Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě čte: 5554 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum

NápovědaCAD diskuze

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit a dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Konverze CADovských formátů do FBX / STL

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
VR3D.cz Zobrazit panel
Nováček
Nováček
Avatar

Přihlášen: 23.říj.2016
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
3Ds Max (což není CAD ale to určitě nevadí :))
Stav: Offline
Bodů: 4
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace VR3D.cz Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Konverze CADovských formátů do FBX / STL
    Zasláno: 23.říj.2016 v 16:21
Ahoj,

živím se 3D skenováním, ale občas dělám i úpravy modelů od zákazníků pro 3D tisk (které se pak tisknou u mého bývalého zaměstnavatele na barevné 3D tiskárně).
Problém je v tom, že ten SW pro tiskárnu podporuje víceméně jen FBX a STL, jenže zákazníci to často nejsou často schopni to v těchto formátech dodat a posílají různé CADovské soubory typu DWG, DXF apod. Tyhle formáty je sice možné do Maxka importovat, ale pokaždé jsou s tím hrozný trable, hlavně pokud je potřeba je dále upravovat (udělat silnější stěny, odmazat některé objekty apod.). Ať už jde o špatné měřítko (což je ještě ten nejmenší problém), přes unweldnuté vertexy, otočené normály, zdvojené polygony až po chybějící barvy (importovat model s barvami se mi ještě nepovedlo snad nikdy).
Model se pak při úpravách různě rozpadá, je nutné jej znova obarvit podle zákazníkových screenshotů atd.
Existuje nějaký lepší způsob, jak je do těchto formátů (FBX, STL) dostat? Nemusí to mít nutně souvislost s Maxem, klidně to může být třeba nějaký standalone konverter. Google mi v tomhle moc nápomocný nebyl, resp. řešení, které nabízí, jsou většinou dost nepoužitelné, tak hledám raději někoho s osobní zkušeností. Díky.

Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1250
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2016 v 16:32
No to äsi není nic lepšího než to nechat nakreslit pokud to chces modifikovat.
Zpět nahoru
Permonik Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.říj.2011
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Fusion 360, AutoCad 360
Stav: Offline
Bodů: 389
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Permonik Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2016 v 16:50
A co zkusit použit Fusion 360? Ten by to měl zvladat.
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1250
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2016 v 17:41
Jinak pokud máte k dispozici 3D model vždy tak Inventor je idealní
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 16687
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2016 v 17:55
Z programů Autodesku, které umí uložit FBX (STL umí uložit všechny) - tedy http://www.cadforum.cz/cadforum/formaty.asp?fmt=FBX je na zpracování úprav souborů v nejrůznějších CAD formátech nejlepší Fusion 360 nebo Inventor. Pro úpravy modelů, které jsou k dispozici čistě jen ve FBX nebo STL, je ideální Autodesk ReMake (dříve "Memento").
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio a.s. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
VR3D.cz Zobrazit panel
Nováček
Nováček
Avatar

Přihlášen: 23.říj.2016
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
3Ds Max (což není CAD ale to určitě nevadí :))
Stav: Offline
Bodů: 4
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace VR3D.cz Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2016 v 18:07
Díky, Fusion vypadá slibně, při nejbližší příležitosti to vyzkouším.
Jinak je zajímavé, že většina zákazníků se mi dušuje, že AutoCAD do FBX ukládat neumí :). Já jsem teda spíš 3D grafik, s CADem jsem nikdy nedělal, ale asi si budu muset sehnat nějakou zkušební verzi a otestovat to, protože pokud to opravdu umí, ušetřilo by mi to spoustu práce (a nervů :)).
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1250
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2016 v 18:09
Fusion býval free pro  mensi firmy:)
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 16687
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2016 v 18:24
Ano, AutoCAD umí ukládat do FBX - viz. A ano, Fusion 360 je pro menší firmy zdarma - viz.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio a.s. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
VR3D.cz Zobrazit panel
Nováček
Nováček
Avatar

Přihlášen: 23.říj.2016
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
3Ds Max (což není CAD ale to určitě nevadí :))
Stav: Offline
Bodů: 4
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace VR3D.cz Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.říj.2016 v 00:29
Tak kdyby někdo řešil podobný problém, zkusil jsem to přes ten Fusion 360 a šlape to jak víno. Mesh OK, barvy OK, supr Thumbs Up
Díky moc za rady.
3D skenování
http://vr3d.cz/
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 4147:VIPImport VRML, XGL a dalších 3D formátů do AutoCADu a Inventoru.
Tip 7602:VIP3DSOUT pro AutoCAD 2010, 2011 a vyšší (převod DWG).
Tip 9256:VIPEditace a převod formátů 3D modelů (sítí).
Tip 5626:VIPBezplatný dávkový konvertor 3D souborů formátu OBJ, 3DS, DXF.
Tip 11390:Jaké formáty použít pro přenos 3D modelu do aplikace 3D Malování?
Tip 8250:VIPPřenos materiálů z Revitu do 3ds Max (FBX).


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,532 sekund.