Diskuzní fórum a databáze tipů a utilit pro AutoCAD, Inventor, Revit a další produkty Autodesk - od firmy Arkance Systems [www.cadforum.cz]
CZ | SK | EN | DE
Přihlášení
či registrace
   právě nás čte: 9655 
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

 

NápovědaCAD diskuze, rady, výměna zkušeností

 
CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion 360, 3ds Max a s dalšími CAD aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy Arkance Systems (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.cadstudio.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoDigitální model budovy Revit nebo jiny CAD?

 Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv
Autor
k.karel Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 15.říj.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
I11
Stav: Offline
Bodů: 16
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Digitální model budovy Revit nebo jiny CAD?
    Zasláno: 15.říj.2006 v 23:11

Nejsem stavař, ale strojař zhýčkaný Inventory a jinými CAD nástroji v kterých lze vytvořit návrh stroje se vším všudy.

Rád bych si postavil dům a hledám nástroj v kterém budu moc vytvořit digitální mode svého domu od základů až po poslední zásuvku a rozmístění čidel alarmu. Jde mi o to zda existuje stavební CAD v kterém by bylo možné vytvořit architektonický návrh, vyřešit v detaily pro prováděcí projekt, zakreslit vzduchotechniku a ostatni TZB. Přičemž by onen sw uměl vytvářet materiálové soupiský všech použitých materiálů, 2D vykresovou dokumentaci, ale přeba i 3D visualisace vzduchotechniky, elektro rozvodu atd.
Je takovým programem REVIT?
 
Můžete někdo porovnat Revit 9 a ArchiCAD 10 tak abych si udělal předstabu o výhodách a možnostech toho kterého programu.
 
Děkuji.  
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 6187
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.říj.2006 v 10:03
Řeším podobný problém, proot jsme se rozhodl vyzkoušet studentské verze (co do funkčnosti srovnatelné s verzemi plnými) následujícíh programů: Autodesk Architectural Desktop 2007; Autodesk Revit 9; ArchiCAD 10. Jedná se o pouhý pvní dojem, proto bych nerad aby mě zkušení uživatelé těchto programů neukamenovali :)
 
Autodesk Architectural Desktop
K prvně jmenovanému; stálice na stavařském poli, ovšem občas jeho náročnost postupů a drobné chyby v jednotlivých verzích obsažené jsou takového ráz, že než se člověk naučí efektivně využívat jeho možností (pracoval jsme s ním 1/2 roku a stejně si myslím, že aby člověk řekl, že umí obstojně používat ADT, tak potřebuje roky alespoň 2), tak stejně Autodesk pravděpodobně jeho podporu ukončí. V současné době je totiž vidět trend, kdy se všechen vývoj a budoucnost soustředí na Revit.
 
Autodesk Revit
Revit je o poznání zajímavější a intuitivnější na ovládání, ale... je na něm poznat, že mouchy se teprve vychytávají i když je to již jeho 9 verze. Navíc i když je ovládání intuitivní, tak přeci jen mi chybí větší rozlišení plochy pomocí obrázkových ovládacích prvků.Výhody a nevýhody:
+ intuitivní ovládání
+ nativní podopora a spolupráce s výkresy DWG
+ budoucnost v zabudovatelnosti aplikací pro jednotlive profese; viz verze Revitu pro TZB a betonáře a možná provázanost
- Velké naroky na PC (mám 1GB DDR, vím není to moc, ale když to zabere 80%, tak to trošku překvapí)
- Více textových ovládacích prvků
- Oproti ArchiCADu málo knihovních prvků
-  Není standardně dodáván v lokalizované verzi )lokalizaci lze dokoupit za cca 700 Kč)
 
ArchiCAD
Jeden z prvních CADů, který přišel s principem virtuální budovy a je to na něm poznat. Odladěné uživatelské rozhraní, ovládání a velké množství volně dostupných knihovních prvků. Abych řekl pravdu, dělalo se mi s ním lépe než s Revitem a to i přesto, že raději rýsuji v AutoCADu.
Výhody a nevýhody
+ Česká lokalizace
+ Výborné ovládání
+ Možnost dokoupení nadstaveb pro TZB a betonařinu
+ Množství volně dostupných knihovních prvků
+ Rychlost zpracování 3D modelu
- spolupráce s DWG
- více se tento program profiluje pro architekty než pro profesmany
 
