Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě čte: 4696 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum

NápovědaCAD diskuze

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit a dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

3D DWG - MDT 2004

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
rys-kt4 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor, PDSU 2016
Stav: Offline
Bodů: 133
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: 3D DWG - MDT 2004
    Zasláno: 19.srp.2016 v 17:17
Zdravím vespolek s, po delší době, opakovaným dotazem.

Rád bych se zeptal, je li v nových CAD SW a různých překladačích již nějaká možnost přímého načtení souborů 3D DWG, dříve tvořených v Mechanical Desktopu 2004. Archív je poměrně rozsáhlý.
Dnes by mi v podstatě postačila možnost načtení souborů a jejich převod do STEPu či čitelného DWG nových Autocadů, již bez potřeby přímého importu do Inventoru, to jsem zejména u velkých sestav již vzdal.
Příjemné by bylo toto provádět přímo v moderním stroji ve kterém je nový Inventor používán (načtení a uložení 3D DWG do STEPu).
Jinak jsem odkázán úzkostně udržovat starý 32bit PC se starou licencí MDT 2004 a inventoru 2013, kde toto provést jde, ale pouze pro malé sestavy, na větší starému 32bit PC chybí "dech".
Pokusy zkombinovat MDT 2009 a AI 2012 (2013) na novém 64bit PC nebyly proveditelné, buď jsem nemohl splnit licenční požadavek, nebo MDT odmítl Inventor (2013) respektovat.
V současných Windows 10 tyto pokusy předpokládaně předem zavrhuji.

Budu tedy rád za jakoukoliv radu či námět jak se s problémem těchto "Autodeskových" souborů již jednou provždy elegantně vypořádat.
Přikládám ještě odkaz na vzorový soubor sestavení.

Zdravím

vzorový soubor
Jan Binder
Zpět nahoru
Petr Klimeš Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 05.led.2015
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Inventor, AutoCAD
Stav: Offline
Bodů: 265
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Petr Klimeš Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.srp.2016 v 11:44
Dobrý den,

zkoušel jsem různé postupy, žel na Inventoru 2017 zatím bez úspěchu.

Pokud jsem data do Inventoru importoval na přímo, přes průvodce "Importovat soubor DWG" vyskočila na mě tato hláška :


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 60409/mechanical_desktop.png



Zkoušel jsem tedy data otevřít v AutoCAD Mechanical, kam se načetla bez problémů, nicméně byl jsem upozorněn, že s těmito daty na úrovni AutoCADu nelze dále pracovat.


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 60409/mechanical_desktop_nepodporovana_operace.png



Zkusil jsem tedy data vyexportovat nejprve do STEPu a pak do IGESu. Export se sice provedl nicméně při importu do Inventoru jsem viděl pouze prázdné soubory. (možná díky složitosti modelu)

V sekci Help Inventoru, kde se pojednává o "Použití Průvodce soubory DWG/DXF k importu dat aplikace Mechanical Desktop" jsem se dočetl tyto informace:

Před převodem do aplikace Autodesk Inventor migrujte soubory na poslední verzi aplikace Mechanical DesktopNe všechna data aplikace Mechanical Desktop budou převedena. Všechny problémy s převodem dat jsou uvedeny v protokolu.

Někde jsem našel postup pomocí plánovače úloh Autodesk Inventoru, i ten však hned na začátku upozornil, že potřebuje mít k dispozici aplikaci Mechanical Desktop.

Pokud bych narazil na nějaké funkční řešení budu Vás samozřejmě informovat.

Zpět nahoru
Skeawe Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 23.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor 2015
Stav: Offline
Bodů: 11
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Skeawe Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.srp.2016 v 16:25
Dobrý den,

nevim, zda pro Vás bude cesta akceptovatelnaá, ale svého času jsem řešil stejný problém. Měli jsme mnoho sestav ve 3D dwg a současně jsme jich chtěli využít v projektech vytvářených v Inventoru. Řešili jsme to exportem 3D dwg do formátu *.stl a naslednym importem primo do prostredi Inventoru. 

V.
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 797
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.srp.2016 v 20:30
Mě se podařil alespoň import do Inventoru do drátového modelu, ale to asi taky není nic moc. Tělesa z toho nedostanu.
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor, PDSU 2016
Stav: Offline
Bodů: 133
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.srp.2016 v 23:32
Zdravím a děkuji za pokusy.

Tim jsem samozřejmě prošel. Pokud se data již správně načtou (v MDT !), tak "stl" není potřeba, protože vše lze rovnou uložit do STEPu, bohužel ale pouze na stařičkém PC s MDT.

