Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě čte: 2423 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum

NápovědaCAD diskuze

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit a dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Tvorba značek náčrtu

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
AdamR Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 22.srp.2017
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
AI 2016
Stav: Offline
Bodů: 18
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace AdamR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Tvorba značek náčrtu
    Zasláno: 15.lis.2017 v 14:05
Dobrý den.

Když vytvářím značky náčrtů, potřebuji použít i vlastnost Zadání s výzvou. Protože se mi v textu objěvují ale stejné vlastnosti, potřeboval bych, aby koncový uživotel zadal tuto hodnotu pouze jednou a ona se vypsala do všech polí a nemusel každé pole vyplňovat zvlášť, přestože má stejnou hodnotu a název.

Nemáte s tím někdo zkušenosti?

Díky,
AR


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 79428/2017-11-15_14h03_39.jpg


Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 16702
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Vladimír Michl Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.lis.2017 v 14:16
Můžete místo "Zadání s výzvou" odkázat na vlastnost modelu nebo výkresu a centrálně upravit tu (např. pomocí X-Tools).
Vladimír Michl (moderátor)
CAD Studio a.s. - www.cadstudio.cz
(podporu najdete na helpdesk.cadstudio.cz)
Zpět nahoru
AdamR Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 22.srp.2017
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
AI 2016
Stav: Offline
Bodů: 18
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace AdamR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.lis.2017 v 07:08
Dobrý den,

postup má být takovýto:

Kreslič vloží značku náčrtu do výkresu, poté mu vyskočí výzva, ve které jsou jednotlivé charakteristiky, které následně ručně dopíše.

Že se hodnoty opakují je způsobeno nutností mít značky ve výcejazyčných mutacích, to znamená, že jednou tu samou hodnotu doplňuje například do značky v české variantě a jednou do značky ve variantě anglické.

Předpokládám, že aby mohl být dodržen tento postup, nelze využít ani vlastnost modelu ani vlastnost výkresu, je tak?

Potřeboval bych pouze to, aby když má vlastnost s výzvou stejný název, tak aby uživateli stačilo vyplnit tuto vlastnost jednou a zapsaný parametr se nastavil na všech místech kde se tato vlastnost vyskyuje. Takže určitou propojenost v totžných (názvem i hodnotou) parametrech značky.

Děkuji,
AR
Zpět nahoru
masa1 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 25.led.2006
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
Inventor Profesional 2016
Stav: Offline
Bodů: 111
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace masa1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.lis.2017 v 12:38
Dobrý den.
Myslím že pokud je hodnota ve všech značkách na výkrese stejná, mohlo by to jak píše pan Michl, jít přes vlastnosti i bez XTools. Stačí v "iVlatnostech" využít standardní nebo si vytvořit uživatelskou vlastnost a tu pak ve značce namapovat.
Ve firmě mám se značkami trochu složitější problém. Do výkresu vkládáme například označení změny. To obsahuje verzi změny (a - z) a pořadové číslo změny (v jedné verzi mohu provést několik změn). Takže potřebuji mít na jednom výkrese tyto značky s hodnotami např. a1 - a15 a b1 - b23. Na tohle je šikovnější AutoCAD, kde mohu použít blok s atributy s předefinovanými hodnotami a přepisovat jen ty, které se mění. Umí něco takového Inventor?

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 1047/Zmena.jpg


Mašek
Zpět nahoru
AdamR Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 22.srp.2017
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
AI 2016
Stav: Offline
Bodů: 18
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace AdamR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.lis.2017 v 12:58
dobrý den,

děkuji za odpověď.

Vaším způsobem by to šlo řešit pouze v případě, že by byly ve stejných značkách stejné parametry - jak píšete. Toto ovšem nelze zaručit a je pravděpodobné, že se tyto značky budou vyskytovat v jednom výkrese, jejich uživatelské parametry se budou značku od značky lišit. Potřebuji tedy, aby byly parametry mezi sebou namapované pouze v rámci jedné značky.

Pro ilustrativní příklad:

Bude značka

Název - Číslo součásti: Číslo zboží
Název - Number of part: Číslo zboží

kde kurzívou psaný text je ten, který musí zapsat uživatel a tučný text je staticky vepsán do značky.

