Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě čte: 8380 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum

NápovědaCAD diskuze

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit a dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Jaký plotter - občasný tisk

 Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv
Autor
Marda76 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 22.říj.2017
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
ACADLT2010
Stav: Offline
Bodů: 14
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Marda76 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Jaký plotter - občasný tisk
    Zasláno: 22.říj.2017 v 12:43
Prosím o radu/předání zkušeností ohledně nákupu plotteru:
Tisk max. 10 výkresů měsíčně, většinou A3, 3A4, 4A4,..., takže z role 297mm
Doposud jsem řešil EPSON WF-7610 - ruční řezání papírů, ruční vkládání, prostě katastrofa
Uvažuji o HP T120, nebo HP T520
 
Určitě by postačovala T120, ale četl jsem spoustu negativních recenzí (ovladače, hlučnost, špatná kvalita). Nemá HP-GL
 
T520 je sice o 10tis. dražší, ovšem v ceně je stojan, je rychlejší, moc recenzí jsem nenašel.... (takže ani negativních)
 
Canon jsem zavrhl z důvodu občasného tisku (někdy i více než měsíc netisknu)
Do starší mám strach. Automaticky to budou nové hlavy, nové náplně, riziko dalšího servisu, asi horší kvalita. Dobrý plotter nikdo neprodá, vždy to jsou stroje před smrtí...
 
Má někdo zkušenosti?
Předem děkuji za každou radu.
 
Zpět nahoru
Firestone Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 09.úno.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD 2016 LT
Stav: Offline
Bodů: 276
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Firestone Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.říj.2017 v 15:09
A proč zavrhovat rovnou Canon? HP má nějakou výhodu, že mu nezaschne hlava, když se nepoužívá? Jinak Canon bude i cenově o poznání výhodnější. Tedy investičně, provozně jsem si srovnání nedělal, což je chyba.

Upravil Firestone - 22.říj.2017 v 15:12
Zpět nahoru
Marda76 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 22.říj.2017
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
ACADLT2010
Stav: Offline
Bodů: 14
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Marda76 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.říj.2017 v 15:49
Děkuji za reakci.
Já bych Canon nezavrhoval, ovšem četl jsem nějaké zkušenosti, že vesměs odejde hlava současně s náplněmi, že má velkou spotřebu inkoustu při čištění trysek, atd...
Investičně nevidím vůbec rozdíl mezi HP T120 a Canon iPF670. Obě zhruba 19tis.
Podle recenzí (ne u nás) je iPF670 v mnoha ohledech lepší (rychlost, kvalita, větší zásobníky), ale třeba nová hlava 8tis. je fakt mazec.
Potřeboval bych prostě reálné zkušenosti někoho, kdo takový plotter používá....
Zpět nahoru
Firestone Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 09.úno.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD 2016 LT
Stav: Offline
Bodů: 276
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Firestone Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.říj.2017 v 16:47
Tak jestli to nebyl cenový rozdíl u vyšších modelů na větší role (A0). Ale spíš to bude možná tím, že jsme měli často model v rámci akce, kde byla cena citelně nižší, než alternativa od HP.
Není ten model T120 něčím okleštěn? Krom toho, že nemá standardně stojan? Mně to trochu přijde, jako taková větší hračka. Ale neměl jsem v ruce nikdy A1 plotr, ale vždy A0.
Ale že by odešla hlava současně s inkoustem, tak to určitě ne ;)

Hlava u Canonu je jedna na všechny náplně a HP používá sólo pro každou barvu. Otázka je ta životnost a kolik ml inkoustu snese jaká hlava a jak tedy vyjdou provozní náklady. Když teda neuvážíme další možný spotřební materiál (řemeny, větráky na podtlak, ...). My jedeme nějakou dobu na Canonu iPF 750 a velká spokojenost. Ale s předešlými modely bývaly problémy s hlavou. Ale od tohoto modelu bezva. Ale je pravdou, že jednou za cca 2.5 týdne pošlu menší úlohu, aby se vytiskla menší úloha k provětrání všech barev. Protože máme taky v tisku prostoje.

