Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě čte: 5311 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum

NápovědaCAD diskuze

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit a dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Ktory CAD pre elektro ?

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Samanko Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 06.bře.2017
Lokalita: Slovakia
Používám:
Autocad electrical 2017
Stav: Offline
Bodů: 6
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Samanko Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Ktory CAD pre elektro ?
    Zasláno: 18.bře.2017 v 15:09
Zdravim, mal by som na Vas otazocku, hlavne na elektro projektantov etc.. 
Ktory CAD sa naucit ?

Ide hlavne o elektro projekciu, tj jednopolove schemy, rozvadzace (asi Eplan P8), podorisy, LPS design,
 velmi rad by som tam dokazal urobit vykaz vymer materialu, (kabelaz, prvky..) a tak dalej .. Niekedy sa hodi aj mala stavebna zmena, ale tu si dokazem urobit aj v autocade normalnom externe, takze toto fakt nemusi byt.. 

Tiez je asi velmi dolezita korektna podpora dwg.. 

Je mi jasne, ze kazdy asi pouziva ten "svoj" najslepsi, ale ktory je ten vas ? 

Velka vdaka za kazdu odpoved Clap 
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 5819
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace PepaR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.bře.2017 v 08:01
Dobrý den, 

na to Vám může dát odpověď podloženou řadou zkušeností, pan Hlavatý, který je též členem fóra. Doporučuji si přečíst i jeho články na téma BIM a elektro na jeho blogu Projektant bloguje.
PepaR
Zpět nahoru
Samanko Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 06.bře.2017
Lokalita: Slovakia
Používám:
Autocad electrical 2017
Stav: Offline
Bodů: 6
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Samanko Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.bře.2017 v 10:18
UZ som to cital, aj vela dalsich ale aj tak ma zaujima nazor dalsich projektantov :) 
Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AutoCAD 2018LT + subscription
Stav: Offline
Bodů: 574
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Machacek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.bře.2017 v 06:19
Dobrý den,
já už se delší dobu zajímám, dohledávám a postupně i zkouším nějaký vhodný SW pro profesi elektro slaboproud. Bohužel moje profese je na tom hůř než silnoproud, i když ani ten na tom asi není o moc líp. :-( Snaha ale souvisí hlavně s výhledem na přechod do projektování v BIM.
K čemu jsem zatím došel...
- REVIT MEP ... jako zastánce produktů Autodesk musím bohužel konstatovat, že je z mého pohledu složitý (párkrát jsem na něco kliknul a byl jsem ztracený, bez školení ani ránu); pro profesi elektro nepoužitelný; drahý (systém pronájmu za cca 65k/rok je šílenost)
- DDS-CAD elektro ... zkoušel jsem 1 měsíc, shlédnul jsem několik ukázkových videí a byl jsem schopen si 2D půdorys vytáhnout do 3D, abych v něm mohl kreslit svoje rozvody; oproti CADu je několik odlišností, ale dalo by se na ně zvyknout; cena je vyšší, ale je to jednorázovka, tak se to asi dá unést; bohužel ale i tady to využití pro slaboproud není úplně 100%, pro elektro by se to podle mého názoru dalo v pohodě používat; kompatibilitu formátu DWG jsem zkoušel obousměrně a nenarazil jsem na žádný problém
 
- a pak tady jsou SW, ke kterým se mi nechce moc přecházet s ohledem na možné problémy s kompatibilitou, o které člověk sem tam slyší... bohužel jsem je ani nezkoušel...
- CADKON MEP
- progeCAD + CADprofi
- 4MCAD + CADprofi
- FineELEC
- ElProCAD
 
Toť asi vše z mého pohledu.
 
