ARKANCE - globální Platinum partner Autodesk ARKANCE | KONTAKT - CZ | SK | EN | DE
Již 10.000+ CAD tipů. Přes 118.000 registrovaných u nás, celkem 1.091.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků. Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor. Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Jak novinky řešení Autodesk a ARKANCE ovlivní budoucnost stavebnictví
RSS kanál - CAD tipy RSS tipy
RSS diskuze

Diskuze Diskuzní fórum, poradna

?
CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

CAD Fórum - Homepage Veřejné diskuzní fórum k CAD aplikacím - ptejte se na libovolné otázky týkající se oboru CAx, podělte se o vaše znalosti a zkušenosti s programy AutoCAD, Inventor, Revit, Fusion, 3ds Max, Vault a s dalšími CAD/BIM/PDM aplikacemi. Zaregistrujte se nebo se přihlašte a zašlete váš příspěvek do odpovídajícího fóra. Viz další informace o CAD Fóru. Nechcete se registrovat? Zeptejte se v naší Facebook poradně.
Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
  FAQ FAQ  Prohledat fórum   Události   Registrovat Registrovat  Přihlásit Přihlásit

Téma uzavřenoVýkres s více měřítky

Odpovědět Odpovědět archiv
Autor
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Stav: Offline
Bodů: 6201
Přímý odkaz na tuto zprávu Téma: Výkres s více měřítky
    Zasláno: 14.bře.2005 v 12:55
Dobrý den, řeším následující problém: Kreslím podélný profil silnice či koryta vodního toku kde je nutné použít 2 meřítek (např. 1:2000/1:100) pro délkové a výškové prvky. Rád bych se zeptal zda to lze nějak vyřešit abych kreslil 1:1 v mm ale aby se vše zobrazilo ve správném měřítku (tzn. aby se to vešlo na papír). Mylsle jsme si, že by to šlo pomocí výřezů avšak u něj lze zadat jedno měřítko pro danou oblast...

Děkuji za předem za rady
Pepa Remeš
Zpět nahoru
Machacek Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 04.říj.2004
Lokalita: ČR (HK)
Používám:
BricsCAD, Cadkon MEP
Bodů: 720
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.bře.2005 v 13:00
ve výkresovém prostoru 2 výřezy s jiným měřítkem
Jiří Macháček

BricsCAD, Cadkon MEP
Zpět nahoru
PepaR Zobrazit panel
CAD/BIM manager
CAD/BIM manager

Přihlášen: 29.lis.2004
Lokalita: ČR (ZL)
Používám:
ruky a hlavu (občas ;)
Bodů: 6201
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.bře.2005 v 13:04
No jo, ale to je u podelného profilu nemožné. Pokud dám výšky v M1:200, tak mi nebudou sedět horizontální vzdálenosti mezi jednotlivými staničeními na M1:2000...
Zpět nahoru
IvanaV Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.lis.2004
Lokalita: ČR (Pha)
Používám:
Revit 6-2016, AutoCAD občas
Bodů: 296
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 14.bře.2005 v 13:09

Pokud chcete jenom vynaset delky a vysky - vyneste je 1:1 a z celého náčrtu pak udělejte blok s ruznymi meřítky v ose X a Y.

Textove popisky a koty delejte az potom, s patřičným nastavením jednotek.

Zpět nahoru
Honza Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 01.říj.2004
Bodů: 85
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.bře.2005 v 07:11

Lze to udělat pomocí bloku s různým mřítkem X a Y, ale je to příliš složité. Je nutné uvažovat v textu se "natažením" v jednom směru, s místem pro texty, čáry a jakákoli šrafa vypadá špatně.

Nedoporučuji to. Nejhůře dopadají geologické sondy.

Vypisování výškových kót lze řešit lispem, který toto měřítko bere v úvahu. Zbytek kreslení je stejný. Měřítko X je "normální" a Y je převýšené.

Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2022
Bodů: 2573
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.bře.2005 v 08:32

Po dlouhém laborování s tímto problémem jsem časem dospěl k řešení, které mi už několik let docela vyhovuje a zvyknul jsem si na něj.

Řešit to přes bloky je slepá ulička, takže to kreslím v ose X 1:1 a v ose Y s 10x převýšením. Přitom srovnávací rovinu umisťuji též do 10xY

Takže např. pokud chci mít srovnávací rovinu 265.0, nakreslím ji tak, aby počátek staničení byl v souřadnicích 0,2650 a pak už kreslím v "absolutních souřadnicích" ,  výšky textů  musí odpovídat výslednému měřítku

Má to tyto výhody:

1) nemusím se starat o šířkový poměr písma (kóty nivelety, terénu, staničení,...)

2) Když si odkliknu bod na niveletě, získám souřadnice x, 10y (a není problém si v duchu posunout desetinnou čárku)

3) Ve výkresovém prostoru si to můžu vytisknout v "jakémkoliv" měřítku - samozřejmě mám na mysli 10x převýšené - např. 1:1000/100, 1:500/50

Měřítko 1:2000/100 je velmivelmi neobvyklé (i když mohu pochopit důvody) a já bych se mu snažil vyhnout

J. Mantlík

Zpět nahoru
Mantlík Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Používám:
ACAD/Map/Civil R10-> 2022
Bodů: 2573
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.bře.2005 v 08:33
Ještě jsem zapomněl, nekreslete to proboha v milimetrech ...
J. Mantlík

Zpět nahoru
Ferdinand Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Lokalita: ČR (JM)
Používám:
AutoCAD2004 (EN) na Windows XP
Bodů: 1906
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.bře.2005 v 11:34
Původně odeslal(a) IvanaV IvanaV napsal(a):

Pokud chcete jenom vynaset delky a vysky - vyneste je 1:1 a z celého náčrtu pak udělejte blok s ruznymi meřítky v ose X a Y.

