Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě čte: 2891 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum

NápovědaCAD diskuze

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit a dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Změna velikosti makety, modelu

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Permonik Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.říj.2011
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Fusion 360, AutoCad 360
Stav: Offline
Bodů: 389
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Permonik Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Změna velikosti makety, modelu
    Zasláno: 26.led.2017 v 17:12
Dobrý den,

s kolegy modelaři a desingnéry řešíme dilema.

Mame udělány model třeba v měřítku 1:35 a ted ho chceme převest do jiného měřítka třeba 1:25 nebo do 1:48.

Model je bud ve stp nebo sestava do Inventoru. K dispozici máme Inventor a Fusion.

Princip bude takový že natahnemé sestavu do CADu a změnšime (zvětšine) a manuálně asi dořešime detaily (některé budou asi hodně malé a nevyrobitelné) a taky asi bude muset upravit vnitřní tlouštky stěn.

Kde to bude rychlejší, snažší v Inventoru nebo v Fusionu. Popřípadně existuje nějaká jiná cesta?

Děkuji
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1250
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.led.2017 v 17:23
Pokud mas dílce tak ve funkci ODVODIT jde zmenit měřítko
Když můžu pomůžu:)
Zpět nahoru
Lubomír Polesný Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 30.zář.2010
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD, AutoCAD Mechanical, Autodesk Inventor
Stav: Offline
Bodů: 344
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Lubomír Polesný Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.led.2017 v 18:49
Dobrý den,
 
Pokud máte v inventoru příkaz "Přímé úpravy" (verze 2016 a 2017), tak lze změnit měřítko součásti bez použití odvozené součásti.
 
 
 


Upravil Lubomír Polesný - 26.led.2017 v 18:52
Lubomír Polesný

CAD Studio a.s.
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1250
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 26.led.2017 v 18:51
A nějaký  prvek na sestavu asi neexistuje že????
Když můžu pomůžu:)
Zpět nahoru
Permonik Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.říj.2011
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Fusion 360, AutoCad 360
Stav: Offline
Bodů: 389
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Permonik Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.led.2017 v 10:31
Inventor má k dispozici kolega. Já mám Fusion.

A zavažuji tyto varianty:

1, Stp otevřit ve Fusionu, pomocí scale upravit velikost celé sestavy (i každy díl se zvetší). A manualně doladit pomocí přimé editace tlouštky materiálu a detaily. A export stp.

2, Pomocí odvodit v Inventoru každy díl změnit velikostně a poskladát z toho sestavu a doladit detaily.

3, Odvodit sestavu v Inventoru, to ale nejde....

4, Zkopírovat sestavu i s díly do nové složky, udělát nový projekt. Otevřit sestavu, změnit velikosti dílu, tuto upravu posunout ve stromku před "vydlabaním" dilu a upravit parametry tlouštky stěn. A export do stp.

Zatím to vypada, pokud bude k dispozici sestava .iam tak varianta 4, pokud jen Stp, Igs tak 1.
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 16691
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.led.2017 v 11:04
Můžete si vytvořit oškálovanou součást odvozenou ze sestavy (Inventor), ve Fusionu Scale. Záleží jak máte model parametrizovaný - mohla by stačit i změna parametru.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio a.s. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Permonik Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.říj.2011
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Fusion 360, AutoCad 360
Stav: Offline
Bodů: 389
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Permonik Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.led.2017 v 14:27
Mate na myslí, načíst model (sestavu .iam) přes A360, kde se to převede. A potom v Fusion ->Scale, změnit měřitko a upravovat? Jo jsem bral jako bod 1., jen jsem uvedel pouze stp.

Ta parametrizace modelu není špatný nápad. V podstatě stačilo by nadefinovat uživatelské parametry: měřítko, tl. stěny velké plochy, tl. stěny malé plochy. Rozměrové koty by se nasobily měřítkem. Do budoucna je to dobré.

Jen jestli nevyjde časově, přescalovat a upravit tlouštky než cca 5000 parametru definovat v závislosti na uživatelských parametrech.

U aktuálních modelu s tím nikdo nepočitál. To bude jednoduchší přescalovat.  

Ale viděl jsem sestavu, kde kolega použil adaptivitu, tu pak vypnul a promítnute čary obdařil pevnou vazbou.
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 501:VIPJak zmenšit velikost DWG souboru (v bytech) beze změn ve výkresu?
Tip 6407:K čemu slouží soubory MMS v Civil 3D 2009?
Tip 5262:Globální změna velikosti textu atributů bloků.
Tip 8426:Jak nastavit velikost ikonek kamer a světel v 3ds Max?
Tip 9292:Revit LT - trik pro změnu velikosti rodiny.
Tip 10515:Řízení rozměrů 3D modelu změnou kót výkresu.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,344 sekund.