ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Přes 123.000 registrovaných u nás, celkem 1.129.000 registrovaných (CZ+EN). Tipy pro AutoCAD 2027, pro Inventor 2027 a pro Revit 2027. Nový Kalkulátor nosníků, Spirograf generátor a Regresní křivky v sekci Převodníky. Kompletní příkazy a proměnné AutoCADu 2027.
Konference CADfórum 2026 - automatizace navrhování
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na emea.support.arkance.world
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenočástečně neuchopitelné oblouky

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.říj.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2026
Stav: Offline
Bodů: 2591
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: částečně neuchopitelné oblouky
    Zasláno: 01.lis.2006 v 16:16
Situace: mám zaměření , v němž jsou některé úseky (okraj vozovky) nakresleny z oblouků. Ty jsou však prostorové, tzn. že počátek, konec i střed mají z-souřadnici a také normály mají své hodnoty.
Výsledek je pak ten, že mi z úchopů funguje pouze _END a _MID.

Když se pokusím tyto entity "splácnout" do 2D (přes Flatten.lsp nebo zero-z.lsp), "odběhnou někam k Neumětelům", jako ten Šemík Cry
Stejná situace nastane, když se pokusím použít Arc2lin.lsp (abych to převedl na křivky či úsečky

Napadne někoho, co by s tím dalo dělat ?  Díky
J. Mantlík

Zpět nahoru
topocad Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Lokalita: Czech Republic
Používám:
AutoCAD/Civil3D 2007-23
Bodů: 113
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.lis.2006 v 18:01
A jake jsou to "entity" ty oblouky?
Zpět nahoru
BenaCZ Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 02.říj.2006
Používám:
AutoCad2007
Bodů: 60
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 01.lis.2006 v 20:22
Zkuste si udělat makro pro přesun do z=0 (jedno je pro přesun všeho, druhý jen pro výběr)

[FlattenSel]^C^C_UCS;;_select \_move _p;;0,0,1e99;;_move _p;;0,0,-1e99;;

[FlattenAll]^C^C_UCS;;_move _all;;0,0,1e99;;_move _all;;0,0,-1e99;;_chprop;_all;;_thickness;0;;

Třeba to půjde... Bena
Bena
Zpět nahoru
artap Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 13.čvc.2006
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
Autodesk MAP 3D 2020
Bodů: 240
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.lis.2006 v 08:35
Proč tolik složitosti? Já bych si dal jen vyfiltrovat výběrem všechny oblouky a hromadně jim všem změnil Z = 0.
Petr Pátra

Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.lis.2006 v 09:40
Vážení
Děkuji Vám za Vaše návrhy. Ale jak jsem psal rovnou, zkoušel jsem je, než jsem to ventiloval sem. Takže:

1) při výpisu se entity tváří, že jsou oblouk - bohužel  prostorově natočený. např.
ARC       Hladina: "zam_vozovka"
                            Prostor: Modelový prostor
                   Barva: 7 (bílá)    Typ čáry: "DLEHLAD"
                   Index = dfc
             střed bod, X=-754135.108  Y=-1045988.074  Z=  388.102
            rádius   327.746
Směr vysunutí relativně k USS:
                   X=   -0.010  Y=    0.003  Z=    1.000
            délka    97.241
             celkový úhel 18.8882g

2) přes vlastnosti mi to dovolí změnit pouze z souřadnici středu, nikoliv i krajních bodů
3) stejně tak mi nepovolí změnit normálu - směr vysunutí k USS
4) jakýkoliv posun kamkoliv nevede k žádanému výsledku - entita se "nekontrolovaně" posune úplně jinam
5) totéž platí o jakémkoliv pokusu o "zplacatění" do z=0
6) pokud nakreslím oblouk z počátečního bodu stávajícího "oblouku" do jeho koncového bodu. vykreslí se "spořádaně" ve vodorovné rovině s výškou z= z prvního bodu, normály 0,0,1.
7) Řešením pro půdorys  nebo "klasický" postup je tedy překreslit ručně všechny obdobné oblouky podle bodu 6) - pokud bude čas.