Textove popisky a koty delejte az potom, s patřičným nastavením jednotek.

Nejsem stavař, nevím, jak se provádí "vynášení délek" . Používám AutoCAD jako projektant-elektro. V dispozičních výkresech nakreslených v Modelu v měřítku 1:1 kótuji skutečné délky v (mm). Pokud chci, aby nakreslená kóta zobrazovala nějaký násobek oné skutečné délky, v Properties přiřadím Dim scale linear /tj. proměnná DIMLFAC/ hodnotu jinou než 1. Příklad: Nakótovaná délka=1200. Chci, aby na kótě bylo napsáno 6000 -> nastavím v Primary Units : Dim scale linear=5.    (A naopak: Pokud chci, aby namísto nakótované délky 1200 bylo 120, zvolím Dim scale linear=0.1) Samozřejmě to lze provést i hromadně-pomocí Qselect. Takže nikoliv přepsání skutečné nakótované hodnoty <> "natvrdo".

-FerTh-
Zpět nahoru
IvanaV Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 01.lis.2004
Používám:
Revit 6-2016, AutoCAD občas
Bodů: 296
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.bře.2005 v 11:47

Ale přesně to jsem měla na mysli. Nakreslit/vynést/vložit  základní rozměry profilu/tvaru v měřítku 1:1, potom ten blok, čímž dojde k deformaci měřítek v osách X a Y.

Až následně přikreslím všechno, co by nesneslo deformaci měřítkem (texty, šrafy, značky, další bloky... a kóty).

Jak ošetřit, aby kóty zobrazovaly správná čísla jste popsal mistrně :)

Zpět nahoru
Pepa Zobrazit panel
TOP uživatel
TOP uživatel

Přihlášen: 05.říj.2004
Lokalita: ČR (LB)
Používám:
LT 2014 CZ
Bodů: 445
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 15.bře.2005 v 12:26
Myslím, že texty by šlo napsat i před "transportem" do bloku a "nakopnutím" jeho Y-souřadnice, stačí ve stylu příslušně zmenšit faktor šířky-pro svislý text (je pravda, že u většího převýšení, třeba u toho výše zmiňovaného 1:2000/100 jsou texty již prakticky nečitelné, ale třeba u dvoj, případně pětinásobného to je ještě docela skousnutelné).  Podobně by se daly i upravit i značky a další bloky. Ale šrafy určitě až "po", kóty asi taky, i když ty po rozložení bloku "přeskočí", jen by jim pak bylo nutno upravit měřítko...
Je otázka, co je jednodušší a rychlejší, chtělo by to vyzkoušet, taky určitě záleží, zda se dělají převýšené řezy z 99% v jednom poměru, nebo pokaždé jinak, pak asi není co řešit..
Zpět nahoru
Dean Zobrazit panel
Diskutér
Diskutér

Přihlášen: 10.pro.2005
Bodů: 10
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.čer.2006 v 08:47

Dobrý den

Mám dotaz, který si myslím že se tohoto tématu týká. Řeším problém v Autocadu 2006LT  Většinou mám více výkresů v jednom souboru a u každého mám jiné měřítko. Ve výkresech jsou ještě detaily v jiném měřítku. Zajímalo by mě, jestli je v této verzi cadu funkce nějaké měřítkové oblasti. Př. definuji někde v ploše oblast ve které si nastavím jiné měřítko kótování než je v celkové sestavě.

Zpět nahoru
Kroupík Zobrazit panel
Zasloužilý člen
Zasloužilý člen

Přihlášen: 09.kvě.2005
Lokalita: Czech Republic
Bodů: 175
Přímý odkaz na tuto zprávu Zasláno: 12.čer.2006 v 08:52

Co takhle vykresové prostory?  Teda nevim jestli to teda v LT je, doufam ze jo, je to myslim v celku podstatna funkce.

Kroupík
Zpět nahoru

Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk

Příbuzné CAD tipy:
Tip 2943:Jak zvětšit nebo natočit několik bloků okolo jejich individuálních vkládacích bodů?
Tip 1887:Jak změnit měřítko více objektů bez nutnosti zadávat referenční body?
Tip 2788:VIPJak do výkresu vložit rastrový obrázek s nestejnými měřítky X,Y?
Tip 7279:Při výběru poznámkové kóty se zobrazí všechna měřítka (duchové).
Tip 4796:Úprava seznamu měřítek pro rozvržení a vykreslování.
Tip 2849:VIPJak v rohovém razítku IDW výkresu Inventoru snadno uvést celkovou hmotnost, objem sestavy nebo měřítko?

Odpovědět Odpovědět

Přejít na fórum Oprávnění fóra Zobrazit panel

Stránka byla vygenerována za 0,211 sekund.