Registrujte se na 22. ročník konference CADfórum 2025 - 30.9. Zámek Valeč.
Přes 118.500 registrovaných u nás, celkem 1.096.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor a aktualizovaný Generátor čarových kódů.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
Jirda ![]() Nováček ![]() Přihlášen: 15.zář.2007 Lokalita: Czech Republic Používám: AutoCAD/2004 Stav: Offline Bodů: 2 |
![]() Zasláno: 17.zář.2007 v 21:54 |
Zdravim,
existuje nejaky zpusob jak spojit treba usecky v krivku? Abych pak mohl provest vysunuti timto zpusobem vytvoreneho tvaru? Nebo lze spojit usecky i s oblouky atp.? Tzn. vytvorit nejaky tvar na rovine a ten pak vytahnout do 3D. Predem dekuji za reakce. |
|
![]() |
|
zisoun ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 25.pro.2006 Lokalita: ČR (SČ) Používám: AutoCAD LT 2007 Stav: Offline Bodů: 232 |
![]() |
Jde to příkazem editovat křivku _pedit, kde si vyberu jeden objekt a pak volbou připoj přidám další objekty. Samozřejmě na sebe ty objekty musí navazovat koncovými body. Zjednodušil jsem si tuto operaci nasledujícím makrem, tak ho zkuste,mě to funguje :
^C^C_peditaccept;1;_select;\_pedit;_m;_p;;_j;;; |
|
Zisounek
|
|
![]() |
|
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2578 |
![]() |
V zásadě máte kromě řešení Zisouna ještě dvě další možnosti (a nevylučuji případné další v R2007/2008 nebo za pomoci lispu, apod.)
1) Jednu z úseček pomocí _PEDIT převedete na křivku. Pak už stačí pomocí ZAOBLI (_FILLET) s nulovým poloměrem připojovat další úsečky, případně se zadávaným poloměrem vytvářet mezi křivkou a další úsečkou požadovaný oblouk (připojí se jak oblouk, tak i následná úsečka)
Máte pak jistotu, že koncové body na sebe navazují a přímkové segmenty jsou tečnami oblouků
2) V Expres toolsech existuje příkaz _PLJOIN, který umožní spojit do křivky i nenavazující entity - lze nastavit velikost "díry", kterou příkaz ještě akceptuje.
Osobně tento příkaz (pro mezeru >0) nepovažuji pro praktické používání za vhodný - spíše pro nouzové použití. Např. jsem takhle jednou spojil šílenou hranici řešeného území vytvořenou z velmi velkého množství nenavazujících (dotyčný pravděpodobně neznal úchopy, diference byly na 3. až 4. desetinném místě) velmi krátkých úseků a nebyl čas to spojovat přesně ....
|
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6206 |
![]() |
Nedávno jsme to tu někde řešili.
Já osobně preferuji PLJOIN, kterým převedu jednu usečku na křivku a pak pomocí nulových hodnot u příkasu zkosit vytvořím křivku (popisuje to i pan Mantlík). Občas mě ale na některých PC PLJOIN bez nainstalovaných Express Tools zlobí.
Každopádně je tu varianta jak píše Zisoun a to využít standardní příkazy AutoCADu, možná se vám bude hodit lisp, který vytvořil BenaCZ:
Pak je možné spojit oblouky a úsečky do jedné entity pomocí lispu od pana Seinera:
Ale tohle už možná umí novější verze AutoCADů. Upravil PepaR - 18.zář.2007 v 11:02 |
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,156 sekund.