Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.500 registrovaných u nás, celkem 1.095.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
BOST ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 26.dub.2006 Lokalita: ČR (OL) Stav: Offline Bodů: 80 |
![]() Zasláno: 22.čer.2007 v 09:37 |
Dobrý den.
Potřeboval bych v AutoCADu Mechaniclu dynamicky otočit objekt tímto způsobem:
1) příkaz Otočit
2) označím vybraný objekt
3) zvolím střed rotace
4) zvolím ve vybraném objektu výchozí bod
5) zvolím koncový bod ve 2D modelu
výsledkem bude otočení objektu, kdy všechny třy body (střed rotace, výchozí bod, koncový bod) budou po otočení ležet v jedné přímce. Jde to nějak? Děkuji.
|
|
Šťastný B.
|
|
![]() |
|
BOST ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 26.dub.2006 Lokalita: ČR (OL) Stav: Offline Bodů: 80 |
![]() |
omlouvám se za chybu ve slově "tři", která se stává jednou za deset let.
|
|
Šťastný B.
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6206 |
![]() |
Proč potřebujete 3 body? Nestačilo by natočit objekt dle reference?
|
|
![]() |
|
![]() |
Skusím to vysvětlit ještě jinak. Dvěma body určím fiktivní směr přímky-těmito body jsou střed rotace (odrážka 3 v mém dotazu) a koncový bod (odr. 5). Třetí bod v objektu (odr.4) mě otočí s objektem právě do této fiktivní přímky. Zkoušel jsem to dle reference jak píšete, ale nepřišel jsem na tento způsob, kdy potřebuji otočit objektem o mě neznámý ůhel do dané polohy.
|
|
Šťastný B.
|
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21916 |
![]() |
Podobně jako PepaR tomu asi nerozumím - pokud potřebujete úhel stanovit jako rozdíl mezi stávajícím a budoucím natočením, slouží k tomu volba Reference. Pokud jde o natočení ve 3D, použijte příkaz Otoč3D.
|
|
![]() |
|
![]() |
Jedná se o otoční objektu ve 2D. Mnou požadovaný způsob otočení vychází z předchozí práce ve VariCADu kde se často využívalo mnou popisovaného způsob otočení. Vybral jsem objekt, ukázal mu střed rotace, první referenční bod a druhý referenční bod. Objekt se poté otočí o úhel svíraný mezi prvním referenčním bodem a druhým referenčním bodem, kde středem úhlu zůstává bod středu rotace. Pokud i toto vysvětlení nebude zcela jasné, dejte mi prosím vědět, pokusím se Vám tento postup pro objasnění zaznamenat na video. Děkuji.
|
|
Šťastný B.
|
|
![]() |
|
pavelstyl ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 06.říj.2004 Lokalita: Czech Republic Používám: AutoCAD Mech 2025, SolidEdgeE 2025 Stav: Offline Bodů: 229 |
![]() |
Vyberu objekt [ENTER], vyberu střed rotace, zadám R (reference), ukážu střed rotace, ukážu první ref. bod a ukážu druhý ref. bod.
To je ono, ne?
Pavel Štyl
AutoCAD 2006 Mechanical
|
|
![]() |
|
![]() |
To je ono. Super. Chybu jsem dělal v tom, že jsem neukázal podruhé ten bod středu úhlu. To se ve zmíněném VariCadu už nemuselo-stačilo ukázat jen střed rotace a střed úhlu byl s ním společný. Mockrát děkuji. Hezký a dlouhý víkend všem.
|
|
Šťastný B.
|
|
![]() |
|
musil ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 03.srp.2005 Lokalita: ČR (VY) Používám: Cad 2002LT EN Stav: Offline Bodů: 162 |
![]() |
Ještě to jde takhle
Vyberu objekt [ENTER]
vyberu střed rotace
Z klávesnice tk(_tracking)[ENTER]
první bod
druhý bod
[ENTER]
|
|
2002lt CS
Gibbscam |
|
![]() |
|
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21916 |
![]() |
Pokud obětujete možnost zadat úhel libovolnými body, můžete i AutoCAD přesvědčit na zadávání otáčení bez středu úhlu. Stačí si přidat do panelů makro:
^C^C_Rotate;_si;\\_R;@;\_P;@;\
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6206 |
![]() |
Tušil jsem, že to bude ta reference, ale ze začátku jsem nepochopil dotaz.
|
|
![]() |
|
![]() |
Děkuji všem za pomoc. Jenom bych se vrátil k přízpěvku pana Musila. Zkoušel jsem i tento postup, ale objekt mi to vždy otočilo o 180st, než je požadovaná poloha.
|
|
Šťastný B.
|
|
![]() |
|
BenaCZ ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 02.říj.2006 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCad2007 Stav: Offline Bodů: 60 |
![]() |
Mám pocit že chcete objekty otáčet jako já. Napsal jsem si lisp na to. Tak to zkuste a napište, zda je to co myslíte...Bena
|
|
Bena
|
|
![]() |
|
![]() |
Dobrý den.
Děkuji Vám pane Bena mnohokrát za toto makro. Přesně tak jsem si představoval, že to bude fungovat. Ještě jednou díky.
|
|
Šťastný B.
|
|
![]() |
|
BenaCZ ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 02.říj.2006 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCad2007 Stav: Offline Bodů: 60 |
![]() |
Není zač. Taky jsem si nemohl zvyknout na dlouhé čachry s referencí...
|
|
Bena
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,453 sekund.