Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 118.500 registrovaných u nás, celkem 1.096.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
BOST ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 26.dub.2006 Lokalita: ČR (OL) Stav: Offline Bodů: 80 |
![]() Zasláno: 03.led.2007 v 09:23 |
Dobrý den.
Mám dotaz ohledně řešení řetězových kót v INV 10. Existuje nějaké makro nebo nějaký jiný způsob pro vytváření řetězových kót v Inventoru? Děkuji.
|
|
Šťastný B.
|
|
![]() |
|
Martin Rebenda ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.pro.2005 Lokalita: ČR (JM) Používám: Inventor2009, AutoCAD2009 Stav: Offline Bodů: 488 |
![]() |
Prosím konkretizujte problém...
|
|
Martin Rebenda
|
|
![]() |
|
BOST ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 26.dub.2006 Lokalita: ČR (OL) Stav: Offline Bodů: 80 |
![]() |
V inventoru není ve výběru (výkresový prostor) řetězová kóta (aspoň jsem ji nenašel). Je tu jen kromě obecné kóty sada kót od základny a staniční kóta. Jedná se mi vlastně o řetězec na sebe navazujících obecných kót, který v inventoru samozřejmě můžu vytvořit postupným vkládáním jednotlivých kót a jednotlivé kótovací čáry na sebe zarovnávat, ale postup vytváření řetězových kót jako je v AutoCADu je uživatelsky pro mě přijatelnější. Děkuji.
|
|
Šťastný B.
|
|
![]() |
|
Martin Rebenda ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.pro.2005 Lokalita: ČR (JM) Používám: Inventor2009, AutoCAD2009 Stav: Offline Bodů: 488 |
![]() |
Vyzkoušejte nástroj Sada staničních kót... |
|
Martin Rebenda
|
|
![]() |
|
![]() |
Pane Rebenda.
Upřesňuji svůj dotaz k řetězové kótě. Každý kótovaný rozměr u staničního kótování je vztažený ke společné nule-výsledným rozměrem odpovídá kótování od základny. Já potřebuji řetězec navazujících kót z důvodů zajištění tolerančního pole mezi jednotlivými kótovanými body a ne od nuly. V AutoCADu tento příkaz (_dimcontinue) funguje tak, že vytvořím první obecnou kótu a po příkazu "_dimcontinue" již označuji jen druhý kótovaný bod a kóty se mi automaticky řetězí vedle sebe. Nemusím tedy označovat oba kótované body a nemusím zarovnávat kótovací čáry na sebe. Děkuji.
|
|
Šťastný B.
|
|
![]() |
|
![]() |
Aha tak to mi promiňte, tento způsob poloaut. kótování není možný pokud je mi dobře známo. Omlouvám se, byl jsem trochu zaneprázdněn a četl jsem to nepozorně, co jste požadoval. Musíte ručně, ale ve verzi 11 je převzatá fce z AutoCADu a to kopírování vlastností, tak zde si zase můžete ušetřit vepisování tolerancí apod. Ale to asi pro Vás není, neb máte verzi 10. Jedině počkat co na to pánové vývojáři (verze 2008)..
|
|
Martin Rebenda
|
|
![]() |
|
![]() |
Děkuji Vám pane Rebenda za odpověď. Každopádně jste mě potěšil informací o funkci kopírování vlastností v INV11. Co se týče řetězové kóty, největší problém vydím v zarovnávání řetězce obecných kót. Někdy to při vkládání následující kóty funguje a někdy kóty od sebe odskakují a musím je následně zarovnávat a to mě zdržuje, proto ten dotaz.
|
|
Šťastný B.
|
|
![]() |
|
EuroTec ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.říj.2004 Lokalita: Czech Republic Používám: Inventor 2016 Stav: Offline Bodů: 299 |
![]() |
Nechci se vehementně zastávat Inventoru (to zadávání obou bodů mě také žere), ale s tím zarovnáváním nemáte tak úplně pravdu. Když při vkládání nové koty ukážete na již existující (třeba i z jiného pohledu), tak se přeci podle ní automaticky zarovná a myslím, že to ani nezdržuje. Problém je spíše když chci šipku nahradit tečkou - to je podle mne na dlouhé lokte, i když i to lze částečně ulehčit stylem.
|
|
Milan Denk
EuroTec JKR |
|
![]() |
|
![]() |
Má zkušenost se zarovnáváním kót je taková, jak jsem ji popsal v předchozím přízpěvku. I když při vytváření nové kóty ukáži na již existující (zobrazí se při tom žlutá tečka), tak mám někdy kótovací čáru sousedních kót odskočenou. Tento problém se zvyšuje zejména u velkých sestav.
|
|
Šťastný B.
|
|
![]() |
|
ssmiga ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (MS) Používám: AIP2010, Mechanical 2010, Vault 2010, Vista 64bit Stav: Offline Bodů: 178 |
![]() |
Připojuji se k poslednímu příspěvku - zarovnávání mi taky dělá problémy.
|
|
![]() |
|
EuroTec ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.říj.2004 Lokalita: Czech Republic Používám: Inventor 2016 Stav: Offline Bodů: 299 |
![]() |
Přiznávám, tento jev existuje (u mne velice zřídka). Přisuzoval jsem to grafice, nikoli Inventoru a přrdpokládal jsem, že máte výkonější mašiny, než je ten můj pět let starý kepl. Omlouvám se už mlčím.
PS: Kdysi jsem pracoval s 2D malovátkem, které mělo podobnou filozofii vytváření kót jako Inventor (mimo jiné i SolidWorks atd) a ten ty řetězové kóty švihal jedna báseň (dokonce když se museli posunout, tak stačilo čapnout myší za jednu a ostatní šli za ní - i ty tečky místo šipek to dělalo samo). Je vidět, že se vývojáři se slavného Autodesku mají ještě hodně co učit.
|
|
Milan Denk
EuroTec JKR |
|
![]() |
|
Ľubomír Pápay ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: Slovensko Používám: AIS2009, AIS 2012 Stav: Offline Bodů: 961 |
![]() |
Presne viem o čom hovoríte. Ale pomaly prechádzam na 11ku a zdá sa mi že tam to už ošetrili... P.S. v 11ke som toho ešte veľa nestihol urobiť. cca 10 výkresov, a bolo to O.K. |
|
Ľubomír Pápay
Inventor 2009,2012 |
|
![]() |
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,270 sekund.