Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě čte: 4245 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum

NápovědaCAD diskuze

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit a dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Pevnostní analýza

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Kuře64 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 13.pro.2010
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD 2015, Inventor 2015
Stav: Offline
Bodů: 52
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Kuře64 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Pevnostní analýza
    Zasláno: 19.říj.2016 v 16:31
Dobrý den, 
potřeboval bych poradit s pevnostní analýzou v Inventoru 2015. Namodeloval jsem vahadlo a zatížil jsem ho reálnými hodnotami. Výpočet, ale neodpovídá skutečnosti. Ve prostřední části je průhyb cca 1,5mm, ale napětí asi 3 MPa. Moc si nedovedu představit, že mi napětí 2 MPa ohne profil HEB 300 o 1,5mm. Mohli byste mi prosím poradit jak mám nastavit pevnostní analýzu, aby odpovídala skutečnosti. Celí výpočet a nastavení zasílám jako přílohu pevnostní analýzy, kterou vytvořil Inventor
Děkuji za odpověď.  

Zpět nahoru
Permonik Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.říj.2011
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Fusion 360, AutoCad 360
Stav: Offline
Bodů: 389
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Permonik Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.říj.2016 v 19:01
Mě se to zda by odhadem, ok.

Pokud se tito nezda, tak si to ověř ručním vypočtem.

Bohužel ze zprávy jdou zjistit výsledky, nikoliv zadaní, tj. model s rozměry.

Těch 2-3Mpa je kde konkretně?

Poznámka: Napětí s průhybem není v zavislosti.
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
Zpět nahoru
Kuře64 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 13.pro.2010
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD 2015, Inventor 2015
Stav: Offline
Bodů: 52
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Kuře64 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.říj.2016 v 10:16
Děkuji za odpověď. 

Ruční výpočet s tolika sílami je přinejmenším pracný, ale spíš v něm člověk udělá výpočetní chybu, proto jsem si chtěl pomoci Inventorem. 

Model můžu poslat ve stepu, ale jedná se o profil HEB 300 s délkou 24 500 mm. 

Napětí 2-3 MPa je přesně u prostře nosníku a průhyb 3,5mm

Podle mě: napětí je důsledek působení nějaké síly a ta síla vyvolá průhyb. Podle průřezu pak je napětí v materiálu větší nebo menší.  
Zpět nahoru
Permonik Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.říj.2011
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Fusion 360, AutoCad 360
Stav: Offline
Bodů: 389
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Permonik Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.říj.2016 v 13:13
Pracný? Je tam 8 sil konstantní velikosti. A pro vypočet průhybu stačí dokonce 4. Stačí 3 vzorce, otázka 5min.

Ty sily jsou 25 000 N působi svislé dolu? Ve zprávě jsou každa pod jiným uhlém.

Step mi moc nepomuže, tam nejsou polohy sil, reakce. Navíc nevim jestli step přenese materiálové vlastnosti.

Zkusil jsem to ve fusion. Počitál jsem že sily jsou od sebe konstatně vzdáleny 3500mm a reakce je vždy uprostřed mezi 2 a 3 silou z kraje (5250mm).

Myslím že je tam chyba ve vazbě, pevna a druhá myslím že neměla být ideální, ale nevim Inventor na MKP nepouživám.

Materiál jsem použil 11 373 (S235).

Vyšlo mi napětí 19MPa a průhyb 6mm.
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
Zpět nahoru
Kuře64 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 13.pro.2010
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD 2015, Inventor 2015
Stav: Offline
Bodů: 52
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Kuře64 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.říj.2016 v 14:58
Když to takto napíšete, tak to vypadá, že to pracný není. Zkusím to taky přepočítat 

Ano přesně tak, 25 000N jsou síly působící svisle domů. Snažil jsem se je dát všechny ve stejném směru, ale Inventor si je tam vždy dá jak on uzná za vhodný nebo to neumím správně nastavit. 

...

Ve Fusionu neumím, ano hodnoty máte správný.