JM
Jiří Macháček

AutoCAD LT 2018
Zpět nahoru
kvapil_dc Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 10.led.2014
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD ecscad 2014 R2
Stav: Offline
Bodů: 200
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace kvapil_dc Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.bře.2017 v 07:48
Projděte si moje příspěvky, třeba vám pomůžou Big smile
Z bohaté zkušenosti mohu jen doporučit, aby jste nevolil systém založený na databázovém fileserveru (nebo žádném), ale přímo na databázi (např. SQL, ...) a uživatelsky definovaných prvcích.
Kreslení schémat zvládne každý SW nějak "levou zadní", spíše se koukejte na "doplňkové služby" např. "rozmístění rozváděče" - umísťování přístrojů do rozváděče. Možná budete překvapen tím, co jednotlivé programy (ne)umí.


Kompatibilita je sice hezká věc, ale my dostáváme většinou podklady v "nepoužitelném" stavu, takže je jedno, jestli kompatibilitu máme nebo ne. Prostě praxe je taková (PDF není vyjímkou).


Ještě doplním další SW - SOLIDWORKS Electrical

ecscad 2014 R2 - Autodesk to neopraví, protože to prodal MUMu a MUM to neopraví, protože tuto verzi nevytvořil.

Proč se nám zákazníci smějí, že používáme ecscad???
Zpět nahoru
OPlavek Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 16.pro.2004
Lokalita: ČR (KV)
Používám:
Autocad,Revit
Stav: Offline
Bodů: 99
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace OPlavek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.bře.2017 v 10:47
Ideální program na to asi nenajdete. Možná ElProCAD nebo i jen AutoCAD LT. Pro 3D snad Revit, ale souhlasím s panem Macháčkem, že elektro tam je dost omezené. Možná i strojařské ECADy jako je Ecscad nebo AutoCAD Electrical (nezkoušel jsem), ale 3D CADy jako Inventor nebo Solidworks jsou už funkcemi podle mně hodně mimo.
Zpět nahoru
Bonavox Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 28.led.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
DDS CAD Electrical, ePLAN Electric P8, AutoCAD LT
Stav: Offline
Bodů: 91
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Bonavox Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.bře.2017 v 12:40
Bohužel program, ve kterém byste vyřešil celý projekt elektro, asi nenajdete.

Nějak se k tomu blíží DDS-CAD, ale naprostá tragédie je v tom práce s databázemi prvků (nutnost editace textových souborů v roce 2017? WTF?).
Na Revit MEP rovnou zapomeňte, protože to je předražený krám, který z elektra neumí takřka nic (ani neumí kreslit evropským způsobem).
Na CADKON+ lidi hodně nadávají, že to je nestabilní, nekompatibilní (taky mám tuto zkušenost, stačí pohledat zde na fóru).
ProgeCAD - po opuštění zaměstnání jsem jej ze začátku volné nohy používal (byl levný); pro jednoduché výkresy proč ne, problém ale nastává v okamžiku složitějších výkresů, kde to už nebyl schopen zobrazit (např. přišla koordinační situace stavby s mnoha XREFy a ProgeCAD tam polovinu věcí vůbec nezobrazil).

Mě po 15 letech praxe zatím stále vychází nejjednodušší cesta AutoCAD LT + mít dobře zpracované bloky, které pak jdou vykázat. Délky kabelů pak je holt nutno odečítat ručně podle délky jednotlivých křivek (stejně musíte připočítávat nahoru/dolů; ještě jsem neviděl SW, který by to dokázal sám - tedy ano, DDS-CAD to umí, pokud to tam správně nakreslíte).

Rozváděče jsem před mnoha a mnoha lety začínal kreslit v AutoCAD.
Nic extra krom bloků na to nepotřebujete, průšvih je, když potřebujete něco přečíslovat (přidat stránku, přidat prvky), to je pak na mašli (hodiny a hodiny ruční práce). Taky si musíte dobře hlídat všechny návaznosti, odkazy, atd. Čili u jednoduchých rozváděčů proč ne, u složitých ani omylem. Pokud kreslíte jednoduché rozváděče (bytové, apod.), pak mi přijde šikovný nástroj XLPro od Legrand. Je to zadara, jen tam nacvakáte kolik chcete vývodů a ono Vám to samo vygeneruje schéma zapojení. K tomu pohledy na rozváděč, specifikaci, kusovník i s rozpočtem.