Závěr: Ať už se rozhodnete pro jakýkoli program, tak vězte, že všechny výkresy v něm neuděláte a i kdyby ano, tak pracnost bude neúměrná výsledku. Typickýjm příkladem je např. výkres krovu, kdy na atypickou střechu napasovat krov tak aby to sedělo ve 2D i 3D je někdy až nemožné a je jendo zda používáte ArchiCAD, Revit, ADT nebo CADKON. Navíc některé profese zmáknete daleko rychleji v AutoCADu než v 3D modelářích. ALe holt to už je úskalí kreslení 2D a 3D.  Mylsím, že pro Architekty a studii to más smysl a ušetří to hodně práce, ovšam na detaily a jednotlivé rpofese bude ještě nějaký čas lepší zůstat u AutoCADu.
Zpět nahoru
Jiří Plávek Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 10.říj.2004
Lokalita: ČR (LB)
Používám:
Revit
Stav: Offline
Bodů: 134
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.říj.2006 v 11:03
Také jsme zkoušeli Archicad, ale nakonec jsme se rozhodli pro Revit. Co nám na Archicadu vadilo bylo hlavně to že se komplikovaně vytváří nebo v případě Archicadu spíš programují bloky a že nepracuje správně s formátem DWG. Je pravda že je ke stažení hodně bloků už hotových, ale když chcete vytvořit nebo doplnit něco vlastního, je to strašně složité. To v Revitu si rodinu přidám nebo upravím docela snadno. K Archicadu se taky musely přikupovat moduly, které Revit už má v tom základním balíku. A ještě myslím neuměl úplně asociativitu. Když se něco změnilo v projektu, musel si člověk vzpomenout a spustit aktualizaci. To je možná ale důvod proč byl Archicad pocitově trochu rychlejší než Revit.
Jinak jsou ty programy dost podobné. Jestli ale znáte Inventor nebo Autocad, asi bych zůstal u Revitu od Autodesku.

Jinak moc nesouhlasím, že ve 2D se něco zmákne rychleji. Napoprvé to možná nakreslíte trochu rychleji, ale ve chvíli kdy to potřebujete opravit nebo změnit a nevím jak u vás, ale u nás zákazník mění pořád něco, tak už 3D model upravíte i s výslednými výkresy podstatně rychleji než byste upravoval ručně všechny 2D pohledy.
Zpět nahoru
koutnak Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 20.bře.2006
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
ACAD 2013; Cadkon+ MEP 2018
Stav: Offline
Bodů: 474
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.říj.2006 v 11:30
Můj příspěvek sice přímo nesouvisí s původním dotazem, ale možná řeším podobný problém. Zatím pracuji s LT, ale protože zvažuji pořízení 3D nástavby pro projektování VZT (VzProCAD), budu muset přejít na plný AutoCAD. Pro tento přechod bych rád využil současné akce"Mimořádně zvýhodněný přechod z AutoCADu LT na profesionální CAD aplikaci". A protože se tato akce netýká "holého" AutoCADu ale jen přechodu na ADT či Revit (a další, pro mne nepoužitelné aplikace) ptám se zkušenějších: Mám si vybrat ADT nebo Revit? S ADT mám jakous takous zkušenost (myslím tím dwg komunikaci se stavařem), ale o Revitu a jeho možnostech komunikace s 2 nebo 3D výtvory z AutoCADu nevím nic. Vím že Revit existuje i ve verzi pro TZB, ale zatím jen v US a kdo ví jestli se Autodesku bude chtít pro "pár" topenářů a dalších profesmamů dělat evropskou nebo dokonce českou verzi. Protože ADT i Revit obsahují i AutoCAD, který já potřebuji, je to možná jedno co si pořídím, ale raději bych nějakou perspektivní "větev" CADu.
Radim Koutňák
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 21434
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.říj.2006 v 11:44
"Nejholejší" AutoCAD získáte v Revit Series - to je balíček standardního AutoCADu s Autodesk Revit Building. Revit je pro Autodesk hlavní stavařská aplikace takže perspektivní větev to určitě je.
TZB je dnes u Autodesku zastoupeno jednak aplikací Building Systems a jednak Revit Systems (a nedávno Autodesk koupil aplikaci RoCAD).
Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
Rudolf Vyhnalek Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 20.čer.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD2007, ADT + CADKON DT, Revit 9.1
Stav: Offline
Bodů: 89
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.říj.2006 v 11:47

