Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě čte: 2859 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum

NápovědaCAD diskuze

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit a dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Stavební výkresy

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
petrik11 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.bře.2015
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
AutoCAD2014, AutoCAD2015
Stav: Offline
Bodů: 15
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace petrik11 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Stavební výkresy
    Zasláno: 31.pro.2016 v 00:35
Zdravím,
chtěl jsem se zeptat, jak rýsujete stavební výkresy v AutoCADu?
Narýsujete jeden půdorys a do něj poté zakreslujete v jednotlivých hladinách třeba vodu,plyn atd. Tyto hladiny poté v jednotlivých rozvrženích vypínáte a nebo si půdorys překopírujete a do jednotlivých kopií vše kreslíte?
Podle mě je správně první varianta jak z hlediska velikosti souboru, tak i aktuálnosti a přehlednosti.
Jelikož když něco v půdorysu opravím/změním, projeví se to všude.

Dále se chci zeptat, zdali používáte nějaké doplňky či dynamické bloky a nebo jen čistě samotný AutoCAD?

Děkuji moc
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 5827
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 31.pro.2016 v 09:50
Dobrý den,

níže zasílám pár rad:

Hladiny
Hladiny jsou základ, určitě je používejte, jen si doporučuji zavést v hladinách systém, který bude vyhovovat Vám a lidem, kteří s Vámi budou spolupracovat.

Způsob kreslení
Kreslení všech půdorysů do jednoho výkresu se snažte vyhnout. Za sebe doporučuji mít co půdorys, to samostatné DWG s jednotným počátkem (0,0,0). 
  • Pokud si kreslíte stavařinu i profese sám, tak je vhodné oddělit je hladinami. 
  • Pokud na profesích spolupracuje více lidí, tak je dobré držet v samostatném DWG stavební model a co profese, to další DWG. Stavební model si pak profese načítají jako externí referenci upravenou na slepý půdorys.
Další rady
Pokud se naučíte správně používat hladiny, rozvržení a externí reference , ušetříte si spoustu práce.

Nadstavby a aplikace třetích stran
Využívejte maximum ze standardních funkcionalit AutoCADu, je to lepší a nejste pak na ničem závislí. Až budete mít něco narýsováno, udělejte si vlastní menu obsahující makra nebo odkazy na rutiny, které Vám ulehčí práci. V případě profese stojí za zvážení, zda nešáhnout po oborově zaměřené aplikaci, která Vám ulehčí práci. Pak je tu ještě vyšší level a to BIM.

Doplňků pro AutoCAD je celá řada, z těch obecných co jsou zdarma zmíním nadstavbu ST, GGmenu, ... dále jsou tu fajn utilitky od Alfreda, Petra Konečného a CAD Studia. Pokud si chcete ulehči práci při tvorbě kačen (výškových kót), tak určitě zkuste i Alfredovy výškové kóty (jsou zahrnuty i do GGmenu).

Dynamické bloky
Těch najdete zde v katalogu bloků celou řadu, stačí jen hledat. Osobně si však doporučuji sestavit sadu vlastních, odzkoušených. Základní bloky pro stavařinu vytvořených podle ČSN pro zakreslování najdete i v projektu Stavební výkresy.

Projekt Stavební výkresy
Řadu věcí a informací, které hledáte a řešíte můžete najít pokupě v rámci projektu Stavební výkresy:
PepaR
Zpět nahoru
petrik11 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.bře.2015
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
AutoCAD2014, AutoCAD2015
Stav: Offline
Bodů: 15
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace petrik11 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 31.pro.2016 v 17:47
Dobrý den,
chtěl bych vám poděkovat za vyčerpávající odpověď.

Hladiny
Hladiny se snažím využívat na maximum. Tedy mám pro každý prvek (okna, dveře, stěny, atd.) jednu hladinu.

Kreslení
Když budu mít každý půdorys v jednom .DWG souboru , jak si zaručím, že mi vše bude na sebe navazovat? To nakreslím nejnižší podlaží a pak v dalším DWG si načtu jako referenci to nejnižší podlaží a rýsuji podle něj? Je v něčem výhodné použít počátek (0,0,0).

