Diskuzní fórum, poradna
?CAD diskuze, rady, výměna zkušeností

|
Odpovědět ![]() |
Stránka 12> archiv |
Autor | ||||||||||||||||||||||
pepet ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 22.lis.2007 Lokalita: Slovensko Používám: Inventor 2011 Stav: Offline Bodů: 114 |
![]() Zasláno: 26.led.2009 v 12:23 |
|||||||||||||||||||||
Dal som
spočítať v Design Accelerator výpočet nosníka zaťaženého šikmým ohybom a výsledky ktoré vyšli nesúhlasia
s analytickým výpočtom. Ako príklad
som si zvolil jednoduchú úlohu
Fy’= 10N, Fz’= 10N, => Fy’= Fz’=Fz sigma = Mo / Wo, pre najvzdialenejšie vlákna body 1 a 4 (maximálne
napätie), Mo= F * L, Wo=(a3*√ 2)/12 Stretol sa niekto s týmto problémom, ako ho rieši (možno som prehliadol niektoré nastavenie vo výpočte) Tie obrázky si robia čo chcú, prvý išiel zmenšiť a druhý nie a nie. Upravil pepet - 02.říj.2009 v 13:31 |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
Ľubomír Pápay ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Přidat do seznamu známých
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: Slovensko Používám: AIS2009, AIS 2012 Stav: Offline Bodů: 960 |
![]() |
|||||||||||||||||||||
Ja som síce končil školu pred 18 rokmi a výpočtami sa denne neživím, ale ani dnes by by ma nenapadlo spočítať dva na seba kolmé vektory aritmeticky...
Upravil Ľubomír Pápay - 26.led.2009 v 13:49 |
||||||||||||||||||||||
Ľubomír Pápay
Inventor 2009,2012 |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
Hrnčíř ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: Inventor 2017 Stav: Offline Bodů: 407 |
![]() |
|||||||||||||||||||||
Od šikmé síly vzniká ohybové a tahové (tlakové) napětí a obě působí ve stejném směru. V horním vlákně nosníku se sčítají a ve spodním se odčítají. Nejsou to tedy na sebe kolmé vektory.
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
pepet ![]() Zasloužilý člen ![]() Přihlášen: 22.lis.2007 Lokalita: Slovensko Používám: Inventor 2011 Stav: Offline Bodů: 114 |
![]() |
|||||||||||||||||||||
Aby nedošlo k nedorozumeniu, chcel som povedať to čo tvrdí pán Hrnčíř že ohybové napätia od zaťažujúcich síl Fy a Fz sú normálove, v danom bode prierezu "obě působí ve stejném směru" na jednej nositelke a dajú sa sčítať.
Teda spravny vysledok je +/- 120 MPa. Výsledok z inventoru je podľa mňa nekorektný, inventor ich spočíta cez pytagorovu vetu, sigma_max=60 MPa *√ 2 . Chcel som teda vediet či sa tým už niekto zaoberal a dospel k tomu istému záveru. Upravil pepet - 26.led.2009 v 14:49 |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
flesar ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 15.lis.2005 Lokalita: ČR (JČ) Používám: AIP 2009 Stav: Offline Bodů: 641 |
![]() |
|||||||||||||||||||||
Zkusil jsem Váš příklad spočítat jako nosník v AutoCAD Mechanical 2008 a výsledné napětí vyšlo 120,01 MPa. Pak jsem zkusil pevnostní analýzu v AIP 2008 a výsledek byl 116 MPa. V tomto řešení jsem musel u profilu zaoblit rohy (0,1 mm), jinak by si s tím ani neporadil.
Upravil flesar - 26.led.2009 v 15:22 |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
AutoCAD ma lepsie riesene prierezové charakteristiky, vie si dopocitat uhol potocenie centralnych osi podla pierezu a zatazenia. Predpokladam ze ste pouzili FEM zabudovanu v Inventore a mozem potvrdit zhodu s ANSYS Workbench + / - nejake drobne. Dakujem za Vas cas.
Zatial z toho vypliva ze si treba davať pozor pri vypocte nosníka z Design Acceleratora ak je zatazeny sikmým ohybom a vyhodnotit vysledky zvlast alebo pouzit iny program. Za dalsie reakcie, popripade opravu budem vdacny. |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
Ľubomír Pápay ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
TOP uživatel ![]() Přihlášen: 04.říj.2004 Lokalita: Slovensko Používám: AIS2009, AIS 2012 Stav: Offline Bodů: 960 |
![]() |
|||||||||||||||||||||
Máte pravdu, ospravedlňujem sa. Ja som zblbol a pisal o napätiach ale myslel na deformácie. Pri ohybe vzniká iba ťah a tlak, či už to sôsobuje zložka Fz alebo zložka Fy. Tak by ich malo stačiť spočítať.
|
||||||||||||||||||||||
Ľubomír Pápay
Inventor 2009,2012 |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
Charlee ![]() TOP uživatel ![]() ![]() Přihlášen: 11.dub.2006 Lokalita: ČR (ZL) Používám: Inventor, Vault, Mechanical a další ver.2021 Stav: Offline Bodů: 279 |
![]() |
|||||||||||||||||||||
Osobně mám špatné zkušenosti s Design Acceleratorem a jeho výsledky beru jen orientačně. Naposledy mi špatně počítal průměry ozubeného kola.
|
||||||||||||||||||||||
Včera jsem byl chytrý, proto jsem chtěl změnit svět. Dnes jsem moudrý, proto měním sám sebe.
