Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy CAD Studio [www.cadforum.cz]
Česky Slovensky English Deutsch
Přihlášení:
▶ Registrace

 právě čte: 2398 
RSS tipy RSS kanál - CAD tipy
RSS diskuze RSS kanál - CAD diskuze

Diskuze Diskuzní fórum

NápovědaCAD diskuze

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit a dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru.
Fórum nenahrazuje technický support firmy CAD Studio - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

REFERENČNÍ DÍLY

 Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
rys-kt4 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor, PDSU 2016
Stav: Offline
Bodů: 180
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: REFERENČNÍ DÍLY
    Zasláno: 24.lis.2017 v 13:39
Zdravím s možná zvláštním dotazem.

Mám velkou sestavu technologie a potřebuji ji dokumentovat v podstatě po dílčích částech. Jedná se převážně o sestavy s potrubními díly a trasami.
Hlavně z důvodu automatizovaného výčtu a sečítání jednotlivých komponent do příslušného výkazu to prozatím činím tak, že díly, které jsou mimo danou část nastavím jako referenční a provedu sčítací procedury.
Pak ale toto musím udělat pro další oddíl a referenční díly přeznačit.
Pokud by to nebyly potrubní trasy, tak oddíly nadělím do podsestav a je to.
U potrubních tras toto ale jednoduše nejde, zejména proto, že na začátku nelze rozsah vůbec odhadnout, natož připravit podsestavy tras, nemluvě o změnách.

Otázka tedy zní, zda lze s referenčními díly zařídit něco jako jsou "pohledové reprezentace" a mezi nimi přepínat, nebo zda existuje inteligentnější způsob s ohledem na potrubní trasy.
Zachování projektu jako celku a tedy i jednoho stromu potrubních tras (Tube & Pipe Runs) je téměř podmínkou.



Upravil rys-kt4 - 24.lis.2017 v 13:54
Jan Binder
Zpět nahoru
EuroTec Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 06.říj.2004
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inventor 2016
Stav: Offline
Bodů: 289
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace EuroTec Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 24.lis.2017 v 14:23
Mělo by to jít vhodným nadefinováním Úrovní detailu..
Milan Denk

EuroTec JKR
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor, PDSU 2016
Stav: Offline
Bodů: 180
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.lis.2017 v 14:13
Děkuji za reakci, byl by to dobrý nápad, ale nejde, nebo to neumím?
(Zapsat různý stav referenčních dílů do odlišné úrovně detailu...)
Jan Binder
Zpět nahoru
maiklss Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 08.říj.2008
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 1253
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace maiklss Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.lis.2017 v 14:43
nedělíte trasy třeba po lomcích či  podle výskytu v místnostech?
Když můžu pomůžu:)
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor, PDSU 2016
Stav: Offline
Bodů: 180
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.lis.2017 v 14:57
Jde o to, že pokud nadělím trasy po tzv. stavebních celcích a do hlavního projektu přenesu, tak je nemohu v aktuálním projektu upravovat, ale každá část "routing" systému by se musela upravit ve svém projektu.
Zatím přeznačování nepoužívaných dílců jako referenční je dobré, bohužel ale není rychlého návratu. Ještě že existují procedury které umí referenční díly zvýraznit.
Jan Binder
Zpět nahoru
Navara Zobrazit panel
CAD Studio support
CAD Studio support
Avatar
CAD Studio a.s.

Přihlášen: 08.zář.2008
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor
Stav: Offline
Bodů: 888
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace Navara Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.lis.2017 v 18:02
Tohle je docela složitý problém, protože jak úrovně detailu, tak pohledové reprezentace nemají vliv na rozpisku. Ta se bere vždycky z hlavní reprezentace.
Tady je v podstatě jediná možnost a to obsloužit si export sám, nebo si vytvořit makro na nastavení vlastnosti referenční podle viditelnosti, ale to má ten nepříjemný důsledek, že to mění dokument sestavy. Což v prostředí správy dat není vhodné. Ale to makro na nastavení reference podle viditelnosti je mnohem jednodušší než vlastní export.
 
For Each occ  As ComponentOccurrence In ThisApplication.ActiveDocument.ComponentDefinition.Occurrences
 occ.BOMStructure = If( occ.Visible, BOMStructureEnum.kDefaultBOMStructure, BOMStructureEnum.kReferenceBOMStructure)
Next
 
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor, PDSU 2016
Stav: Offline
Bodů: 180
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 25.lis.2017 v 18:17
Dobrý večer a děkuji, přece jenom dobrý nápad. Použití pohledové reprezentace k označení částí (jednotlivých tras) jako referenčních makrem je přínos. Exporty jsou již pak jednoduché, protože jde pouze o výběr celých tras a ne jejich součástí. To by už bylo příliš.
Přece jenom inventor i s potrubím k zahození není ...



Upravil rys-kt4 - 26.lis.2017 v 12:20
Jan Binder
Zpět nahoru
rys-kt4 Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen
Avatar

Přihlášen: 21.lis.2011
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Inventor, PDSU 2016
Stav: Offline
Bodů: 180
Možnosti příspěvku Možnosti příspěvku   Poděkování (0) Poděkování0   Citace rys-kt4 Citace  OdpovědětOdpověď Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.lis.2017 v 10:37
On tento postup má ale ještě další výhody:
Použití pohledové reprezentace k označení částí dílů jako referenčních samozřejmě zabezpečí požadované správné počítání kusů (externí aplikací - kusy se pak propisují iVlastností do výkresu atd...) pro dílčí část projektu i exportované seznamy/kusovníky, ale lze takto projekt i velmi snadno nadělit na několik dílčích projektů při zachování plné funkčnosti dílů a potrubního systému.
Oproti kopírování projektu na dílčí a zreferenčnění či mazání nepotřebných dílů je toto komfortní postup. Navíc, pokud by se v dílčím projektu začaly mazat některé části potrubního systému apod., tak to vše zpravidla zhavaruje.

Vždy tedy lze dělat lépe a elegantněji ....

Jan Binder
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 11667:VIPBarevné zvýraznění referenčních součástí v sestavě Inventoru (několik možností).
Tip 10531:Jak zobrazit referenční součást sestavy ve výkresu jako vystínovanou?
Tip 9833:Skrytí souborů obsahového centra v rozpisce Inventoru.
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?
Tip 9476:Ukládání DWG kopie IDW výkresu pojmenované podle revize.
Tip 9951:iLogic pravidlo - kontrola ručního přepsání iVlastností.


 Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 0,563 sekund.