Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě nás čte: 4580 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Dočasné modifikace

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Lukas Lepič Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 04.led.2014
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD2010
Stav: Offline
Bodů: 49
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Lukas Lepič Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Dočasné modifikace
    Zasláno: 26.říj.2017 v 23:48
Zdravím,
rád bych si při rýsování zapínal jen ty úchopové body body, které v daný moment potřebuju. Například uchopení kolmo. Mám na to nastavenou klávesu Shift + E, ale při stisku začnu akorát psát písmeno E. Zdá se, že možnost dočasné modifikace je úplně potlačena. Mohli byste mi prosím poradit, čím tuto funkcionalitu znovu zapnu?
Děkuju za rady.

Lukas
Zpět nahoru
johny Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 24.led.2006
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD Civil 3D 2016
Stav: Offline
Bodů: 1249
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace johny Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.říj.2017 v 09:02
TEMPOVERRIDES 1
Zpět nahoru
Lukas Lepič Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 04.led.2014
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD2010
Stav: Offline
Bodů: 49
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Lukas Lepič Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.úno.2018 v 09:48
Děkuju, přepnutím té proměné se to začalo chovat trochu slušně. Ale rád bych z toho vyždímal ještě trochu víc. Chtěl bych mít to dočasné přepnutí uchycování, během příkazu, zapnuté bez nutnosti držení kláves. Je to trochu nepohodlné mít roztažené prsty přes půl klávesnice. Navíc se mi taky stává, že při držení klávesy Shift a posunutí pohledu kolečem myši se mi začne model točit v prostoru. Což by asi šlo vypnout, ale stejně... Chtěl bych si zapnout chytání třeba ke středům a mít to tak dokud se nerozhodnu jinak nebo dokud neukončím příkaz.

Díky za odpověď.
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Online
Bodů: 17405
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.úno.2018 v 09:55
Všechna tato nastavení najdete v dialogu CUI. Ty "držené" jsou tzv. "Klávesy dočasných modifikací", ty "bez držení" se jmenují "Klávesové zkratky" (můžete použít např. transparentní uchopovací příkazy, nastavovat OSMODE, apod.). Jen se v tom pak musíte vyznat.
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio a.s. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
johny Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 24.led.2006
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD Civil 3D 2016
Stav: Offline
Bodů: 1249
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace johny Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.úno.2018 v 11:49
Původně odeslal(a) Lukas Lepič Lukas Lepič napsal(a):

... Chtěl bych si zapnout chytání třeba ke středům a mít to tak dokud se nerozhodnu jinak nebo dokud neukončím příkaz.

Těch možností jak řešit úchopy je v autocadu asi milion. Ale z mého pohledu není žádná z nich dost dobrá. Nebo v porovnání s microstationem.
Navíc to co chcete v zásadě nejde. Můžete mít nastavení jen pro další krok, nebo trvalé nastavení, které ale neskončí s ukončením příkazu.

Pro nejvíce přepínané úchopy je dobré vyhradit nějakou méně používanou F* klávesu. Já mám pro nejbližší F1, kolmý na F2. V CUI je jednoduché tomu přiřadit dočasné přepnutí, pro trvalé je třeba napsat trochu složitější makro, ale taky to jde.

Velmi rychlé dočasné přenastavení pro následující krok je také dát Shift+Pravé tlačítko a na klávesnici ťuknout jedno písmeno. Chce to trochu cviku, ale je to velmi rychlé. 
Tohle by šlo při troše hraní si v CUI udělat i pro trvalé nastavení, např pro CTRL+Pravé, kdy by vyskočil standardní OSNAP dialog, ťuknout jednu klávesu a OK myší...

A na závěr - mě osobně hrozně chyběla ta možnost si zapnout uchop (nebo jiný pomocník, např. trasování), a ukončit ho opravdu až s příkazem (např. zadání více bodů polyline). I toto se dá vyřešit, ale chce to už něco pro to udělat, to programování není úplně triviální (reaktory). Ale např. to trasování je pak opravdu radost používat (před tím jsem ho měl 10 let vypnuté aby se nepletlo ;-).


