Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě čte: 6138 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum

NápovědaCAD diskuze

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit a dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Elektroinstalační krabice

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Bonavox Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 28.led.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
DDS CAD Electrical, ePLAN Electric P8, AutoCAD LT
Stav: Offline
Bodů: 101
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Bonavox Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Elektroinstalační krabice
    Zasláno: 22.říj.2017 v 21:10
No krabice drobnost není, protože v silnoproudu slouží zejména pro rozbočování (rozvětvování) vedení.

Příklad č. 1: běžné osvětlení
Z rozváděče mi jde jeden jednofázový vývod pro osvětlení, který prochází různými místnostmi. V každé místnosti je pak osvětlení z páteřního vedení napojeno přes odbočnou krabici.

Příklad č. 2: napájení žaluzií
Z rozváděče mi jde jeden jednofázový vývod pro žaluzie, který prochází různými místnostmi. V každé místnosti jsou pak žaluzie z páteřního vedení napojeny přes odbočnou krabici.

Příklad č. 3: zásuvky
Z rozváděče mi jde jeden jednofázový vývod pro zásuvky, který prochází různými místnostmi. V každé místnosti jsou pak zásuvky z páteřního vedení napojeny přes odbočnou krabici.

Příklad č. 4: průmyslová instalace
Z rozváděče mi jde jeden trojfázový kabel pro osvětlení, každé svítidlo je pak napojeno jako jednofázový vývod právě přes odbočnou krabici. V rozsáhlých instalacích je pak v takových krabicích často řešeno nejen odbočení ke svítidlu, ale i změna průřezu kabelu (např. páteř je 2,5 mm2, odbočka ke svítidlu jen 1,5 mm2)

A tak dále a tak dále.
Nouzová svítidla jsou často odbočována přes krabice, různá ovládací tlačítka, čidla, ... kde co.

Krabice dále slouží pro osazování elektroinstalačních přístrojů (zásuvek, vypínačů, čidel) do stěn.



PS: Konektor je tohle.
Konektory se používají v elektronice (plošné spoje, apod.), ne v elektroinstalacích (resp. jen vyjímečně).
Ta terminologie Revitu je opravdu zprasená tragédie.
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2017, Revit ->2018
Stav: Offline
Bodů: 3014
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.říj.2017 v 20:27
To ano, ale mohu ji přidat do okruhu jako zařízení, které slouží jen pro propojení nebo osazení něčeho jiného? Konektory elektro mi připadají jako koncové body (svorky vypínače, motoru atd), které mi určují, odkud je daný spotřebič napojený (rozvadeč/okruh). A nevím, jak bych definoval "propojovací" funkci krabice (kabel dovnitř - kabel ven). U elektroinstalačních trubek to je v pohodě, ty se táhnou od konektoru ke konektoru. 
Pokud přidám do okruhu krabici, kde bude napěťová soustava dána okruhem, příkon žádný, tak mi pak ten konektor nijak nevadí. Sice mi pak každá krabice bude figurovat v systémovém prohlížeči, s tím se dá žít.
Omlouvám se, potřebuji si to ujasnit. Do teď mi stačilo, pokud v modelu silno/slabo jsem viděl po kliknutí na kterékoli zařízení, odkud je napojeno, na jakém okruhu a jaké má požadavky na napájení. Teď je otázka, zda z pohledu BIM (hlavně pro FM) je potřeba vědět, že ten okruh běží přes x krabic - jestli to už není zbytečná podrobnost. 
Zpět nahoru
Bonavox Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 28.led.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
DDS CAD Electrical, ePLAN Electric P8, AutoCAD LT
Stav: Offline
Bodů: 101
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Bonavox Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.říj.2017 v 19:31
No ale napěťová soustava krabice (pokud se tedy bavíme o elektroinstalační krabici v pravém slova smyslu) se přece bude odvíjet od toho, do jaké napěťové soustavy ji připojím. Jestli to bude 24 V AC/DC, 110 V AC/DC, 230 V AC, 400 V AC, či jakékoli jiné používané napěťové soustavy ... pokud by něměla "elektro konektor", tak do ní těžko budu něco elektricky napojovat (pak bych ji v obvodu tedy ani nepotřeboval, ne?).

Upravil Bonavox - 22.říj.2017 v 19:34
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2017, Revit ->2018
Stav: Offline
Bodů: 3014
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.říj.2017 v 18:47
Původně odeslal(a) Bonavox Bonavox napsal(a):

"napěťově neutrální"?
Elektroinstalační krabice je plastový výlisek, do kterého se vkládá buďto rozbočný můstek, anebo svorky.
To je můj termín, který má objasnit to, že když do nějaké rodiny přidám elektro konektor, tak v modelu bych mu měl přiřadit napěťovou soustavu, což u krabice je blbost. Proto si také myslím, že by klasická přístrojová/odbočná krabice neměla mít elektro konektor, pouze konektory na husí krky.