Tato značka se na sestavném výkrese bude vyskytovat ve 3 variantách:

112233 - Číslo součásti: P100
112233 - Number of part: P100

332211 - Číslo součásti: S200
332211 - Number of part: S200

998877 - Číslo součásti: Q300
998877 - Number of part: Q300

A zde se právě dostávám do problému, protože pokud bych do značky navedl iVlastnost, vždycky bude nabývat stejných hodnot v rámci jednoho výkresu/modelu.


-------------------------------------------------

Co se týče vaší otázky, nevím jestli vám přesně rozumím, ale pro změnové řízení se v inventoru používá klasicky značka revize a pro její popis revizní tabulka - do té lze přímo zapsat, čeho se změna týkala a lze zde i nastavit, jestli mají revizní značky nabývat hodnot "písmeno" nebo "číslo", popřípadě lze tuto tabulku vytvořit v AutoCADu a do inventoru pouze importovat.

AR


Zpět nahoru
masa1 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 25.led.2006
Lokalita: ČR (PL)
Používám:
Inventor Profesional 2016
Stav: Offline
Bodů: 111
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace masa1 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.lis.2017 v 15:00
Nešel by Váš problém řečit přes nový styl pozice?

Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 1047/pozice.jpg



Mašek
Zpět nahoru
AdamR Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 22.srp.2017
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
AI 2016
Stav: Offline
Bodů: 18
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace AdamR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.lis.2017 v 07:59
Dobrý den,

jak to myslíte?
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 888
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.lis.2017 v 11:18
Na to lze použít načrtnutou značku. Text v načrtnuté značce umí odkazovat i na hodnoty iVastností z modelu, ke kterému je "připojená" odkazem.
Potom budete mít dvě varianty značky CZ/EN a podle potřeby použijete tu, kterou potřebujete. Odkazovaná (zobrazovaná) hodnota bude potom vždy vycházet z modelu.
Zpět nahoru
AdamR Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 22.srp.2017
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
AI 2016
Stav: Offline
Bodů: 18
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace AdamR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.lis.2017 v 11:25
Tato varianta provedení ale vyžaduje, aby byla již v modelu, respektive v jeho šabloně, vložena konkrétní uživatelská vlastnost s konkrétní hodnotou, ne?
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 888
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.lis.2017 v 11:32
To ano, ale tak by to podle mě mělo být. Řešit takovéto informace jako statický text na výkrese je cesta do pekel.
Zpět nahoru
AdamR Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 22.srp.2017
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
AI 2016
Stav: Offline
Bodů: 18
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace AdamR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.lis.2017 v 11:46
Ještě mě napadlo, jak toto bude fungovat v případě, že budu mít na výkrese několik stejných značek, jejichž parametry budou ale různé.

V tomto případě dle mého názoru nastává problém, napadá mě pouze to, že budu mít v bance Značek náčrtů x variant každé značky a stejně tak v šabloně modelu předchystaných x uživatelských vlastností, které pak budu na parametry Značek náčrtů navádět.

Je to podle mě ale dost krkolomné řešení a mnohem jednodužší by bylo, kdyby šlo pouze namapovat parametry vzájemně v rámci jedné značky - odpadá tím minimálně riziko toho, že se modelář splete, prohodí si jednotlivé vlastnosti a jednotlivé parametry zapíše špatně.

Chtěl bych tuto knihovnu udělat relativně "blbuvzdornou", protože nikdo není dokonalý, a každý se někdy splete. V případě, že kreslič vyplňuje dané hodnoty rovnou do konkrétní značky, kterou následně ihned vkládá do výkresu, je podle mého názoru riziko chyby nižší, než když se daný parametr zadává do uživatelské vlastnosti modelu. Zároveň si myslím, že tato varianta zabere více času.
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 888
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.lis.2017 v 12:33
To už je podle mě spíš otázka implementace.
Proč by mělo existovat více stejných značek, které zobrazují jiné informace. To co jste poslal vypadá na jednu značku.
Zpět nahoru
AdamR Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 22.srp.2017
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
AI 2016
Stav: Offline
Bodů: 18
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace AdamR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.lis.2017 v 12:39
Původně odeslal(a) AdamR AdamR napsal(a):

dobrý den,

děkuji za odpověď.

Vaším způsobem by to šlo řešit pouze v případě, že by byly ve stejných značkách stejné parametry - jak píšete. Toto ovšem nelze zaručit a je pravděpodobné, že se tyto značky budou vyskytovat v jednom výkrese, jejich uživatelské parametry se budou značku od značky lišit. Potřebuji tedy, aby byly parametry mezi sebou namapované pouze v rámci jedné značky.

