Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě čte: 2588 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum

NápovědaCAD diskuze

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit a dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Okno

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
petrik11 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.bře.2015
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
AutoCAD2014, AutoCAD2015
Stav: Offline
Bodů: 30
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace petrik11 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Okno
    Zasláno: 19.úno.2017 v 19:28
Zdravím,
snažím se vytvořit dynamický blok pro okno. Jak řez, tak i pohled.
Přemýšlím, zdali vytvořit vždy ojedinělý blok pro každé okno, které je jinak rozdělené.
tedy třeba s třemi křídly, dvěma atd. nebo mít vše v jednom d. bloku.
Zkoušel jsem vytvořit d. blok půdorysu okna, který by využíval pole, ale bohužel se mi nedaří, aby z každé strany bylo křídlo stejné a prostřední mělo zadanou šířku.
Proto bych se přiklonil k vytvoření pár dynamických bloků, které již v základu budou mít zadané, zdali se jedná o dvojdílné, třídílné okno.

Mám ovšem ještě jeden problém a to je s vytvořením čar, které vyznačují otevírání okna v pohledu. Nevím jak mám docílit toho, aby se mi posunul průsečík čáry a čára v tomto průsečíku zůstala.

Děkuji za tipy a rady.
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Online
Bodů: 5828
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.úno.2017 v 05:06
Dobrý večer,

taky jsem se o to kdysi pokoušel, avšak jelikož variabilita oken je poměrně rozmanitá, tak jsem od tohoto záměru upustil. Má smysl vytvořit nějaké často opakující se okna, ale udělat nějaké „hyperuniverzální“ okno je dle mého ztráta času, neb se najde vždy nějaký požadavek nebo členění, které by znamenalo úpravy.

Níže najdete mé reakce:

Přemýšlím, zdali vytvořit vždy ojedinělý blok pro každé okno, které je jinak rozdělené. tedy třeba s třemi křídly, dvěma atd. nebo mít vše v jednom d. bloku.
# To záleží, v některých případech by to šlo i zkombinovat,

Zkoušel jsem vytvořit d. blok půdorysu okna, který by využíval pole, ale bohužel se mi nedaří, aby z každé strany bylo křídlo stejné a prostřední mělo zadanou šířku.
# Pole je problém, neboť Vám vytvoří nový prvek, která nemá žádnou vazbu a tudíž je těžké pak řešit to co chcete. Jedinou cestu zatím vidím v tom, mít již připravená 3 křídla a tyto vzájemně provázany pomocí parametrů.

Proto bych se přiklonil k vytvoření pár dynamických bloků, které již v základu budou mít zadané, zdali se jedná o dvojdílné, třídílné okno.
# Souhlas.

Mám ovšem ještě jeden problém a to je s vytvořením čar, které vyznačují otevírání okna v pohledu. Nevím jak mám docílit toho, aby se mi posunul průsečík čáry a čára v tomto průsečíku zůstala.
# Tady trošku tápu, jak to přesně myslíte. Možná bych poprosil o příklad. Nicméně podobné věci řeším protažením.
PepaR
Zpět nahoru
Petr75 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 16.úno.2007
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD LT 2018, Revit 2017
Stav: Offline
Bodů: 160
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Petr75 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.úno.2017 v 14:45
Pokud máte více typů oken, tak bych udělal pro každý typ okna jeden blok a pak v každém bloku dynamicky protahovat okno.
Naznačení otevírání křídel okna, které se bude správně měnit i se změnou velikostí okna můžete docílit správnou volbou parametrických vazeb.
Můžete se podívat, jak jsem dříve udělal dynamické dveře.

Připojené souborydwguploads/2271/Dvere.dwg

Zpět nahoru
petrik11 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.bře.2015
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
AutoCAD2014, AutoCAD2015
Stav: Offline
Bodů: 30
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace petrik11 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.úno.2017 v 17:32
PepaR:
Vytvořím tedy pro každé okno jednotlivý blok s tím, že se bude dát měnit šířka a výška.