Pak jsem asi rok dělal v elCAD, což byla poměrně tragédie, neskutečně složité úpravy či vytváření formulářů, databází, atd. Pak mě před víc než 10 lety zaměstnavatel dotlačil do ePLAN Electric. U něj jsem už zůstal. Je to robustní SW, pokud to v něm "správně" nakreslíte, tak Vám usnadní spoustu práce (pohlídá odkazy, vygeneruje kabelové listiny, vygeneruje specifikaci materiálu, vygeneruje zapojení svorek, atd.). Databáze prvků je přes SQL server, velmi jednoduchá. Ale je taky drahý jako čert (nejlevnější ořezaná verze od 40 tis, nejlevnější neořezaná přes 100). Ale zas na kreslení bytových rozvodnic to úplně není. Na kreslení rozvoden, technologií, atd. je to výborná věc.



Pokud by mi někdo ukázal jeden nástroj, ve kterém vyřeším kompletně celý projekt, od nakreslení uzemnění, přes vnitřní instalace (případně i nějaké vnější), až po ochranu před bleskem (včetně možnosti ověření valivých koulí v prostoru), včetně tvorby rozváděčů ... taky by měl být stabilní, s jednoduchým ovládáním, s jednoduchou správou databází prvků, se slušnými výstupy ... tak po něm skočím jak slepice po flusu ...
Té představě se částečně blíží DDS-CAD, ale stále má dost výrazné mouchy (zejména tu správu databází prvků, to je fakt utrpení)
Jenže žádný takový bohužel neznám :-)



Teď jen mé ničím nepodložené úvahy:
AutoCAD Electrical - stále to jede na AutoCAD, to už kvůli kompatibilitě lépe ePLAN (cena je podobná?)
ElProCAD - provázanost s Wils, komplexní systém i s rozváděči, ale není úplně levný a není ani 3D/BIM
Ecscad - stačí si zde přečíst příspěvky od kvapil_dc
SOLIDWORKS Electrical - vůbec netuším, co to umí a co to stojí (což není moc dobrá vizitka pro jejich marketing)
Bentley Electrical - vůbec netuším, co to umí a co to stojí (což není moc dobrá vizitka pro jejich marketing)
Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AutoCAD 2018LT + subscription
Stav: Offline
Bodů: 574
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Machacek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.bře.2017 v 09:08
Jak jsem psal, zkoušel jsem ten DDS-CAD elektro, líbí se mi to hodně, ale má to ještě pár nedotažených věcí. Pokud na tom vývojáři zapracují, nebudu mít ohledně přechodu a využití žádné pochybnosti a klidně do toho půjdu. Obávám se ale, že to pro vývojáře nebude zrovna prioritní úkol.
 
Takže také stále zatím zůstávám u LTéčka. Hodně využívám LT extension, kde jsou výkazy bloků a délek. Jak psal Bonavox, základem je mít dobře zpracované bloky, které se dají pomocí LT extension velice snadno vykazovat. A pro vykázání délek vedení zase dobře nadefinované hladiny, pro které pomocí LT extension vykážete i délky. V poslední době jsem si vyzkoušel založení pomocných hladin, které se netisknou, ale pouze si do nich zhruba nakreslím ty kabelové propoje, na konci u zásuvek přikreslím "ocásek" svodu z podhledu cca 2-3m do instalační výšky a pak to ty kabely dokáže napočítat poměrně přesně.
 
Co se týká BIMu, je to hodně lákavé, ale zatím na úplném začátku. Věřím, že stavařina k tomu má nakročeno hodně dobře, ale profese jsou na tom zatím stále bídně. :-(
Jiří Macháček

AutoCAD LT 2018
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 1,047 sekund.