muj nazor je, ze se v budoucnu bude podporovat jen Revit, ADT se stane mrtvym produktem. Ma spoustu chyb a nese si s sebou neduhy predeslych AutoCADu jako je napr. nestabilita. Revit je produkt postaveny na jinem, podle meho nazoru lepsim zaklade. Co se tyce podpory, myslim, ze zatim to tak horke neni. Brzy ale bude. Jak je videt i na tomto foru uzivatelu a dotazovatelu je cim dal vice. A s vetsim poctem uzivatelu poroste tlak i na prodejce a vyvojare u nas cili i v USA.

Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
Avatar
Arkance Systems

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Dodáváme produkty Autodesk
Stav: Offline
Bodů: 21434
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.říj.2006 v 12:09

ADT se určitě nestane "mrtvým" v dohledné budoucnosti (jeho vývoj pokračuje), nicméně Revit je hlavní AEC aplikace Autodesku.

Uživatelů Revit opravdu přibývá velmi rychle, například se ve světě prodá čtvrtletně už více licencí Revitu než Inventoru.

Vladimír Michl (moderátor)
Arkance Systems s.r.o. - www.arkance-systems.cz
(podpora viz hd.cads.cz)
Zpět nahoru
Rudolf Vyhnalek Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 20.čer.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
AutoCAD2007, ADT + CADKON DT, Revit 9.1
Stav: Offline
Bodů: 89
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.říj.2006 v 13:14
ja vim, podpora ADT je prislibena, ale mam pocit, ze vetsina uzivatelu ADT casem prejde k Revitu a pokud bude produkt mene a mene pouzivan, nebude nutnost jej dale podporovat. Samozrejme tohle nenastane pristi rok, ani za dva roky... na druhou stranu, predikovat vyvoj a podporu software je celkem loterie :). byl to muj osobni nazor :)
Zpět nahoru
Petr Bláha Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 27.čer.2005
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
AutoCAD R14=>2021 CZ, Revit B/A 7.0=>2021 CZ
Stav: Offline
Bodů: 571
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.říj.2006 v 13:34
Sohlasil bych spíše s panem Michlem, ale z trochu jiných důvodů. ADT bude ještě dlouho aktuální hlavně obchodně (jako SW nebyl aktuální nikdy, je to dosti rozporuplná aplikace), protože aby si Autodesk zabil jednu ze svých slípek, která pořád nese vajíčka, to by byl blázen. Buhužel to zabírá vývojové kapacity a prostředky, které by se mohly vrhnout do jiných produktů.

Například si myslím, že jeden z důvodů vytvoření nového 3D modeláře pro AutoCAD 2007, je právě snaha o udělání lepšího AutoCADu jako základ pro vertikální produkty (např. ADT), aby se udržely při životě.

Vývoj Revitu Building (stavařský) již delší dobu lehce stagnuje, protože se podle mě věnují vývoji Structure a Systems a na Building nemají čas. Možná se mýlím, ale připadá mi to tak.

Jinak k tomu, že se ArchiCAD dobře ovládá, tak o tom se dá hovořit až od verze 9, protože před tím to bylo spíše neergonomické, než-li "Výborné ovládání". Hodnocení + a - od PepaR je myslím celkem správné. Pochvalou vývojářům ArchiCADu je, že udělali od verze 8.1 za pár let obrovský kus práce a vylepšení. O tomto tempu vývoje si Autodesk může jen nechat zdát.