Ještě jeden technický poznatek:
Objekty v programech jako je Mechanical, Plant, Civil atd.. zřejmě nejsou objekty nativní s AutoCADem. Jsou pravděpodobně napsané přes arx sdk aplikace a daší. K tomu aby se zobrazily Autodesk nejpíš používá nějaké enablery a nebo se musí provést rozložení objektu na AutoCAD objekty či je exportovat. Mechanical (od Mechsoftu) dříve Autodesk koupil a teď je samozřejmě součástí Inventoru v nějaké "modernější" podobě.

Převést dané soubory tedy pravděpodobně půjde pouze přes MDT 2004...nebo novější verze MDT . Zdá se, že pokud nemáme sériové číslo na MDT 2009, že ho v žádoucí podobě v nové 64 bit. mašině nespustíme. A asi ani nenainstalujeme!

A malá poznámka nakonec.
Dříve (r 2012), kdy jsem se rozhodnul obnovit CAD SW, jsem uvažoval i o CAD aplikaci Solidworks.
Zde mi tehdy prodejce tvrdil, že na převod souborů z MDT postačí pouhá instalace jakéhokoliv (nejnovějšího) MDT (2009) bez potřeby jeho aktivace. Solidworks by tyto 3D DWG soubory měl prý bezproblémově importovat za pomocí a využití určitých knihoven nainstalovaného MDT, což by pravděpodobně zastupovalo potřebu "enablerů" apod.

No tuto možnost jsem nakonec nevyužil ani nevyzkoušel kvůli volbě řešení CADu od Autodesku a s automatickým předpokladem (prodejcem podpořeným), že přeci načíst soubory z programu od Autodesku do programu od Autodesku nebude žádný problém.

A ejhle !

Zůstává tedy otázkou, zda i u Inventoru není tato možnost reálná (při nějaké současné instalaci MDT 2009 bez jeho aktivace).
Nemyslím si tedy, že by se samotný Autodesk musel tvářit tak, jako by jej to vůbec nezajímalo a hlavně by se mohl pokusit nějaký ten enabler či lépe řečeno překladač pro inventor již konečně k inventorům, i starším, doplnit.


Upravil rys-kt4 - 22.srp.2016 v 20:04
Jan Binder
Zpět nahoru
Boleslav Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 06.led.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
dříve Solidworks, teď Inventor
Stav: Offline
Bodů: 246
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Boleslav Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.srp.2016 v 08:31
My jsme Mechanical Desktop také měli a po několika letech jsme převáděli modely do Inventoru. Stačilo tehdy nainstalovat Mechanical Desktop poslední verze, nevím jestli se musel aktivovat, ale asi ne, a Inventor data normálně načetl. Ale už je to nějakých 7 let, takže dneska v nových verzích už ty postupy možná nefungují. Asi to po takové době málokdo řeší.

32-bitovou aplikaci by šlo spustit ve virtuálce. V každém případě ale pak neexportujte modely do STL, to je blbost. Je třeba použít objemový formát a přesnou geometrii, takže STEP nebo ACIS.
Zpět nahoru
Boleslav Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 06.led.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
dříve Solidworks, teď Inventor
Stav: Offline
Bodů: 246
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Boleslav Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.srp.2016 v 08:44
Jestli si dobře vzpomínám byla tehdy také nějaká úprava aby šel Mech.Desktop nainstalovat do 64-bitových Windows, ale detaily už nevím.
Zpět nahoru
flesar Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 15.lis.2005
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AIP 2009
Stav: Offline
Bodů: 624
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace flesar Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.srp.2016 v 11:31
Solidworks 2016 SP4 výše uvedený DWG soubor načte jako objem i bez doinstalovávání jiných aplikací.

Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor, PDSU 2016
Stav: Offline
Bodů: 133
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.srp.2016 v 11:59
Děkuji za snahu a za zprávu, ukázku jsem viděl a je to správně.
Škoda že toto neplatí pro Inventor 2016 SP....
Tak se těším, že to někoho z Autodesku také již napadne doplnit.
Jan Binder
Zpět nahoru
Boleslav Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 06.led.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
dříve Solidworks, teď Inventor
Stav: Offline
Bodů: 246
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Boleslav Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.srp.2016 v 13:25
Ono si nevyberete, tohle zase píše Solidworks při otvírání sestavy - "kupte si Inventor" :-)


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 12816/SWinventor1.jpg

Zpět nahoru
flesar Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 15.lis.2005
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
AIP 2009
Stav: Offline
Bodů: 624
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace flesar Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.srp.2016 v 13:42
Nevím při jaké operaci se vám zobrazuje okno. Třeba jde o nějaký marketingový nástroj.
Starší verze Solidworksu uměly otevírat modely Inventoru po instalaci aplikace Inventor View.

Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 9341:Použití iLogic na rozklad jména IPT souboru a naplnění iVlastností.
Tip 9467:Automatické publikování schválených výkresů z Inventoru.
Tip 8147:VIPInventor zhavaruje na chybu Runtime error při importu DWG modelu.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,500 sekund.