Upravil johny - 20.úno.2018 v 15:58
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Online
Bodů: 17405
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.úno.2018 v 13:05
Několik poznámek:
- ten Shift+E (nebo jinou kombinaci) je třeba chvíli přidržet
- nejlépe je asi použit kombinaci trvalého nastavení úchopu (UCHOP) nebo kombinace Ctrl+pravé tl. pro kontextové menu uchopení
- asi by nebyl problém udělat reaktor, který by trvalé uchopení (+VNASTAV 2) vypínal po ukončení příkazů (některých příkazů)
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio a.s. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
Lukas Lepič Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 04.led.2014
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD2010
Stav: Offline
Bodů: 49
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Lukas Lepič Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.úno.2018 v 18:40
Díky za tipy. To vybírání z nabídky po stsknutí Shift + Pravé na myši mi příjde v současné chvíli dostačující, ale nikde v názvech těch úchop. funkcí nevídím takovou tu nápovědu pomocí velkého písmena v názvu. Jak je tomu třeba u příkazů na command lajně. Je v tom nějaký fígl nebo mám postupně mačkat všechny klávesy a sledovat jaké se spouštějí volby? :D 

Nedávno jsem na téma přepínání úchopu vedl rozhovor s kolegou a ten mi říkal, že může být problém se spuštěním příkazu vytvořeného mnou v lispu během spuštěného jiného příkazu. Je to tak? S lispem už drobounké zkušenosti mám a chci se v něm naučit víc, jen bych nerad dělal něco, co ve skutčnosti udělat nejde.

Mohl bych vás poprosit o nějaký zdroj informací k reaktorům Johny? Papírový/digitální, je mi to jedno. Nikdy jsem o takovéhle věci v cadu ani neslyšel. 


Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Online
Bodů: 17405
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.úno.2018 v 19:02
Kontextové menu je prvek systémového UI, takže používá standard Windows - hotkeys jsou tedy podtržená písmena v jednotlivých položkách menu. Jde když tak upravit v CUI.

Pokud ve vašem LISPu měníte nastavení uchopení, může to mít vliv i n ahlavní příkaz.

K reaktorům viz např. http://www.cadforum.cz/cadforum/Vyvojove-prostredky-AutoCADu/System/Hlavni/frmHlavniSet.htm - VLisp > reaktory
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio a.s. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
johny Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 24.led.2006
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD Civil 3D 2016
Stav: Offline
Bodů: 1249
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (1) Poděkování1   Citace johny Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.úno.2018 v 20:22
V novějších windows jsou ta podtržítka defaultně vypnutá. Nechá se to zapnout v:
Ovládací panely\Usnadnění přístupu\Centrum usnadnění přístupu\Usnadnit používání klávesnice (w8.1)

Jinak když půjdete do CUI, tak tam to v definici Shortcut menu/Object snap cursor menu uvidíte uvozené znakem &.

V LISPu je třeba mít na paměti, že pokud používate autocadovské příkazy (command "_LINE" pnt)... tak při jakékoliv zadání bodu je pořád OSNAP aktivní (pokud je v ten moment zapnutý v autocadu) a může se něčeho chytit nepředpokládatelně (závisí třeba i na stupni zoomu). Čili v těchto případech je třeba OSNAP nějak vypnout. Buď (setvar 'OSMODE 0) nebo jednodušeji jen pro každý konkrétní bod dočasným módem "_none/nic"  (command "_LINE" "_none" pnt)

Co se týče reaktorů, pak je to určitě téma pro pokročilejší uživatele LISPu. Při neuváženém užití to může mít zásadní vliv na chod autocadu - reaktory běží furt. Ale seznámit se s tím o čem to vlastně je, je určitě dobré :)


Upravil johny - 20.úno.2018 v 21:37
Zpět nahoru
Lukas Lepič Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 04.led.2014
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD2010
Stav: Offline
Bodů: 49
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Lukas Lepič Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.úno.2018 v 21:50
S tím lispem a reaktory to bude ještě na dlouhou trať. Každopádně děkuju za rady a rychlé odpovědi ;)
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 1579:VIPJak zobrazit ve výkresu AutoCADu LT aktuální název souboru výkresu nebo datum poslední modifikace?
Tip 1014:VIPChybný datum modifikace výkresu pod Windows ME?
Tip 10775:VIPProč mi Nastran In-CAD zabírá stále více místa na disku?
Tip 9100:VIPSnadná externí modifikace iVlastností souborů Inventoru, bez Inventoru.
Tip 4289:VIPOddělení podnikového a uživatelského CUI menu AutoCADu.
Tip 1777:VIPJak snadno a spolehlivě zjistit (v AutoCADu i mimo něj), kdo naposledy uložil daný výkres (DWG soubor)?


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,453 sekund.