."
Jan Binder
Zpět nahoru
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 132
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.srp.2016 v 23:27

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 69659/obrázek_1_2016-08-16_23-27-02.jpg

Zpět nahoru
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 132
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.srp.2016 v 23:27
Zdravím.
Tak se tu s tím trápím.Zatím jsem dosáhl že mam ten nákres (viz.obr.1)Ale tu spirálu tam ani za boha správně nenastavím.Nehledě na to že si nedokáži představit jak na tento nákres budu umisťovat z plechu ohnuté stupnice.Koukám že je to běh na dlouhou trať.Zatím je to pro mě lehčí vyrobit než namodelovat.
Ale když chci ukázat zákazníkovi jak to bude vypadat,tak už moje skicky do notesu nestačí.No kousnu se budu dál pokračovat pokus - omyl.
Zpět nahoru
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 132
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.srp.2016 v 23:28

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 69659/obrázek_2_2016-08-16_23-28-43.jpg

Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1218
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.srp.2016 v 16:48
nepiste zhruba rozměry a kouknu se na to
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1218
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (2) Poděkování2   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.srp.2016 v 19:22

Připojené souboryiptuploads/10604/Schodiště.ipt
  co takhle??< id="foxcub_translator_popup_win" style="visibility:;width:0px;height:0px;border:0;padding:0;">
Zpět nahoru
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 132
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.srp.2016 v 19:38

Připojené souboryiptuploads/69659/skeleton.ipt
Zpět nahoru
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 132
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.srp.2016 v 19:42

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 69659/schody.jpg

Zpět nahoru
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 132
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.srp.2016 v 19:43
Takhle je už mám postavené v realu.Jen ta šroubovice
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1218
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.srp.2016 v 19:49
Ta už je to nejmenší,pokud člověk vše dělá v jednom modelu< id="foxcub_translator_popup_win" style="visibility:;width:0px;height:0px;border:0;padding:0;">
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 10454:Jak změnit počet přímých stupňů v točitém schodišti?
Tip 4340:Točité schodiště s podestou.
Tip 5571:Točité schody v Revitu.
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?


 Odpovědět Odpovědět Stránka  123 4> archiv

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,469 sekund.