Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě čte: 2408 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum

NápovědaCAD diskuze

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit a dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Jak by jste vytvořili drážkování v pogumování?

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
martincihak Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 10.čvc.2012
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
Inventor2013, AutoCAD2013
Stav: Offline
Bodů: 98
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace martincihak Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Jak by jste vytvořili drážkování v pogumování?
    Zasláno: 17.bře.2017 v 12:45
Dobrý den, ahoj,
mám tu jeden oříšek pro zkušené uživatele AI =o)
 
Můžete mi někdo říct, jakým způsobem provést drážkování viz příloha? jedná se mi o to, že metoda, kterou jsem zvolil je pro AI dost náročná a ještě si to neporadilo se zaoblením v drážkách.
 

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 42925/Drazkovani.JPG

Zpět nahoru
Lubomír Polesný Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 30.zář.2010
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD, AutoCAD Mechanical, Autodesk Inventor
Stav: Offline
Bodů: 326
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Lubomír Polesný Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.bře.2017 v 16:18
Dobrý den,
 
toto se v Inventoru nemodeluje, ale použije se vzhled s vhodnou texturou, případně texturou s drsností povrchu (bumping).
Lubomír Polesný

CAD Studio a.s.
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1183
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.bře.2017 v 16:36
Asi vytvorit hridel. Pak pres relief vytvorit ctverec na plose a pomoci spirali pole na spirale a pak pole na valcove ploše. Pak uz jen rozdělit plochy a provest zaobleni
Když můžu pomůžu:)
Zpět nahoru
martincihak Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 10.čvc.2012
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
Inventor2013, AutoCAD2013
Stav: Offline
Bodů: 98
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace martincihak Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.bře.2017 v 17:05
Jasně, vím že se dá použít textura, ale já na toto potřebuji vytvořit výkres a tak jsem se do toho pustil. Podle textury výkres neudělám a propočítat to někde na papír a pomocí náčrtu to obejít, se mi moc nechtělo.
Vytvořené to mám, ale jak jsem psal, je to na Inventor velký oříšek nebo používám nevhodnou metodu, proto se ptám tady, jak by jste se toho zhostili. Někdy i takové jobovky jsou nutné ;-)
Zpět nahoru
Permonik Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.říj.2011
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Fusion 360, AutoCad 360
Stav: Offline
Bodů: 364
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Permonik Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.bře.2017 v 09:01
Podle mě nejednoduchhšší je vytvořit válec s vnějším průměrem a postupovat stejně jak se to bude frézovát.
1, odebráním udělát axiální drážky
2, odebráním udělát obvodové drážky
3, udělát profil te spirálové drážky, pomocí spirály odebrát
4, pomocí kruhového pole namnožit
5,
A, pomoci zrcadelni udělát zrcadlo pole (musito být vhodně nakresleno)
B, zde je druhá drážka jina, pak pro ni opakovát 3,4 se spirál na opačnu stranu rotace

Jiiný postup mě nenapada.
Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1183
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.bře.2017 v 15:01
Zde  je model udělanej 
Par chyb tam je ale postup je snad správný

http://leteckaposta.cz/210921143< id="foxcub_translator_popup_win" style="visibility:;width:0px;height:0px;border:0;padding:0;">
Když můžu pomůžu:)
Zpět nahoru
martincihak Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 10.čvc.2012
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
Inventor2013, AutoCAD2013
Stav: Offline
Bodů: 98
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace martincihak Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.bře.2017 v 13:33
Tak se mi to nakonec podařilo, ale je to pro inventor pořádná řacha. Když se Vás zeptám, pane Polesný, jak by jste tedy Vy dělal takový výkres, když se to teda nemá modelovat?? Nebo jste schopen doporučit nějakou alternativu (nástavbu) softwaru???
Pokud bude zájem o to, jak jsem to nakonec vytvořil, není problém Vám to sem postnout, ale je to kreslené v AI2017, tak to neotevře nikdo se starší verzí.
 
Díky za příspěvky, a mějte se
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 793
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.bře.2017 v 14:27
Nevím jak to chcete vyrábět, ale mě, jako programátorovi, přijde jednodušší nechat model hladký a definovat dráhu nástroje pro NC obrábění.
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 793
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.bře.2017 v 14:41
Teď jsem to konzultoval s kolegou Krupičkou (specialista na HSM), který mi potvrdil, že pro výrobu na NC stačí definovat dráhu nástroje pomocí 3D křivky a tvar nástroje. Potom je takto detailní model pro výrobu zcela zbytečný.
 