Ale co s tím budu dělat, když bych to chtěl řešit v Civilu? Anebo pokud bych se potřeboval chytit přesně na čáru ?
J. Mantlík

Zpět nahoru
musil Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 03.srp.2005
Lokalita: ČR (VY)
Používám:
Cad 2002LT EN
Bodů: 162
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.lis.2006 v 10:00
A nešel by oblouk nově překreslit? Pak by možná byla lepší manipulace s z osou. 
Zpět nahoru
Vladimír Michl Zobrazit panel
Moderátor
Moderátor
ARKANCE

Přihlášen: 09.zář.2004
Lokalita: ČR (JČ)
Používám:
Implementujeme řešení Autodesk
Bodů: 22207
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.lis.2006 v 10:24
Problém bude zřejmě v kombinaci velkých souřadnic (JTSK) a malého natočení USS (problém numerické stability). Zkusil bych přesunout vše k počátku (_MOVE), zplacatit a pak přesunout zpět do JTSK pozice.
Vladimír Michl (moderátor)
ARKANCE CZ - arkance.world
(podpora viz emea.support.arkance.world)
Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.lis.2006 v 10:56
ad Musil: Když by byl ten oblouk jeden, neřeším a překreslím (viz moje minulá reakce). Je jich víc .... A stejně z nich povinné hrany neudělám, takže na Civil zase zapomenu

ad Michl: nepomohlo. Přesunul jsem to velmi blízko k 0,0, použil flatten a výsledek je ten, je počáteční bod jednoho oblouku má souřadnice -6E+65, -4E+81,0. A každý oblouk je samozřejmě někde jinde

No nic, děkuji všem za snahu a "házím ručník do ringu" Cry
J. Mantlík

Zpět nahoru
artap Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 13.čvc.2006
Lokalita: ČR (SČ)
Používám:
Autodesk MAP 3D 2020
Bodů: 240
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 02.lis.2006 v 13:41
Pak už jen zkusit malou znouzecnost. Uložit jako DXF a načíst zpět do DWG.
Petr Pátra

Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 07.lis.2006 v 13:03
Pro informaci ostatním závěry z řešení problému přímo s p. Michlem (s jeho souhlasem) po zaslání problémových entit:

p. Michl
aha, ale ten výkres není z AutoCADu, ale zřejmě z Civil 3D
tam se mohou některé funkce chovat odlišně (vlivem reaktorů a custom objektů) a to je zřejmě i tento případ
namátkou jsem zkusil Flatten na jeden z oblouků (s vlastním USS) a převedl se zdá se správně na 2D elipsu (viz červený úsek)

JM.
Je pravda, že mám nainstalovaný Civil, nicméně bohužel jsem se ještě nedostal k tomu, abych jej jako Civil využíval.
Z čeho pochází původní zaměření, nevím. Navíc je minimálně ze dvou zdrojů. Nepředpokládám ale, že by to zrovna geometři dělali v Civilu.

Tak jsem ten soubor, co jsem Vám poslal, uložil přes "exportovat do aplikace AutoCAD". Otevřu-li ho v Civilu, chová se úplně stejně, jako předtím.
Otevřu-li ho v Acadu 2004, lze použít flatten a "splácnout to do nuly" - stanou se z nich elipsy v 0. Uložím v Acadu2004. Načtu do Civilu a jsou najednou též elipsy v 0. Tím je problém pro tuto chvíli (tedy 2D - pokud s tím nebudu chtít pracovat dále v mém Civilu "jako v Civilu") vyřešen. Pro povinné hrany v Civilu to asi bude znamenat (ručně) převést elipsovité oblouky na 3D polyline (nebo snad mohou být povinné hrany ve 2D?)

Aha, takže zase nějaká "mírná nekompatibilita" mezi academ a jeho vertikálními aplikacemi, o které se člověk nikde nedozví. Pokud podlehneme nabídkám a nakonec budeme mít ve firmě jen vertikální aplikace a k tomu nějaká LT, tak máme smůlu.
J. Mantlík

Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 2769:Umí Inventor načíst velkou sestavu jen částečně a ušetřit tak paměť?
Tip 2964:VIPJak vytvořit poloprůhledné celobarevné výplně (šrafy)?
Tip 12010:Co znamená částečně asociativní kóta?
Tip 4079:VIPZlepšení hladkosti oblouků v DWF publikovaném z Inventoru.
Tip 750:VIPPři rozložení bloku se namísto kružnic a oblouků vytvoří elipsy a eliptické oblouky.
Tip 7331:Poloprůhledné výplně mi při tisku zcela překrývají kresbu.

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,266 sekund.