Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě čte: 2903 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum

NápovědaCAD diskuze

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit a dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Jak vyvozovat zadání parametru.

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 132
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Jak vyvozovat zadání parametru.
    Zasláno: 23.říj.2016 v 19:00
Hezký podvečer.
Bojuji jako samouk s Inventorem a rád bych se zeptal - Existuje nějaká tabulka,příručka,poučka jak vyvozovat parametry do modelu.
Asi bych to měl vysvětlit.Zatím co jsem našel a pochopil:)
Při jednoduchém zadávání napíši -vyska=500,sirka=200,hloubka=50 např.Ale už se nikde nedočtu jak vyvodit takové to sirka=1/2delky a pod.
Konkretně:Pracuji jako zámečník a občas pro mé sefstvo za pár korun kreslím kovové schod-nice na zaslání vypaleni na laseru.A chtěl jsem si udělát ?a ted nevím zda je to ten i prvek ci co.No prostě jednu schodnici která by měla parametry a pak bych už jen měnil výšku schodistě. Popr.delku.Ale nechápu jak zadat parametry aby se mi podle výšky schodistě měnil počet schodů,tudiž výška nášlapu.atd.
Zrovna ted jsem delal jedny,nejak jsem pospíchal a po změně výšky schodu jsem si nevšiml že u dvou schodu se mi to nějak posunulo.Po vypálení přišla ke slovu bruska a svárečka.Na jedné straně uříznout a na druhé přidat.
Proč na to neexistuje nějaká tabulka?Kde by byl jasně definován vztah.
Nevím zda je muj dotaz k pochopení.Snad základ ano.
Sel bych i na nejaký kurz ale vzhledem k cenám:)
Me to prostě jen baví.
Zpět nahoru
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 132
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2016 v 19:02
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1193
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2016 v 19:03
Stačí se kouknout do ikony parametry:) v jaké verzy pracujete? 
Zpět nahoru
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 132
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2016 v 19:11
Zdravim.
Ale v tabulce parametru přeci nenajdu ty vztahy aby např při změně výšky schodistě ze dvou metru na tri se automaticky přidalo pět schodu.Tam se nějak musí přeci napsat že -vyska_naslapu=vyska_schodiste/13 (to jsem si ted vymyslel,ale nejak tak to chápu)a pak by tam melo být jesntě nejak dáno že ano-deleno 13 ale výska nesmí být vetsí nez treba 180mm.Abych pak na schodiste trimetrové nemel stejný pocet jako na dvoumetrovém.
Verze 2015
Zpět nahoru
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 132
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2016 v 19:27
Popravdě jsem asi hloupý protože jsem nepochopil ani odvozování v počtu prvku.
Už jsem to tady jednou řešil.
Plocháč o určité delce ma x děr o roteči ....
Když změním delku plocháče změní se mi počet der a popr rozteče.Vím že by to mělo být nějak - pocet_prvku=[(delka/roztec)+1ul]
Ale jak k tomu dojít?
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1193
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2016 v 19:27
No to  už je složitejší ale ja to dělám  spíš přes pole podél spiraly a tam nejde nastavit výška ale jen  vzdalenost po spirale nebo počet na spirale.Pokud by nešlo o  spiralu ale pouze o  sikme tak lze tento atribud nastavit
Zpět nahoru
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 132
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2016 v 19:34
Točité schodiště jsem zatím poslal k ledu.Jde o rovné schodiště.Dal jsem jsem i svuj model viz výše.Ale stejne musím v poly zadat nějaký príkaz aby se podle výšky schodiště měnil počet schodu a výška naslapu.
Neco jako když jsem dělal ten plocháč tak tam bylo - pocet =delka/roztec+síla,a to pod tím se zadávalo nějak jako rozteč+sila vyplně
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1193
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2016 v 19:34
Původně odeslal(a) benzala benzala napsal(a):

Popravdě jsem asi hloupý protože jsem nepochopil ani odvozování v počtu prvku.
Už jsem to tady jednou řešil.
Plocháč o určité delce ma x děr o roteči ....
Když změním delku plocháče změní se mi počet der a popr rozteče.Vím že by to mělo být nějak - pocet_prvku=[(delka/roztec)+1ul]
Ale jak k tomu dojít?