Upravil Firestone - 22.říj.2017 v 19:42
Zpět nahoru
Firestone Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 09.úno.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD 2016 LT
Stav: Offline
Bodů: 276
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Firestone Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.říj.2017 v 16:52
Každopádně kdyby byl zájem, tak jsem schopen dodat menší statistiku. Tím myslím kolik proteklo celkově ml za dobu používání hlavy vs. počet vytisknutých m2 papíru. Ale netiskneme žádné plakáty. Těch máme minimum. Spíš linie a šrafy.
Zpět nahoru
Marda76 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 22.říj.2017
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
ACADLT2010
Stav: Offline
Bodů: 14
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Marda76 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.říj.2017 v 17:09
Velice děkuji za zkušenosti...
mně totiž ani nejde o náklady na tisk, ale spíše spolehlivost. A tu, možná milně, čekám spíše u HP.
Tisknu jen stavební výkresy, a to fakt nárazově cca 1x měsíčně. Takže žádný extra požadavek na kvalitu tisku. V nějakých recenzích jsem se dočetl, že právě Canon před každým tiskem čistí trysky a padne na to spousta inkoustu, hlava dříve zasychá, navíc se údajně mění odpadní nádržka, která je díky stálému čištění pořád plná, atd... Ale jen tlumočím, co jsem se dočetl. Asi by mě trochu štvalo, kdybych na tisk výkresu spotřeboval 2ml inkoustu a na čištění 20ml...
Já dřív používal HP 500 42PS v práci několik let, tiskl jsem třeba jednou za půl roku a nikdy žádný problém.
Mám fakt dilemaErmm
 
Zpět nahoru
Firestone Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 09.úno.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD 2016 LT
Stav: Offline
Bodů: 276
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Firestone Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.říj.2017 v 17:48
Odpadní nádobka se rozhodně nemění nijak často. Není to zdaleka ani s jednotlivými násobky měněných náplní.
Před každým tiskem se taky hlava rozhodně nečistí. Má pevně daný cyklus kdy se automaticky prožene, to jo. Ale po kolika to netuším.

Pokud máte takhle tisk s velkou prodlevou, tak bych šel do HP. Vybavuji si pozitivní zkušenost známé, která takhle tiskla a měla cca 10 let starý model HP. Netuším, jak to HP umí dnes. Ale náchylnost na zasychání budou mít jak Canon, tak HP. Třeba to má HP lépe zvládnuté. Ale to by musel povědět někdo jiný...
Zpět nahoru
Marda76 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 22.říj.2017
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
ACADLT2010
Stav: Offline
Bodů: 14
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Marda76 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.říj.2017 v 18:40
Děkuji za radu.
Ještě se pokusím pohledat recenze ve světě...
Zpět nahoru
Peter Jirat Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD ->2017, Revit ->2018
Stav: Offline
Bodů: 3004
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Peter Jirat Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.říj.2017 v 18:58
Mám T520 v jedné z kanceláří, tiskne v pohodě, ale:
- hlava je společná pro všechny barvy, je potřeba ji alespoň 1x týdně nechat vytisknout demo výkres (mapu), aby se to pročistilo;
- neumí nesting
- má malou paměť, větší výkresy se musí nechat počítat v počítači.
- rychlost v pohodě.

Provoz není nejlevnější, dříve se daly používat ne-HP cartridge, po update firmware už to nejde, originální jsou více než 2x dražší..


Zpět nahoru
Firestone Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 09.úno.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD 2016 LT
Stav: Offline
Bodů: 276
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Firestone Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.říj.2017 v 19:33
Vida, tak už i HP jede na jedné hlavě. Teď jen jestli je to plus, či mínus. Děkuji za doplnění vzdělání a omlouvám se za mystifikaci v jednom z předešlých příspěvků.
Zpět nahoru
Marda76 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 22.říj.2017
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
ACADLT2010
Stav: Offline
Bodů: 14
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Marda76 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.říj.2017 v 19:49
Toho jsem si také všiml, že se prodává hlava jen jako sada na všechny barvy. Ovšem za méně než polovinu oproti Canonu.
 
Ten nutný tisk 1x za týden myslíte vážně? Vždyť na DJ500 jsem tisk klidně po půl roce úplně bez problémů :-(
 
