Již 10.000+ CAD tipů.
Přes 118.500 registrovaných u nás, celkem 1.093.000 registrovaných (CZ+EN), přes 53.000 CAD/BIM bloků.
Vyzkoušejte nový přesný Inženýrský kalkulátor.
Kompletní příkazy AutoCADu a proměnné AutoCADu 2026.
Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

Fórum nenahrazuje technický support firmy ARKANCE (CAD Studio) - přímá podpora pro zákazníky funguje na helpdesk.arkance-systems.cz
|
Odpovědět ![]() |
archiv |
Autor | |
Kackac ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 11.úno.2006 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCAD Stav: Offline Bodů: 469 |
![]() Zasláno: 01.srp.2008 v 19:06 |
Chtěla jsem si na ctrl+shift+pravé tlačítko dát místní nabídku, protože pravé tlačítko, na které je standardně možné tuto volbu nastavit přes dialog nástroje->možnosti, jsem zvyklá používat jako enter, ale některé věci se bez místní nabídky udělat nedají (nebo nevím jak) a nechci pořád (byť ne moc často) lézt do možností a tam to přepínat sem a tam. Ale v CUI jsem místní nabídku nenašla, tudíž ji nemám jak k myši přiřadit. Je to tím, že neumím hledat, nebo tam opravdu není, protože je pokaždé jiná, dle typu entity, ke které patří (nebo z jiného důvodu)? Jde místní nabídka nějak přiřadit k této kombinaci?
To, co se řeší ve starším tématu http://www.cadforum.cz/forum/forum_posts.asp?TID=5018&KW=m%EDstn%ED+nab%EDdka mi také nefunguje (to s tím spožděním), a StrokeIt nepoužívám (ani nevím, co to je:) ) Upravil Kackac - 01.srp.2008 v 19:11 |
|
Kackac
|
|
![]() |
|
Kosík ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.říj.2004 Lokalita: Czech Republic Používám: ACA 2017 + DT+, Revit 2017 Stav: Offline Bodů: 538 |
![]() |
[QUOTE=Kackac]
Chtěla jsem si na ctrl+shift+pravé tlačítko dát místní nabídku, protože pravé tlačítko, na které je standardně možné tuto volbu nastavit přes dialog nástroje->možnosti, jsem zvyklá používat jako enter, ale některé věci se bez místní nabídky udělat nedají (nebo nevím jak) a nechci pořád (byť ne moc často) lézt do možností a tam to přepínat sem a tam. Ale v CUI jsem místní nabídku nenašla, tudíž ji nemám jak k myši přiřadit. Je to tím, že neumím hledat, nebo tam opravdu není, protože je pokaždé jiná, dle typu entity, ke které patří (nebo z jiného důvodu)? Jde místní nabídka nějak přiřadit k této kombinaci?
Podle mého názoru používat pravé tlačítko jako enter je mrhání možností ovládat tento program. Palec levé ruky na mezerníku udělá stejnou službu a je rychlejší. Dá se zapnout časově závislé klepnutí pravým tlačítkem a nacvičit si délku "klepu". Strkellt je výborná věc pro pár nejčastějších příkazů pro toho, kdo používá klávesové zkratky (např. vzdálenost, změna vlastností, kopie, posun a pod.) ale "tluče se" s místní nabídkou, kterou výrazně zpomaluje nebo až ruší. Jan Kosík |
|
![]() |
|
Kackac ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 11.úno.2006 Lokalita: ČR (Pha) Používám: AutoCAD Stav: Offline Bodů: 469 |
![]() |
Palec levé ruky na mezerníku mám neustále, ale v některých případech se ta myš nějak sama nabízí, například včera jsem mazala asi dvacet entit na různých místech několika výkresů a byla to vždy sekvence levým vybrat a hned pravým smazat, takový dvojklik, který se dělal v podstatě sám. Protože jsem předtím dělala s tabulkami, nechala jsem si na pravém místní nabídku, že to zkusím bez té myši, ale pořád mi to tam skákalo, jak ten dvojklik levé-pravé mám už zautomatizovaný.
To časově závislé klepnutí mi nefunguje, to by mi jako řešení stačilo, ale jak jsem psala už v prvním příspěvku, nepodařilo se mi to rozchodit. Klávesové zkratky používám, možná až extrémně, zkusím se podívat, jestli mi StrokeIt může něco nabídnout... |
|
Kackac
|
|
![]() |
|
cestár ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 27.říj.2006 Lokalita: Slovensko Používám: Civil 3D 2018 Stav: Offline Bodů: 313 |
![]() |
1. tiež používam enter pravým tlačítkom a súčasne i na vyvolanie miestnej nabídky. V nastavení pravého tlačítka sú tri fázy úprav - východzí režim, režim úprav a režim príkazu. Ja to mám nastavené na opakovanie posledného príkazu, vyvolanie miestnej nabídky a enter. Je to samozrejme vec zvyku a štýl ovládania cadu je veľmi variabilný.
