ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 119.000 registrovaných u nás, celkem 1.099.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Railway Tools - projektování železnic v Civil 3D
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoVýkresy - změna sestavy a změna vl. více těles

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
Cheff Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 19.led.2006
Lokalita: Czech Republic
Používám:
Inv 2013 Pro (SP2 Upd6), AutoCAD 2013 (SP2)
Stav: Offline
Bodů: 971
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Výkresy - změna sestavy a změna vl. více těles
    Zasláno: 14.pro.2006 v 16:58
Dobrý den, mám dva dotazy. Pokud by nědo mohl pomoci byl bych vděčný.

1) Změna sestavy: Je možné zaměnit "základní sestavu"
Jde mi o to, že máme dvě velmi podobné konstrukce lišící se pouze polohou a velikostí několika dílů. - Konkrétně změna tvaru u jedné patky,  a ta je ještě umístěna v jiné části sestavy. A zároveň je celá konstrukce o něco nižší. V praxi to jsou Xkrát 4 díly. - Zatím byl hotový výkres jedné sestavy, ale teď by se měl dělat druhý výkres. Tak by mě zajímalo, zda-li by to šlo nějak obejít nebo ho budu muset celý znovu narýsovat Confused

2) By mě zajímalo jestli mohu nějak hromadně nechat měnit styl více dílů? 
Resp. při vytváření výkresů potřebuji vykreslit některé díly jedním stylem (barva, tl. čar... - je jedno z jaké byly hladiny) -> V použitých dílech sestavy je vyberu a Změním vlastnosti. Rád bych bych potřebné úpravy provedl v jednom pohledu a zbylé by tento styl kopírovaly. - Omlouvám se, zda-li je to základ k výkresům, ale v helpu jsem odpověď nenašel. Díky
Zpět nahoru
Martin Rebenda Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 06.pro.2005
Lokalita: ČR (JM)
Používám:
Inventor2009, AutoCAD2009
Bodů: 488
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.pro.2006 v 17:06
ad1) Jde to ve verzi 10 přes externí tabulku - Excel a ve verzi 11 bych to řešil přes iSoučástku a iSestavu - to je pohodička.

ad2) Zřejmě jsem už přepracovaný a asi nechápu co chcete udělat, ale snad mít více vzorových idw ve složce Templates??? Nevím...
Martin Rebenda
Zpět nahoru
Cheff Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.pro.2006 v 17:29

ad 2) Jde mi o to, že potřebuju měnit vlastnosti jednotlivých dílů sestavy. - Tzn. celý díl jedním stylem. - potud není problém (vyberu díl ve stromu a změním vlastnosti), ale teď bych potřeboval, aby se tato změna vykreslovacích vlastností projevila i v jiném pohledu (jako vypínání a zapínaní např. nevid hran v základním pohledu...)

ad1) Děkuji, ještě mě napadlo, dočasné přejmenování původního souboru... Což částečně zabralo = Confused 
Zpět nahoru
Mrázek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 05.říj.2004
Lokalita: ČR (LB)
Používám:
Inventor 2018, AutoCAD 2018, Vault Pro 2018
Bodů: 1199
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.pro.2006 v 09:32
Různou polohu dílů lze řešit přes reprezentace. Změnu dílů lze řešit tím, že v sestavě jsou obě varianty a vždy v příslušném výkresu vypnete viditelnost těch dílů, které tam nepatří. Soubory mohou zůstat stále svázané (jeden model, dva výkresy či dva listy, ...) nebo můžete v určité fázi udělat kopii modelu a dál už ji nechat žít svým životem (pro svázání výkresu s novým modelem je nejjednodušší použít právě dočasné přejmenování).
Ing. Zdeněk Mrázek
Preciosa Ornela a.s.
AIP 2018, ACADM 2018, Vault Pro 2018
Zpět nahoru
Cheff Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.pro.2006 v 15:33
Původně odeslal(a) Mrázek Mrázek napsal(a):

Různou polohu dílů lze řešit přes reprezentace. Změnu dílů lze řešit tím, že v sestavě jsou obě varianty a vždy v příslušném výkresu vypnete viditelnost těch dílů, které tam nepatří. Soubory mohou zůstat stále svázané (jeden model, dva výkresy či dva listy, ...) nebo můžete v určité fázi udělat kopii modelu a dál už ji nechat žít svým životem (pro svázání výkresu s novým modelem je nejjednodušší použít právě dočasné přejmenování).

Ano, to je téměř to co bych potřeboval, ale mě nejde přímo o vypnutí součásti. - Ideální, co bych uvítal je "částečné provázání" z reprezentace. Resp. že bych si vytvořil příslušnou reprezentaci, kde bych měl dejme tomu betony podlití jednou barvou, aby se tato vlastnost promítla nějak do výkresu. Resp. jestli se dá (např. tou barvou nebo jiným parametrem modelu) ovlivnit způsob vykreslení daného prvku  (barva nebo typ, případně hladina čar) ve výkresu. (Vyplnění mi nepomůže, protože pak převádíme výkresy do CADu) - zatím to vždy musím děláme ručně po vložení/vytvoření výkresu Confused. Je to vůbec možné?
Díky
Zpět nahoru
Cheff Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.pro.2006 v 15:52

Nebo alespoň, pokud by se vytvořil pohled. V něm se jednotlivým dílům přiřadily patřičné vlastnosti čar. Tak zda-li je schopen toto nastavení dodržet při tvorbě dalšího pohledu Shocked i to by velmi ulehčovalo práci

Zpět nahoru
Mrázek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.pro.2006 v 11:16

Jestli tomu dobře rozumím, tak chcete nastavit v modelu nějaké vlastnosti, které by ovlivnily výkres. S tím jsem se zatím nesetkal a bojím se, že to není možné.

Ing. Zdeněk Mrázek
Preciosa Ornela a.s.
Zpět nahoru
Cheff Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 18.pro.2006 v 16:12

Ano to by byla ta lepší varianta. Ale bohatě by stačilo, kdybych si dané vlastnosti těles navolil v jednom pohledu (např. základní). A kdybych z tohoto pohledu dělal další, tak by si toto nastavení podržel (třeba i jen při tvorbě nového pohledu). - Jen se obávám, že to asi taky nebude umět Cry.

Díky
Zpět nahoru
Mrázek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 19.pro.2006 v 07:52

Bojím se, že máte pravdu. Můžete ve výkresu alespoň použít v módu výběru Prioritu součásti, ale máte pravdu v tom, že musíte vybírat každou součást v každém pohledu.

Ing. Zdeněk Mrázek
Preciosa Ornela a.s.
Zpět nahoru
Cheff Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Používám:
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 29.pro.2006 v 11:28
Nu co se dá dělat Dead

Jinak všem děkuji za pomoc!
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 9713:VIPNastavení barev komponentám výkresu Inventoru (VBA makro)
Tip 8717:Jak ve výkresu zobrazit těžiště podsestavy?
Tip 10689:VIPiLogic: Hromadné nastavení iVlastností pro všechny součásti sestavy
Tip 5595:VIPChyba modelovací operace: Byla zjištěna změna v topologii
Tip 2943:Jak zvětšit nebo natočit několik bloků okolo jejich individuálních vkládacích bodů?
Tip 10851:iLogic - jak ve výkresu zpracovat materiál a cestu součásti?

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,496 sekund.