Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.000 registrovaných u nás, celkem 1.091.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
jirka64 ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 24.led.2008 Lokalita: ČR (OL) Používám: AutoCad 2000 LT Stav: Offline Bodů: 40 |
![]() Zasláno: 13.lis.2020 v 19:12 |
Nevím jestli se tady tak zeptat mohu - kdyžtak se omlouvám.
Autocad a podobné - vysvětlí mi někdo, jak se dělá - rozvržení na tisk. Mám v modelu půdorysy 1.NP, 2.NP...... ve skutečném měřítku. Potřebuji to rozdělit do jednotlivých layoutů na tisk + v každém layoutu mám mít nějaké razítko a popisy. Něco už s autocadem umím - nejsem začátečník.Potřebuji to vidět třeba po skype. Klidně za to zaplatím - domluvíme se.
|
|
![]() |
|
vbehun ![]() TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: Autocad R10 >> Autocad 2023 / altern. QCad Prof. Stav: Offline Bodů: 1247 |
![]() |
Přímo tady na web stránkách - záložka Školení/výuka
Příprava a tisk rozvržení (Horní menu vpravo nahoře - Tisk - Tisk z rozvržení) Upravil vbehun - 13.lis.2020 v 19:48 |
|
=^..^=
|
|
![]() |
|
Boleslav ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.led.2009 Lokalita: ČR (Pha) Používám: dříve Solidworks, teď Inventor Stav: Offline Bodů: 340 |
![]() |
To přeci není nic tak složitého. V rozvržení si ve výkresovém prostorou uděláte přes MPOHLED výřezy (pohledy), nastavíte jim měřítko a doplníte rámeček a razítko. Důležité je pochopit přepínání mezi výkresovým (kreslím jen do rozvržení) a modelovým (kreslím do modelu, zobrazení podléhá nastavenému měřítku) prostorem - tedy paperspace a modelspace.
|
|
![]() |
|
jirka64 ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 24.led.2008 Lokalita: ČR (OL) Používám: AutoCad 2000 LT Stav: Offline Bodů: 40 |
![]() |
To vím, že to nebude nic složitého, ale já to nevím vůbec.
Jak to vložit, jaké souřadnice... prostě vůbec nic. Jen jsem v prostoru s neznámým měřítkem a souřadnicemi a ztracen jako ve vesmíru. Dělám v autocadu už pár let, ale vždy jen v modelu a v měřítku přesně na tisk. Tzn. ne 1:1.
|
|
![]() |
|
vbehun ![]() TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: Autocad R10 >> Autocad 2023 / altern. QCad Prof. Stav: Offline Bodů: 1247 |
![]() |
Podstatné věci zde už byly řečeny: "Boleslav 13.11.2020 08:31"V rozvržení si ve výkresovém prostorou uděláte přes MPOHLED výřezy (pohledy), nastavíte jim měřítko a doplníte rámeček a razítko." --- "Jen jsem v prostoru s neznámým měřítkem a souřadnicemi ..." --- Měřítko ve výkresovém prostoru bude 1:1. Velikost rámečku nejlépe podle normalizované řady formátů (A4, A3, A2, A1, A0 nebo jejich prodloužené varianty). Levý dolní roh rámečku má souřadnice 0,0; pravý horní roh rámečku formátu A1 (594 × 841) pak má souřadnice 841,594. Přitom musíte trochu uvažovat (já vím, je to těžké) - výřez v daném měřítku se musí vejít na vámi požadovaný formát a musí zbýt místo na razítko, které umístíte dle svých zvyklostí do pravého dolního rohu rámečku (razítko v měříku 1:1). Také je třeba počítat s místem na legendu místností - pokud je na výkrese podlaží v modelovém prostoru. Pro půdorys a tabulku místností můžete použít dva různé výřezy. Půdorysy v modelovém prostoru se kreslí 1:1 (u stavařů 1 kreslící jednotka = 1 mm; silničáři používají 1 kreslící jednotka = 1 m). Pokud jste kreslil "jen v modelu a v měřítku přesně na tisk", je nutno tuto praxi co nejrychleji opustit. Představte si výřez jako okno ve výkresovém prostoru, kterým se díváte na model: pohled na model si můžete posouvat a zvětšovat/zmenšovat. Výřez vhodně umístěný na rámečku může mít i polygonální tvar, měřítko výřezu je pro stavební výkresy nejčastěji 1:50 nebo 1:100. Nastavený výřez nezapomeňte uzamkout a v modelovém prostoru nastavit proměnnou UCSFOLLOW na výchozí hodnotu 0, aby se vám negeneroval půdorys při každé změně USS. Rámeček a hranici výkresu dejte do různých hladin - pokud nechcete, aby byla na výkrese vidět hranice výřezu, dejte ji jako netisknutelnou. Jestliže chcete mít nějaký bod v modelovém prostoru přesně na jistém místě ve výkresovém prostoru, použijte příkaz ALIGNSPACE. Toť vše. Upravil vbehun - 15.lis.2020 v 15:21 |
|
=^..^=
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,352 sekund.