2. V okne úpravy cui sa štandartne nachádza i riadok "Místní nabídky". treba byť nastavený na >Všechny soubory uživatelských úprav. No a v karte Prenos je možné do príslušnej miestnej nabídky pridávať vlastné príkazy. Ja mám napríklad doplnené do miestnej nabídky pre režim úprav(místních nabídek je viac) i základné príkazy vymazat, posunout, mirror ... Táto vlastná úprava sa zobrazuje vždy, aj keď ostatná ponuka je závislá od vybranej entity (iné na krivku, iné na trasu v civile, ...)
|
|
![]() |
|
![]() |
Ano, tam, co píšete, místní nabídka opravdu je, ale to je pro možnost její editace. Já bych ji potřebovala mít zařazenou mezi "seznam příkazů" (stejně jako například 'nabídku uzly') , abych ji mohla přiřadit k "tlačítkům myši" v "souborech uživatelských úprav".
Nevím, nakolik je obtížné/nemožné x vyžadované zakomponovat do autocadu uživatelsky nastavitelnou možnost, kde chci nabídku mít. Teď je v možnostech pouze na pravé tlačítko, byť pro různé režimy. Přišlo by mi vhodné, kdyby si uživatel mohl volit i kombinaci kláves/myši, při které se nabídka objeví, nejen ty řežimy. |
|
Kackac
|
|
![]() |
|
Sedláček ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 15.dub.2005 Lokalita: Czech Republic Používám: AutoCad 2024 LT Stav: Offline Bodů: 384 |
![]() |
Specielně pro mazání entit se mi líbí:
*^C^C_erase _si _auto
a nemusíte pravé tlačítko používat vůbec (v rámci mazání).
a protože nejsem zvyklý používat režim "Podstatné jméno-Sloveso" ale místní nybídky fungují jen se zapnutým tímto režimem doplnil jsem pro zrušení výběru pomocí uzlů příkaz _ID (abych si nevymazal co nechci)
*^C^C_ID _erase _si _auto
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6204 |
![]() |
Nedá mi to abych se neozval neboť nesdílím tento názor, pokud AutoCAD dobře znáte a pokud člověk používá stále tytéž příkazy, tak je pravé tlačítko = enter vynikající nastavení. Ale je to věcí názoru a zvyku. Já třeba nikdy moc místní nabídku nepotřeboval a byla mi spíš na obtíž.
|
|
![]() |
|
![]() |
Já jsem ji také doteď nepoužívala, ale nepříšla jsem na to, jak bez ní udělat právě některé věci s tabulkami (aktualizaci ap.) a kdysi myslím i s dynamickými bloky. Ptoto jsem si ji chtěla strčit na nepoužívanou kombinaci ctrl+shift+pravé, aby nepřekážela tomu, na co jsem zvyklá, ale přecejen byla po ruce, pokud bych ji potřebovala. Ale zatím jsem nepřišla jak na to a nikdo mi s tím neporadil...
![]() |
|
Kackac
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
CAD/BIM manager ![]() ![]() Přihlášen: 29.lis.2004 Lokalita: ČR (ZL) Používám: ruky a hlavu (občas ;) Stav: Offline Bodů: 6204 |
![]() |
Vaše pohnutky chápu, místní nabídku taky používám v případě editace tabulek. Nicméně jde to obejít nastavením pravého tlačítka v možnostech, kdy je zkombinovat za jakých okolností se má pravé tlačítko chovat jako Enter.
Jeden malá tip rpo práci s tabulkami. Pokud máte plný AutoCAd, tak existuje freewarová nadstavba pro práci s tabulkami, která se jmenuje Cadig TableBar (nezaručuji přesné znění názvu, neboť odkaz mám doma na PC, ale Vy jste šikovná a určitě si to vygooglíte).
|
|
![]() |
|
![]() |
Vygooglila jsem to (název jste napsal správně:) ) a večer zkusím, děkuji za tip.
A protože mi nikdo nic zázračného neporadil, tak jsem si udělala pidilispík (divím se, že mě to nenapadlo dřív), který na jednu zkratku přepíná místní nabídku mezi 'vypnuto' a 'režim úprav', což už je pro mě přijatelná možnost, že si ji jedním hmatem zapnu jen když potřebuji, a jinak mám všude na pravé tlačítko 'enter'. |
|
Kackac
|
|
![]() |
|
PepaR ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
![]() |
Ten lisp je super nápad, nechtěla byste jej vyvěsit zde nebo v novém vlákně? Určitě by se hodil.
|
|
![]() |
|
![]() |
Kackac
|
|
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
|
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,246 sekund.