Jenže vy potřebuje  i  atribut pro  výpočet  děr a předdefinovanou  rozeč  ne?  dyt  se rozteč měnit nemusi ale jen se bude měnit počet otvorů a odsazení otvorů od krajů.
Zpět nahoru
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 132
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2016 v 19:46
To ano.
Jen nedokážu pochopit v globale jak dojít k vyvození těch příkazu.Na to musí být letitá pruprava či mi to logicky nemyslí?Chápu že když mám usecku a chci na ni polovinu - zadám kota bodu=1/2 delky.Ale tam končím.V učebnici je tak nanejvíš delka=x,sirka=x,hloubka=x ale uz tam nenapíšou jak zadat pomer že když zmením delku automaticky se mi změní na napr.dvojnásobek sirka a o 1/3 hloubka.Tak zrovna tohle bych za urcitých okolností dohromady dal.Ale probuh proč o tom někdo nenapíše nějaký článek.Nebo blbě hledám.Když sleduji na youtube videa tak se nějak nechytám.Je to zrejmě dáno moji neinteligencí nebo to fakt není sranda.
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1193
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2016 v 19:51
No tady už člověk musí umět trochu i programové příkazy.
Pokud bys měl zajem můžu zaslat jeden vzorovej pripad kde se prepocitava pocet prvku z  délky

MYslím že sse tam dá použít
double aceil(double x);
- Zaokrouhlí argument na nejmenší vyšší celé číslo.

double floor (double x);
- Zaokrouhlí argument na nejbližší nižší celé číslo.

double round(double x);
- Zaokrouhlí číslo na nejbližší celé číslo.


Upravil maiklss - 23.říj.2016 v 19:56
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 829
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2016 v 21:45
Co se týká paramterizace, tak je Inventor možná tak jednoduchý, až to člověka zaskočí. Každý parametr obsahuje takzvaný VÝRAZ, kde se můžete odkazovat na další parametry pomocí jejich názvu a používat základní matematické operace.
 
S literaturou se to má tak, že sice existuje, ale většinou ne v češtině, protože dřív, než jí stihnete vydat, tak je zastaralá. Pro začátečníka je nejlepší začít výukovými programy, které jsou součástí Inventoru.
 
No a na závěr to schodiště. Udělat schodnici je velice jednoduché, s tím bočním dílem je to komplikovanější. Asi nejlepší bude se podívat na příklad. V přiloženém souboru je ukázán koncept řešení jak té schodnice, tak toho bočního plechu. I když je ten boční plech zpracován jinak, než jak ho máte vy, tak princip by z toho měl být patrný.
 
 
Připojené souboryzipuploads/9996/Schodiste.zip
 
Zpět nahoru
benzala Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 18.kvě.2016
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
autodesk inventor
Stav: Offline
Bodů: 132
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace benzala Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2016 v 22:24
Děkuji za radu.
Nastuduji.A to se nedá udělat nějaká tabulka se zavilostmi (ci jak to popsat)
Nebo ty příkazy jsou tak specifické pro každý model.
Asi si to představuji moc jednoduše.
No budu zkoušet a pokoušet.Ve vyukových videich toho k tomuto tematu moc není.Na českých you tubech taky moc.Zkouším podle jednoho španěla,ale tím to moc nepochopím.
Ale dík
Zpět nahoru
Hrnčíř Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Inventor 2017
Stav: Offline
Bodů: 325
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Hrnčíř Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.říj.2016 v 08:06
Tady je postup pro parametrizaci schodiště.
 
Zpět nahoru
MILKA Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 09.bře.2005
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AIS 2017/WIN10
Stav: Offline
Bodů: 307
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace MILKA Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.říj.2016 v 08:07
"Tabulka zavislostí"
-Normy které určují schodiště (šíři schodnic, hloubku, výšku nášlapu, úhel ramene apod.)
-Dispozice umístění

Doporučuji vytvořit skelety (jako šablony) pro jednotlivé schodiště (přímé, zalomené, točité...)
budete mít vzorce/vztahy na jednom místě a vytvoření schodiště půjde rychleji. Předchozí rady (včetně příkladu modelu) jsou myslím dostatečné.

Často se stejně objeví nějaký nestandardní požadavek zákazníka a budete muset schody řešit individuálně, což Vám jakožto zámečníkovi nemusím vysvětlovat.



Milan Schwarz

TMW, a.s.

Dvůr Králové n/L
Zpět nahoru
Cheff Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 19.led.2006
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inv 2013 Pro (SP2 Upd6), AutoCAD 2013 (SP2)
Stav: Offline
Bodů: 878
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Cheff Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.říj.2016 v 08:51
Na zadávání parametrů je dobré se podívat do nápovědy - obvykle to hledám přes "ceil" nebo "floor" - vyskočí co všecko se dá zapsat. Pak už stačí myslet trochu jako v excelu (tedy jak se k danému výsledku dopočítám). Zjednodušeně vzorce pro Inventor jsou velmi podobné vzorcům pro excel (se specifickým zápisem)

Případně prohledat zdejší historii (trochu podrobněji)
Např. Matematicke funkce ; Variabilita Inventor ; Výpočet dílců(prvků) v poli z délky
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 11550:iLogic: Spuštění externího procesu s parametry
Tip 8143:Revit chyba: Čára je příliš krátká
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 9467:Automatické publikování schválených výkresů z Inventoru.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,454 sekund.