Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě čte: 4436 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum

NápovědaCAD diskuze

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit a dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Rovnaký text vo výkrese

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
mikeborecek Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 10.říj.2008
Lokalita: Slovensko
Používám:
AutoCAD 2016, 3ds Max 2016
Stav: Offline
Bodů: 130
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace mikeborecek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Rovnaký text vo výkrese
    Zasláno: 09.kvě.2017 v 15:00
Zdravím, je možné v druhom výkrese zadať rovnaký text ako je v prvom výkrese, tak aby sa menil, ak zmením text v prvom výkrese?

Príklad:
1. výkres - náhľad na skrinku - vo výkrese je text s popisom materiálov
2. výkres - rezy skrinky - vo výkrese by som chcel mať presne ten istý text s popisom materiálov ako je v prvom, ale taký, že keď niečo zmením v prvom výkrese v texte (materiál, hrany, kovanie...), tak sa to prejaví v druhom výkrese.

Je niečo také možné
Zpět nahoru
johny Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 24.led.2006
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD Civil 3D 2016
Stav: Offline
Bodů: 1111
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace johny Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.kvě.2017 v 15:47
Jistě, základní nástroj. XREF, neboli Externí reference.

Asi by bylo dobré prvně zkouknout nějaké video jak se to používá... na youtube je toho celkem dost, ale v čestině to nebude. Tak  např.



Upravil johny - 09.kvě.2017 v 15:52
Zpět nahoru
mikeborecek Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 10.říj.2008
Lokalita: Slovensko
Používám:
AutoCAD 2016, 3ds Max 2016
Stav: Offline
Bodů: 130
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace mikeborecek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.kvě.2017 v 15:59
Tento tutoriál už mám už úspešne za sebou. V postate chápem ako funguje xref.
K môjmu prípadu - ten text by som chcel preniesť v rámci jedného dwg súboru. Teda celá skrinka je zakreslenáv v jednom dwg súbore, ale nevošla sa mi na výkresy "layout" aj s rezmi, tak som dal rezy na druhý výkres, ale popis, ktorý mám pri skrinke v prvom výkrese "layout", by som potreboval dostať na druhý výkres "layout", ale nie formou ctrl+c a ctrl+v, ale tak, aby ten text bol "dynamický" a menil sa podľa prvého výkresu.
Zpět nahoru
johny Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 24.led.2006
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD Civil 3D 2016
Stav: Offline
Bodů: 1111
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace johny Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.kvě.2017 v 16:21
Toto neuděláte. A kdyby náhodou nějakou fintou jo, tak velmi komplikvoaně, že to nestojí za to.
Kdyby jste to měl v modelu, pak toto vůbec neřešíte. 

Myslím, že si tím kótováním v layoutu akorád komplikujete život. A to jakože řádně. Ale možná jen nevidím výhody, protože to nepoužívám. Jaké toho vidíte výhody vy?
Zpět nahoru
mikeborecek Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 10.říj.2008
Lokalita: Slovensko
Používám:
AutoCAD 2016, 3ds Max 2016
Stav: Offline
Bodů: 130
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace mikeborecek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.kvě.2017 v 16:52
Pred krátkym časom som niekde čítal, že je výhodnejšie kótovať priamo vo výkrese, nie v modeli. Tak, že si to vyskúšam. Keďže riešim väčšinou interiéry, tak v modeli si všetko rozkreslím aj s annotative šrafami a všetko ostatné robím vo výkrese.

Čo som doteraz pracoval takto (pravdou je, že to nie je dlho) som zistil tieto výhody:
- stačí mať 1 annotative písmo, ktoré je prepojené s kótami a odkazmi (multileader) - ak je potrebné niečo upraviť s písmom, všade sa to prejaví. (teda mám jeden typ písma, jeden typ kót, jeden multileader) 
- tým, že je DIMASSOC=2, tak sa kóty držia bodov vo výreze - nie je problém posúvať výrez - kóty sa držia
- predpokladám, že to funguje aj vo modeli
- zmením niečo v modeli, kóty sa automaticky prispôsobia - to pravdepodobne tiež súvisí s DIMASSOC=2
- čistejší výkres bez "miliónov" kót
- ak urobím kótu v modeli a myslím si, že mi výrez vojde v mierke napr 1:10 a zistím, že nie, tak musím poposúvať kóty - aby nezasahovali do čiar kótovaných objektov, pretože sa text kót zväčší, ale vynášacie čiary ostanú
- prepojenie textov vo výkrese cez FIELD na kóty  - využitie informácie o dĺžke, ktorá sa automaticky mení, ak niečo upravím v modeli - to predpokladám, že funguje aj v modeli.

Tým, že s tým pracujem len veľmi krátko, možno som ešte neprišiel na nijaké závažné negatívne dôsledky takéhoto kótovania. Zatiaľ :D
Ale určite sa nechám poučiť od skúsenejších, ktorí majú už čo to za sebou.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 16640
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 09.kvě.2017 v 19:42
Pokud chcete sdílet parametry mezi sadou souvisejících výkresů, podívejte se na Správce sady výkresů, parametry projektu a textová pole (fields) pracující s těmito parametry.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio a.s. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
mikeborecek Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 10.říj.2008
Lokalita: Slovensko
Používám:
AutoCAD 2016, 3ds Max 2016
Stav: Offline
Bodů: 130
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace mikeborecek Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 10.kvě.2017 v 07:48
Ďakujem za radu,
Toto je môj ďalší krok v AC, pretože pred nedávnom v projekte, kde bolo asi 15 výkresov (v layout), bolo dosť komplikované preklikávanie sa medzi výkresmi a modelom.
Práve včera som mal trochu času, a tak som sa pozrel na YT ohľadom SSV, ale prišlo mi to dosť komplikované na mňa, tak si to nechávam, keď budem mať viac času na to, aby som to dôsledne prebral a pochopil.

Predpokladám že SSV má dosť výhod na to, aby sa to používalo primárne oproti layout-om.
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 97:Přepínání mezi překrývajícími se výřezy.
Tip 11254:Lze nějak zvýraznit/najít objekty se stejným číslem položky?
Tip 11421:VIPPosunuté nebo širší texty v DWG při úpravě vlastností ve Vaultu.
Tip 8207:VIPUzamčené, needitovatelné texty ve výkresu Civilu 2012.
Tip 7400:VIPInventor - iPrvek - s automatickým předáním vlastnosti (textu).
Tip 4011:VIPRozházený text při tisku IDW z Inventoru.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,344 sekund.