Upravil Petr Bláha - 16.říj.2006 v 13:36
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 6187
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.říj.2006 v 14:29
Původně odeslal(a) Jiří Plávek Jiří Plávek napsal(a):

Jinak moc nesouhlasím, že ve 2D se něco zmákne rychleji. Napoprvé to možná nakreslíte trochu rychleji, ale ve chvíli kdy to potřebujete opravit nebo změnit a nevím jak u vás, ale u nás zákazník mění pořád něco, tak už 3D model upravíte i s výslednými výkresy podstatně rychleji než byste upravoval ručně všechny 2D pohledy.
Ano částečně máte pravdu, viz výpis prvků a následná provázanost na další výkresy. Možná ten krov byl špatný příklad, i když na druhou stranu, někdy udělat nějakou atypickou střechu ve 3D je docela náročné. Ale stejně mi nikdo nevymluví, že na detail, betonářské výkresy apod. nebudu šahat po holém AutoCADu.
Zpět nahoru
k.karel Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 15.říj.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
I11
Stav: Offline
Bodů: 16
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.říj.2006 v 21:38

Koukám, že do strojařské "dokonalosti", kdy lze celý i poměrně komplikovaný stroj vyprojektovat pouze digitálně mají stavařské CAD programy poměrně daleko.  To je má představa, kdy architekt předá digitální model budovy projektantovy elektro a ten do stejného modelu zakreslí své dráty atd. tak ujetá?      

Zpět nahoru
koutnak Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel
Avatar

Přihlášen: 20.bře.2006
Lokalita: ČR (MS)
Používám:
ACAD 2013; Cadkon+ MEP 2018
Stav: Offline
Bodů: 474
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 16.říj.2006 v 23:01
Původně odeslal(a) k.karel k.karel napsal(a):

...  To je má představa, kdy architekt předá digitální model budovy projektantovy elektro a ten do stejného modelu zakreslí své dráty atd. tak ujetá?      



Není ujetá, ale v současnosti je nerealizovatelná. Nejen že není k dispozici příslušný nástroj, ale ani si - alespoň zatím - nedokážu představit, že by si elektrikář pořídil 3D sw, aby v něm tahal své dráty. Elektrika je, alespoň dle mého názoru, především práce ve 2D, protože kromě poměrně jednoduchého (bez urážky) kreslení rozvodů, jde především o schémata různých rozvaděčů, apod. A to je 2D.
Radim Koutňák
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager
Avatar

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 6187
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 17.říj.2006 v 00:46
Ještě k té "strojařské" dokonalosti :) Záběr stavebních profesí je trošku širší a rozmanitější a je težké, ba řekl bych i zbytečné učit (jak již uvedl p. koutnak) elektřikáře učit se 3D systém či jej tlačit do tohoa by si jej pořídil, když potřebuje zakreslit pouhá schémata. V praxi to vypadá tak, že Architekt vyhodí ze svého 3D modelu výkresy pro další profese většinou ve 2D podobě a oni na nich pracují. Problém a úskalí je však v tom když se něco změní, tak už je to horší, nikdo neví, kterou verzi má :) Oproti tomu ve strojařině moc konkurenčních programů není a většinou to vyhrává Inventor...
Zpět nahoru
Petr Bláha Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 27.čer.2005
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
AutoCAD R14=>2021 CZ, Revit B/A 7.0=>2021 CZ
Stav: Offline
Bodů: 571
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.říj.2006 v 09:32
Strojařské produty (Inventor, Catia, UGS) znám sice opravu jen od pohledu a proklikání se v nich pár hodin, ale ta zmiňovaná "strojařská dokonalost" asi nebude tak dokonalá. I tady ve foru lze najít příspěvky, které zrovna neoplývají nadšením z tvorby a tisku následné výkresové dokumentace třeba v Inventoru.
Zpět nahoru
k.karel Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 15.říj.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
I11
Stav: Offline
Bodů: 16
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.říj.2006 v 15:36
Dokonalost jsem uvedl v uvozovkách Smile, ale je faktem, že principielne v Invertoru, a to je proti Catii a podobným docela hračka, lze celý stroj navrhnout v3D a to od svaru po tazeni nejakého kabelu nebo hadice.
Ono je otazkou zda eletrikar a ostatni TZB potžebuji nebo nepotřebuji 3D CAD. Na zapojeni rozvaděče nejspiše ne, ale na kabely, kabelové lávky, rozvaděče atd. se jednoznačně užijí. O topení a ostatních trubkách ani nemluvě. Nicméně by tu měl být další pohled, na věc a to ve výsledku kompletně vyprojektovaná 3D budova , která se užije na to , když mi architekt v 3D zruší zeď v které ja tahal dráty a jaksi mi to nikdo neřekl.
I když strojar tak jsem se již hodnekrat setkal s situlaci, kdy nam dodane 2D výresy a skutečnost na stavbě byly dve naprosto rozdilné věci. Na větu "vy máte ještě starou verzi" jsem alergický.  
Dal tu je pohled investora, kdy ja jako investor bych dnes jiz pozadoval dodat kompletni stavebně technickou dokumentaci v jednom balíku ideálně jako 3D model. Neco nejde, mrknu na 3D model a vidim kudy vsude mi onen kabel vede.
 