Další rady
Snažím se poznat všechny možnosti AutoCADu, mám i knihu pro nejnovější verzi a snažím se postupně naučit jednotlivé tipy. Hledal jsem i na internetu návody, ale bohužel jsou třeba již deset let staré a nebo jsou to jen základy. Našel jsem i stránky na které odkazujete na konci příspěvku. Celé jsem si to pročetl (a dost jsem se přiučil), ale zdá se mi že to je minimum informací a že AutoCAD má větší možnosti pro usnadnění práce.

Nadstavby a aplikace třetích stran
Vlastní menu jsem zatím netvořil a asi ještě nějakou dobu nevytvořím.
K tomu zvážení o odborné aplikaci. Umím ještě v programu Revit, ale AutoCAD je využíván napříč ve všech firmách, tak že se spíše více specializuji na jeho funkce.

Děkuji za tipy k nadstavbě. Mohu jen vědět, jak se tyto nadstavby přidávají do AutoCADu je to totiž koncovka .lsp .

Dynamické bloky
Zde mám dost velké mezery, jelikož ještě moc nechápu, co vše lze zde udělat. Základní bloky mám na dveře a okna a to díky knize, kterou jsem zmiňoval výše.

Že je jich zde spousty jsem také zjistil, jen nevím, jak je načíst do mého souboru, abych je mohl využívat.

Projekt stavební výkresy
Jak jsem již zmiňoval výše, všechny tyto stránky jsem již našel a přečetl. I jsem podle nich vytvářel. Jen si myslím, že je to opravdu jen malá ukázka toho, čeho je AutoCAD ve zkušených rukou schopen.
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 5827
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.led.2017 v 12:45
Rádo se stalo ;-).

Hladiny: To je dobře, časem začnete možná zjednodušovat, aby hladin nebylo až příliš. Např. já pro okna a dveře používám hladinu VYPLNE OTVORU.

Kreslení: Začněte kreslit tak, že budete mít jeden společný bod, nejlépe počátek (0, 0, 0) napříč všemi podlažími. Může to být roh budovy, sloup nebo průsečík modulových os, ideálně však místo, které je ve všech podlažích a nemění svou polohu (např.  zakřivené a organické hrany/rohy budov). O tohoto bodu začnete kreslit, příp. si na něj napasujete každý půdorys příkazem  POSUN (_MOVE).

Zda Vám půdorysy v jednotlivých DWG souborech sedí nad sebou zkontrolujete načtením přes  EXTERNÍREFERENCE (_EXTERNALREFERENCES) a společný bod (0, 0, 0).

Další rady: Knihu jsem nikdy neměl, takže nemohu soudit, učil jsem se od kolegů a přímo v praxi. Osobně mi knihy typu Mistrovství v AutoCADu a další ultimátní průvodci přišli jako nezáživné a obecné čtení i když v nich byl jistě cenný obsah. Nejvíc jsem se naučil samotným zkoušením a přemýšlením, jak to udělat lépe, abych zjednodušil a zefektivnil práci sobě a kolegům. Když jsem narazil a nevěděl jsem, tak jsem hledal v různých tipech a diskusních fórech. Doporučuji se neomezit pouze na český jazyk.

Pro AutoCAD je toho vskutku hodně, zkuste např. CADtutorial.cz nebo sérii článků AutoCAD ve stavební praxi.

Nadstavby a aplikace třetích stran: Revit a AutoCAD je dobrá kombinace, jen bych se ani tak nesoustředil na znalost všech funkcí, ale spíše na správné používání a aplikaci. LSP aplikace načítáte příkazem  APLČTI (_APPLOAD), u GGmenu je návod a soubor, který většinu aplikací načítá automaticky, až když jsou potřeba.