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
Hrnčíř ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 01.říj.2004 Lokalita: ČR (JM) Používám: Inventor 2017 Stav: Offline Bodů: 407 |
![]() |
|||||||||||||||||||||
Dobrý den,
zjistil jsem zajímavou věc. Spočítal jsem uvedený nosník v Design Acceleratoru INV 11 a výsledek byl cca 120 MPa, tedy správný. Ale v INV 2009 byl výsledek cca 85 MPa (zde byl modul pro výpočet nosníku přepracován a liší se od INV 11). Takže inovací ke zmetkům.
INV 12 jsem přeskočil, takže jsem nemohl vyzkoušet.
Tímto se zároveň obracím na společnost Xanadu, aby daný problém reklamovala u Autodesku. Nebo zaplatí Autodesk škody způsobené chybnými pevnostními výpočty?
Děkuji.
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
Martin Rebenda ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.pro.2005 Lokalita: ČR (JM) Používám: Inventor2009, AutoCAD2009 Stav: Offline Bodů: 488 |
![]() |
|||||||||||||||||||||
Nezaplatí, jestliže jste souhlasil s licenčními podmínkami, tak tam bylo 100% uvedeno, tak jako v každém softwaru, že neručí za případné škody způsobené chybami, ručí jen tak, že Vám zdarma dodají opravu chyby která případný problém způsobila... Je to sranda...
|
||||||||||||||||||||||
Martin Rebenda
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21945 |
![]() |
|||||||||||||||||||||
Pokud se nějaký konkrétní soubor nechová jak má, pošlete ho prosím na support@xanadu.cz. Podívají se na něj kolegové a případný problém v software pak můžeme eskalovat u Autodesku.
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
Zde se nejedná o konkrétní soubor. Spustíme Design Accelerator a v něm výpočet nosníku. Zadáme údaje uvedené v prvním diskusním příspěvku. V Inventoru 11 je vypočtena správná hodnota napětí, v Inventoru 2009 je výsledek nesprávný (liší se o 40%). Můžete si to vyzkoušet. Děkuji.
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
Drobek81 ![]() Diskutér ![]() Přihlášen: 11.led.2007 Lokalita: ČR (JM) Používám: Inventor 2008 Stav: Offline Bodů: 69 |
![]() |
|||||||||||||||||||||
Pošlete soubor a po třech týdnech se při urgencích dočkáte odpovědi, že se opravdu jedná o chybu a tato se projevuje od určitého rozměru...doporučení? Nepoužívat větší rozměry nebo s tím prostě počítat...až se k tomu dostanou, chybu opraví. Už to hezkých pár měsíců bude a stále nic, prostě to je malý problém, ten neprodává
![]() Tenhle přístup je fakt síla, někdo najde chybu, napíše postup jak k ní dojde a ještě aby posílal soubor někam a pak se dožadoval odpovědi. Takový přístup zvolit k zákazníkovi tak nevím nevím jestli by byl nadšený... |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
Vladimír Michl ![]() Profil člena
Odeslat soukromou zprávu
Najít příspěvky člena
Navštívit stránky člena
Moderátor ![]() ![]() ARKANCE Přihlášen: 09.zář.2004 Lokalita: ČR (JČ) Používám: Implementujeme řešení Autodesk Stav: Offline Bodů: 21945 |
![]() |
|||||||||||||||||||||
O eskalaci nalezených chyb se samozřejmě postaráme (o vyřešení se můžeme pokusit našimi silami, ale pokud je to chyba v software, musí to řešit Autodesk). Jde ale o to, aby se popis chyby dostal ke správným osobám, tedy na support (technickou podporu). Diskuzní fórum uživatelů není technická podpora Xanadu a problém zde může i "zapadnout" (ne všechny vlákna sledujeme).
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
Martin Rebenda ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 06.pro.2005 Lokalita: ČR (JM) Používám: Inventor2009, AutoCAD2009 Stav: Offline Bodů: 488 |
![]() |
|||||||||||||||||||||
Třeba to všechno změní hospodářská krize... Hodně firem přestane platit subscription - co si budeme povídat, nové verze toho až tolik nepřináší, spíš naopak přináší starosti. A nových zákazníků? Nevím ale rok 2009 jak je všude vidět nebude tak růžový jako ty roky předchozí... Co z toho plyne si každý může odvodit sám...
|
||||||||||||||||||||||
Martin Rebenda
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
Radek001 ![]() TOP uživatel ![]() Přihlášen: 10.dub.2007 Lokalita: ČR (JM) Používám: Inventor 2017 / Autocad 2017 Stav: Offline Bodů: 511 |
![]() |
|||||||||||||||||||||
Ano. Všechno zlé je k něčemu dobré, pozitivním přínosem krize může být pročištění "páchnoucích" vod...
|
||||||||||||||||||||||
Radek Štěpánek
OTIS, mechanical engineer |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
Zdravím všetkých
zúčastnených. Písal som mail na
pána Michlu s týmto znením: Upravil pepet - 28.led.2009 v 13:21 |
||||||||||||||||||||||
![]() |
||||||||||||||||||||||
![]() |
|||||||||||||||||||||
Výše uvedený problém jsem již poslal na support Xanadu, ozval se mi pověřený pracovník, že bude požadována oprava u Autodesku.
|
||||||||||||||||||||||
![]() |
Pro technickou podporu CAD
kontaktujte Helpdesk
Odpovědět ![]() |
Stránka 12> archiv |
Přejít na fórum | Oprávnění fóra ![]() Nemůžete vytvářet nová témata v tomto fóru Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru Nemůžete vymazávat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete upravovat vaše příspěvky v tomto fóru Nemůžete vytvářet ankety v tomto fóru Nemůžete hlasovat v anketách v tomto fóru |
Stránka byla vygenerována za 0,426 sekund.