Zpět nahoru
Petr Bláha Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 27.čer.2005
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
AutoCAD R14=>2021 CZ, Revit B/A 7.0=>2021 CZ
Stav: Offline
Bodů: 571
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.říj.2006 v 17:15
Původně odeslal(a) k.karel k.karel napsal(a):

Dal tu je pohled investora, kdy ja jako investor bych dnes jiz pozadoval dodat kompletni stavebně technickou dokumentaci v jednom balíku ideálně jako 3D model...

No investor má většinou úplně jiné požadavky a starosti ... raději ani nechtějte vědět jaké. Ti osvícení co dokážou pochopit i výhody takovýchto věcí a chtějí se tím zabývat jsou opravdu vzácností ... pokud vůbec existují. Myslím ve stavařině, strojařinu neznám.
Zpět nahoru
k.karel Zobrazit panel
Nováček
Nováček

Přihlášen: 15.říj.2006
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
I11
Stav: Offline
Bodů: 16
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.říj.2006 v 21:12
Ve strojařině jde o relativně běžnou praxy, i když jak v kterém oboru, Máme holt výhodu  v CNC stojích a bylo by docela divné vyprojektovat, převést na papír, z papíru pak do CNC.
Asi jsem předběhl dobu nebo jsem přesvícený investor, chystám se svému projektantovy do všeho kecat a ještě mám představu, mít svůj dům i jako 3D model i s těmi rozvody.
Stejně na mě koukali i na letošním ForArchu, když jsem se zmínil,že chci do obvodového pláště 20cm EPS a já naiva sí myslel,že myslící člověk ani jinak stavět nemůže a nestavi...
Zpět nahoru
Petr Bláha Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 27.čer.2005
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
AutoCAD R14=>2021 CZ, Revit B/A 7.0=>2021 CZ
Stav: Offline
Bodů: 571
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.říj.2006 v 22:26
No tak když už chcete jít i takto s dobou, tak 20cm je technologicky moc tlustá vrstva ... to bych neviděl jako ideální a EPS na zateplování je z moderního i technického pohledu přežitek.
S těmi moderními metodami a technologiemi také často narážím a hlavně u výrobců. Sice v materiálech deklarují kde co a jak všechno umí, ale když potřebujete něco na stavbu, tak je problém s dodáním a koukají na vás jak na blázna, co to po nich chcete.

Upravil Petr Bláha - 18.říj.2006 v 22:28
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 13393:Odkud bere Spacemaker (Forma) výšková data okolního terénu?
Tip 5514:Statika pro CAD modely.
Tip 10648:Změna orientace IFC modelu z Inventoru pro Revit.
Tip 8027:Rendering v Autodesk Vasari hlásí nedostatek paměti.
Tip 10887:Máme odevzdat projekt ve formátu .BIM? Jak jej uložit?
Tip 9208:Podpora Revit souborů v Inventoru.


 Odpovědět Odpovědět Stránka  12> archiv

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel



Stránka byla vygenerována za 3,805 sekund.