Díky
Zpět nahoru
Bonavox Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 28.led.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
DDS CAD Electrical, ePLAN Electric P8, AutoCAD LT
Stav: Offline
Bodů: 101
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Bonavox Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.říj.2017 v 20:38
A jo, pardon, já vlastně zapomněl, že Revit má totálně zmršenou terminologii.
A že když je řeč o "elektroinstalačních krabicích", tak je patrně řeč o rozváděčích.
Kocourkov na n-tou, tenhle Revit.

Ona elektroinstalace v BIM kreslit kompletně jde.
Jen to nejde v Revitu.

A BIM nerovná se Revit, že ano (byť to teda spíš vypadá, že by se chtěl rovnat).
Zpět nahoru
Michalkacerik Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér
Avatar

Přihlášen: 24.úno.2012
Lokalita: Slovensko
Používám:
Revit
Stav: Offline
Bodů: 99
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace Michalkacerik Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.říj.2017 v 20:31
Je to dosť záludná otázka, už na začiatku uvádzam, že nepoznám správnu odpoveď. Prešiel som si všetky kategórie, ktoré sú uvedené vo vašom blogu http://bim-forum.blogspot.sk/2015/11/seznamy-kategorii-v-revit-2016.html V systémových rodinách sa elektrina nenachádza ako npr. tekutina/fluids ( spoločný názov pre kvapaliny a plyny a  resp. aj pre plazmu) V MEP rodinách je vedenie/Conduit a elektrické/Electrical. Myslím si, že REVIT je dosť dlho veľmi úsporný a "macošský" k elektroprojektovanie a elektroprojekcia je značne poňatá ako varianta rozvodov vody, alebo vzduchotechniky. (Je to môj dojem) V systémových rodinách chýba elektrina (obecne ako názov pre elektrický prúd, elektrické napätie, elektrickú energiu....atd. Elektrickú krabicu by som chápal len ako bezpečnostný/ochranný montážny obal svorkovnice/rozbočovača. Priradiť elektro krabici konektory je asi prenos z el.zariadení ako elektromotor, ventilátor, zdroj svetla....atd. Mne to pripadá, ako keby som priradil konektor  obecne npr. bojleru na polyuretanovú izoláciu a nie na konkrétny vtok/výtok (fiting). Elektroinštalácia je "najohybnejšia" profesia v rámci MEP, ale jediná ktorá je zdrojom energie pre celý MEP a v dnešnej dobe nevyhnutná pre budovu. Domnievam sa, že elektroprojektanti používajú svoje rokmi zdokonalované software, ktoré je 2D a poskytuje im všetky potrebné výpočty. Premodelovať kompletnú "nervovú" sieť budovy do Revitu mi pripadne veľmi náročné a pravdepodobne si budeme musieť počkať na stavebné roboty a mnipulátory, ktoré potrebujú podrobnejší projekt  aj s presnými drážkami budúceho elektrorozvodu ako npr. tu https://www.youtube.com/watch?v=5bW1vuCgEaA  (od 1:40  min). Potom asi nastane doba, keď aj elektroporojektom v rámci 3D projektov a BIM bude venovaná zo strany programátorov projekčného software REVIT potrebná pozornosť.


Upravil Michalkacerik - 21.říj.2017 v 20:48
Zpět nahoru
Bonavox Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 28.led.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
DDS CAD Electrical, ePLAN Electric P8, AutoCAD LT
Stav: Offline
Bodů: 101
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Bonavox Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 21.říj.2017 v 19:17
Elektroinstalační krabice jsou naprosto běžnou součástí silnoproudých elektroinstalací.
Ve slaboproudu se nepoužívají, tam jde vedení z konektoru přímo až na nějaký rozbočovač.

Co ale slyším prvně je, že by krabice měly mít nějaké "konektory", stejně jako si neumím představit, co má znamenat, že je "napěťově neutrální"?
Elektroinstalační krabice je plastový výlisek, do kterého se vkládá buďto rozbočný můstek, anebo svorky.
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2017, Revit ->2018
Stav: Offline
Bodů: 3014
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.říj.2017 v 14:18
Jaké kategorie by měla být? A jaké má mít konektory? Teď jsem se setkal s modelem, kde krabice měla konektory pro vedení (Conduit), což je správně, ale zároveň měla i konektory pro Power a Data, což mi přijde zbytečné - krabice nemá v okruhu co dělat. A měla by být "napěťově neutrální".
Jaké máte zvyklosti v tomto - elektro silnoproud, slaboproud apod. ?
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 571:Mohu postavit 21" monitor na počítač HP Vectra? Udrží jej?
Tip 8732:Kolik licencí obsahují balíčky Autodesk Design Suite?
Tip 8035:Váš produkt byl upgradován na sadu Autodesk Product Design Suite.
Tip 10753:Jak řešit překrývající se elektro značky ve výkresu?
Tip 7984:Jak nainstalovat Design Suite bez instalačního DVD?
Tip 10736:Překrývající se zobrazení symbolů u prvků elektroinstalace.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,656 sekund.