Pro ilustrativní příklad:

Bude značka

Název - Číslo součásti: Číslo zboží
Název - Number of part: Číslo zboží

kde kurzívou psaný text je ten, který musí zapsat uživatel a tučný text je staticky vepsán do značky.

Tato značka se na sestavném výkrese bude vyskytovat ve 3 variantách:

112233 - Číslo součásti: P100
112233 - Number of part: P100

332211 - Číslo součásti: S200
332211 - Number of part: S200

998877 - Číslo součásti: Q300
998877 - Number of part: Q300

A zde se právě dostávám do problému, protože pokud bych do značky navedl iVlastnost, vždycky bude nabývat stejných hodnot v rámci jednoho výkresu/modelu.


-------------------------------------------------

Co se týče vaší otázky, nevím jestli vám přesně rozumím, ale pro změnové řízení se v inventoru používá klasicky značka revize a pro její popis revizní tabulka - do té lze přímo zapsat, čeho se změna týkala a lze zde i nastavit, jestli mají revizní značky nabývat hodnot "písmeno" nebo "číslo", popřípadě lze tuto tabulku vytvořit v AutoCADu a do inventoru pouze importovat.

AR




Pro lepší vysvětlení použiju příklad, který jsem vypsal výše.

V tomto případě půjdě o sestavu, která se skládá ze 3 dílů.

Definice značky bude vypadat vždy stejně, čili:

Název - Číslo součásti: Číslo zboží
Název - Number of part: Číslo zboží

Ovšem v jednotlivých případech se její podoba bude měnit:

1. díl:

112233 - Číslo součásti: P100
112233 - Number of part: P100

2. díl:

332211 - Číslo součásti: S200
332211 - Number of part: S200

3. díl:

998877 - Číslo součásti: Q300
998877 - Number of part: Q300

toto je pouze ilustrativní příklad, je samozřejmé, že pro tyto informace bych použil kusovník a jednotlivé opozicování. Pro vysvětlení principu je to snad ale dostačující - kdyby ne, pokusím se to vysvětlit ještě jinak.

Díky.
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 888
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 20.lis.2017 v 13:01
Tak jsem to pochopil správně. V tomhle případě se jedná o jednu značku, která je připojená k různým součástem a jako taková přebírá informace z těch součástí.

Připojené souboryzipuploads/9996/PaG.zip
 
Jedno provedení je pro CZ druhé pro EN variantu
Zpět nahoru
AdamR Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 22.srp.2017
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
AI 2016
Stav: Offline
Bodů: 18
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace AdamR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.lis.2017 v 10:10
Dobrý den,

ne úplně. V příloze jsem trošku poupravil Vaši verzi dle toho, jak bych chtěl aby značky vypadaly - chtěl bych, aby obě jazykové mutace byly v jedné značce. Zároveň jsem doplníl příkladový tip, který dle mého názoru nelze vyřešit Vaší metodou.

Jako příklad jsem zvolil rozdílné lakování dvou ploch jednoho z dílů sestavy.


Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 79428/2017-11-27_10h03_36.jpg




Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 79428/2017-11-27_10h03_44.jpg



Značka má statickou část  a parametrickou část. Statická se nemění, parametrická ano.

1 strana:
Zde lakovat RAL 1000
Here paint RAL 1000

2 strana:

Zde lakovat RAL 2000
Here paint RAL 2000



Připojené náhledyPřihlaste se pro zobrazení plné verze - 79428/2017-11-27_10h03_52.jpg



V tomto případě si nemyslím, že bych byl schopný docílit "automatizace" parametrické části skrz uživatelské vlastnosti modelu, mýlím se?


Připojené souboryzipuploads/79428/Test.zip


Díky,
AR


Upravil AdamR - 27.lis.2017 v 10:13
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 888
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.lis.2017 v 11:45
no tak tohle opravdu nejde.
Zpět nahoru
AdamR Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 22.srp.2017
Lokalita: ČR (OL)
Používám:
AI 2016
Stav: Offline
Bodů: 18
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace AdamR Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 27.lis.2017 v 11:59
Ok, tak díky tedy za Váš čas a snahu. :-)
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 11569:Jak v Inventoru vytvořit výkres z fotografie součásti?
Tip 6301:Zakótování elipsy a eliptického oblouku v Revitu.
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 6760:Zvětšení velikosti kót v náčrtu.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,859 sekund.