Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6201 |
![]() Zasláno: 14.bře.2005 v 12:55 |
Dobrý den, řeším následující problém: Kreslím podélný profil silnice či koryta vodního toku kde je nutné použít 2 meřítek (např. 1:2000/1:100) pro délkové a výškové prvky. Rád bych se zeptal zda to lze nějak vyřešit abych kreslil 1:1 v mm ale aby se vše zobrazilo ve správném měřítku (tzn. aby se to vešlo na papír). Mylsle jsme si, že by to šlo pomocí výřezů avšak u něj lze zadat jedno měřítko pro danou oblast...
Děkuji za předem za rady
Pepa Remeš
|
|
![]() |
|
Machacek ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: ČR (HK) Používám: BricsCAD, Cadkon MEP Stav: Offline Bodů: 720 |
![]() |
ve výkresovém prostoru 2 výřezy s jiným měřítkem
|
|
Jiří Macháček
BricsCAD, Cadkon MEP |
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6201 |
![]() |
No jo, ale to je u podelného profilu nemožné. Pokud dám výšky v M1:200, tak mi nebudou sedět horizontální vzdálenosti mezi jednotlivými staničeními na M1:2000...
|
|
![]() |
|
IvanaV ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.lis.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: Revit 6-2016, AutoCAD občas Stav: Offline Bodů: 296 |
![]() |
Pokud chcete jenom vynaset delky a vysky - vyneste je 1:1 a z celého náčrtu pak udělejte blok s ruznymi meřítky v ose X a Y. Textove popisky a koty delejte az potom, s patřičným nastavením jednotek. |
|
![]() |
|
Honza ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Stav: Offline Bodů: 85 |
![]() |
Lze to udělat pomocí bloku s různým mřítkem X a Y, ale je to příliš složité. Je nutné uvažovat v textu se "natažením" v jednom směru, s místem pro texty, čáry a jakákoli šrafa vypadá špatně. Nedoporučuji to. Nejhůře dopadají geologické sondy. Vypisování výškových kót lze řešit lispem, který toto měřítko bere v úvahu. Zbytek kreslení je stejný. Měřítko X je "normální" a Y je převýšené. |
|
![]() |
|
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2573 |
![]() |
Po dlouhém laborování s tímto problémem jsem časem dospěl k řešení, které mi už několik let docela vyhovuje a zvyknul jsem si na něj. Řešit to přes bloky je slepá ulička, takže to kreslím v ose X 1:1 a v ose Y s 10x převýšením. Přitom srovnávací rovinu umisťuji též do 10xY Takže např. pokud chci mít srovnávací rovinu 265.0, nakreslím ji tak, aby počátek staničení byl v souřadnicích 0,2650 a pak už kreslím v "absolutních souřadnicích" , výšky textů musí odpovídat výslednému měřítku Má to tyto výhody: 1) nemusím se starat o šířkový poměr písma (kóty nivelety, terénu, staničení,...) 2) Když si odkliknu bod na niveletě, získám souřadnice x, 10y (a není problém si v duchu posunout desetinnou čárku) 3) Ve výkresovém prostoru si to můžu vytisknout v "jakémkoliv" měřítku - samozřejmě mám na mysli 10x převýšené - např. 1:1000/100, 1:500/50 Měřítko 1:2000/100 je velmivelmi neobvyklé (i když mohu pochopit důvody) a já bych se mu snažil vyhnout
|
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
Mantlík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: ACAD/Map/Civil R10-> 2022 Stav: Offline Bodů: 2573 |
![]() |
Ještě jsem zapomněl, nekreslete to proboha v milimetrech ...
|
|
J. Mantlík
|
|
![]() |
|
Ferdinand ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: AutoCAD2004 (EN) na Windows XP Stav: Offline Bodů: 1906 |
![]() |
Nejsem stavař, nevím, jak se provádí "vynášení délek" . Používám AutoCAD jako projektant-elektro. V dispozičních výkresech nakreslených v Modelu v měřítku 1:1 kótuji skutečné délky v (mm). Pokud chci, aby nakreslená kóta zobrazovala nějaký násobek oné skutečné délky, v Properties přiřadím Dim scale linear /tj. proměnná DIMLFAC/ hodnotu jinou než 1. Příklad: Nakótovaná délka=1200. Chci, aby na kótě bylo napsáno 6000 -> nastavím v Primary Units : Dim scale linear=5. (A naopak: Pokud chci, aby namísto nakótované délky 1200 bylo 120, zvolím Dim scale linear=0.1) Samozřejmě to lze provést i hromadně-pomocí Qselect. Takže nikoliv přepsání skutečné nakótované hodnoty <> "natvrdo".
|
|
-FerTh-
|
|
![]() |
|
IvanaV ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.lis.2004 Lokalita: ČR (Pha) Používám: Revit 6-2016, AutoCAD občas Stav: Offline Bodů: 296 |
![]() |
Ale přesně to jsem měla na mysli. Nakreslit/vynést/vložit základní rozměry profilu/tvaru v měřítku 1:1, potom ten blok, čímž dojde k deformaci měřítek v osách X a Y. Až následně přikreslím všechno, co by nesneslo deformaci měřítkem (texty, šrafy, značky, další bloky... a kóty). Jak ošetřit, aby kóty zobrazovaly správná čísla jste popsal mistrně :) |
|
![]() |
|
Pepa ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 05.říj.2004 Lokalita: ČR (LB) Používám: LT 2014 CZ Stav: Offline Bodů: 445 |
![]() |
Myslím, že texty by šlo napsat i před "transportem" do bloku a
"nakopnutím" jeho Y-souřadnice, stačí ve stylu příslušně zmenšit faktor
šířky-pro svislý text (je pravda, že u většího převýšení, třeba u toho
výše zmiňovaného 1:2000/100 jsou texty již prakticky nečitelné, ale
třeba u dvoj, případně pětinásobného to je ještě docela
skousnutelné). Podobně by se daly i upravit i značky a další
bloky. Ale šrafy určitě až "po", kóty asi taky, i když ty po rozložení
bloku "přeskočí", jen by jim pak bylo nutno upravit měřítko...
Je otázka, co je jednodušší a rychlejší, chtělo by to vyzkoušet, taky určitě záleží, zda se dělají převýšené řezy z 99% v jednom poměru, nebo pokaždé jinak, pak asi není co řešit.. |
|
![]() |
|
Dean ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 10.pro.2005 Stav: Offline Bodů: 10 |
![]() |
Dobrý den
Mám dotaz, který si myslím že se tohoto tématu týká. Řeším problém v Autocadu 2006LT Většinou mám více výkresů v jednom souboru a u každého mám jiné měřítko. Ve výkresech jsou ještě detaily v jiném měřítku. Zajímalo by mě, jestli je v této verzi cadu funkce nějaké měřítkové oblasti. Př. definuji někde v ploše oblast ve které si nastavím jiné měřítko kótování než je v celkové sestavě. |
|
![]() |
|
Kroupík ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 09.kvě.2005 Lokalita: Czech Republic Stav: Offline Bodů: 175 |
![]() |
Co takhle vykresové prostory? Teda nevim jestli to teda v LT je, doufam ze jo, je to myslim v celku podstatna funkce. |
|
Kroupík
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,211 sekund.