STEP soubor s dráhami

Připojené souboryzipuploads/9996/20170320-01.zip


Upravil Navara - 20.bře.2017 v 14:55
Zpět nahoru
Radek001 Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 10.dub.2007
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Inventor 2017 / Autocad 2017
Stav: Offline
Bodů: 421
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Radek001 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.bře.2017 v 14:58
p. Navara, chápu Vás, ale... Jestli jsem dobře pochopil záměr / smysl dotazu, tak není problém ve výrobě jako takové. Je potřeba udělat výkres.
Výkres je základní nástroj pro komunikaci mezi konstruktérem a výrobou (programátorem). Když to bude obrábět někde v tramtárii, bez výkresu, jak / podle čeho bude tamní kolega "definovat dráhu nástroje pomocí 3D křivky a tvar nástroje"?? Občas se zapomíná na tenhle úkol výkresu.
Radek Štěpánek
OTIS, mechanical engineer
Zpět nahoru
martincihak Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 10.čvc.2012
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
Inventor2013, AutoCAD2013
Stav: Offline
Bodů: 98
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace martincihak Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.bře.2017 v 15:03

U nás ve firmě, ve vulkanizační dílně takto drážkují chlapi pogumované bubny. Drážky provádějí tak, že si vše pečlivě orýsují a pak nahřátou drážkovačkou tvoří tyto drážky ručně. Ano souhlasím s tím, že takhle detailní model je zbytečný, ale pokud z toho chci udělat výkres, tak bych si musel celou tu mozaiku nakreslit někde v náčrtu a pak to následně okótovat.

Chtěl jsem si hlavně zkusit, zda se to drážkování dá udělat v AI a ono to jde, ale rozhodně to již nikdy nebudu dělat, neboť čas strávený přepočítáváním atd. je neúměrný. Výsledek nakonec odpovídá tomu, co jsem zamýšlel, nikoliv však proces.
 
Pokud zde na fóru napíšu slovo "INVENTOR", tak se podškrtne a vypíše to následující: "...adaptivní modelování složitých objemových i povrchových součástí i sestav...". Toto já jako konstruktér nepovažuji za nikterak složité, ale i tak s tím AI zápasí neboť to pro něj zřejmě složité je, a to dost.
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 793
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.bře.2017 v 15:38
Radek001: Dá se udělat výkres, do kterého se zahrnou osy (3D čáry). Potom by mě zajímalo, jak to chcete zakótovat. Chápu, že výkres je potřeba, ale v tomhle případě bych ho okótovat nedokázal jinak, než, že textem popíšu jak to chci drážkovat.
 

Připojené souborypdfuploads/9996/20170320-02.pdf


Upravil Navara - 20.bře.2017 v 15:44
Zpět nahoru
Rumisch Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 16.led.2005
Lokalita: Slovensko
Používám:
Inventor 2016
Stav: Offline
Bodů: 361
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Rumisch Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.bře.2017 v 16:40
Na vykres len zadavam - pogumovany valec drazkovat. Max. sa poslala rucne nakreslena skica.
NIc viac sa uz neriesilo.
Peter Rumisch

Inv.2016
Productstream Professional Pro 2011

Windows 7 Prof

CAD konstrukter

Rubble Master





Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1183
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.bře.2017 v 17:49
Na výkrese by mělo stačit k obrázku předepsat šířku drážky,počet drážek na obvodu a stoupání:)  
Když můžu pomůžu:)
Zpět nahoru
Permonik Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.říj.2011
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Fusion 360, AutoCad 360
Stav: Offline
Bodů: 364
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Permonik Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.bře.2017 v 08:52
Mě by zajimalo zda se nedřive vezme guma (plocha), vydrážkuje a pak nalepí na válec nebo zda se guma nalepí na válec a pak drážkuje.

Něják si totiž představit pak to orýsování.

To: marticihak - co jste tam, složitě přepočitaval?

Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
Zpět nahoru
martincihak Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 10.čvc.2012
Lokalita: ČR (ÚL)
Používám:
Inventor2013, AutoCAD2013
Stav: Offline
Bodů: 98
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace martincihak Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.bře.2017 v 08:58
To Permonik:
Drážkuje se až když je válec pogumovaný. Vezme se dlouhý tenký plocháč, který se pod daným úhlem (v našem případě 30°) přitiskne k válcové ploše bubnu a tím vznikne potřebné zakřivení ;)
 
Nejde o složité výpočty, jde o ten náčrt, který stejně teď dělám, v AI ve výkresovém prostoru to není nic moc práce
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 9414:Jak rodinu vytvořenou v projektu uložit do knihovny?
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 5906:VIPZaokrouhlovací vzorce v Revitu
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 8766:Jak změnit všechny buňky tabulky kusovníku na nestatické?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,393 sekund.