K poslednímu bodu, kterému jste moc nerozuměl, jste poradil dobře. Já protažení zkoušel, ale špatně jsem zvolil protahovací rámeček. Již tedy blok funguje jak má.
Děkuji

Petr75: Taky díky za sdílení bloku. Jistě se bude hodit mít vzor pro pochopení vazeb. Do těch jsem se zatím tolik nepouštěl, ale určitě je to velice šikovná věc.
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Online
Bodů: 5828
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.úno.2017 v 08:38
Děkuji za informaci.

Jinak blok dveří je vskutku oříšek a taky jsem nad ním strávil pár bezesných nocí ;-).
Dovolím si přidat i moji variantu bloku dveří do ocelové lisované zárubně včetně návodu.

Další možnosti dynamických bloků můžete vidět v projektu Stavební výkresy (AutoCAD – balík Stavební výkresy), kde se jim můžete přímo podívat na zoubek přes editor bloků.
PepaR
Zpět nahoru
petrik11 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.bře.2015
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
AutoCAD2014, AutoCAD2015
Stav: Offline
Bodů: 30
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace petrik11 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.úno.2017 v 09:56
Díky moc za další zajímavý blok, podívám se na něj a jistě z něj získám nějaké další zkušenosti.
Jen mám problém s těmi vazbami. Když nějakou do výkresu přidám, tak se mi zdá, že nefunguje tak jak má.
Natož když ji pak odstraním, tak stejně má stále vliv na dynamický blok a já nevím, jak tento vliv zrušit. Třeba vazba Vertikální.

Potom mám ještě jeden problém.
Přidal jsem do bloku okna parametr Polární a využívám jej na otočení a protažení bloku.
Bohužel vnitřní rozdělení okna se vždy dostane úplně mimo blok viz ukázka.

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 61949/trojdilne_okno.jpg


Čím by to mohlo být? Mám všechny části označené pro natočení. Pro protažení mám označenou jen jednu část okna u stěny.
Chtěl jsem právě zde využít vazby, ale žádná z vazeb mi nepomohla.
Už nevím v čem by mohl být problém.
Příčky mají nastavený posun podle toho, jak se mění šířka okna.

Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Online
Bodů: 5828
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.úno.2017 v 02:12
Nu jestli se Vám to rozhodí, tak nejspíš máte špatně provázány parametry a akce. Z obrázku se problém špatně identifikuje. Zkuste prosím vyvěsit DWG a třebas se najde někdo z CF, kdo se Vám na to podívá.

Kdybyste měl cestu kolem Brna, tak za 14 dnů se budu dynamickým blokům aktivně věnovat a dávat nalévárnu studentům v rámci předmětu AutoCAD ve stavební praxi. Klidně se stavte.

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 270/FAST_AIU_02_CAD_small.jpg


PepaR
Zpět nahoru
petrik11 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 24.bře.2015
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
AutoCAD2014, AutoCAD2015
Stav: Offline
Bodů: 30
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace petrik11 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.úno.2017 v 06:06
Už vím čím to bylo, šlo o to, že při definování Polárního protažení jsem měl označené tyto prvky ještě jednou a tedy se otočili 2x o 90°.

Děkuji za pozvánku, ale bohužel cestu teď mít nebudu.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 5215:VIPZrychlení zobrazení okna Vlastnosti (velké výkresy).
Tip 8769:VIPUložení nastavení okna VBA Editoru.
Tip 6454:VIPAutomatický výkaz směru otevírání oken v AutoCADu Architecture
Tip 4215:VIPJak vrátit/změnit polohu/ukotvit okno příkazového řádku AutoCADu?
Tip 4050:VIPVypnutí funkce Nové vlastnosti (systémově/síťově).
Tip 2265:VIPChyba 800a0046 při spouštění okna Dnes (Today).


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,484 sekund.