Dynamické bloky: Na internetu je spousta návodů, spíš je otázkou, co za bloky potřebujete. Např. pokud máte víc variant téhož jako blok, tak se zkuste zamyslet, jak to dostat do jednoho a prostě to zkuste na pár jednoduchých věcech. Hodně jsou užitečné dynamické bloky i při popisování a vykazování, kdy můžete kombinovat atributy a textová pole (např. blok, který automaticky vypíše souřadnice X a Y, k tomu přidáte atribut pro označení prvků). 

Bloky můžete do Vašeho výkresu z jiného výkresu jednoduše zkopírovat. Samostatné bloky vkládáte do výkresu příkazem  BLOK (_BLOCK).


Upravil PepaR - 01.led.2017 v 12:58
PepaR
Zpět nahoru
petrik11 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.bře.2015
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
AutoCAD2014, AutoCAD2015
Stav: Offline
Bodů: 15
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace petrik11 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.led.2017 v 00:42
Další rady 
Kniha mi opravdu moc pomáhá, jelikož nemám moc ve svém okolí zkušené lidi, kteří by mi předali své zkušenosti. Kniha mi tedy ušetří čas se zkoušením, ale i sám zkouším.

I na dále zmiňované odkazy jsem narazil, jen někdy se mi to hůře chápe. Stejně za ně děkuji.

Dotaz
Chtěl jsem se zeptat, zdali je vhodné využívat stylu Poznámek u Textu a Kót?
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 5827
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.led.2017 v 05:59
Rozumím, mohl byste prosím uvést název knihy a autora? Že bych případně doporučil kolegům, kteří též začínají.

Poznámky: Poznámky využívám u výkresů architektonicko-stavebnícho řešení, u situací moc ne. Pokud začínáte s AutoCADem, zkuste to nejprve bez poznámek a teprve pak s poznámkami. Může se totiž stát, že budete spolupracovat v týmu, kde poznámky využívat nebudou.


Upravil PepaR - 02.led.2017 v 08:00
PepaR
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2017
Stav: Offline
Bodů: 2056
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Mantlík Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.led.2017 v 07:58
Poznámkové styly jsou výhodné především tehdy, pokud budete z jednoho dwg tisknout ve více měřítkách. Jinak byste musel mít pro každé měřítko zvláštní styl písma, kótování, ale také hladiny (aby se nepoužívané měřítko dalo vypnout), atd.
J. Mantlík

Zpět nahoru
petrik11 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.bře.2015
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
AutoCAD2014, AutoCAD2015
Stav: Offline
Bodů: 15
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace petrik11 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.led.2017 v 10:33
Název knihy je AutoCAD Názorný průvodce pro verze 2015 a 2016.

S těmi Poznámkami to zkusím. Děkuji za objasnění.

Výkresy
Tak že pokud vše chápu správně, je dobré mít pro každý výkres jeden .DWG? Tedy pro situace, půdorysy, řezy a pro jednotlivé profese (voda, kanalizace, atd.) zvlášť?
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 5827
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.led.2017 v 15:34
Ano, přesně tak. Co půdorys to samostatné DWG. U řezů je to tak, že v případě, že na řezy dělá jedna osoba, tak můžete mít všechny řezy v jednom DWG. Pokud na řezech dělá osob více, tak je vhodné mít, řezy odděleně (v samostatném DWG), podle toho, kdo kterou část projektu zpracovává.

Situace jsou samostatnou kapitolou a hodně záleží na tom, jak koordinujete s ostatními profesemi. Doporučuji zde však též uplatnit systém externích referencí.
PepaR
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 5838:VIPZobrazení stavebního prvku v legendě (schodiště, klenba...)
Tip 5732:VIPSnadné nastavení a přenos parametrů stavebního projektu.
Tip 5036:VIPNedokumentované příkazy ADT pro výkaz materiálů (objem).
Tip 3264:Jak vytvořit výkaz po jednotlivých poschodích?
Tip 7194:Snadný přenos modelu z Revitu do Civil 3D.
Tip 11553:Jak v Revitu automaticky vytvářet prostupy konstrukcemi pro TZB rozvody?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,563 sekund.