Taky mi přijde, že tam je chyba ve vazbě mezi jednotlivými tělesy 

Ano materiál máte správný 

To jsou hodnoty podobné těm co mi vyšlo. Jen jsou větší, ale poměr mezi nimi je ok. 

Ještě to zkusím udělat ručně a pak výsledky porovnám. 



Ještě nějaké další myšlenky? 






Zpět nahoru
Permonik Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.říj.2011
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Fusion 360, AutoCad 360
Stav: Offline
Bodů: 389
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Permonik Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.říj.2016 v 13:14
Při zadavaní sil v Inventoru rozklikněte (v 2013 jsou to dvě šipky) okno, a je tám možno zadat sily vektorově. Tam napište silu 25 000 v adekvatní ose.

Díval jsem se do Inventoru a vazby jsou teda spravně. Ale myslím že měly jít použit obě pevne.

Ručně jsem teda nakonec nedopočitál, už je to pár let zpátky co jsem to počitál.

Z matematického hlediska poměr mezi nimi nemuže být.
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
Zpět nahoru
Kuře64 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 13.pro.2010
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD 2015, Inventor 2015
Stav: Offline
Bodů: 52
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Kuře64 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 03.lis.2016 v 16:14
Dobrý den, 
děkuji za odpověď. 

Síly jsem našel jak se zadávají, tak aby byli správně. 

Ty dvě větší uši se pověsí na hák jeřábu, takže si myslím že by jedna ideální měla být, protože se háky budou moc pohybovat libovolně. 

Budu to muset asi spočítat ručně. Vy jste psal že to je jednoduchý výpočet. Já jsem to také už dlouho nepočítal. Vy jste psala že stačí 4 síly a 3 vzorce. Já to bohužel jinak než přes uvolnění na síly a podpěry kde bude mít dohromady 10 složek neumím. Bohužel si opravdu nedovedu představit jak to budu dohromady s 10 složkami počítat. Mohl byste mi prosím naznačit jak se to počítá přes Vás způsob. 
Zpět nahoru
Permonik Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.říj.2011
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Fusion 360, AutoCad 360
Stav: Offline
Bodů: 389
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Permonik Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 06.lis.2016 v 19:39
10 složek?

Jedna se o symetrický nosník. Takže stači počitát s polovinou.
Reakce v obou ocích jsou stejné, v nejdelší ose nosníku je reakce nulova.

Reakce je 100 000N.

Průhyb počitám tak, že v půlce nosníku pusobi ohybový moment. Napětí ohybu = ohybový moment/w(o) 

Moment = F*1/2l+F*2,5/7l-Fr*2/7l+F*1,5/7l+F*0,5/7l (F sila, Fr reakce v podpoře, l délka nosníku)
w(o) = tabulkový udáj uvaděn u nosníku

Bohužel průhyb už nedokaži vzpomnout, na šlo to byly dva vzorce.. ale nedokažuje najít.
 
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
Zpět nahoru
Kuře64 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 13.pro.2010
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD 2015, Inventor 2015
Stav: Offline
Bodů: 52
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Kuře64 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.lis.2016 v 09:43
Děkuji za odpověď. 
Ano když to takto napíšete tak je to výpočet na pár minut i s průhybem. 

Nakonec jsem to vyřešil, tak že jsem použil pro výpočet Mitcal. 

Zpět nahoru
Permonik Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.říj.2011
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Fusion 360, AutoCad 360
Stav: Offline
Bodů: 389
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Permonik Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.lis.2016 v 13:53
Je možne že v tom průhybu bude intergál nebo derivace.

Na mitcalc jsem zapomněl. Vyšly ty hodnoty správně?
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 11092:VIPAutodesk Inventor - působení tlaku na dutou kouli
Tip 10732:VIPOdstranění odkazu na soubory pevnostní analýzy v Inventoru.
Tip 4929:Modální analýza (vlastní frekvence) v Inventoru.
Tip 7458:Pevnostní analýza svařence v Inventoru.
Tip 6998:Práh upřesnění pro výpočet pevnosti.
Tip 9784:Výsledky pevnostní analýzy se mi zobrazí šedivě, bez barev.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,469 sekund.