Děkuji
Zpět nahoru
Firestone Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 09.úno.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD 2016 LT
Stav: Offline
Bodů: 276
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Firestone Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.říj.2017 v 19:55
Otázkou je, kolik tou hlavou od HP vydrží protéct ml inkoustu.
A s tím tiskem "udržovací úlohy" to máme podobně. Jako prevence. Ale to bereme jako nutné zlo, protože tiskneme nárazově a ne pravidelně. Mně se to teda vůbec nezamlouvá, to takhle uměle vydržovat, ale lepší, než mít problémy s hlavou.
Zpět nahoru
Marda76 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 22.říj.2017
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
ACADLT2010
Stav: Offline
Bodů: 14
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Marda76 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.říj.2017 v 19:58
To máte pravdu, lepší prevence než zbytečná investice....
Zpět nahoru
Firestone Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 09.úno.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD 2016 LT
Stav: Offline
Bodů: 276
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Firestone Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 22.říj.2017 v 20:18
Jinak záruka na hlavu u Canonu je v případě staršího modelu PF-03 (starší A0 modely) v objemu 4000 ml proteklého inkoustu. V podstatě tu samou hodnotu uvádí HP u svého T520 modelu (hlava C1Q10A). Ale jsou to všechno papírové hodnoty výrobců. Realita může být jiná.
Zpět nahoru
MILKA Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 09.bře.2005
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
AIS 2017/WIN10
Stav: Offline
Bodů: 314
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace MILKA Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2017 v 07:47
Máme pár měsíců Canon ipf610, zatím spokojenost. Čištění hlavy si řídí tiskárna sama a rozhodně to není při každém tisku. Kvalita dnešních tiskáren/plotrů je úplně jinde než dříve (bohužel). HP 500 jsme rušili po cca 16 letech...
Ve vašem případě 10ks/měsíc bych nekupovat nic. Nechte si výkresy tisknout v nějakém copycentru.
Milan Schwarz

TMW, a.s.

Dvůr Králové n/L
Zpět nahoru
Permonik Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 26.říj.2011
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
Fusion 360, AutoCad 360
Stav: Offline
Bodů: 389
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Permonik Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2017 v 12:21
Z finančního hlediska, by zvažoval určitě copycentrum. Na VŠ jsem tam chodil pravidelně a tisk v pohodě (U formátu A0-A2), menši jem tisknul na škole.

Při 10ks/ měsíc, i kdyby A3 ... tj. 30,- plus cesta, otázka jak daleko to mate.
1, cesta 0,5h jeden směr + navštěva centra = 1,5h krát třeba 500,-/ hod (beru cenu práce architekta, konstruktéra) = 650,- = 680,-/měsíc
2, cesta 1h = 2,5* 500 = 1250,-  -> 1280/měsíc

Plotr cca min 20 000 -> když nezapočtu náklady na tisk u plotru, tak se investice vráti:
1, 29 měsíců
2, 16 měsíců

ovšem plus čas udržby plotru atd... to bude více....

Já to řeším tak že A4 si tisknu na klasické tiskarně, a A3 na copycentru v obecním uřádě, který mám na konci ulice (i s tiskem pod 20minut)..... a taky tisknu tolik co vy, ted už meně....

Poznámka z praxe: Zatím (výjimka vš) jsem netisknul nic větši než na A3 (někdy se tiskla i A2 na formát A3, protože na dílně na stole není moc místa na velký výkres).



Ing. Tomáš Mlčák - Digitální prototypování, Konstrukce strojů a zařízení, Fotogrammetrie, Vývoj pásových jednotek
Zpět nahoru
Bonavox Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 28.led.2009
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
DDS CAD Electrical, ePLAN Electric P8, AutoCAD LT
Stav: Offline
Bodů: 101
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Bonavox Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2017 v 13:34
Než se starat o plotter, řešit zasychání, papíry, ořezy, skládání, ... tak mi mnohem smysluplnější rovněž vychází to poslat do copycentra, odkud to dostanu poskládané v balíčku. Bez starostí, a tipl bych si že i ve výsledku levněji, než kdybych se s tím vším musel ...

Osobně to dělám jako kolega v příspěvku přede mnou.
A4 na vlastní tiskárně (podle několikaleté statistiky cca 1100 stránek měsíčně), zbytek copycentrum.
Zpět nahoru
Marda76 Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 22.říj.2017
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
ACADLT2010
Stav: Offline
Bodů: 14
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Marda76 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 23.říj.2017 v 13:52
Pánové, vážím si vašich doporučení ohledně tisku v copycentru, ale potřeboval bych spíše poradit, jaký koupit základní plotter Smile
 
To je totiž stejné, jako přesvědčovat kupce automobilu, že výhodnější je jezdit vlakem a autobusem (kolikrát se vyplatí i taxi), nebo zájemci o bazén doporučit návštěvu koupaliště.... ono je to ale fakt levnější přeceWink
 
Přesto děkuji za reakci
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 2419:VIPTisk z AutoCADu na multi-roll DesignJet 1050C+ .
Tip 6570:VIPPodstatné urychlení tisku z Mapu a Civilu 2009.
Tip 2170:VIPJak vytvořit nástrojový panel s tlačítky pro přímý tisk na různé tiskárny?
Tip 8999:Při tisku z Revitu na HP Designjet T620 chybí vložené obrázky.
Tip 1927:"Unknown Error code 61185" při tisku na Oce plotter.
Tip 5726:GoPlot - dávkový tisk PLT a PRN souborů.


 Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,641 sekund.